VETERINER KAYITLARINA GÖRE NEURALINK İMPLANTLARINI TAKTIKTAN SONRA MAYMUNLARIN BAŞINA KORKUNÇ ŞEYLER GELDI

🔷️ ELON MUSK: MİLYARDER, CEO VE SPIN USTASI.

SpaceX ve Tesla CEO’su, hafta sonu beyin çipi şirketi Neuralink’i hayvan istismarı iddialarına karşı savunmak için milyarderin de sahibi olduğu ve 2022’de 44 milyar dolara satın aldığı bir platform olan Twitter’ı (eski adıyla X) kullandı.

Her zaman mantıkçı olan Musk, şimdi medyadaki haberlerin ve federal soruşturmanın aksine Neuralink’in beyin implantlarının aslında hiçbir maymunu öldürmediğini iddia ediyor; ona göre hayvanlar zaten ölümün eşiğindeydi.

Bir anlığına yedeklemek gerekirse, Neuralink ilk kez geçen yılın Şubat ayında, Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi (PCRM) adlı tıbbi kar amacı gütmeyen kuruluşun, şirketin 23 rhesus’ta “invazif ve ölümcül beyin deneyleri” gerçekleştirdiğini iddia eden bir şikayette bulunmasıyla ateş altında kaldı. makak maymunları. Kâr amacı gütmeyen kuruluş, testlerin sonucunda bu maymunlardan 15’inin öldüğünü iddia etti. (Yılın sonlarında, Eylül 2022’de PCRM yeni bir iddiayı kamuoyuna açıklayacaktı : UC Davis’in elinde olduğu iddia edilen Neuralink maymunlarının birkaç yüz fotoğrafı vardı ve bu korkunç fotoğraflar “kronik enfeksiyonlardan muzdarip maymunları gösteriyordu, Deneylerin ardından nöbetler, felç ve ağrılı yan etkiler ortaya çıktı.”

PCRM araştırma savunuculuğu koordinatörü Jeremy Beckham o dönemde yaptığı bir açıklamada , “Belgeler, maymunların beyinlerinin kalitesiz deneylerle parçalandığını ve acı çekmeye ve ölmeye terk edildiğini ortaya koyuyor” dedi .

Bunlar ciddi suçlamalar ve tepki, Neuralink’ten bir yanıt alınmasını gerektirecek kadar hızlıydı; şirket, daha önce Twitter olarak bilinen platformda “Neuralink’teki hayvanlara ekibimiz tarafından saygı duyulduğunu ve onurlandırıldığını” yazdı . Ancak şirket, gerici bir blog yazısında ölü maymunların kesin sayısına itiraz etse de, denemeler sırasında maymunlarından sekizinin, yani toplam test grubunun yüzde 21’inin öldüğünü doğruladı. Blogda şöyle yazıyordu: “Önemli histolojik verileri toplamak için planlanan bitiş tarihlerinde iki hayvana ötenazi uygulandı ve UC Davis’teki veteriner personelinin tıbbi tavsiyesi üzerine altı hayvana ötenazi uygulandı.”

Blog yazısı şöyle devam etti: “Bu nedenler arasında FDA onaylı ürünün (BioGlue) kullanımını içeren bir cerrahi komplikasyon, bir cihaz arızası ve cihazla ilişkili dört şüpheli enfeksiyon yer alıyordu.” “Buna yanıt olarak yeni cerrahi protokoller ve gelecekteki ameliyatlar için tamamen implante edilmiş bir cihaz tasarımı geliştirdik.” Yani Neuralink’in bloguna göre maymunlar öldü , ancak PCRM’nin iddia ettiği kadar çok değil.

Blog gönderisinde ayrıca, Neuralink’in Kaliforniya Üniversitesi, Davis’in Kaliforniya Ulusal Primat Araştırma Merkezi (CNPRC) ile birlikte yürütülen ilk araştırmasının “önce hayvan kadavralarında, daha sonra terminal prosedürlerinde gerçekleştirildiği” belirtildi . Zaten ölümün eşiğinde olan bir hayvana, anesteziden uyanmadan insanca ötenazi yapılıyor.

Ancak açık olmak gerekirse Neuralink, şirketin daha sonraki “hayatta kalma ameliyatlarını” tartışırken söz konusu sekiz maymun ölümüne değindi ve kadavra ve terminal maymun testlerinin bu sonraki ameliyatlarda daha büyük başarı için zemin hazırladığını açıkladı ve sekiz maymunun öldürülmesini önermedi. Terminal primatlar arasında tartışmalı ölümler meydana geldi.

Bu da bizi Musk’ın yakın zamandaki anlatı yeniden yazımına getiriyor. Pazar günü, Yeni Dünyadan adlı bir podcast’e de ev sahipliği yapan Brian Chau adlı bir yapay zeka araştırmacısı ve blog yazarı, hayvan istismarı iddialarıyla ilgili duygularını ifade etmek için X’e gitti – ve Chau’nun Neuralink Kampı olduğunu söylemekte bir sakınca yok. PCRM’nin ilk iddialarıyla ilgili 2022 tarihli Consequence.net makalesinin ekran görüntüsünü paylaşan podcast yayıncısı, alaycı bir şekilde fotoğrafa şu altyazıyı ekledi: “Etikçiler: 15 maymun, tüm bilim ve icatların aşırı hızlanmasından daha önemlidir.”

Chau, iyi bir ölçü olarak, “Mesleki etik, azami düzeyde kötü insanlardan oluşan bir topluluktur” diye ekledi.

Cevap veren Musk, “Neuralink implantı sonucunda hiçbir maymun ölmedi” şeklinde yanıt verdi .

Musk, X cevabına “İlk olarak erken implantasyonlarımızda” diye ekledi, “sağlıklı maymunlara yönelik riski en aza indirmek için terminal maymunları seçtik (zatenölüme yakın).”

Elbette bu iddia, Neuralink’in halihazırda birçok maymununda enfeksiyon ve diğer yan etkiler ortaya çıktıktan sonra ötenazi yapıldığını kabul ettiği gerçeğiyle doğrudan çelişiyor  . Yani, Musk ya bunu tamamen yeniden ele alıyor ya da bu daha çok felsefi bir argüman; zaten ölmekte olan bir maymunu öldürmenin aslında bir önemi yok. Veya belki de yapıştırıcı sorunları, enfeksiyonlar ve daha fazlası gibi cerrahi komplikasyonların neden olduğu ölümün, Nearalink implantının  bir maymunu öldürdüğü anlamına gelmediğini savunuyor. Ameliyat oldu!

Ancak Musk’ın “son” tweet’ini bu maymun yaralanmalarından bazılarının iddia edilen doğasıyla bağlam içine koyduğunuz zaman, konuyu ne şekilde keserseniz ayırın; bir PCRM iddiasına göre, BioGlue “maymunların beyinlerine sızdı” ve bir vakada “maymunların beyinlerine sızdı”. tutkalın neden olduğu beyin kanaması nedeniyle bir maymunun “yemek borusunda açık yaralar oluştu” kadar çok kusması – Neuralink’in aslında herhangi bir maymunu öldürmediği iddiası zayıf geliyor.

Laboratuvar ortamlarında hayvan refahına ilişkin kuralların olmasının bir nedeni vardır. Neuralink’e yönelik iddialar doğruysa şirketin hayvan etiği kurallarına uymadığı kesin. Bir hayvan ölümcül olsa da olmasa da, acı çekmek acı çekmektir.

🔷️ VETERINER KAYITLARINA GÖRE NEURALINK İMPLANTLARINI TAKTIKTAN SONRA MAYMUNLARIN BAŞINA KORKUNÇ ŞEYLER GELDI

BU ÇOK KORKUNÇ.

Bu ayın başlarında Elon Musk, X-eski adıyla Twitter’da Neuralink denemeleri sırasında ölen maymunların ” zaten ölüme yakın” “ölümcül” vakalar olduğunu iddia etti ve biyoteknoloji şirketinin beyin implantları sonucunda hiçbirinin yok olmadığını açıkça ortaya koydu .

Bununla birlikte, Wired tarafından yeni bir soruşturmanın parçası olarak görüntülenen belgeler ve eski bir çalışanın ifadesi, Musk’un iddialarıyla tamamen çelişiyor; ayrıntılar , Neuralink’in cihazlarının güvenliğine karşı büyüyen bir davayı daha da güçlendirerek, lanetleyici olduğu kadar üzücü de.

Neuralink’in çarşamba günü insan deneyleri için denek topladığını duyurmasıyla zamanlama da bundan daha zor olamazdı .

İşte Neuralink primat araştırmasının yapıldığı UC Davis’teki Kaliforniya Ulusal Primat Araştırma Merkezi’nden (CNPRC) Wired tarafından elde edilen veteriner kayıtlarına göre yürek parçalayan kayıp raporu. Bir düzine kadar maymun, Neuralink implantı aldıktan sonra beyin şişmesi ve kısmi felç de dahil olmak üzere tüyler ürpertici kaderlere maruz kaldı.

Bunlardan ilki ” Hayvan 20 ” adlı maymunun durumudur . Aralık 2019’da primatlara yerleştirilen beyin implantının iç kısmı ameliyat sırasında “kırıldı”. O gecenin ilerleyen saatlerinde maymun implant bölgesini kaşıdı, kan aldı ve implantı çekerek kısmen yerinden çıkardı. Takip ameliyatında yaranın enfeksiyon kaptığı ancak implantın yerleştirilmesinin tedaviyi engellediği ortaya çıktı. Maymuna bir sonraki ay ötenazi uygulandı.

Bundan önce, ” Hayvan 15 ” olarak adlandırılan dişi bir maymun, beyin implantını aldıktan sonra başını yere bastırmaya, kanayana kadar bölgeyi kazmaya başladı ve sonunda koordinasyonu kaybederek personel odaya girdiğinde titredi. Bilim insanları onun beyin kanaması geçirdiğini keşfetti ve Mart 2019’da ona da ötenazi uygulandı.

Bir otopsi raporuna göre , ertesi yıl, ” Hayvan 22 ” adlı bir primat, Mart 2020’de, beyin implantı kendisini kafatasına bağlayan vidaların “kolayca kaldırılabileceği” kadar gevşediği için yere yatırıldı.

Otopsi, “Bu implantın başarısızlığının tamamen mekanik olduğu ve enfeksiyonla daha da kötüleşmediği düşünülebilir” diyor.

Wired’ın belirttiği gibi , bu ifade tek başına Musk’un Neuralink beyin implantlarından hiçbir maymunun doğrudan ölmediği iddiasıyla çelişiyor gibi görünüyor.

Wired’a Musk’ın maymunların zaten ölümcül hasta olduğu yönündeki iddialarının “gülünç”, hatta “düpedüz uydurma” olduğunu söyleyen eski bir Neuralink çalışanının açıklaması da öyle .

Eski çalışan, “Bu maymunları herhangi bir ameliyat yapılmadan önce yaklaşık bir yıl boyunca elimizde tuttuk” dedi.

CNPRC’de araştırma yürüten isimsiz bir bilim insanının ifadesi, eski çalışanın iddialarını doğruluyor gibi görünüyor.

Dergiye “Bunlar oldukça genç maymunlar” dediler. “Yetişkin olmayan bu maymunların bazı nedenlerden dolayı ölümcül olduğunu hayal etmek zor.”

Neuralink’in sorunlarına ek olarak Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi olarak bilinen bir etik grubu, ABD Menkul Kıymetler Borsası Komisyonu’na (SEC) Musk’un şüpheli iddialarının araştırılmasını talep eden mektuplar gönderdi.

Doktorlar Komitesi’nden Ryan Merkley, Wired’a “Güvenli bir cihazı piyasaya süreceklerini iddia ediyorlar ve bu yüzden yatırım yapmalısınız” dedi . “Ve onun yalanını, bu keşifsel çalışmalarda olanları aklamanın bir yolu olarak görüyoruz.”

Komitenin iddiası, Musk’ın X hakkındaki gönderilerinin, platformdaki takipçi sayısının 150 milyonun kuzeyinde olduğu göz önüne alındığında, yatırımcı haberlerinin kaynağı olarak kabul edildiği argümanına dayanıyor. Musk’ın tweet’leri, kendisi kabul etse de etmese de , erişime ve sonuçlara sahiptir .

Şimdilik SEC’in komitenin bulguları hakkında ne düşündüğünü bekleyip görmemiz gerekecek, ancak öğrendiklerimiz göz önüne alındığında, denemeler devam ederse bu implantların insanlar üzerinde yaratabileceği etkiyi düşünmekten ürperiyoruz.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights