1. Tropikal ağaçlardaki fotosentetik mekanizma, sıcaklık hızla yükseldiğinde kritik bir arıza noktasına ulaşır.
  2. Tropikal yağmur ormanlarındaki üst kanopilerin yaprakları en fazla strese maruz kalır.
  3. Bilim insanları, yağmur ormanlarını bunaltıcı bir kaderden korumak için hâlâ zaman olduğunu söylüyor.

Şu anda tropik ormanların üst gölgeliklerinde yaprak olmak iyi değil.

Fotosentezin çalışamayacağı kadar sıcak oluyor ve eğer aşırı sıcaklıklar ormanları yakmaya devam ederse bu durum felaketle sonuçlanabilir..

Yeni bir çalışma, aşırı sıcaklığın fotosentez için nasıl bir devrilme noktasına ulaştığını, süreci durdurduğunu ve potansiyel olarak tüm ormanları hayatta kalma mücadelesine sürüklediğini vurguluyor.

 Yazarlar, henüz felaket durumuna ulaşmadığımızı yazdı ancak ormanın birkaç kısmı şimdiden en yüksek sıcaklıklara ulaştı.. Ve modeller bu sayının daha da artacağını öngörüyor.

–   Kuzey Arizona Üniversitesi’nde çalışma lideri ve ekoenformatik doçenti Christopher Doughty:

“Yaprakların küçük bir yüzdesi şu anda bunu yapıyor olsa da, en iyi tahminimiz sıcaklıktaki 4 santigrat derecelik artışın bazı tropik ormanlar için bazı ciddi sorunlara neden olabileceğidir”

Çalışma, tropikal ağaçlardaki fotosentetik makinelerin ısı nedeniyle arızalanmaya başladığı “ortalama kritik sıcaklığın” 116°F olduğunu belirtiyor ..

Şu anda yaprakların çok küçük bir kısmı bu eşiğe ulaşmış olsa da (sadece yüzde 0,01’den bahsediyoruz) bu sayının artması çok fazla zaman almıyor.

Şu anda bu bölgelerdeki ortalama en yüksek sıcaklıklar 93°F civarında seyrediyor, ancak orman bölümlerinin ortalaması zaten 104°F.

Doughty’ye göre trendler, hava sıcaklığının sadece 3,6°F’tan 5,4°F’ye yükselmesinin, yaprakların gerçek sıcaklığının 14°F’nin üzerine çıkmasına neden olduğunu gösteriyor..

Bu, sıcaklık eşiklerinde sallanan tropik ormanlar için felaket anlamına gelebilir ve fotosentez eksikliği nedeniyle yıkım dalgaları oluşturabilir ..

 –    Kaliforniya’daki Chapman Üniversitesi’nde çevre bilimi doçenti ve ortak yazar Joshua Fisher:
“Sayı küçük olsa da büyük etkileri var.. 0,01’den 0,02’ye gitmeyecek. Doğrusal olmayan bir şekilde atlayacak. Potansiyel olarak çok daha hızlı artacak.”

Ekip, dünyanın tropikal orman sıcaklıklarını haritalandırmak için Uluslararası Uzay İstasyonundaki (ISS) Ekosistem Uzay Kaynaklı Termal Radyometre Deneyinden veriler aldı ve çalışmanın sonuçlarına ulaşmak için bunları yer okumalarıyla birleştirdi. 

Daha sonra Brezilya, Porto Riko ve Avustralya’da yapılan deneyler sonucunda ekip, ormanların tamamını etkilemeye başlamak için sıcaklığın ne kadar artması gerektiğini keşfetti..

Yaprak sıcaklığının (özellikle gölgelikteki) aşırı sıcaklığın sınırlarını havanın kendisinden daha hızlı zorlamasıyla, ağaçlar üzerinde olumsuz bir etki görmeye başlamamız uzun sürmeyebilir..

 –  ABC’ye göre Doughty:

“Ormanın bir kısmını kaybetmeye başladığınızda her türlü potansiyel geri bildirimle karşılaşabilirsiniz”

Fotosentezin durması sırasında bilim insanları, bir ağacın en sıcak kısımlarının su taşıyan stomalarının kapanacağını ve bunun da onları öldüreceğini söylüyor. Bu, ağacın gölgesini değiştirerek başka bir katmanın bunaltıcı koşullarla temas etmesine neden olur; bu, sonunda tüm dalları ve ağaçları yok edebilecek potansiyel bir bileşik etkidir.

–   Doughty:

“Yaprakların yüzde 10’u ölüyorsa, tüm dal daha sıcak olacak çünkü o dalın kritik bir kısmı daha geniş dalı artık soğutamayacak.. Aynı şekilde, bir ağaç öldüğünde de tüm ormanda bu varsayımı yapabilirsiniz.”