SV, COVID ve gribe karşı en savunmasız kim?

SV, COVID ve gribe karşı en savunmasız kim?

Ciddi hastalıklara ve hastaneye kaldırılmaya karşı korunmanıza yardımcı olmak için hangi aşılar sizin için doğru seçimdir?

RSV, COVID ve gribe karşı en savunmasız kim?

Sonbahar aşıları

Ciddi hastalıklara ve hastaneye kaldırılmaya karşı korunmanıza yardımcı olmak için hangi aşılar sizin için doğru seçimdir?

Sonbahar takvimi bizi yalnızca yaklaşmakta olan soğuğa karşı uyarmıyor: Aynı zamanda RSV (solunum sinsityal virüsü), COVID ve grip vakalarında mevsimsel artışlara da işaret ediyor..

Bu solunum yolu virüslerine geçen yıl “üçlü salgın” adı verildi ..

Ülke çapındaki sağlık sistemlerindeki aşırı yük nedeniyle çarpıştıktan sonra, sonbahar ve kış aylarında her üç hastalık için de hastaneye yatışlar art arda arttı.

Harvard’lı bir uzman, hastaneye kaldırılma veya ölümle sonuçlanabilecek ciddi vakaların önlenmesinin, özellikle de en savunmasız durumdakilerin ilk önceliği olması gerektiğini söylüyor. Ve üç aşının da güncellenmiş versiyonları artık bizi korumaya yardımcı olmak için mevcut..

Grip, RSV ve COVID vakaları neden genellikle sonbaharda artıyor?

–  Harvard Tıp Fakültesi’nde tıp alanında kurul onaylı yardımcı doçent olan Dr. John Ross:

“Bu genellikle yılın viral enfeksiyonlarının arttığını görmeye başladığımız zamandır ve bu da çocukların okula dönmesiyle büyük ölçüde ilişkilidir bulaşıcı hastalıklarda..

Ayrıca artık viral bulaşma için daha uygun hava koşulları, özellikle de düşük nem oranı oluşmaya başlıyor. Virüsler kuru havada daha iyi hayatta kalıyor. Daha kuru hava da solunum yollarımızı etkiliyor ve onları enfeksiyona karşı daha savunmasız hale getiriyor.”

Uygunluk önerileri yaşa ve ciddi hastalıklara karşı savunmasızlığa göre değişir. Ek olarak, bazı aşılar belirli grupları ciddi hastalıklara karşı korumaya yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

 

RSV

-Şiddetli RSV riski taşıyan 8 aydan küçük bebekler ve daha büyük bebekler: Yeni bir aşı olan nirsevimab (Beyfortus), yaklaşık beş ay boyunca RSV’ye karşı koruma sağlayan antikorlar sağlar ..

 

-Hamileyseniz: Hamileliğin 32. ila 36. haftaları arasında bir aşı (Abrysvo) onaylanır . Hamilelik sırasında bu aşının yapılması, bebekleri yaşamın ilk altı ayında korur..

 

-60 yaşın üzerindeyseniz: İki aşı (Arexvy ve Abrysvo) onaylanmıştır. Bir tane almayı düşünmeniz gerekip gerekmediğini sağlık uzmanınıza sorun..

RSV aşısı, solunum sinsityal virüsünün (RSV) neden olduğu alt solunum yolu hastalığını önleyebilir . RSV, genellikle hafif, soğuk algınlığı benzeri semptomlara neden olan yaygın bir solunum virüsüdür.

RSV genellikle başka bir kişinin öksürüğünden veya hapşırığından gözlerinize, burnunuza veya ağzınıza temas eden damlacıklar gibi virüsle doğrudan temas yoluyla yayılır. Ayrıca kapı kolu gibi üzerinde virüs bulunan bir yüzeye dokunup ellerinizi yıkamadan önce yüzünüze dokunarak da yayılabilir.

RSV her yaştan insanda hastalığa neden olabilir ancak özellikle bebekler ve yaşlı yetişkinler için ciddi olabilir. Kalp veya akciğer hastalığı gibi kronik tıbbi rahatsızlıkları olan, bağışıklık sistemleri zayıf olan veya huzurevlerinde veya uzun süreli bakım tesislerinde yaşayan bebekler ve yaşlı yetişkinler, RSV kaynaklı ciddi hastalık ve komplikasyon açısından en yüksek risk altındadır.

RSV enfeksiyonunun belirtileri arasında burun akıntısı, iştah azalması, öksürme, hapşırma, ateş veya hırıltı sayılabilir. Çoğu insan bir veya iki hafta içinde iyileşir, ancak RSV ciddi olabilir ve nefes darlığı ve düşük oksijen seviyelerine neden olabilir. RSV bazen astım, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (nefes almayı zorlaştıran kronik bir akciğer hastalığı) veya konjestif kalp yetmezliği (kalbin yeterince kan ve oksijen pompalayamaması) gibi diğer tıbbi durumların kötüleşmesine de yol açabilir. vücut aracılığıyla).

RSV nedeniyle çok hastalanan yaşlı yetişkinlerin ve bebeklerin hastaneye yatırılması gerekebilir. Hatta bazıları ölebilir.

 

RSV aşısı diğer aşılarla aynı anda yapılabilir.

Aşı reaksiyonunun riskleri

-RSV aşısından sonra aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve şişlik, yorgunluk (yorgunluk hissi), ateş, baş ağrısı, bulantı, ishal ve kas veya eklem ağrısı meydana gelebilir.

 

Klinik çalışmalarda RSV aşılamasından sonra Guillain-Barré sendromu (GBS) dahil olmak üzere ciddi nörolojik durumlar çok nadir olarak rapor edilmiştir. Bu olaylara aşının neden olup olmadığı belli değil..

 

İnsanlar bazen aşılama da dahil olmak üzere tıbbi prosedürlerden sonra bayılırlar. Başınızın döndüğünü hissediyorsanız, görme değişiklikleriniz varsa veya kulaklarınızda çınlama varsa sağlayıcınıza bildirin..

 

Her ilaçta olduğu gibi aşının da ciddi alerjik reaksiyona, başka ciddi yaralanmalara veya ölüme neden olma ihtimali çok düşüktür..

 

KOVİD

-6 aylık ve daha büyük herkes, Eylül ayı başında FDA tarafından acil kullanım için onaylanan ve yetkilendirilen güncellenmiş COVID güçlendiricilerden birini almayı düşünmelidir..

 

-5 yaş ve üzeri: FDA , önceki aşılamadan bağımsız olarak, son COVID aşısının üzerinden en az iki ay geçmişse çocukların ve yetişkinlerin bir doz güncellenmiş mRNA aşısına hak kazanabileceğini söylüyor ..

Temel Çıkarımlar:

-Güncellenmiş COVID-19 aşıları 6 aylık ve daha büyük herkese tavsiye ediliyor ve normalde aşılarınızı yaptırmak için gideceğiniz çoğu yerde bu hafta sonuna kadar satışa sunulacak..

 

-Yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler hastaneye kaldırılma ve ölüm açısından en büyük risk altındadır. Ayrıca sağlıklı çocuklar ve yetişkinler de ciddi hastalık yaşayabilir..

 

-Güncellenen aşılar, BA.2.86 da dahil olmak üzere, halihazırda dolaşımda olan COVID-19 varyantlarına karşı iyi çalışmalı ve kendinizi ciddi hastalıklara karşı korumanın en iyi yolu olmaya devam etmelidir..

 

-COVİD-19 aşısının faydaları her türlü potansiyel riskten daha ağır basmaya devam ediyor. COVİD-19 aşılamasından sonra ciddi reaksiyonlar nadirdir..

 

-Bir çalışmada, 12-17 yaş arası erkeklerde miyokardit de dahil olmak üzere kardiyak komplikasyon riski, KOVİD-19 enfeksiyonundan sonra, KOVİD-19 aşısına kıyasla 1,8 ila 5,6 kat daha yüksekti ..

 

-Aşılar, özel sigorta, Medicare planları ve Medicaid planları dahil olmak üzere sigorta kapsamındadır. Sigortasız çocuklar ve sigortasız yetişkinler de sırasıyla Çocuklara Yönelik Aşı Programı ve Köprü Erişim Programı aracılığıyla erişim hakkına sahiptir..

Arka plan

COVID-19 yükü şu anda pandeminin önceki noktalarına göre daha düşük; ancak hastaneye kaldırılanların ve ölenlerin mutlak sayısı hala yüksek. Yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, ciddi hastalık açısından en yüksek seviyededir. Ek olarak, altta yatan herhangi bir tıbbi sorunu olmayan çocuklar ve yetişkinler de, COVİD-19 nedeniyle ciddi hastalık yaşayabilir..

 

Geçtiğimiz sonbahar ve kış virüs sezonunda, 2022-2023 COVID-19 aşısını alan kişiler, ağır hastalıklara ve hastaneye kaldırılmaya karşı bu aşıyı almayanlara göre daha fazla korumaya sahipti. Virüs değişmeye devam ettiği ve yeni varyantlar ortaya çıktığı için hala COVID-19 riski altındayız. Ek olarak, COVID-19 aşılarına ve enfeksiyona karşı koruma zamanla azalmaktadır. Güncellenmiş bir COVID-19 aşısı, şu anda Amerika Birleşik Devletleri’ndeki çoğu hastaneye yatıştan sorumlu olan varyantlara karşı gelişmiş koruma sağlıyor..

 

Kamuya Yönelik Eylemler

12 Eylül 2023’te CDC, ciddi hastalıklara karşı korunmak amacıyla 6 ay ve üzeri herkes için 2023-2024 için güncellenen bir COVID-19 aşısını önerdi.

COVİD-19’a karşı aşı olmanın temel nedeni kendinizi ağır hastalıklara, hastaneye kaldırılmaya ve hatta ölüme karşı korumaktır. COVİD-19 aşıları aynı zamanda Uzun Süreli KOVİD’e yakalanma olasılığını da azaltır . Bu aşının, halihazırda insanları hasta eden varyantlara karşı daha iyi koruma sağlaması bekleniyor.

Güncellenen Kovid-19 aşıları, salgın sırasında yüz milyonlarca Amerikalıya güvenli bir şekilde uygulanan eski Kovid-19 aşılarına benzer.

Güncellenen COVID-19 aşılarının Bilimsel Anlayışı

Güncellenmiş COVID-19 aşısına karşı bağışıklık tepkileri. Omicron varyantının XBB soyuna karşılık gelen bir bileşen içeren Moderna’nın güncellenmiş COVID-19 aşısıyla aşılanan kişiler, şu anda yaygın olan bazı varyantlara (XBB.1.5, EG.5.1 ve FL) karşı güçlü bir bağışıklık tepkisi gösterdi. .1.5.1). Ayrıca, son aşılama veya enfeksiyondan bu yana azalmış olabilecek Kovid-19 bağışıklığında da genel bir artış görüldü. Aşılama sonrasındaki antikor tepkileri , aşılama öncesine kıyasla XBB 1.5’e karşı yaklaşık 17 kat, BA.2.86’ya ( CDC’nin yakından takip ettiği nadir yeni bir varyant ) karşı yaklaşık 10 kat daha yüksekti . Bu veriler, güncellenmiş 2023-2024 COVID-19 aşısının bu sonbahar ve kış virüs sezonunda muhtemelen COVID-19’a karşı güçlü koruma sağlayabileceğinin sinyalini veriyor.

Klinik öncesi çalışmalarda Pfizer’in güncellenmiş COVID-19 aşısı da XBB.1.5’e karşı güçlü bağışıklık tepkileri üretti.

COVID-19 aşılarının güvenliği . CDC, COVID-19 aşılarının güvenliğini yakından izlemektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde bugüne kadar neredeyse 700 milyon doz COVİD-19 aşısı uygulandı ve birden fazla güvenlik sisteminde yapılan izleme, bunların olumlu güvenlik profilini oluşturdu.

COVID-19 aşılarından sonra en sık görülen reaksiyonlar aşının yapıldığı yerde ağrı, kızarıklık ve şişlik ile baş ağrısı, ateş, kas ağrıları, üşüme veya yorgunluktur. Anafilaksi (aşıya karşı ciddi alerjik reaksiyon) COVİD-19 aşılarından sonra nadiren gözlemlenmiştir. Bu tür alerjik reaksiyonlar nadiren herhangi bir aşı veya tıbbi üründe ortaya çıkabilir.

Miyokardit, kalp kası iltihabıdır. COVID-19 gibi viral enfeksiyonlar miyokarditin yaygın bir nedenidir. Semptomlar arasında göğüs ağrısı, nefes darlığı ve hızlı atan, çarpıntı veya çarpan kalp hissi yer alır. Miyokardit, hem KOVİD-19’dan hem de KOVİD-19 aşılamasından sonra rapor edilmiştir. Aşılama sonrası miyokardit nadirdir ve meydana geldiğinde vakaların çoğu ergen veya genç yetişkin erkeklerdeydi ve aşının iki “birincil dozundan” ikincisinin tamamlanmasından yaklaşık bir hafta sonra meydana geldi. MRNA COVID-19 aşılamasından sonra ortaya çıkan miyokardit vakaları genellikle viral enfeksiyonun neden olduğu miyokarditten daha az şiddetli olmuştur. Bir çalışmada 12-17 yaş arası erkeklerde miyokardit dahil kardiyak komplikasyon riskinin 1,8 ila 5,6 kat daha yüksek olduğu görüldü.COVİD-19 enfeksiyonundan sonra, KOVİD-19 aşılamasından sonra. MRNA COVID-19 aşılamasından sonra semptomların başlamasından en az 90 gün sonra miyokardit vakalarını değerlendiren başka bir çalışmada, çoğu hastanın sağlık uzmanları tarafından tamamen veya muhtemelen tamamen iyileşmiş olduğu değerlendirildi. CDC, zaman içinde COVID-19 aşısına bağlı olarak daha az miyokardit vakası duyulduğunu duymaktadır. Bu, en azından kısmen yakın zamanda aşı olan genç erkek sayısının daha az olmasıyla ilişkili olabilir.

CDC, gözlemlenen miyokardit vakalarının sayısıyla karşılaştırıldığında 12-17 yaş arası ergenler arasında önlenen COVID-19 nedeniyle hastaneye yatışların sayısını tahmin etti. Ergenler arasında uygulanan her milyon COVİD-19 dozuyla 19-95 arası hastaneye yatışı, 5-19 yoğun bakıma kabulü ve belki de bir ölümü önleyebiliriz. Aynı yaş grubundaki bir çalışmada, yaklaşık 56.000 uygulamada birincil seriyi takip eden tek bir iki değerlikli rapel uygulamasından sonra hiçbir miyokardit vakası gözlenmedi. Bu yaş grubundaki aşı sayısının nispeten az olması nedeniyle, miyokardit oranının milyon doz başına 0-53,8 vaka şeklinde %95’lik geniş bir güven aralığıyla sıfır olduğu tahmin edilmektedir.

COVID-19’dan Şiddetli Hastalık Riski. Neyse ki, şu anda Kovid-19 konusunda pandeminin başlangıcındakinden farklı bir yerdeyiz ancak Kovid-19 kalıcı olacak. Ocak 2022’den bu yana bildirilen 200.000’den fazla ölümle (600’den fazlası 0-19 yaş arası çocuk ve ergenler dahil) Amerika Birleşik Devletleri’nde ciddi solunum yolu hastalıklarının önemli bir nedeni olmaya devam ediyor. Aşılama, kendinizi korumanın en etkili aracıdır. bu sonbahar ve kış.

Son iki ayda ülke genelinde Kovid-19 nedeniyle acil servise başvurular ve hastaneye yatışlar arttı. 6 aydan küçük bebekler ve 75 yaşın üzerindeki yetişkinler hastaneye kaldırılma açısından en yüksek risk altındadır.

Yaşlı yetişkinler ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, şiddetli COVİD-19 hastalığı açısından en yüksek risk altındadır ve güncellenmiş KOVİD-19 aşısını yaptırdıklarından emin olmalıdırlar. Şu anda çoğu Kovid-19 ölümü bu gruplarda yaşanıyor. Yaşlı yetişkinlerin sıklıkla, kendilerini Kovid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılma ve ölüm riskini artıran altta yatan tıbbi rahatsızlıkları da vardır. Bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerin bağışıklık sistemleri zayıftır, enfeksiyonlarla çok iyi mücadele edemezler ve COVID-19 nedeniyle çok hastalanabilirler. Yaşlı yetişkinlerle veya bağışıklık sistemi zayıf kişilerle yaşıyorsanız veya sıklıkla onların yanında bulunuyorsanız, güncellenmiş COVID-19 aşısını yaptırmak hem kendinizi hem de onları korumanıza yardımcı olabilir..

Çocukların COVID-19 nedeniyle ciddi şekilde hastalanma olasılığı yetişkinlere göre daha az olsa da, 2021 ve 2022’de 5 ila 19 yaş arası çocuk ve ergenlerde 300’den fazla ölüm rapor edildi. Bu yaş grubundaki COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılanların ve ölümlerin sayısı karşılaştırılabilir. evrensel tavsiyelerin bulunduğu aşıyla önlenebilir diğer hastalıklarda görülen yüke karşı.

Yoğun bakım ünitesine Kovid-19 tanısıyla kabul edilen 2 yaşından küçük çocukların yarıdan fazlası daha önce sağlıklıydı ve altta yatan herhangi bir tıbbi rahatsızlık yoktu. COVID-19 aşısını yaptırmaya uygun olmayan 6 aydan küçük bebekler en yüksek hastaneye yatış oranlarına sahiptir. COVİD-19 aşılarının hamilelik sırasında yapılması güvenlidir. Hamilelerin kendilerini ve bebeklerini korumak için güncellenmiş COVİD-19 aşısını yaptırmaları gerekmektedir.

Nezle

-6 aylık ve daha büyük herkesin grip aşısı olması gerekir..

 

-Farklı yaş grupları ve belirli sağlık sorunları veya alerjisi olan kişiler için farklı aşılar onaylanmıştır. Çoğu , bu sezon dolaşımda olması beklenen dört grip virüsü türüne ( dört değerlikli aşı ) karşı koruma sağlıyor..

 

-Üç aşı potansiyel olarak 65 yaş üstü kişiler için daha etkili olabilir: Fluzone Yüksek Doz Dörtlü Aşı ; Flublok Dört Değerlikli Rekombinant aşı ; ve Fluad Quadrivalent adjuvanlanmış grip aşısı . Bunlar mevcut değilse, yaşınıza, sağlık sorunlarınıza veya alerjinize bağlı olarak başka bir grip aşısını onaylatmanızda bir sakınca yoktur..

 

En çok kim faydalanabilir?

Doğru aşıları almak, insanların iş veya okul günlerini kaçırmaktan ve başkalarını hasta etme riskinden kaçınmasına yardımcı olabilir. Ve bu aşıların sağladığı koruma özellikle belirli gruplar için önemlidir..

 

Dr. Ross, her üç virüs için de ciddi hastalıklara karşı en savunmasız kişilerin benzer olduğunu söylüyor.

-65 yaş ve üzeri yetişkinler..

 

-Bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya KOAH ve astım gibi altta yatan akciğer rahatsızlıkları olanlar

hamile olanlar..

 

–    Dr. Ross:

“Kesinlikle KOVİD ve grip söz konusu olduğunda, bu enfeksiyonlarda hamilelik sonuçları daha kötü.. RSV’nin hamile anneler için bir risk olmadığını söylemiyorum ama çok fazla veri yok. Hamile kadınlara RSV aşısı yapılmasının nedeni, ürettikleri anneden gelen antikorların yenidoğanları korumasıdır çünkü çok yüksek risk altındadırlar. çok kötü sonuçları olan RSV için.”

Ayrıca CDC’ye göre çok daha geniş bir yelpazedeki insanlar gripten kaynaklanan komplikasyonlara daha yatkındır .

-2 yaşın altındaki bebekler..

 

-Kalp hastalığı, nörolojik rahatsızlıkları, kan hastalıkları, diyabet gibi endokrin bozuklukları, obezite, böbrek hastalığı, karaciğer veya metabolik bozuklukları olan kişiler..

 

-Felç geçirmiş insanlar..

İnsanlar neden gribe karşı aşı yaptırmalı?

Grip (grip), hastaneye kaldırılmaya ve hatta bazen ölüme yol açabilecek potansiyel olarak ciddi bir hastalıktır. Her grip mevsimi farklıdır ve grip insanları farklı şekilde etkileyebilir, ancak tipik grip mevsimlerinde milyonlarca insan gribe yakalanır, yüzbinlerce insan hastaneye kaldırılır ve binlerce ila onbinlerce insan gribe bağlı nedenlerden dolayı ölür..

Grip, birkaç gün kendinizi kötü hissetmeniz ve iş, okul veya aile etkinliklerinizi kaçırmanız anlamına gelebilir veya daha ciddi hastalıklara neden olabilir..

Grip komplikasyonları bakteriyel pnömoni, kulak enfeksiyonları, sinüs enfeksiyonları ve konjestif kalp yetmezliği, astım veya diyabet gibi kronik tıbbi durumların kötüleşmesini içerebilir. Yıllık mevsimsel grip aşısı, gribe yakalanma riskini ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlarını azaltmanın en iyi yoludur..

Aşılamanın , grip hastalıkları riskini, hastaneye yatışları ve hatta gribe bağlı ölüm riskini azaltmak da dahil olmak üzere birçok faydası olduğu gösterilmiştir  . Grip aşısı olan bazı kişiler yine de gribe yakalanabilirken, çeşitli çalışmalarda grip aşısının hastalığın şiddetini azalttığı gösterilmiştir..

 

Grip aşıları nasıl çalışır?

Grip aşıları, aşılamadan yaklaşık iki hafta sonra vücutta antikorların gelişmesine neden olur. Bu antikorlar grip hastalığına karşı koruma sağlar.

Mevsimsel grip aşıları, araştırmaların önümüzdeki sezonda en yaygın olacağını gösterdiği grip virüslerine karşı koruma sağlamak üzere tasarlandı. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki tüm grip aşıları “dört değerlikli” aşılardır, yani dört farklı grip virüsüne karşı koruma sağlarlar: bir influenza A(H1N1) virüsü, bir influenza A(H3N2) virüsü ve iki influenza B virüsü.

Grip Aşısı Seçenekleri

CDC, 65 yaşın altındaki kişiler için 2022-2023 grip sezonunda herhangi bir lisanslı, yaşa uygun grip (grip) aşısını diğerine tercihli olarak önermemektedir. Bu yaş grubu için seçenekler arasında inaktif influenza aşısı [IIV], rekombinant influenza aşısı [RIV] veya canlı zayıflatılmış influenza aşısı (LAIV) yer alır; herhangi bir grip aşısı diğerine tercih edilmez.

Bu sezonun yeniliği: 65 yaş ve üzeri kişiler için, standart dozlu, adjuvansız grip aşılarına tercihli olarak önerilen üç grip aşısı vardır. Bunlar  Fluzone Yüksek Doz Dörtlü aşı ,  Flublok Dörtlü rekombinant grip aşısı  ve  Fluad Dörtlü değerlikli adjuvanlı grip aşısıdır . Daha fazla bilgiyi Flu & 65 Yaş ve Üzeri İnsanlar bölümünde bulabilirsiniz  ..

 

2022-2023 sezonuna yönelik tüm grip aşıları, iki influenza A virüsü ve iki influenza B virüsü dahil olmak üzere dört farklı grip virüsüne karşı koruma sağlamak üzere tasarlanmış dört değerlikli aşılardır. Farklı aşılar farklı yaş gruplarında kullanılmak üzere ruhsatlandırılmıştır ve bazı aşılar bazı insan gruplarına önerilmemektedir..

 

Mevcut grip aşıları şunları içerir:

 

-Yumurtalarda yetiştirilen virüs kullanılarak üretilen standart dozda grip aşıları . Afluria Quadrivalent, Fluarix Quadrivalent, FluLaval Quadrivalent ve Fluzone Quadrivalent dahil olmak üzere birkaç farklı standart doz grip aşısı markası mevcuttur. Bu aşıların 6 aylıktan küçük çocuklarda kullanılması onaylanmıştır. Grip aşılarının çoğu kola (kas) iğne ile yapılır. Afluria Quadrivalent iğneyle (6 ay ve üzeri kişiler için) veya jet enjektörle (yalnızca 18 ila 64 yaş arası kişiler için) verilebilir..

 

-6 ay ve üzeri kişiler için onaylanmış, hücre kültüründe yetiştirilen virüs içeren hücre bazlı grip aşısı (  Flucelvax Quadrivalent). Bu aşı tamamen yumurtasızdır..

 

-Rekombinant teknoloji kullanılarak yapılan ve 18 yaş ve üzeri kişilerde kullanımı onaylanmış, tamamen yumurta içermeyen bir grip aşısı olan rekombinant grip aşısı (Flublok Quadrivalent )  Bu aşı, grip virüsleri olmadan yapılır ve daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya yardımcı olmak için diğer standart dozda etkisizleştirilmiş grip aşılarına kıyasla üç kat daha fazla antijen (vücudunuzun grip virüslerine karşı koruma oluşturmasına yardımcı olan aşının parçası) içerir..

 

-65 yaş ve üzeri kişilerde kullanımı onaylanmış, yumurta bazlı  yüksek dozda grip aşısı (Fluzone High-Dose Quadrivalent). Bu aşı, daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya yardımcı olmak için diğer standart dozda etkisizleştirilmiş grip aşılarına göre dört kat daha fazla antijen (vücudunuzun grip virüslerine karşı koruma oluşturmasına yardımcı olan aşının parçası) içerir..

 

-65 yaş ve üzeri kişiler için onaylanmış, yumurta bazlı  adjuvanlı grip aşısı (Fluad Quadrivalent). Bu aşı bir adjuvanla (daha güçlü bir bağışıklık tepkisi oluşturmaya yardımcı olan bir bileşen) yapılır.,

 

-Zayıflatılmış (zayıflatılmış) canlı grip virüslerinden yapılmış, 2 ila 49 yaş arasındaki kişilerde kullanımı onaylanmış, yumurta bazlı  canlı zayıflatılmış grip burun spreyi aşısı (FluMist Quadrivalent). Bu aşının hamilelerde, bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerde veya belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişilerde kullanılması önerilmez..

 

Mevcut grip aşılarından herhangi biri diğerlerine göre tavsiye edilir mi?

Bazı insanlar için evet. 65 yaş ve üzeri kişiler için tercihen önerilen üç grip aşısı vardır. Bunlar Fluzone Yüksek Doz Dörtlü aşı , Flublok Dörtlü rekombinant grip aşısı ve Fluad Dörtlü değerlikli adjuvanlı grip aşısıdır . Bu öneri, bu yaş grubunda bu aşıların standart dozda adjuvansız grip aşılarından potansiyel olarak daha etkili olduğunu öne süren mevcut çalışmaların incelemesine dayanıyordu. 65 yaş altı kişiler için herhangi bir ayrıcalıklı öneri bulunmamaktadır.

Tercihen önerilen bir grip aşısı mevcut değilse ne olur?

Tercihen 65 yaş ve üzeri kişiler için önerilen üç grip aşısından hiçbiri uygulama sırasında mevcut değilse, bu yaş grubundaki kişiler bunun yerine yaşa uygun başka bir grip aşısı yaptırmalıdır.

Kimler Aşı Olmalı?

Amerika Birleşik Devletleri’nde 6 aylık ve daha büyük herkesin, nadir istisnalar dışında her mevsimde grip (grip) aşısı olması gerekir. CDC’nin Aşılama Uygulamaları Danışma Komitesi, 2010-2011 grip sezonundan bu yana bu “evrensel” tavsiyeyi yapıyor.

Gribi ve potansiyel olarak ciddi komplikasyonlarını önlemek için aşılama, ciddi grip komplikasyonları geliştirme riski daha yüksek olan kişiler için özellikle önemlidir. Artan riske neden olan yaş ve sağlık faktörlerinin tam listesi Gribe Bağlı Komplikasyonlar Geliştirme Riski Yüksek Olan Kişiler bölümünde mevcuttur .

Daha fazla bilgiye Kimin Grip Aşısına İhtiyacı Var? sayfasından ulaşabilirsiniz .

Kimler Aşı Olmamalıdır?

Farklı yaş gruplarındaki kişilerde kullanılmak üzere farklı influenza (grip) aşıları onaylanmıştır. Ayrıca bazı aşılar belirli insan gruplarına önerilmemektedir. Bir kişinin aşılanmaya veya belirli bir aşıyla aşılanmaya uygunluğunu belirleyen faktörler arasında kişinin yaşı, sağlık durumu (mevcut ve geçmiş) ve grip aşısı veya bileşenlerine karşı alerjiler yer alır. Daha fazla bilgiyi Kimler Grip Aşısı Olmalı ve Kimler Yaptırmamalı bölümünde bulabilirsiniz .

Ne zaman aşı yaptırmalıyım?

Sezon boyunca yalnızca tek doz grip aşısına ihtiyaç duyan çoğu kişi için Eylül ve Ekim ayları genellikle gribe karşı aşı olmak için iyi zamanlardır. İdeal olarak herkesin Ekim ayı sonuna kadar aşı olması gerekir. Belirli insan gruplarına yönelik aşılamanın zamanlamasına ilişkin ek hususlar şunları içerir:

 

-Çoğu yetişkin, özellikle 65 yaş ve üstü kişiler ve birinci veya ikinci üç aylık dönemdeki hamileler genellikle erken dönemde (Temmuz veya Ağustos aylarında) aşı yaptırmamalıdır çünkü koruma zamanla azalabilir. Ancak daha sonra aşı olmak için geri dönemeyecek durumda olan kişiler için erken aşılama düşünülebilir..

 

-Bazı çocukların iki doz grip aşısına ihtiyacı vardır. Bu çocuklar için, aşı bulunur bulunmaz ilk dozun alınması tavsiye edilir, çünkü ikinci dozun ilk dozdan en az dört hafta sonra verilmesi gerekir. Tek doza ihtiyacı olan çocukların temmuz ve ağustos aylarında da aşılanması düşünülebilir..

 

-Temmuz ve ağustos aylarında aşılama, bu aylarda hamileliğin üçüncü trimesterinde olan kişiler için de düşünülebilir, çünkü bu, bebeklerinin doğumdan sonraki ilk birkaç ayda (aşılanmak için çok küçük olduklarında) korunmasına yardımcı olabilir..

 

 

Grip, COVID ve RSV aşıları hakkında başka ne bilmelisiniz?

Her aşı türüne kimlerin uygun olduğunu belirleyen geniş rehberliğin ötesinde Dr. Ross, seçimlerinize rehberlik edebilecek başka yararlı bilgiler de sunuyor..

 

Grip aşısı olmak için en iyi zaman ne zamandır?

 

CDC, Eylül veya Ekim aylarında grip aşısı yapılmasını öneriyor ve Dr. Ross da aynı fikirde.

–   Dr. Ross:

“Bunlar genellikle grip aşısının mevcut olduğu ve aşı kliniklerini bulmanın en kolay olduğu aylardır.. Benim kişisel yaklaşımım aşıyı mevcut olduğunda yaptırmak, böylece unutmazsınız.”

 

Güncellenen COVID aşıları virüsün daha yeni türlerine karşı koruma sağlayacak mı?

İlaç üreticileri Pfizer ve Moderna’nın en yeni mRNA aşıları tek değerlikli, yani tek bir varyanta karşı koruma sağlıyorlar; en yenisi 2023’ün başında Omicron’dan türeyen XBB.1.5. Bu tür artık baskın olmasa da güçlendiriciler yine de yakından ilişkili olanlara karşı koruma sağlamalı..

–   Dr. Ross:

”Şu anda dolaşımda olan alt değişkenlerin olduğunu söylüyorum.. İnsanlar ne olursa olsun korunmaları konusunda kendilerini rahat hissedebilirler..”

RSV aşıları hakkında başka neleri bilmeliyim?

Bebeklere yönelik olan Beyfortus versiyonu kesinlikle bir aşı değil. Bebekleri tek bir sonbahar-kış RSV sezonu boyunca koruyan antikorları doğrudan sağlayan monoklonal bir antikor ürünüdür. Bu antikorlar RSV’yi önleyebilir veya şiddetini azaltabilir..

 

Ross, RSV aşısını düşünen 60 yaşın üzerindeki yetişkinlerin, sinir sisteminin nadir fakat potansiyel olarak ciddi iki yan etkisi potansiyelinin farkında olması gerektiğini söylüyor: otoimmün koşullar Guillain-Barre sendromu ve akut dissemine ensefalomiyelit veya ADEM..

Guillain-Barre vücut genelinde felce yol açabilirken, ADEM halsizlik ve nöbetlere neden olabilir..

Dr. Ross, yetişkinlerde RSV aşısından sonra bu yan etkilerin ortaya çıkma riskinin yaklaşık 7.000’de bir olduğunu, bunun grip aşısından sonra ortaya çıkan riskten çok daha yüksek olduğunu belirtiyor..

–   Dr. Ross:

“Eğer 60 yaşında tamamen sağlıklı biriyseniz, RSV aşısını yaptırmanın mantıklı olduğundan emin değilim.. diyor. Doktorunuzla yapmanız gereken bir konuşma.”

Birden fazla aşı yaptırıyorsam aşıları nasıl planlamalıyım?

Araştırmalar hem grip hem de Kovid aşısını aynı anda yaptırmanın güvenli olduğunu gösteriyor . Bir araştırmaya göre grip aşısı ve mRNA COVID aşısı birleştirildiğinde reaksiyonlar (kas ağrıları, yorgunluk ve baş ağrısı gibi) biraz daha yüksek oluyor, ancak bu reaksiyonlar genellikle hafif oluyor ve hızla kayboluyor..

 

–   Dr. Ross:

“RSV aşıları daha yeni olduğu için bu aşıları diğer aşılarla birleştirme konusunda pek bir şey bildiğimizi sanmıyorum”

Bu aşıyı ayrıca planlamak iyi bir fikirdir, ancak durumunuza yönelik potansiyel riskler ve faydalar hakkında doktorunuzla konuşmalısınız..

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights