PLASTİK

PLASTİK

Veriler, BPA’ya maruz kalmanın her iki bozukluğa da neden olup olmadığını göstermek için yeterli olmadığından, OSB ve DEHB’nin vücutta tam olarak nasıl tutulduğunu (örneğin doğumdan önce rahimde veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde) belirlemeye yönelik çalışmalar devam ediyor ..

♦ Otizm ve DEHB ile Bağlantılı Yaygın Plastik Katkı Maddesinin Keşfedildi

 

Otizm spektrum bozukluğu ( ASD ) ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu ( DEHB ) tanısı konulan çocukların sayısı son yıllarda keskin bir şekilde arttı ve yeni bir çalışma, bunun olası bir nedeni olarak yaygın plastik katkı maddesi olan bisfenol A’yı (BPA) işaret ediyor.

BPA pek çok plastik ve plastik üretim sürecinde kullanılıyor ve ayrıca yiyecek ve içecek kutularının içinde de bulunuyor..

Ancak daha önce yapılan araştırmalar bunun meme kanseri ve kısırlık gibi hormon bozukluklarını içeren sağlık sorunlarıyla da bağlantılı olduğunu ortaya koymuştu .

Bu yeni çalışmada, ABD’deki Rowan Üniversitesi ve Rutgers Üniversitesi’nden araştırmacılar üç grup çocuğu inceledi: 66 otizmli , 46 DEHB’li ve 37 nörotipik çocuk. 

-Özellikle vücudun idrar yoluyla kandaki toksinleri temizlemek için kullandığı kimyasal bir süreç olan glukuronidasyon sürecini analiz ettiler .

Araştırma, otizmli ve DEHB’li çocukların BPA’yı ve Dietilheksil Ftalat (DEHP) adı verilen başka bir benzer bileşiği diğer çocuklar kadar etkili bir şekilde temizleyemediğini, bunun da potansiyel olarak toksik etkilerine daha uzun süre maruz kalmasına yol açtığını buldu ..

 

–   Araştırmacılar:

“Bu iki plastikleştiricinin detoksifikasyonu OSB ve DEHB’li çocuklarda tehlikeye giriyor.. Sonuç olarak dokuları bu iki plastikleştiriciye daha fazla maruz kalıyor.”

Ancak yalnızca BPA durumunda fark istatistiksel olarak anlamlıydı : Kontrol grubu çocuklarla karşılaştırıldığında verimlilik, OSB’li çocuklarda yaklaşık yüzde 11 ve DEHB’li çocuklarda yüzde 17 azaldı.

Araştırmacılar, belirli bireylerdeki gen mutasyonlarının, BPA’nın gerektiği kadar temizlenememesi anlamına geldiğini, bunun da maddenin vücutta kalıcı olduğu anlamına geldiğini düşünüyor. Bu potansiyel olarak nöron gelişimi ve işleyişi açısından hasara neden olabilir .

OSB ve DEHB gibi durumların genetik ve çevresel etkilerin birleşimiyle ortaya çıktığı düşünülüyor ve bu yeni çalışma her ikisini de bir araya getiriyor. Ancak bu hikayenin sadece bir kısmı; nörogelişimsel bozukluğu olan her çocuk BPA’yı dışarı atmakta sorun yaşamadı, dolayısıyla başka faktörler de işin içinde..

Veriler, BPA’ya maruz kalmanın her iki bozukluğa da neden olup olmadığını göstermek için yeterli olmadığından, OSB ve DEHB’nin vücutta tam olarak nasıl tutulduğunu (örneğin doğumdan önce rahimde veya yaşamın ilerleyen dönemlerinde) belirlemeye yönelik çalışmalar devam ediyor ..

–    Araştırmacılar:

” Nörogelişimsel bozukluklar ile plastikleştiriciler gibi çevresel kirleticiler arasındaki ilişkiye dair çok sayıda epidemiyolojik kanıt mevcut..

Bu bozuklukların genel oluşumunda plastikleştirici kaynaklı nörogelişimsel bozukluğun ne kadar önemli olduğu bilinmiyor, ancak bunun önemli bir oranı hesaba katması gerekir, aksi takdirde bu çalışma gibi orta büyüklükte bir metabolik çalışmada tespit edilmesi bu kadar kolay olmazdı.”
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights