BAŞ DÖNMESİ: VERTİGO

BAŞ DÖNMESİ: VERTİGO

BAŞ DÖNMESİ (VERTİGO) TEDAVİSİNDE ÖNCELİKLE SORUNUN NEDEN KAYNAKLANDIĞININ BULUNMASI VE VARSA ALTTA YATAN HASTALIKLARIN TEDAVİ EDİLMESİ GEREKİR

 –   Memorial Bahçelievler Hastanesi Odyoloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Orhan:

Vertigo, etrafın veya kendinizin hareket ettiğini düşündüren, baş dönmesi, mide bulantısı gibi rahatsızlıkların da eşlik edebildiği dönme hissidir..

Kişide baş dönmesi, terleme ve mide bulantısı gibi semptomlara neden olabilen vertigoya, labirentit, migren, iç kulak, beyin veya duyusal sinirlerde ki bir sorun neden olur.

 Vertigo, baş dönmesi olarak da anılsa da, aslında bu durumun daha şiddetli ve belirgin semptomları vardır.

Peki, vertigo neden olur, çeşitleri neler?

Tanısı nasıl konur, nasıl tedavi edilir?

Vertigosu olanlar nelere dikkat etmeli?

 

Vertigo: Her 100 kişiden 3’ünde görülüyor

♦ BAŞ DÖNMESİ: VERTİGO

Uzman Doktor Diğdem Yıldız:

“Hafif baş dönmelerinden günlük yaşamı olumsuz etkileyerek ayakta durabilmeyi dahi zorlaştırabilen boyutlara ulaşabilen vertigonun, her 100 kişiden 3’ünde görüldüğünü söyleyebilirim.”

 

* VERTİGO BİR SAĞLIK PROBLEMİ

Nöroloji Bölümü’nden Uzm. Dr. Diğdem Yıldız:

“Vertigonun denge mekanizmasının bozulmasına bağlı gelişen, genellikle iç kulak hastalıkları veya beyin ve beyincikle ilgili bazı sorunlardan kaynaklı ortaya çıkan bir sağlık problemi olduğunu belirtmeliyim..

 

Vertigonun tanısında baş dönmesi ve denge bozukluğu ile birlikte değerlendirilmesi gereken belirtiler..

 

Kulak çınlaması, kulakta basınç hissi, işitme problemleri, mide bulantısı ve kusma, anormal göz hareketleri, çift görme, uykuya eğilim, bilinç bulanıklığı, koordinasyon bozukluğu, kol ve bacaklarda kuvvet kaybı.”

* ÇEŞİTLİ HASTALIKLARA NEDEN OLABİLİR

Vertigo teşhisinin konulmasının ardından hastalarda denge mekanizmasında bozukluğa neden olan sorunlara yönelik gerekli araştırmaların yapılması gerektiğinin altını çizen Uzm. Dr. Yıldız:

“Migren, merkezi sinir sistemindeki kanama veya kan damarlarındaki tıkanıklıklara bağlı beslenme bozuklukları, multipl skleroz, çeşitli beyin tümörleri, parkinson hastalığı v.b. hastalıklar dengenin bozulmasına neden olabilir.”

♦ VERTİGO TEŞHİSİ NASIL KONULUR?

Vertigo şikayetleriyle hastanelere başvuran hastalarda hekim tarafından detaylı tıbbi öykünün alınması ve fiziksel muayenenin teşhisin önemli bir bölümünü oluşturduğunu belirten Uzm. Dr. Diğdem Yıldız:

“Tıbbi öykü alınırken hastadan şikayetlerin ne kadar süredir devam ettiği, pozisyon değiştirmeyle yaşanan baş dönmesi sorununun ilişkisinin nasıl olduğu, eşlik eden hastalıklar ve kullanılan ilaçların neler olduğu, herhangi bir baş travmasının yaşanıp yaşanmadığı gibi konularda bilgi alınır..

Bilinç bulanıklığı, konuşma bozukluğu ve uyku hali gibi nörolojik sorunların da eşlik edip etmediği öğrenilir..

Bazı kan testleri ile manyetik rezonans görüntüleme (MRG), bilgisayarlı tomografi (BT), renkli Doopler USG gibi görüntüleme teknikleri ile altta yatan soruna ilişkin ileri araştırmalar yapılabilir.”

♦ VERTİGO YA KARŞI 10 KRİTİK KURAL

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez, insanlar arasında çok sık görülen vertigoya karşı alınması gereken önlemleri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

İşte vertigoya karşı alınması gereken 10 kritik kural…

‘Dünyam sanki tersine döndü’, ‘Çevremdeki tüm nesneler hareket ediyor’,  ‘Yer ayağımın altından kayıyor gibi’, ‘Midem bulanıyor, gözlerim istemsiz hareket ediyor, kulağımda dolgunluk ve basınç hissediyorum, sanki işitmem azaldı…’

Bu yakınmalar her 100 kişiden 3’ünde gelişen baş dönmesi, tıbbi adıyla vertigonun en sık yol açtığı sorunlardan bazıları. Basit ve sadece birkaç saniye süren kısa süreli atak şeklinde de gelişebiliyor, saatlerce, hatta günlerce devam ederek günlük yaşamında ciddi sorunlar oluşturabilecek kadar ağır da yaşanabiliyor.

https://www.cafemedyam.com/2021/03/25/yemek-borusu-kanseri-riski/

“PEK ÇOK ETKEN VERTİGOYA NEDEN OLABİLİYOR”

Öyle ki hastalar her an başları dönecek kaygısıyla sokağa çıkamıyor, hatta evde tek başına kalmaktan bile korkuyorlar..

Genellikle kulak kristallerinin yerinden oynaması sonucu oluşsa da, aslında pek çok etken vertigoya neden olabiliyor..

Yaz aylarında çalışma temposunun hafiflemesi ve tatiller nedeniyle psikolojik olarak rahatlamamız sayesinde vertigo görülme sıklığı azalıyor. Ancak yine de dikkatli olmakta fayda var, çünkü yaz aylarına özgü bazı faktörler vertigoyu tetikleyebiliyor..

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez vertigoya karşı alınması gereken önlemleri anlattı, önemli uyarılarda bulundu.

 BU SAATLERDE GÜNEŞ ALTINDA KALMAYIN

*Aşırı sıcaklar iç kulak sıvılarını azaltarak vertigoyu tetikleyebiliyor..

Bu nedenle özellikle güneş ışınlarının yeryüzüne en dik geldiği 10:00-16:00 saatleri arasında mümkünse dışarıya çıkmayın..

* BOL BOL SU İÇİN

*Bol su içmek iç kulaktaki sıvı dengesi açısından önemli..

Susamayı beklemeden bol bol su içmeyi asla ihmal etmeyin..

* DENİZ VE HAVUZ AKTİVİTELERİNE DİKKAT!

*Suda yapılan ters hareketler kulak sağlığımızı olumsuz etkileyebiliyor..

-*Örneğin suya hızla atlamak ve taklalar atmak gibi hareketler her ne kadar keyifli olsalar da, kulak kristallerinin dökülmesine bağlı gelişen vertigoya zemin hazırlayabiliyorlar..

-*Yine yaz aylarında sıkça tercih edilen tekne gezileri de altta yatan iç kulak hastalığını tetikleyebiliyor..

-*Dikkat edilmesi gereken başka nokta da, dalışlar. Atmosferik basıncın artması migren hastalığını tetikleyerek migrenöz vertigo denilen menier hastalığına benzer vertigoya neden olabiliyor.

* D VİTAMİNİ ÇOK ÖNEMLİ

*Yapılan çalışmalar D vitamini eksikliği ile vertigo arasında ilişki olduğunu ortaya koyuyor..

Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez kulak kristalleri kalsiyum içerdiği için bu elementin emilimine yardım eden D vitamini eksikliğinde kırılganlığın arttığı uyarısında bulunarak:

“Yaz ayları D vitamini seviyesinin en yüksek olduğu aylar. D vitamini desteği sağlamak için günün uygun saatlerinde güneşten faydalanın. İsterseniz D vitamini takviyesi de alabilirsiniz. Özellikle kalsiyum içeren gıdalardan yaralanmayı da ihmal etmeyin.”

 * UZUN SÜRE ARAÇ KULLANMAYIN

Aşırı yorgunluk ve araç kullanma stresi de iç kulak hastalıklarını tetikleyebiliyor..

-*Uzun süre hareketli görüntüleri takip etmek denge sistemini zorluyor, konsantrasyonu bozuyor. Bu nedenle mola vermeden uzun süre araç kullanmayın, sık aralıklarla dinlenin..

-*Vertigonun yanı sıra araç tutma öykünüz varsa, özellikle araç ve deniz seyahatinde yanınızda mutlaka ilaç bulundurun..

 * STRESİ KONTROL ALTINDA TUTUN

*Vertigoya karşı stres yönetimini sağlamanız da çok önemli..

Stres faktörü özellikle iç kulaktaki damarlar üzerinde etkili oluyor. Strese bağlı damarlarda oluşan daralmalar iç kulaktaki sıvı basıncını değiştirerek vertigoya sebep olabiliyor.

 * SÜT, PEYNİR VE YOĞURT ÜÇLÜSÜ ÖNEMLİ

*Kalsiyum içeriği yüksek süt, peynir ve yoğurt tüketimini arttırın..

Yapılan çalışmalara göre; kalsiyum alımı kristal yapısının daha sağlıklı olmasına katkı sağlıyor.

* AKŞAM SERİNLİĞİNDE YÜRÜYÜN

*“Yürüyüş aktivitelerinde bulunun. Çünkü yürüyüş denge rehabilitasyonu açısında önemli”önerisinde bulunan Kulak Burun Boğaz Uzmanı Dr. Feyzi Elez:

“Genellikle saatte 4 km hızla sabah ve akşam 30 dakika kadar yapılan yürüyüşün denge sorunlarını çözmede faydası büyüktür.”

 * KAFEİNLİ İÇECEKLERİ SINIRLANDIRIN

*Kafein içeren yiyecek ve içecekleri sınırlı tüketmeye özen gösterin..

Kafeinin özellikle iç kulak basıncına olumsuz etki ettiğine dikkat çeken Dr. Feyzi Elez:

“Aktif iç kulak hastalığı olanlara, bu süreç içerisinde kahve içimini, haftada 1-2 kez olacak şekilde sınırlandırıyoruz. Ayrıca, denge sistemini doğrudan olumsuz etkilediği için alkollü içeceklerin de sınırlı tüketilmesi çok önemli”

* BU DENİZ ÜRÜNLERİ ÇOK LEZZETLİ, ANCAK…

*Karides, kalamar, midye gibi derin deniz ürünlerini sınırlı tüketin..

Bu ürünler içerdikleri ağır metaller, organik ve inorganik bileşikler nedeniyle aşırı tüketildiklerinde baş dönmesini tetikleyebiliyor.

♦ YÜKSEK TANSİYON VERTİGOYA NEDEN OLABİLİR 

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Özbek:

“Vertigonun yüksek tansiyona neden olabileceğini söyleyebilirim.”

Baş dönmesi veya vertigo genellikle halk arasında vestibüler sistem yani iç kulak kaynaklı bir hastalık olarak biliniyor..

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Tahsin Özbek vertigo hastalığı ve tedavi yöntemleri hakkında bilgiler verdi.

* SOĞUK TERLEME VE BULANTI EŞLİK EDER

Vertigonun hastalık olmadığını, bir semptom olduğunu bildiren Dr. Tahsin Özbek:

“Çok çeşitli nedenleri vardır..

Vestibüler sistem kaynakları baş dönmeleri; çevrenin çevredeki eşyaların veya kişinin çevresinin dönmesi tarzında görülür. Yani hareket hissi vardır..

Statoakustik sistem dışındaki nedenlerde ise baş dönmeleri; göz kararması, baygınlık hissi ve dengesizlik şeklinde ortaya çıkabilir..

Bilinmesi gereken ve gözden kaçan diğer bir husus da baş ağrısı olmadan migrenin vertigoya neden olduğunu bilmemektedir.

Vestibuler sisteme ait olan baş dönmelerinde bulantı, kusma ve soğuk terleme eşlik eder. Baş dönmesinin ne zaman başladığı nasıl olduğu süresi ve hareketleri ile ilişkisi ve eşlik eden belirtiler önemlidir..

1 dakikadan kısa süren baş dönmeleri genellikle Benign Paroksismal Periferik Vertigo (BPPV) halk arasında ne olduğu tam bilinmese de adı bilinen bir hastalık olan Meniere Sendromu’nda baş dönmesi en az yarım saat sürer”

* KANSIZLIK EN ÖNEMLİ BELİRTİLERDEN BİRİDİR

Vertigonun belirtilerine değinen Dr. Özbek:

Baş dönmesinin vestibuler sistem dışı nedenleri; beyin tümörleri, kansızlık, damar sertliği, yüksek tansiyon, travmalar, migren ve psikojenik vertigolardır.

BPPV halk arasında en çok bilinen ve yanlış olarak vertigo olarak adlandırılan hastalıkta başın belli pozisyonlarında saniyeler süren baş dönmesi bulantı, kusma ile ve Dix-Hallpike olarak adlandırılan testin pozitif olması ile karakterizedir. İşitme kaybı yoktur. Baş dönmesi ani başlar, ataklar halinde gelir. Bulantı, kusma olabilir. Düzelme 1-2 aya kadar uzayabilir..

İç kulak kaynaklı Meniere Hastalığı ise dalgalı işitme kaybı, uğultu, baş dönmesi, kulakta basınç, dolgunluk hissi ile karakterizedir. Vertigo tabii ki tedavi edilebilir ama öncelikle ne tür bir vertigo yani hangi hastalığa ait bir baş dönmesi olduğu saptanmalıdır..

Genel önlemler; stresten uzak kalmak,bağışıklık sistemini güçlendirmek, tuzu azaltmak, proteinden zengin gıdalar tüketmek ve güneşlenmektir” 

https://www.cafemedyam.com/2021/04/29/koronavirusu-kanser-hucrelerini-olduruyor-mu-daha-fazla-veri-gerekiyor/

♦ VERTİGO: HASTALIK DEĞİL, BELİRTİ!

Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun:

“Vertigo, tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir. Hastanın uğultu, çınlama, işitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir. Baş dönmesi ile birlikte çift görme, peltek konuşma, bilinç kaybı, yürürken denge kaybı varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir..

Baş dönmesi; etraf ve eşyaların dönmesi, bulantı ve kusmayla karşımıza çıkabileceği gibi bazen sadece başta boşluk hissi ve sersemlik şeklinde de karşımıza çıkabilir. Modern hayatın bize getirdiği bazı yükler sonucunda stresle birlikte vertigo şikayetinde de son zamanlarda hatırı sayılır miktarda artış görmekteyiz.”

* HASTALIK DEĞİL BELİRTİ!

Kaan Akacun:

“Vertigo, baş dönmesi anlamına gelmektedir. Tek başına bir hastalık değil, bir belirtidir. Vücuttaki birçok sistemden kaynaklanacağı gibi birçok hastalığın belirtisi olarak da karşımıza çıkar. Orta kulak ve denge organını da barındıran iç kulak hastalıklarından kaynaklanabileceği gibi işitme ve denge sinirindeki sorunlardan da kaynaklanabilir. Bunların dışında beyin ve özellikle beyincik ile ilgili rahatsızlıklar, astigmatizm gibi bazı göz hastalıkları, tiroid bezi hastalıkları, kansızlık, diyabet gibi birçok dahili ve endokrin sistemini ilgilendiren hastalıklardan köken alabilir. Beyine giden kan akımında azalma, damar sertliği, beyindeki küçük enfaktüs alanlarından da baş dönmeleri köken alabilir.”

* KONUŞMA GÜÇLÜĞÜ VARSA NÖROLOJİ UZMANI DA GÖRMELİ

Kaan Akacun:

“Vertigo ile gelen hastanın yakınmalarını iyi değerlendirmek gerekir..

Hekim tarafından doğru sorgulamayla birçok hastalığın tanısı konulabilir. Hastanın uğultu, çınlama, işitme kaybı gibi eşlik eden bulguları varsa KBB hastalıkları uzmanına yönlendirilmelidir. Ayrıca hastanın sorgulanmasında kullandığı ilaçlar ve tanı konmuş hastalıkları da araştırılmalıdır..

Baş dönmesi ile birlikte çift görme, peltek konuşma, konuşma güçlüğü, bilinç kaybı, vücudun bir tarafında güç kaybı, yürürken denge kaybı veya bir tarafa çekme gibi bulgular varsa hastanın öncelikle bir nöroloji uzmanına yönlendirilmesi gerekir.”

* BEYNE GİDEN KAN AKIMI ÖLÇÜLEBİLİR

Kaan Akacun:

“Bundan sonra yapılacak işlem hastanın fizik muayenesidir. Fizik muayenesinde biz KBB hekimleri olarak rutin KBB muayenesi dışında işitme testleri ve kan tahlilleri istiyoruz..

Bu tahliller arasında B12 ve folik asit düzeyleri, kan şekeri, hemogram dediğimiz kan değerleri, tiroid bezi fonksiyon testleri ve kandaki sodyum, potasyum değerleri gibi elektrolit incelemeleri, böbrek ve karaciğer fonksiyon testleri, lipid ve kolestrol seviyeleri sayılabilir..

Muayene esnasında mutlak kan basıncı ölçümü yapılmalıdır..

Bunların haricinde vertigo ile ilgili kulağa sıcak ve soğuk su verilerek yapılan kalorik testler, videonistagmografi (VNG, postrografi) gibi ileri denge testleri yapılabilir..

Ayrıca hekim tarafından gerek duyulduğunda bilgisayarlı tomografi (BT) ve baş boyun manyetik rezonans (MR) çekilebilir. Yine gerek görülen hastalarda doppler ultrasonografi ile beyne giden kan akımı ölçülebilir.”

♦ KULAK ÇINLAMASI EŞLİK EDEBİLİR

Kaan Akacun:

“KBB ile ilgili baş dönmeleri dediğimiz zaman; orta kulak iltihapları vestibüler nöronit dediğimiz denge sinirinin iltihabı, iç kulak sıvılarındaki dengesizliklere bağlı meniere hastalığı, atmosfer basıncındaki ani değişiklikler (dalış sporu, uçak seyahatindeki basınç değişiklikleri gibi), kullanılan bazı ilaçlardan kaynaklanabilen ototoksiside, işitme sinirinden köken alan akustik nörinom dediğimiz tümoral hastalıklar sayılabilir..

Bunların dışında iç kulak yapılarındaki bazı anomalilerden kaynaklanan rahatsızlıkları akla getirmek gerekir. Meniere hastalığı dediğimiz zaman ataklar halinde gelen, işitme kaybı, baş dönmesi, kulakta dolgunluk hissi ve çınlama ile seyreden, ataklardan sonra işitme kaybının kısmen düzeldiği ve tekrarlama eğilimde olan bir rahatsızlığı anlıyoruz. İlaçla yapılan kriz tedavisinin dışında ameliyata kadar giden birçok tedavi yöntemleri bulunmaktadır.”

* KAHVE VE ÇİKOLATADAN UZAK DURMAKTA FAYDA VAR

“Vertigo problemi yaşayan hastalarının özel yaşantılarına dikkat etmeleri gerekir” diyen Batıgöz Sağlık Grubu’ndan Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Kaan Akacun:

“Düzenli uyku ve mümkün olduğunca stresten uzak durmak önemlidir. Aşırı tüketilen alkol, sigara, kahve, diğer kafeinli içecekler ve çikolata vertigo ataklarını tetikleyebilir. Ayrıca bu hastaların ağır olmayan düzenli sportif faaliyetler yapmaları da önerilir. Araç kullanmak, yükseğe çıkıp perde asmak, ampul değiştirmek gibi tehlikeli işlemlerden baş dönmesi düzelene kadar kaçınmak gerekir. Bu saydıklarımızın dışında vertigo ataklarını önleyebilecek başka bir önlem bulunmamaktadır.”

https://www.cafemedyam.com/2021/06/16/prostat-kanseri/

♦ BAŞ DÖNMESİ (VERTİGO)

GENEL TANITIM

Baş dönmesi diğer bir adıyla vertigo, denge kaybı ve sersemlik hissi olarak tanımlanır. Bu durum özellikle hareket ederken ya da eğilip, kalkarken hızlı hareket etmeye bağlı durumlarda sıklıkla ortaya çıkabilir. Hareket etme, eğilme, yürüme hatta dinlenirken bile kişi sallanma, sersemleme veya baş dönmesi (vertigo) yaşayabilir.. 

Baş dönmesi (vertigo) denge hissinizi değiştirir ve düşme riskinizi artırabilir.

Birkaç saniyeden birkaç saate kadar süren akut veya keskin ataklarda oluşabilecek baş dönmeleri hızlı hareket etme, çok hızlı bir şekilde dönme, yürüme veya araç ya da deniz tutması nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi, hareketten bağımsız olarak, kendi kendine de oluşabilir.

Sık gözlemlenen semptomların başında yer alan baş dönmesi (vertigo), kendi başına bir hastalık değildir fakat bir hastalığın habercisi olabilir. Bazen şiddetli hapşırmaların bile tetiklediği baş dönmesinin (vertigo) altında ciddi hastalıklar yatıyor olabilir.

NEDENLERİ

Her ne kadar baygınlık hissi, göz kararması gibi semptomlar için de halk arasında baş dönmesi (vertigo) ismi kullanılsa da, klinik anlamda baş dönmesi (vertigo) kişi dururken bulunduğu ortamın ögelerinin kişiye dönüyormuş gibi gelmesi olarak tanımlanır. Örneğin gerçek anlamda başı dönen bir kişi, içerisinde bulunduğu odadaki eşyaları ve duvarları dönüyormuş gibi algılar.

Bu anlamdaki baş dönmeleri (vertigo), nedenler açısından iki grupta incelenir:

*Santral baş dönmeleri: Merkezi sinir sistemindeki problemlerden kaynaklanır. Özellikle beyin, beyin sapı ve beyincik kaynaklı baş dönmeleri bu grupta incelenir. Bu organlarda ortaya çıkabilecek kanama, inme, migren, tümör, multiple skleroz (MS) gibi bir takım hastalıkların bir belirtisi olarak baş dönmesi (vertigo) görülebilir.

*Periferik baş dönmeleri: İç kulak ve denge sinirinden kaynaklı baş dönmeleri bu grupta ele alınır. Santral baş dönmelerine kıyasla daha sık karşılaşılan periferik baş dönmeleri arasında labirent ve yarım daire kanallarından kaynaklanan baş dönmeleri, denge sinirinin bozukluklarından kaynaklanan baş dönmeleri, dengeyi sağlayan, utrikül ve sakkül adı verilen taşların doğru yerleşimde bulunamamasından kaynaklanan baş dönmeleri, Meniere hastalığı gibi durumlar sayılabilir.

BELİRTİLER

Baş dönmesi(vertigo)denge bozukluları denge bozukluğuna bağlı olarak kişinin düşerek yaralanmasına sebep olabilir. Zihinsel karışıklık ve muhakeme bozukluğu sonucunda baş dönmesi yaşayan kişi yürürken zorlanabilir, mide bulantısı yaşayabilir, korku ve endişeyle karşı karşıya kalabilir..

Baş ağrıları genellikle basit ilaç kullanımı veya yaşam tarzı değişiklikleriyle bir süre sonra geçebilmektedir. Fakat bazı durumlarda baş ağrısı tedavisinin yapılabilmesi için öncelikle altta yatan sebeplerin çözülmesi gerekmektedir. 

Eğer daha önce bir baş dönmesi (vertigo) sorunuyla karşı karşıya kalmadıysanız, aniden başladı ve uzun süredir düzelmediyse mutlaka en kısa süre içinde bir doktora başvurunuz.. 

Baş dönmesi (vertigo) kendi başına bir belirti olduğu için baş dönmesine bağlı belirtiler bulunmaz, fakat altta yatan sebeplere bağlı gelişen belirtileri ise;

  • Tansiyon düşmesi
  • Şiddetli ataklar
  • Kulakta basınç hissi
  • Kuvvet kaybı
  • Görme bozukluğu
  • Mide bulantısı
  • Göz kararması
  • Kulak çınlaması
  • Vücut dengesizliği
  • Karar verme yetisinde bozukluk 

TANI YÖNTEMLERİ

Baş dönmesininnedenlerini tespit etmek için bazı testler yapılmaktadır. Baş dönmesi (vertigo) şikayeti ile hastaneye başvuran hastaların % 85’inde iç kulağa bağlı hastalıklar tespit edilmektedir. Baş dönmesi şikayetinde doktor öncelikle hastanın öyküsünü alır ve sonrasında fiziki muayene yaparak, baş dönmesinin (vertigo) tipi ve şekli belirlenir.

Klinik olarak yapılan muayene sonrasında, elektronistagmografi denilen cihazla istemsiz göz hareketlerini incelenerek, iç kulak hastalıklarına bağlı gelişen durumlar ortaya çıkarılabilir. Burada önemli olan baş dönmesi (vertigo), denge sorunları ve işitmenin de ele alınarak incelenmesidir. 

Bunun dışında doktorun gerek gördüğü durumlarda bilgisayarlı tomografi ve MR çekimleri yapılabilir. Yine kan testi veya psikolojik değerlendirme isteyebilir. 

TEDAVİ YÖNTEMLERİ

Baş dönmesi (vertigo) tedavisi, iç kulakta yer alan kristallerin yer değiştirmesi ile meydana gelebileceği gibi stres, travma, psikolojik sorunlar veya altta yatan bir hastalığa bağlı olarak da gelişebilir..

Baş dönmesi (vertigo) tedavisinde öncelikle sorunun neden kaynaklandığının bulunması ve varsa altta yatan hastalıkların tedavi edilmesi gerekir.. 

Baş dönmesi(vertigo) gibi sorunlarda öncelikle doktor, hasta öyküsünü alır ve sonrasında bir fiziki muayene gerçekleştirilir.

Tedavide öncelik baş dönmesi (vertigo) sorununu azaltmak veya ortadan kaldırmak, denge fonksiyonlarını en güvenli şekle getirmektir. Eğer, iç kulaktaki kristallerin yer değiştirmesine bağlı olarak gerçekleşiyorsa tedavi kristallerin yeniden konumlandırılmasını içerir..

Baş dönmesi (vertigo) durumu soğuk algınlığı, tümörler veya enfeksiyon gibi farklı hastalıklara bağlı olarak ortaya çıkıyorsa, altta yatan hastalığa göre ilaç veya farklı bir tedavi yöntemi önerebilir.

https://www.cafemedyam.com/2021/04/30/bebeklerde-yatis-pozisyonu-kolik-laktoz/

İLGİLİ HABER

Cumhuriyet

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights