Dizel ve Benzin

Dizel ve Benzin

Arabanıza yanlış yakıt koyarsanız ne yapmalısınız? Yanlışlıkla arabanıza yanlış yakıt koyarsanız yapılacak en iyi şey, bir profesyonelin yakıtı boşaltmasını sağlamaktır.

Dizel ve Benzin Arasındaki Fark Nedir?

İkisi de arabalarımıza yakıt veriyor ama yanlış olanı kullanmak felaketle sonuçlanabilir.

Dizel ve Benzin
Dizel ve Benzin

Sıkıştırma ateşlemelerinizden çıkan kıvılcımı biliyor musunuz?

Arabasına yakıt dolduran hiç kimse Korkuyu hissetmiştir:

-Dizel pompasını mı yoksa benzini mi doldurdum? Yanlış anlarsanız başınız büyük belaya girer ama bu iki yakıt neden bu kadar farklı?

  -İçten yanmalı motorlarda hem dizel hem de benzin kullanılabilir, ancak bunların ateşlenme şeklini büyük ölçüde değiştiren farklı kimyasal bileşimleri ve özellikleri vardır.

Dizel ve benzin arasındaki fark nedir?

Bazıları tarafından daha çok petrol olarak bilinen benzin, kısa zincirli hidrokarbonlardan oluşan hafif bir yakıttır. Buji ateşlemesini kullanır; bu, bujinin işleri yürütmek için benzin buharını ateşlediği anlamına gelir.

Benzinle çalışan bir motor bunu, benzini havayla birleştirerek, sıkıştırarak ve ardından ateşleyerek, tekerleklerin dönmesi için gereken gücü üreten küçük, kontrollü bir patlama yaratarak yapar. Bu ateşleme ve patlama döngüsü devam ederek arabanızı neşeli yoluna gönderir.

Dizel ise uzun zincirli hidrokarbonlardan oluşan daha ağır bir yakıttır. 

Kıvılcım yerine yalnızca havanın aşırı ısınıncaya ve dizeli ateşleyene kadar sıkıştırıldığı sıkıştırmalı ateşlemeyi kullanıyor. Sıkıştırılmış hava ısı üretir çünkü sürekli hareket eden moleküller giderek daha az hareket alanına sahip olur ve bu da onların giderek daha hızlı hareket etmelerine neden olur.

Kinetik enerji, sonunda dizeli ateşleyecek kadar yüksek olana kadar sıcaklığı yükseltir ve  haydi harekete geçin.

 

Hem benzinli hem de dizel motorların zararlı emisyonlar ürettiği, halk sağlığını tehdit eden kirliliğe neden olduğu ve iklim krizinin kötüleşmesine katkıda bulunduğu bir sır değil.

Bu nedenle, dünyanın dört bir yanındaki hükümetler, milyonlarca vatandaşının hava kirliliğine bağlı hastalıklardan ölmesini engellemek için 2030-2040 yılına kadar benzinli ve dizel araçları yasaklamayı düşünmeye ve hatta uygulamaya başlıyor.

Dizel motora neden benzin koymuyorsunuz?

Dizel motora benzin koyamamanızın (veya tam tersi) nedeni, yanma özelliklerinin farklı olmasıdır. 

Buji ateşlemeli bir motora sıkıştırmayla ateşlemeli bir yakıt koymak, teklemelere ve hatalı yanmaya neden olur ve benzin, dizel motorlar için çok uçucudur.

Arabanıza yanlış yakıt koyarsanız ne yapmalısınız?

Yanlışlıkla arabanıza yanlış yakıt koyarsanız yapılacak en iyi şey, bir profesyonelin yakıtı boşaltmasını sağlamaktır.

Motoru araçta yanlış yakıtla çalıştırmak, motora ciddi şekilde zarar verebilir; bu nedenle, çalıştırmadan önce tüm dizel veya benzinin bittiğinden emin olmak istersiniz. Bunu bir profesyonele yaptırmak daha iyidir çünkü motorun yanlış yakıttan tamamen kurtulduğundan ve hiçbir şeyin kirlenmediğinden emin olmak için filtreleri değiştirmeniz gerekebilir.

 

Benzinin Bir Raf Ömrü Vardır ve Düşündüğünüzden Çok Daha Kısadır

Bundan daha uzun süre dayanabilen peynirler gördüm.

Bundan daha uzun süre dayanabilen peynirler gördüm.
Bundan daha uzun süre dayanabilen peynirler gördüm.

Eski benzin biraz kötü olabilir. 

Arabanızdaki benzin (daha iyi bir terimle söylemek gerekirse) yaklaşık 360 milyon yıl önce yaşamına başladı. 

Bu, ilk dinozorların bile Dünya’da dolaşmasından çok önceydi; Tipik bir otomobilin “patlayan T. Rexes tarafından doldurulduğu ” yönündeki popüler imaja rağmen, bunlar aslında antik algler ve planktondur. Şu ana kadar ne kadar süredir ortalıkta dolaştığı göz önüne alındığında, son kullanma tarihine bu kadar yaklaşmış olmamız bizim için özellikle şanssız görünüyor.

Benzinin son kullanma tarihi ne kadar sürer?

 

Matt Crisara, Popular Mechanics için yakın zamanda yazdığı bir makalede “Gazın bir raf ömrü vardır ” diye doğruladı . “Aracınızın deposunda hareketsiz bırakılırsa, dört hafta gibi kısa bir sürede son kullanma tarihi dolabilir.”

Uygun depolamayla bu süre biraz uzatılabilir: “Uygun koşullarda bidonlarda saklanan yakıtla üç ila altı ay bekleyebilirsiniz” diye açıkladı Crisara, “yakıt stabilizatörleri ise raf ömrünü bir ila iki ay arasında uzatabilir” Optimum koşullarda üç yıla kadar.”

Benzin neden bozulur?

Yakıtınızın farklı şekillerde bozulabileceğini anlamak için öncelikle benzinin gerçekte ne olduğuna bir göz atmalıyız – ve bu basit bir iş değildir.

Arabanızın yakıt deposuna pompaladığınız madde, alg oluşumlarının ölmesinden birkaç yüz milyon yıl sonra Dünya’dan dışarı pompalanan ham petrolden çok farklı bir maddedir. Elbette, en temel tanımıyla aynı: enerji sağlamak için yakılabilen, farklı ağırlıklara sahip hidrokarbonların bir karışımı.

Ancak bununla benzin istasyonu arasında pek çok önemli değişiklik yaşanıyor. Daha ağır hidrokarbonlar çıkarılır ve yakıt, parafinler (alkanlar), olefinler (alkenler) ve sikloalkanların (naftenler) bir karışımı olarak kalır; kükürt gibi yabancı maddeler rafinasyon işleminde uzaklaştırılır; ve etanol, pas önleyici maddeler ve araç performansını artırmak için tasarlanmış diğer şeyler gibi maddeler eklenir.

Bu ilavelerden bazıları, kalan gazla ilgili bir tür soruna neden olabilir. Yeni başlayanlar için etanol: Yüksek oktan sayısı ve aynı zamanda fosil yakıt tüketen otomobilinizin karbon ayak izini hafifçe azaltma yeteneği sayesinde karışıma dahil ediliyor . Ancak aynı zamanda hidrofiliktir (su ile bağlanmayı sever) ve bu da aracınız için büyük sorunlara neden olabilir.

–    Kimya mühendisi Richard Stanley:

“Benzininizde etanol varsa, havadan su buharını emmeye ve benzininize koymaya başlayabilir.. Motorunuzda su istemezsiniz çünkü su, sistemi paslandırmaya başlar.”

Sonra olefinler var. İki karbon atomu arasında çift bağ bulunan hidrokarbonlar olarak bu moleküller, oksidasyon adı verilen bir işleme karşı özellikle hassastır; havadaki oksijenle reaksiyona girerek arabanızın motorunu bozabilecek kötü sakız benzeri bir katı oluştururlar.

–   Bağımsız bir uzman olan James Speight:

“[Kötü benzin] boru hattına girdiğinde, bu sakız ayrılabilir […] ve belki de gaz hattını tamamen engellemeyebilir, ancak belki de engellemeye başlayabilir.. Gaz hatlarının tıkanmasının ateroskleroz gibi olduğunu neredeyse söyleyebilirsiniz ”

Aracınızın toplanmasını vücudun atardamarlarındaki kolesterol plaklarının birikmesine benzetebiliriz.. Ancak benzinin bozulmasının tek yolu bu değil. Yakıt, ham petrolden yalnızca en hafif hidrokarbonlardan (genellikle tamamen 12 veya daha az karbon atomlu zincirlerden oluştuğundan) oluştuğu için, onu çok uzun süre bırakmak aslında bu moleküllerden bazılarının buharlaşmasına neden olabilir.

–  Speight:

”Arabanızı yaz aylarında kıştan bu yana depoda bulunan gazı kullanarak çalıştırmaya çalışıyorsanız bu durum özellikle sorunlu olabilir: Petrol şirketleri, benzinlerindeki hidrokarbon karışımlarını mevsimden mevsime değiştiriyor , böylece bu durumla daha iyi başa çıkabiliyorlar. sıcak veya soğuk havalarda – ve kış yakıtının buharlaşma olasılığı yaz eşdeğerine göre çok daha yüksektir.. Benzini kendi başına bırakırsanız, zamanla […] düşündüğünüz gibi performans göstermez”

Benzin “şarap gibidir” dedi. “Şişeden çıkardığınız anda bozulmaya başlar.”

Benzininizin son kullanma tarihi dolduğunda ne yapmalısınız?

Yani bir gezintiye çıkmaya karar verdiniz, ancak Crisara’nın sözleriyle “sütle ıslatılmış ve yıllarca çürümeye bırakılmış eski bir spor çorabı” gibi kokan çamurlu turuncu pislikle dolu bir tankla karşı karşıya kaldınız. Ne yapıyorsun?

Birleşik Krallık otomotiv hizmetleri şirketi The RAC’a göre bu, deponuzun ne kadar dolu olduğuna bağlıdır.

“Deponuz eski yakıtla (özellikle eski dizel yakıtla ) doluysa, bir garaja veya profesyonel bir mobil servise boşalttırın”

Bundan biraz daha azıyla çalışıyorsanız, daha ucuz bir seçeneğiniz olabilir..

“Benzininizin (diğer adıyla benzin) veya dizel yakıtınızın bayat olduğundan şüpheleniyorsanız en iyi tavsiye, bir benzin istasyonundan taze yakıt eklemeyi denemektir”

Elbette daha iyi taktik, gazınızı raf ömrünü maksimuma çıkaracak şekilde depolamaktır.

–    Minnesota Üniversitesi’nden makine mühendisliği profesörü William Northrop:

“Yakıt depolamanın ana düşmanları oksijen, su ve ısıdır.. Bu amaçla gazı oldukça dolu bir kapta depolamanın iyi bir fikir olduğunu tavsiye ederim.. Uçucu bileşenlerin bir kısmını buharlaştıracaksınız.. Ancak bu uçucu bileşenlerin konsantrasyonu buharda yeterince yüksek olduğunda Artık buharlaşmak istemiyorlar çünkü buhar fazları ile sıvı konsantrasyonları arasında bir denge kuruyorlar.”

Dolu bir konteynırdan daha da önemli olan çevredir. Northrop, depoladığınız gazı sabit sıcaklık ve düşük nem oranına sahip bir yerde saklamanızı tavsiye etti ve unutmayın: doğası gereği benzin, dikkatsizce müdahale etmek isteyeceğiniz bir şey değildir  

–    Speight:

“Unutmayın, benzin çok ama çok uçucudur.. Büyük miktarları depolamaya çalışmanıza değmez. Bu sadece sorunla sonuçlanabilir.”

“Benzini normalde olduğundan biraz daha uçucu hale getiren her şey benzini etkiler” diye şaka yaparak ekledi: “Sıcak bir günde… eşyalara yanlış yönden bakmak [buna dahil olabilir].”

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights