HİNDİSTAN'IN AY GEZGİNİ YÜRÜYÜŞÜNÜ TAMAMLIYOR

🔵 HİNDİSTAN’IN UZAY MİSYONU

Hindistan’ın ay gezgini yürüyüşünü tamamlıyor, bilim insanları verileri analiz ederek donmuş su belirtileri arıyor.

Hindistan'ın ay gezgini yürüyüşünü tamamlıyor, bilim insanları verileri analiz ederek donmuş su belirtileri arıyor.

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) tarafından sağlanan bu görüntü, 30 Ağustos 2023’te Pragyan Rover’ın navigasyon kamerası tarafından görülen Vikram iniş aracını gösteriyor..

Hindistan’ın ay gezgini, kükürtün varlığını doğruladı ve gezegenin yakınındaki yüzeyde birkaç başka element tespit etti..

Ülkenin tarihi aya inişinden bir hafta sonra ayın güney kutbu. ISRO, gezicinin lazer kaynaklı spektroskop cihazının aynı zamanda alüminyum, demir, kalsiyum, krom, titanyum, manganez, oksijen ve silikon da tespit ettiğini söylüyor..

 

Hindistan’ın uzay misyonu, Hindistan’ın ay gezgininin ay yüzeyindeki yürüyüşünü tamamladığını ve ayın güney kutbu yakınındaki tarihi inişinden iki haftadan kısa bir süre sonra uyku moduna geçtiğini söyledi..

Hindistan Uzay Araştırma Örgütü Cumartesi günü geç saatlerde yaptığı açıklamada , “Gezici görevlerini tamamladı. Artık güvenli bir şekilde park edildi ve uyku moduna alındı ” dedi..

Ayın bu kısmında gün ışığı sona eriyor.

Açıklamada, gezicinin yüklerinin kapatıldığı ve topladığı verilerin iniş aracı aracılığıyla Dünya’ya iletildiği belirtildi..

Chandrayaan-3 iniş aracının ve gezgininin yalnızca bir ay günü boyunca çalışması bekleniyordu, bu da Dünya’daki 14 güne eşittir..

Açıklamada, ”Şu anda pil tamamen şarj oldu. Güneş paneli, 22 Eylül 2023’te beklenen bir sonraki gün doğumunda ışığı alacak şekilde yönlendirilmiştir. Alıcı açık tutulur. Başka bir dizi görev için başarılı bir uyanış umuyoruz!” ifadesine yer verildi.

Gezginin , potansiyel bir içme suyu kaynağı veya roket yakıtı yapmak için gelecekteki astronot görevlerine yardımcı olabilecek, ay yüzeyinde donmuş su işaretleri aramasının sonuçları hakkında hiçbir bilgi verilmedi .

Bu haftanın başlarında uzay ajansı , ay gezgininin kükürt varlığını doğruladığını ve başka birçok element tespit ettiğini söyledi . Gezicinin lazer kaynaklı spektroskop cihazının ayrıca yüzeyde alüminyum, demir, kalsiyum, krom, titanyum, manganez, oksijen ve silikon tespit ettiği belirtildi..

Hindistan'ın ay gezgini yürüyüşünü tamamlıyor, bilim insanları verileri analiz ederek donmuş su belirtileri arıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü (ISRO) tarafından sağlanan bu görüntü, 30 Ağustos 2023’te Vikram iniş aracına ait Pragyan gezgini tarafından çekilmiştir..
Hindistan’ın ay gezgini, kükürtün varlığını doğruladı ve ayın güney kutbu yakınındaki yüzeyde her hafta birkaç başka element tespit etti. ülkenin tarihi aya inişinden sonra. ISRO, gezicinin lazer kaynaklı spektroskop cihazının aynı zamanda alüminyum, demir, kalsiyum, krom, titanyum, manganez, oksijen ve silikon da tespit ettiğini söylüyor. Kredi: AP aracılığıyla Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu

Indian Express gazetesi, Hindistan’ın ay görevindeki elektronik aksamın, ayda gece vakti eksi 120 santigrat derecenin (eksi 184 Fahrenheit) altındaki çok düşük sıcaklıklara dayanacak şekilde tasarlanmadığını söyledi. Ay gecesi de Dünya’da 14 güne kadar uzanır.

Bilim yazarı ve Hindistan’ın uzay araştırmalarıyla ilgili kitapların ortak yazarı Pallava Bagla , gezicinin pil gücünün sınırlı olduğunu söyledi.

Verilerin Dünya’ya geri döndüğünü ve ilk bakışta Hintli bilim adamları tarafından, ardından da küresel topluluk tarafından analiz edileceğini söyledi..

Bagla , ayda gün doğumuyla birlikte gezicinin uyanabileceğini veya uyanmayabileceğini, çünkü elektroniklerin bu kadar soğuk sıcaklıklarda ölmesi gerektiğini söyledi.

” Ay’ın derin soğuk sıcaklığına dayanabilecek elektronik devreler ve bileşenler üreten bu teknoloji Hindistan’da mevcut değil” dedi.

Hindistan'ın ay gezgini yürüyüşünü tamamlıyor, bilim insanları verileri analiz ederek donmuş su belirtileri arıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından sağlanan bu görüntü, 27 Ağustos 2023’te navigasyon kamerası tarafından görülen Chandrayaan-3’ün karşılaştığı bir krateri gösteriyor. Hindistan’ın ay gezgini kükürtün varlığını doğruladı ve ayın güney kutbu yakınında birkaç başka element tespit etti. Hindistan uzay ajansı Salı günü yaptığı açıklamada, tarihi aya inişten yaklaşık bir hafta sonra donmuş su işaretleri aradığını söyledi. Ay gezgini, geçen Çarşamba günü ayın güney kutbu yakınına indikten sonra Hindistan’ın uzay aracının iniş aracından bir rampadan aşağı inmişti. Kredi: AP aracılığıyla Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu

2019’da aya iniş girişiminin başarısız olmasının ardından Hindistan, geçen hafta ABD, Sovyetler Birliği ve Çin’e katılarak bu kilometre taşına ulaşan dördüncü ülke oldu.

Başarılı misyon, Hindistan’ın teknoloji ve uzay gücü olarak yükselen konumunu sergiliyor ve Başbakan Narendra Modi’nin küresel seçkinler arasındaki yerini savunan yükselen bir ülke imajını yansıtma arzusuyla örtüşüyor.

Görev bir aydan fazla bir süre önce, tahmini 75 milyon dolarlık bir maliyetle başladı.

Hindistan’ın başarısı, aynı ay bölgesini hedefleyen Rusya’nın Luna-25’inin kontrolsüz bir yörüngeye girip düşmesinden birkaç gün sonra geldi. Bunun 47 yıllık bir aradan sonra Rusya’nın ilk başarılı aya inişi olması planlanmıştı.

Hindistan'ın ay gezgini yürüyüşünü tamamlıyor, bilim insanları verileri analiz ederek donmuş su belirtileri arıyor.
Hindistan Uzay Araştırma Örgütü tarafından sağlanan videodan alınan bu görüntü, Chandrayaan-3 uzay aracının 23 Ağustos 2023 Çarşamba günü inişe hazırlanırken ayın yüzeyini gösteriyor. Hindistan, ayın güney kutbu yakınına uzay aracı indiren ilk ülke oldu. Bilim insanları bunun hayati önem taşıyan donmuş su rezervlerini barındırabileceğine inanıyor. Kredi: AP aracılığıyla ISRO

Rusya’nın devlet kontrolündeki uzay şirketi Roscosmos’un başkanı, başarısızlığı , 1976’daki son Sovyet Ay misyonunun ardından ay araştırmalarındaki uzun ara nedeniyle uzmanlık eksikliğine bağladı.

1960’lı yıllardan bu yana aktif olan Hindistan, kendisi ve diğer ülkeler için uydular fırlattı ve 2014 yılında bir uyduyu başarıyla Mars yörüngesine yerleştirdi. Hindistan, ABD ile işbirliği içinde önümüzdeki yıl Uluslararası Uzay İstasyonu’na ilk misyonunu planlıyor.

🔵 HİNDİSTAN’IN AY’A İNİŞ ARACI AY’DA ‘HAREKET’ TESPİT ETTİ

Sismik Aktivite mi?

(ISRO)

Hindistan’ın Chandrayaan-3 misyonu , 1970’lerden bu yana Ay’daki ilk sismik verileri kaydetmiş olabilir .

Doğal sismik veriler olduğu doğrulanırsa, bilim adamlarının Ay’ın iç kısımlarının nasıl düzenlendiğini anlamalarına nihayet yardımcı olabilir.

Gümbürtüler, Vikram iniş aracının yerleşik Ay Sismik Aktivite Cihazı (ILSA) tarafından kaydedildi.

Bu, Ay’daki ilk Mikro Elektro Mekanik Sistemler (MEMS) teknolojisine dayalı cihazdır ve misyonun yüzeyde hareket eden Pragyan gezgininin sismik gürültüsünü kaydetmeyi başarmıştır.

Ancak aynı zamanda deprem veya çarpma gibi doğal bir olay olabilecek şeyleri de tespit etti.

Hindistan Uzay Araştırma Organizasyonu (ISRO) şunları yazdı: “ILSA’nın temel amacı, doğal depremler, darbeler ve yapay olaylar tarafından oluşturulan yer titreşimlerini ölçmektir. Gezicinin 25 Ağustos 2023’teki navigasyonu sırasında kaydedilen titreşimler şekilde gösterilmektedir.” 
bir beyan .

“Ayrıca 26 Ağustos 2023’te kaydedilen doğal görünen bir olay da gösteriliyor. Bu olayın kaynağı şu anda araştırılıyor.”

Bu son derece heyecan verici; 
Bugüne kadar Ay için sahip olduğumuz en iyi sismik veriler, 
1960’ların sonlarında ve 1970’lerde 
Apollo programı tarafından toplanan verilerdi .

Ay’ın taşlıklarının nasıl düzenlendiğini hâlâ bilmediğimiz için, bilim adamları daha fazlasını ele geçirmek için can atıyorlar . Sismik veriler bunu çözmede uzun bir yol kat edebilir.

ISRO’nun Ay’a inişinin üzerinden yalnızca birkaç hafta geçmesine rağmen, şimdiden bir dizi bilimsel gözlem gerçekleştirdi ve güney kutbundaki ilk elementleri tespit etti.

Artık hem iniş aracı hem de gezici şu anda uyku modundadır. Bunun nedeni, Ay’da bulundukları yerde artık gecenin olmasıdır ve bu da yaklaşık 14 gün sürer.

Vikram ve Pragyan, kendilerinden önceki diğer ay görevleri gibi , güneş enerjisiyle çalışıyorlar, bu da pillerinin şarj edilemediği geceleri “uyudukları” anlamına geliyor.

Vikram ve Pragyan , Ay’ın gizemli güney kutbundaki keşiflerine yeniden başlayacakları 22 Eylül’de uykularından uyanacaklar .

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights