Tarihsel olarak bilim insanları erkekler arasındaki etkileşimlere odaklandılar ve çoğu zaman dişilerin evrimi şekillendirme şeklini görmezden geldiler. Ancak artık araştırmacılar kadın failliğinin büyüleyici etkilerine daha fazla dikkat ediyorlar..

Tarihsel olarak bilim insanları erkekler arasındaki etkileşimlere odaklandılar ve çoğu zaman dişilerin evrimi şekillendirme şeklini görmezden geldiler. Ancak artık araştırmacılar kadın failliğinin büyüleyici etkilerine daha fazla dikkat ediyorlar..

Tarihsel olarak bilim insanları erkekler arasındaki etkileşimlere odaklandılar ve çoğu zaman dişilerin evrimi şekillendirme şeklini görmezden geldiler. Ancak artık araştırmacılar kadın failliğinin büyüleyici etkilerine daha fazla dikkat ediyorlar..

♦ Dişi Hayvanlar Birbirlerine Sıradışı Erkek Seçmeyi Öğretiyor

Peki bizi potansiyel eşlere çeken şey nedir?

Yeni bir çalışma, dişi hayvanların eş olarak farklı erkekleri tercih etmeyi diğer dişilerden öğrendiğini öne sürüyor..

 

-Cinsel seçilim, tavus kuşunun uzun, ayrıntılı kuyruğu gibi özelliklerin evrimini içerir ..

Bu özellikler, hayatta kalma yeteneğini geliştirmek yerine, bir hayvanın bir eşi etkileme şansını artırmak için evrimleşmiştir.. Bir yırtıcıdan kaçmaya çalışıyorsanız ağır, renkli bir kuyruk sizin için bir engeldir..

Erkeklerin yavrulara (çoğunlukla sadece sperm) yaptığı yatırım, dişinin (spermden daha büyük olan) yumurta üretme, hamilelik ve muhtemelen yavruları büyütme konusunda harcadığı çabadan çok daha az olduğundan, genel olarak erkekler dişilere erişim için rekabet eder . .

 

-Yani bir dişinin düşük kaliteli bir erkekle çiftleşmesi, tam tersi duruma göre çok daha maliyetlidir çünkü erkek hızla bir sonraki dişiye geçebilir..

 

Bu, hayvanlar aleminde cinsel olarak seçilmiş çok sayıda erkek özelliğinin ve bazı çok seçici dişilerin evrimleşmesine yol açtı..

 

Tarihsel olarak bilim insanları erkekler arasındaki etkileşimlere odaklandılar ve çoğu zaman dişilerin evrimi şekillendirme şeklini görmezden geldiler. Ancak artık araştırmacılar kadın failliğinin büyüleyici etkilerine daha fazla dikkat ediyorlar..

ABD’deki Florida Eyalet Üniversitesi’nden yapılan yeni çalışma, cinsel seçilim teorilerindeki bazı boşlukları açıklamaya çalışmak için matematiksel bir model geliştirdi.

İlk olarak, hayvanlar aleminde bir erkeği neyin çekici kıldığına dair araştırmaların neler gösterdiğini anlamak faydalı olacaktır..

-Görünüm açısından, en büyük yanak yastıklarına veya flanşlara sahip erkekler dişi orangutanlar için en çekici olanıdır, oysa en uzun “kılıçlara” sahip erkekler dişi kılıçkuyruk balıklarını çılgına çevirir..

 

♦ Sadece görünüşle ilgili değil

Dişilerin eşlerini seçmeleri yalnızca fiziksel görünüşleri değildir..

-En keskin kokulu erkek halka kuyruklu lemurlar en çok dişinin ilgisini çeker..

Ayrıca cennet kuşlarının şarkı ve dans hareketleri veya erkek Japon kirpi balığının dişileri etkilemek için yaptığı ekin çemberi desenleri gibi daha karmaşık özelliklerin pek çok örneği de vardır ..

 

Ve kadınlar tarafından seçilmek için yarışanlar her zaman erkekler olmuyor..

-Erkek sap gözlü sinekler , gözleri arasındaki mesafeye göre dişileri seçer ve geniş göz açıklıklarını daha çekici bulurlar..

Mevcut cinsel seçilim teorileri, hayvanların iyi genlere sahip olduklarına dair işaretler (uzun, ayrıntılı kuyruk gibi) nedeniyle eş seçmelerini içeriyor..

-Güçlü, erkeksi bir eş, sağlıklı yavrular üreteceklerinin sinyalini verir..

Alternatif olarak, engelleyici bir özelliğe sahip olmasına rağmen hâlâ hayatta kalan hayvanlar muhtemelen yüksek genetik kaliteye sahiptir. Çiftleşme tercihlerinin duyuların doğal seçiliminin bir yan ürünü olduğunu öne süren duyusal önyargı teorileri de vardır..

Örneğin, dişi Tungara kurbağalarının işitme aralığı daha düşük frekanslara doğru eğilimlidir ve bu onların daha büyük erkekler tarafından üretilen daha düşük frekanslı çağrıları tercih etmeleriyle örtüşmektedir..

 

Ancak bu teorilerin hiçbiri, aynı türün erkek özelliklerinde neden bu kadar fazla çeşitlilik olduğunu veya dişi tercihlerinin neden zaman içinde veya tür içinde değişebileceğini açıklamıyor.

♦ Nadir cinsel çekicilik

Yeni çalışma, kadınların eş seçimlerinin, daha deneyimli kadınların eşlerini seçmesini izlemeye dayalı olup olmadığına baktı..

-Hayvanların başkalarını izleyerek öğrenebileceği iyi bilinmektedir ..

Örneğin genç kargalar, ebeveynlerini izleyerek temel sopa aletlerinin nasıl yapılacağını öğrenirler .

Bir erkekle başkalarını gözlemleyen dişilerin o erkeği veya benzer özelliklere sahip olanı seçme olasılıklarının daha yüksek olması nedeniyle öğrenme eş seçiminde de gösterilmiştir..
.

Araştırmacılar modellerini, deneyimsiz kadınların, deneyimli bir kadın tarafından seçilen bir erkeğin niteliklerini
tüm erkeklerin nitelikleriyle karşılaştırdığı çıkarımsal çekicilik hipotezine dayandırdılar.

-Örneğin bir dişi deneyimli bir dişiyi parlak renkli bir erkekle görürse, o da parlak renkli bir eş arayabilir. Bu, parlak renklenmenin daha yaygın hale gelmesine ve çeşitliliğin azalmasına yol açacaktır. Ancak, çıkarsanan çekicilik hipotezi hala erkekler arasında neden bu kadar fazla farklılık olduğunu açıklamıyor..

 

ABD’deki çalışma, kadınların zihin okuyucu olamayabileceğini ve diğer kadınları kopyalamaya çalışırken hata yapabileceklerini düşünen ilk çalışma oldu..

 

Aşağıda gösterilen varsayımsal örnekte, deneyimli dişi daha kırmızı tüylü erkekleri tercih ediyor ve bu nedenle üç numaralı erkekle çiftleşmeyi seçiyor. Deneyimsiz kadın gözlemci, üç numaralı erkeğin uzun kuyruğunun onu yaşıtlarına göre daha çekici kıldığını düşünüyor.

Hangi erkek kuşla çiftleşeceğini seçen iki dişi kuşun illüstrasyonu.
Florida Eyalet Üniversitesi araştırmasından bir illüstrasyon. Florida Eyalet Üniversitesi/PLOS Biyoloji , CC BY

Araştırmacılar, erkeklerin birçok dişiyle çiftleştiği bir popülasyonun matematiksel modeline dayanan bir bilgisayar simülasyonu kullandılar. Model, her birinde yalnızca iki değişken bulunan (parlak/donuk renk ve uzun/kısa kuyruk uzunluğu) iki özelliğe sahip erkekleri içeriyordu..

Modelleri, dişilerin deneyimli dişilerin tercih ettiği aynı özelliğe dayanarak erkekleri seçtiğinde, bu özelliklerin popülasyonda hiçbir değişiklik olmaksızın sabitlendiğini gösterdi. Dişilerin daha belirgin bir erkeği seçmesi, nadir görülen özelliğin daha yaygın olmasına ve dolayısıyla daha az çekici olmasına neden oldu..

-Bu, tek bir çekici özelliğin diğerlerini geride bırakması yerine, zaman içinde kadınların tercihlerinde değişikliklere yol açtı.

Bilim adamları saha çalışmaları yapana kadar bunun gerçek hayatta olup olmadığını bilemeyeceğiz. Ancak bu, popülasyonlardaki çeşitliliğin nasıl korunabileceğini açıklayan ilk cinsel seçilim teorisidir.

Şu anki ünlü aşkım, yakışıklılığı ve mizah anlayışı nedeniyle Ryan Reynolds. Ama şimdi başkalarının onda ne bulduğunu merak ediyorum; o gözler mi, o gülümseme mi, yoksa tamamen farklı bir şey mi?Konuşma

Esir halka kuyruklu lemurlar. Erkek üreme mevsimi boyunca kişniş ve salatalıkta da bulunan kimyasalları içeren çiçeksi bir koku üreti
Esir halka kuyruklu lemurlar. Erkek üreme mevsimi boyunca kişniş ve salatalıkta da bulunan kimyasalları içeren çiçeksi bir koku üreti

♦ Meyveli ve karşı konulamaz: Erkek lemurların bilek kokusu dişileri baştan çıkarır

Bilim adamları, ‘pis kokuyla flört etme’ gözleminin primatlarda seks feromonlarına ilişkin ilk bulgu olabileceğini söylüyor

Vücuda sürülen karşı konulmaz çiçek kokusu, bir parfüm reklamındaki klişe gibi gelebilir, ancak erkek halka kuyruklu lemurların bir eşi çekmesinde rol oynadığı görülüyor.

Japonya’daki araştırmacılar, erkeklerin kadınlara saldığı kokuları belirlediklerini ve dişilerin dikkatinin gerçekten de pong tarafından çekildiğini gösterdiklerini söylüyorlar.

Bu maddelerin, bir tür içindeki bir cinsiyetin tüm üyeleri tarafından karşı cinsin davranışlarını etkilemek ve bir partnerin yakalanmasına yardımcı olmak için ürettiği kimyasal sinyaller olan seks feromonları olabileceğini söylüyorlar.

Eğer öyleyse, primatlarda ilk kez seks feromonları bulunmuş olacak.

Tokyo Üniversitesi’nde profesör ve araştırmanın ortak yazarı Kazushige Touhara şunları söyledi: “Erkek halka kuyruklu lemurlar, üreme mevsiminde bileklerindeki bezlerden meyveli ve çiçeksi bir koku salgılayarak dişiler için daha çekici hale geliyor.

Louise Gentle , Yaban Hayatı Koruma Bölümünde Baş Öğretim Görevlisi, Nottingham Trent Üniversitesi.

 

Eş seçimine göre yapılan cinsel seçilim, evrimsel değişime yol açabilecek güçlü bir güçtür ve dişilerin neden belirli eşleri seçtiğine ilişkin modeller, bunun etkilerini anlamada merkezi öneme sahiptir. Baskın eş seçimi teorileri, tercihlerin yalnızca genetik kalıtımla belirlendiğini varsayar; ancak bu varsayım hâlâ geniş çapta destekten yoksundur. Dahası, tercihler sıklıkla bireyler veya topluluklar arasında değişiklik gösteriyor, göze çarpan erkek özelliklerine uymamakta veya baskın modellerin öngörmediği bağlamla değişmektedir. Burada, eş seçimi karmaşıklığını genel hipotezleştirilmiş bir mekanizma olan “Çıkarıya Çıkan Çekicilik” ile açıklayan yeni bir model öneriyoruz. Bu modelde dişiler, başkalarının seçimlerini gözlemleyerek çiftleşme tercihlerini ediniyor ve hangi özelliklerin çekici olduğunu anlamak için bağlama bağlı bilgileri kullanıyor. Seçilmiş bir erkeğin onu mevcut diğer erkeklerden en çok ayıran özelliğini tercih etmeyi öğrenirler. Nesiller boyunca bu süreç, tercihlerde tekrarlanan popülasyon düzeyinde değişiklikler üretir ve erkek özellik çeşitliliğini korur. Yaşayabilirlik seçimi güçlü olduğunda Çıkarılan Çekicilik, yüzeysel olarak “iyi genlere” benzeyen popülasyon çapında uyarlanabilir tercihler üretir. Bununla birlikte, yaygın tercih çeşitliliğine veya diğer öngörülebilir koşullar altında uyarlanamayan tercihlere neden olur. Çıkarılan Çekicilik, kadın beynini merkezi seçici etken olarak göstererek, cinsel seçilimin yeni ve dinamik yönlerini yakalıyor ve eş seçimi teorisi ile gözlemlenen davranış arasındaki tutarsızlıkları uzlaştırıyor. bu süreç, tercihlerde tekrarlanan popülasyon düzeyinde değişiklikler üretir ve erkek özellik varyasyonunu korur. Yaşayabilirlik seçimi güçlü olduğunda Çıkarılan Çekicilik, yüzeysel olarak “iyi genlere” benzeyen popülasyon çapında uyarlanabilir tercihler üretir. Bununla birlikte, yaygın tercih çeşitliliğine veya diğer öngörülebilir koşullar altında uyarlanamayan tercihlere neden olur. Çıkarılan Çekicilik, kadın beynini merkezi seçici etken olarak göstererek, cinsel seçilimin yeni ve dinamik yönlerini yakalıyor ve eş seçimi teorisi ile gözlemlenen davranış arasındaki tutarsızlıkları uzlaştırıyor. bu süreç, tercihlerde tekrarlanan popülasyon düzeyinde değişiklikler üretir ve erkek özellik varyasyonunu korur. Yaşayabilirlik seçimi güçlü olduğunda Çıkarılan Çekicilik, yüzeysel olarak “iyi genlere” benzeyen popülasyon çapında uyarlanabilir tercihler üretir. Bununla birlikte, yaygın tercih çeşitliliğine veya diğer öngörülebilir koşullar altında uyarlanamayan tercihlere neden olur. Çıkarılan Çekicilik, kadın beynini merkezi seçici etken olarak göstererek, cinsel seçilimin yeni ve dinamik yönlerini yakalıyor ve eş seçimi teorisi ile gözlemlenen davranış arasındaki tutarsızlıkları uzlaştırıyor. diğer öngörülebilir koşullar altında yaygın tercih çeşitliliğine veya uyarlanamayan tercihlere neden olur. Çıkarılan Çekicilik, kadın beynini merkezi seçici etken olarak göstererek, cinsel seçilimin yeni ve dinamik yönlerini yakalıyor ve eş seçimi teorisi ile gözlemlenen davranış arasındaki tutarsızlıkları uzlaştırıyor. diğer öngörülebilir koşullar altında yaygın tercih çeşitliliğine veya uyarlanamayan tercihlere neden olur. Çıkarılan Çekicilik, kadın beynini merkezi seçici etken olarak göstererek, cinsel seçilimin yeni ve dinamik yönlerini yakalıyor ve eş seçimi teorisi ile gözlemlenen davranış arasındaki tutarsızlıkları uzlaştırıyor.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights