SİZ DEĞERLİ TAKİPÇİLERİM, ÖNEMLİ GÖRDÜĞÜNÜZ OLAYLARI BİZE BİLDİRİRSENİZ İLAVE EDEREK HABERİMİZİ GÜNCELLERİZ
2010 YILI

2010 – Silivri Ceza İnfaz Kurumu duruşmaların simgesi haline geldi.

2010 yılı devam etmekte olan Ergenekon davaları ve hükümeti devirmeye yönelik Balyoz Darbe Planı tartışmalarıyla başladı. Silivri Ceza İnfaz Kurumu ise duruşmaların simgesi haline geldi.
2010 – OCAK – Fatih ve Beyazıt Camilerinin bombalanması iddiası

20 Ocak’ta Taraf gazetesi Balyoz Planı’na ait olduğunu iddia ettiği belgeleri yayınladı. Gazeteye göre, 2003 tarihli planda AKP hükümetini devirmek için Fatih ve Beyazıt Camilerinin bombalanması da dahil askeri darbeye uygun bir kaos ortamı yaratılması öngörülüyordu.
2010 – 16 Ocak – “İnsan Hakları Paketi”nin başlıkları açıklandı.
16 Ocak‘ta Beşir Atalay çözüm süreci doğrultusunda hazırlanan ve 4 ayrı mekanizmadan oluşan “İnsan Hakları Paketi”nin başlıklarını açıkladı. Buna göre; cezaevlerinde Kürtçe görüşme yapılabilecek, özel kanallar Kürtçe yayın yapabilecek, Yaşayan Diller Enstitüsü kurulacaktı.
2010 – 16 Şubat – Başsavcı Cihaner’in yürüttüğü soruşturmalar elinden alındı
16 Şubat’ta Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner Ergenekon Soruşturmaları kapsamında gözaltına alındı. Erzurum Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcısı Osman Şanal’la Cihaner arasında, Cihaner’in cemaatlere yönelik düzenlediği operasyonların arkasından “yetki kimde” tartışması yaşanmış, daha sonra Başsavcı Cihaner’in yürüttüğü soruşturmalar elinden alınmıştı.
2010 – 1 Mart – Tekel fabrikalarının özelleştirilmesiyle işsiz kalan işçiler
1 Mart’ta Türkiye’nin farklı illerinden Ankara’ya gelerek direnişe geçen Tekel işçileri 78 gündür sürdürdükleri eylemlerine son verdi. Tekel fabrikalarının özelleştirilmesiyle işsiz kalan işçiler özlük hakları törpülenerek başka kamu kurumlarına geçirilmeye karşı direniyordu.
2010 – 1 Mayıs – Taksim Meydanı’nda kutlama
1 Mayıs İşçi Bayramı 32 yıl aradan sonra ilk defa kitlesel olarak Taksim Meydanı’nda kutlandı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen işçiler, sendikalar, partiler, sivil toplum örgütleri ve aydınlar Taksimi doldurdu.
2010 – 10 Mayıs – seks kasetinin yayınlanmasından sonra istifa kararı

10 Mayıs’ta Deniz Baykal, CHP Genel Başkanlığından istifa etti. Baykal, kendisine ait olduğu iddia edilen bir seks kasetinin yayınlanmasından sonra istifa kararını açıkladı ve görüntüleri komplo olarak tanımladı.
2010 – 12 Eylül – Anayasa değişikliği
12 Eylül’de yapılan referandumda anayasa değişikliği yaklaşık yüzde 58 oyla kabul edildi. AKP, Saadet Partisi, Büyük Birlik Partisi ve Fethullah Gülen yanlıları seçmenden “evet” denmesini isterken, CHP ve MHP “hayır” oyu istedi. Barış ve Demokrasi Partisi ise aktif boykot kampanyası yürüttü.
2010 – Ağustos – Devrimci Karargah örgütü
Ağustos ayında eski emniyet müdürü Hanefi Avcı, “Haliç’te Yaşayan Simonlar: Dün Devlet Bugün Cemaat” kitabını yayınladı. Kitapta Fethullah Gülen hareketi Emniyet’te kadrolaşmak ve yasadışı dinleme yapmakla suçlanıyordu. Avcı, 28 Eylül’de Devrimci Karargah örgütüne yardımcı olmak iddiasıyla tutuklandı.
2011 YILI
2011 – 23 Şubat – Askeri casusluk ve şantaj davası
23 Şubat’ta askeri casusluk ve şantaj davası iddianamesi kabul edildi ve yargılama süreci başladı. Aralarında çok sayıda üst rütbeli subayın da bulunduğu sanıklar, altı yıla yakın süren yargılamanın sonunda beraat etti.
2011 – 23 Mart – Erdoğan: “Bazı kitaplar vardır ki bombadan daha etkilidir”

23 Mart’ta Ergenekon Soruşturması kapsamında gazeteci Ahmet Şık’ın üzerinde çalıştığı İmamın Ordusu adlı kitap henüz yayınlanmadan yasaklandı. Fethullah Gülen hareketinin polis içindeki yapılanmasını anlatan kitap için Başbakan Erdoğan, “Bazı kitaplar vardır ki bombadan daha etkilidir” dedi.
2011 – 12 Haziran – Genel Seçimler

12 Haziran’da yapılan genel seçimlerde AKP yüzde 49,8 oyla büyük bir zafer kazandı. CHP’nin yaklaşık yüzde 26 oy aldığı seçimlerde MHP’nin oy oranı yüzde 13 oldu.
Kesin olmayan sonuçlara göre AKP oyların %49,9, CHP %25,9, MHP %13, BDP destekli bağımsız adaylar ise %5,9’unu aldı.
Bu rakamlara göre, 24’üncü dönem milletvekili genel seçimlerinde, AKP 326, CHP 135, MHP 53, BDP ise 36 bağımsız adayla Meclis’e girecek.
AKP’nin milletvekili sayısı bir önceki döneme göre hem azaldı, hem de Anayasa’yı referanduma gerek olmadan değiştirecek 367 sandalye elde edemedi. (…)
2011 – 3 Temmuz – Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım şike davası
3 Temmuz’da aralarında Fenerbahçe Başkanı Aziz Yıldırım’ın da olduğu birçok futbol yönetici ve futbolcu, şike yaptıkları iddiasıyla gözaltına alındı. Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Öz tarafından açılan davanın kumpas olduğu iddiasıyla 2017 yılında yeni bir dava açıldı.
2011 – 29 Temmuz – Askeriye de emeklilik
29 Temmuz’da Genelkurmay Başkanı Işık Koşaner ile kara, hava ve deniz kuvvetleri komutanları, Yüksek Askeri Şura öncesinde emekliklerini istedi. Koşaner, istifa gerekçesini açıklarken Balyoz ve benzeri davalarda tutuklu yargılanan askerlerin durumuna vurgu yaptı.
2011 – 19 Ekim – Çukurca Saldırısı
19 Ekim’de Hakkari’nin Çukurca ilçesinde yaklaşık 200 PKK’lının düzenlediği saldırıda 24 asker öldürüldü. Saldırının ardından Türk Ordusu yaklaşık 10 bin askerin katıldığı büyük bir operasyon başlattı.
2011 – 23 Ekim – Van’da Deprem
23 Ekim’de Van’da 7,1 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. 25 saniye süren sarsıntı, 604 kişinin ölümüne, 4152 kişinin yaralanmasına neden oldu.
2011 – 28 Aralık – Roboski
28 Aralık’ta Şırnak’ın Uludere ilçesine bağlı Roboski (Ortasu) köyünden Irak’a geçen bir grup kaçakçı, PKK’lı sanılarak savaş uçakları tarafından bombalandı. Olayda 17’si çocuk 34 kişi öldü.
2012 YILI
2012 – 6 Ocak – Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ Tutuklandı

6 Ocak’ta eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, terör örgütü yöneticisi olmak ve darbeye teşebbüs suçlamalarıyla tutuklandı. 26 ay cezaevinde kalan Başbuğ, 2013 yılında Ergenekon Davası kapsamında müebbet hapis cezasına çarptırıldı.
2012 – 10 Ocak – 12 Eylül Askeri Darbesi davası
10 Ocak’ta 12 Eylül 1980 askeri darbesiyle ilgili hazırlanan iddianame, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede darbenin yaşayan iki lideri Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya sanık olarak yer aldı.
2012 – 21 Ocak – Yüz Nakli Ameliyatı
21 Ocak’ta Türkiye’deki ilk yüz nakli ameliyatı Antalya Akdeniz Üniversitesi’nde gerçekleştirildi. Uşak’ta beyin ölümü gerçekleşen Ahmet Kaya’dan alınan yüz, Antalya’nın Manavgat ilçesine bağlı Gebece köyünde yaşayan 19 yaşındaki Uğur Acar’a nakledildi.
2012 – 16 Şubat – 4 MİT mensubunun KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırılması
16 Şubat’ta Milli İstihbarat Teşkilatı mensupları hakkında soruşturma açılmasını başbakanın iznine bağlayan yasa değişikliği Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylandı. Değişiklik, Özel Yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği’nin 4 MİT mensubunu KCK soruşturması kapsamında ifadeye çağırmasının ardından gerçekleşti.
2012 – 13 Mart – Madımak zaman aşımı
13 Mart’ta Sivas’ta 2 Temmuz 1993’te Madımak Oteli’nin yakılması ve 37 kişinin ölmesiyle ilgili dava zaman aşımına uğradı ve düştü. Karara tepki göstererek yürüyüşe geçen binlerce kişi, polisin göz yaşartıcı gaz, tazyikli su ve coplu müdahalesine uğradı.
2012 – 15 Mart – Suriyeli Sığınmacı
15 Mart’ta Suriye’deki çatışmalardan kaçarak Türkiye’ye sığınanların sayısı 14 bin 700’ü buldu. Sığınmacılar Hatay ve Gaziantep’te kurulan çadır kentlerde barınıyor.
2012 – 30 Mart – Zorunlu eğitim 12 yıl
30 Mart’ta kamuoyunda 4+4+4 olarak bilinen ve zorunlu eğitimi kademeli hale getirerek sekiz yıldan 12 yıla çıkaran kanun teklifi Meclis’te kabul edildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi dini eğitime erişimi kolaylaştıracak 4+4+4 olarak bilinen 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim düzenlemesini onayladı. Yasa, 91’e karşı 295 oyla kabul edildi.
Yasa Türkiye’de sekiz yıl kesintisiz zorunlu eğitim şartını kademeli olarak 12 yıla çıkarıyor. Bu yasayla birlikte, zorunlu ilköğretim çağı 6-14 yaş yerine 6-13 yaş grubundaki çocukları kapsayacak ve ilköğretim 4 yıllık zorunlu ilkokul ile 4 yıllık zorunlu ortaokuldan oluşacak.
İlköğretim kurumları bu şekilde tanımlanırken, “imam-hatip ortaokulları” da bu tanımda yer alıyor. Buna göre, ilköğretim kurumları 4 yıllık zorunlu ilkokullar, 4 yıllık zorunlu ve farklı programlar arasında tercihe imkan veren ortaokullar ile imam-hatip ortaokullarından oluşacak.
Kur’an-ı Kerim ile Hz. Muhammed’in hayatının ortaokul ve liselerde seçmeli ders olarak okutulması ile imam-hatip ortaokullarının yeniden açılmasına olanak sağlayan madde de dün kabul edilmişti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, düzenlemeyle ilgili olarak, “Sizler tarihimize kara bir leke olarak kazınmış, bin yıl süreceği iddia edilen 28 Şubat’ın son izini 28 Şubat’tan 15 yıl sonra geri dönmemek üzere tarihin tozlu raflarına Allah’ın izniyle kaldırdınız,” dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise yasanın Türkiye’yi geriye götürdüğünü söyledi, “Şimdi 4+ 4+ 4 ucubesini getirdiler. Birinci 4’ten sonra 9 yaşındaki çocuğa diyoruz ki, ‘mesleğini seç,’ 9 yaşındaki çocuk nasıl mesleğini seçecek?” dedi.
Bu arada, yasayla birlikte bazı üniversitelerin adları da değiştiriliyor. Rize Üniversitesi’nin adı “Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi,” Kayseri Abdullah Gül Üniversitesi’nin adı “Abdullah Gül Üniversitesi,” Zonguldak Karaelmas Üniversitesi’nin adı “Bülent Ecevit Üniversitesi,” Konya Üniversitesi’nin adı da “Necmettin Erbakan Üniversitesi” şeklinde değiştiriliyor.
2012 – 22 Haziran – Türkiye uçağının düşürülmesi
22 Haziran’da Türk Hava Kuvvetleri’ne ait bir keşif uçağı Suriye karasularının bir mil açığında sınır ihlali gerekçesiyle Suriye tarafından düşürüldü. Başbakan Erdoğan olayın ardından Suriye sınırıyla ilgili angajman kurallarının değiştirildiğini ve sınıra yaklaşan her unsurun askeri hedef muamelesi göreceğini açıkladı.
2012 – 21 Eylül – Balyoz Davası Kararı Açıklandı
21 Eylül’de Balyoz Davası’nda karar açıklandı. 363’ü emekli ve muvazzaf asker, 250’si tutuklu toplam 365 sanıklı davada 3 kişi 20 yıl, 78 kişi 18 yıl, 214 kişi 16 yıl, 28 kişi 13 yıl 4 ay ve suç vasfı değişen 1 kişi de 6 yıl hapis cezasına çarptırıldı.
2012 – 28 Mayıs – Gezi Direnişi

28 Mayıs’ta Taksim Gezi Parkı olayları başladı. Kısa sürede Bayburt ve Bingöl dışında bütün şehirlere yayılan eylemler, Türkiye tarihindeki en geniş katılımlı ve yaygın protesto oldu.



2013 YILI
2013 – 3 Ocak – Öcalan’la Görüşme Yapıldı
3 Ocak’ta Çözüm süreci kapsamında BDP Heyeti ilk kez İmralı’da Abdullah Öcalan’la görüştü. Batman Milletvekili Ayla Akat ile Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk’ün İmralı ziyareti öncesinde MİT Müsteşarı Hakan Fidan da PKK lideriyle görüşmüştü.
2013 – 1 Şubat – Amerikan Büyükelçiliğine bir intihar saldırısı düzenlendi.
1 Şubat’ta Ankara’daki Amerikan Büyükelçiliğine bir intihar saldırısı düzenlendi. Sorumluluğunu DHKP-C örgütünün üstlendiği saldırıda, intihar eylemcisi Ecevit Şanlı ve Türk güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Gazeteci Didem Tuncay da ağır yaralandı.
2013 – 21 Mart – Abdullah Öcalan’ın mesajı
21 Mart’ta Diyarbakır’daki Nevruz kutlamalarında Abdullah Öcalan’ın mesajı Türkçe ve Kürtçe olarak okundu. Öcalan, PKK’ya “Türkiye’den çekilin” çağrısında bulundu.
2013 – 22 Mart – Mavi Marmara Baskını özrü
22 Mart’ta İsrail, Mavi Marmara baskını nedeniyle Türkiye’den özür diledi. ABD başkanı Barack Obama’nın baskısıyla Başbakan Erdoğan’ı arayan İsrail Başkanaı Netanyahu, saldırıda ölenler için tazminat ödemeyi de kabul etti.
2013 – 11 Mayıs – Reyhanlı Patlaması
11 Mayıs’ta Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde bomba yüklü iki aracın patlaması sonucunda 53 kişi öldü, 146 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu IŞİD’in üstlendiği yönündeki haberler çıksa da Türk yetkililer, olaydan Suriye istihbaratını sorumlu tuttu.
2013 – 5 Ağustos – ‘Ergenekon’ Dava Kararı Açıklandı
5 Ağustos’ta Ergenekon davalarında kararlar açıklandı. 66’sı tutuklu 275 sanığın yargılandığı davada, aralarında eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ’un da bulunduğu birçok üst düzey askerle milletvekillerinin de bulunduğu sanıklar ağır cezalara çarptırıldı.
2013 – 16 Aralık – Rüşvet ve Yolsuzluk Sdoruşturması
16 Aralık’ta başlayan ve 25 Aralık’ta devam eden rüşvet ve yolsuzluk soruşturması AKP iktidarı ile Fethullah Gülen örgütü arasındaki çatışmayı iyice derinleştirdi. AKP hükümetlerinde görev yapan bakanların adının da karıştığı operasyon sonrasında hem bakanlar kurulunda hem de polis ve yargıda büyük değişikliklere gidildi.
2014 YILI
2014 – 13 Mayıs – Soma Faciası

13 Mayıs‘ta Soma’da Soma Holding’e ait maden ocağında çıkan yangında 301 madenci öldü. Türkiye’nin en büyük maden faciası, iş güvenliği ve maden sektörüne ilişkin tartışmaları da beraberinde getirdi.
2014 – 19 Ocak – MİT Tırları
19 Ocak’ta içinde Milli İstihbarat Teşkilatı görevlilerinin de bulunduğu açıklanan üç TIR, savcılık kararıyla “terör örgütlerine silah ve mühimmat taşındığı” iddiasıyla Adana’da durduruldu. Başbakan Erdoğan, TIR’ların durdurulmasından “paralel yapı” olarak nitelediği Fethullah Gülen hareketini sorumlu tuttu.
2014 – 11 Mart – Berkin Elvan
11 Mart’ta, Gezi Parkı protestoları sırasında polisin attığı gaz kapsülüyle yaralanan Berkin Elvan hayatını kaybetti. 15 yaşındaki Elvan, 269 gündür komadaydı. Elvan’ın cenazesine on binlerce kişi katıldı.
2014 – 30 Mart – Yerel Seçimler

30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AKP oyların yüzde 45,5’ini aldı. Sonuçların açıklanmasının ardından konuşan Başbakan Erdoğan: ‘Şehitlerin kanıyla yoğrulmuş bu toprakları biz Pensilvanya’ya veya onun buradaki hain uzantılarına asla teslim etmeyiz’ dedi.
2014 – 11 Haziran – Musul Başkonsolosluğu Baskını
11 Haziran’da IŞİD, Türkiye’nin Musul Başkonsolosluğunu basarak Başkonsolos Öztürk Yılmaz da dahil, 49 çalışanı rehin aldı. Rehineler 101 gün sonra serbest bırakıldı.
2014 – 10 Ağustos – Cumhurbaşkanlığı Seçimi
10 Ağustos’ta yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminde Erdoğan oyların yüzde 51’79’unu alarak ilk turda seçildi. CHP ve MHP’nin desteklediği Ekmeleddin İhsanoğlu yüzde 38, HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş yüzde 9,7 oy aldı.
2014 – 6 Ekim – Kobani Olayları
6 Ekim’de HDP yönetimi “Kobani’ye yönelik IŞİD saldırılarını ve AKP iktidarının ambargo tutumunu protesto” için sokağa çıkma çağrısı yaptı. çıkan olaylarda ikisi polis 33 kişi öldü, 221 kişi yaralandı.
2014 – 28 Ekim – Ermenek Kömür Madeni
28 Ekim’de Karaman’ın Ermenek ilçesinde içinde 34 işçi bulunan bir kömür madenini su bastı. 16 işçi sağ kurtuldu, 18 işçi öldü. Faciada oğlunu kaybeden Ayşe Gökçe, “Oğlum yüzme de bilmezdi, suyun içinde ne yaptı?” dedi.
2015 YILI
2015 – 11 Şubat – Özgecan Aslan Cinayeti
11 Şubat’ta Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan bindiği minibüste tecavüz girişimine direndiği için öldürüldü. Aslan’ın öldürülmesi Türkiye çapında kadın cinayetlerine karşı protesto gösterilerine yol açtı.
2015 – 31 Mart – Savcı Cinayeti
31 Mart’ta Cumhuriyet Savcısı Mehmet Selim Kiraz, İstanbul Adalet Sarayındaki odasında DHKP-C üyesi iki militan tarafından rehin alındıktan sonra öldürüldü. Kiraz, Berkin Elvan davasını soruşturuyordu.
2015 – 4 Nisan – Fenerbahçe Silahlı Saldırı
4 Nisan’da Çaykur Rizespor deplasmanından dönen Fenerbahçe kafilesi Trabzon’un Sürmene ilçesinde silahlı saldırıya uğradı. Saldırının nedeni ve failleri, aradan geçen süre içinde hala aydınlatılamadı.
2015 – 7 Haziran – Seçimler
7 Haziran’da yapılan seçimlerde hiçbir parti hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı. AKP kurulduğu günden sonra ilk kez Meclis’te çoğunluğu sağlayamadı. Hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu ‘istikşafi görüşmelere’ başladı.
2015 – 20 Temmuz- Suruç Patlaması
20 Temmuz’da Şanlıurfa’nın Suruç ilçesinde Kobani’ye yardım götürmek için toplanan Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu üyesi gençleri hedef alan bir intihar saldırısı düzenlendi. IŞİD’in gerçekleştirdiği saldırıda 33 kişi öldü, en az 100 kişi yaralandı.
Başbakan Davutoğlu:
“Bu saldırı Türkiye’yedir. Türkiye’nin huzurunadır, demokrasisinedir, kamu düzeni ve halkımızın huzur ve refahınadır. Bu saldırı hepimizedir. Ayrıca zamanlamasına bakıldığında tam bayram sonrasında Türkiye’de çevre ülkelerinde hiçbirinde görülmemiş olan çok sağlıklı bir demokrasinin işareti olarak 7 Haziran sonrasında ortaya çıkan tablo çerçevesinde bir çalışma yürütülecekken hükümet ortaklığı faaliyetleri başlamışken bu saldırıların yapılmış olması saldırının bütün ülkeye dönük olduğunun açık göstergesidir.”
CHP:
“Başbakan Suruç saldırısı sonrası IŞİD’i hedef gösterdi. Bu daha önceki sözleriyle çelişiyor. Geçen yıl eylül ayında IŞİD için öfkeden bir araya gelmiş insan topluluğu diyordu. Bu IŞİD’le ilgili görüşlerinin reddidir. Davutoğlu’nun öncülük ettiği hükümetinin dış politikası çökmüştür. Bu politika revize edilmeli. Bu saldırı Türkiye’de büyük bir itibar kaybına neden olan güvenlik zafiyetini de ortaya koymuştur. Sorumluluk hükümettedir.”
HDP:
“IŞİD ve benzeri tecavüz ordularının destek aldığı bütün ülkeler ve rejimleri bu barbarlığın ortağıdırlar. IŞİD’e karşı sus pus olanlar, sesini bile yükseltmeye cesaret edemeyenler, HDP’ye bile her gün tehdit savurup IŞİD’in başını okşayan Ankara’daki yöneticiler bu barbarlığın suç ortağıdırlar. PYD’ye karşı, orduyu ve on binlerce askeri sınıra yığarak sözde güvenlik tedbiri alan hükümet, Suruç’ta elini kolunu sallayarak bomba patlatanların siyasi olarak hesabını vermek zorundadır. Her türlü istihbarat ve güvenlik açığından şu andaki hükümet sorumludur”.
2015 – 10 Ekim – Ankara Gar Katliamı

10 Ekim’de Ankara’da düzenlenen barış mitingine IŞİD üyesi iki canlı bomba saldırdı. Cumhuriyet tarihinin en büyük katliamında 102 kişi hayatını kaybetti.
2015 – 1 Kasım – Yenilenen Seçim
1 Kasım’da yapılan yenilenen seçimde, AKP oyunu yüzde 49’a çıkararak 317 milletvekili ile tekrar tek başına iktidar oldu. HDP ve MHP oy kaybederken, CHP oylarını yüzde 25’in üzerine çıkardı.
2015 – 24 Kasım – Rusya Savaş Uçağı Düşürüldü
24 Kasım’da Rusya Hava Kuvvetlerine bağlı bir savaş uçağı, sınır ihlalinde bulunduğu gerekçesiyle Türk jetleri tarafından düşürüldü. Olayın ardından Rusya, Türkiye’ye çeşitli yaptırımları uyguladı. Erdoğan, Rusya’dan özür dilenmeyeceğini söyledi.
2016 YILI
2016 – 12 Ocak – Sultanahmet Canlı Bomba
12 Ocak’ta İstanbul’da Sultanahmet meydanında, turistleri hedef alan bir canlı bomba saldırısı gerçekleşti. Saldırıda 8’i Alman vatandaşı 13 kişi öldü. Saldırganın Suriye uyruklu bir IŞİD militanı olduğu açıklandı.
2016 – 17 Şubat – Ankara Bombalı Saldırı
17 Şubat’ta Ankara Devlet Mahallesinde askeri servis araçlarının geçişi sırasında bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Aralarında sivillerin de olduğu 29 kişi öldü, 61 kişi yaralandı. Saldırıyı Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.
2016 – 12 Mart – Ensar Vakfı
12 Mart’ta BirGün gazetesinin haberiyle Türkiye Karaman’da Ensar Vakfı’na ait evlerde kalan 45 çocuğun tecavüze uğradığını öğrendi. Olayın duyulmasından sonra Ensar Vakfı’na gösterilen tepkiler üzerine, Bakan Sema Ramazanoğlu “Bir kere olması karalama için gerekçe olamaz” dedi.
2016 – 13 Mart – Güvenpark Bombalı Saldırı
13 Mart’ta Ankara Güvenpark’ta otobüs duraklarına yakın bir noktada bomba yüklü bir araçla intihar saldırısı düzenlendi. Saldırıda ikisi eylemci 38 kişi öldü, 125 kişi yaralandı. Saldırının sorumluluğunu Kürdistan Özgürlük Şahinleri (TAK) üstlendi.
2016 – 28 Haziran – Atatürk Hava meydanı Bombalı Saldırı
28 Haziran’da İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Teminali’nde üç ayrı intihar saldırısı gerçekleşti. Saldırıda çoğu Türk vatandaşı 44 kişi hayatını kaybetti en az 239 kişi yaralandı. Saldırıyı IŞİD’in düzenlediği açıklandı.
2016 – 15 Temmuz – Darbe Girişimi

15 Temmuz’da Türk Silahlı Kuvvetleri içindeki bir grup asker elbisesi giymiş FETÖ tarafından askeri darbe girişiminde bulunuldu. Erdoğan’ın çağrısı üzerine vatandaşlar sokaklara çıkarak darbecilere direndi. Darbe girişimi bastırıldı.
2016 – 24 Ağustos – Fırat Kalkanı Harekatı
24 Ağustos’ta Türkiye “Fırat Kalkanı” operasyonunu başlattı. Özgür Suriye Ordusu’nun da katıldığı operasyon sonucunda IŞİD Türküye sınırından temizlendi, PYD’nin ilan ettiği kantonları birleştirmesinin önüne geçildi.
2016 – 19 Aralık – Rus Büyükelçisi Öldürüldü

19 Aralık’ta Rusya’nın Türkiye Büyükelçisi Andrey Karlov, Ankara’da bir fotoğraf sergisinin açılışı sırasında öldürüldü. Suikastı gerçekleştiren polis memuru Mevlüt Mert Altıntaş polisle girdiği çatışmada hayatını kaybetti.
2017 YILI
2017 – 1 Ocak – Reina Saldırısı

Yeni yıla girilmesinden kısa bir süre sonra İstanbul Ortaköy’deki Reina gece kulübüne silahlı saldırı düzenlendi. IŞİD üyesi Özbek asıllı Abdulkadir Mashapirov, 39 kişiyi öldürdü, 71 kişiyi yaraladı. Saldırı sonrasında kaçan Mashapirov, 17 Ocak’ta yakalandı.
2017 – 27 Mart – Halk Bank
27 Mart’ta eski Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Hakan Atilla New York’ta gözaltına alındı. Atilla, İran’a yönelik ABD yaptırımlarının delinmesinde rol oynamakla suçlanıyor. Atilla’nın gözaltına alınması Ankara-Washington hattında gerginliğe yol açtı.
2017 – 16 Nisan – Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemi
16 Nisan’da yapılan referandumla Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçildi. AKP ve MHP’nin desteklediği yeni sistem yüzde 51,41 oy oranıyla kabul edildi.
2017 – 15 Haziran – Adalet Yürüyüşü
15 Haziran’da CHP Genel Başkanı Ankara Güvenpark’ta adalet yürüyüşü başlattı. CHP milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanmasından sonra başlayan yürüyüş 25 gün sürdü ve 9 Temmuz’da İstanbul Maltepe’de düzenlenen mitingle sona erdi.
2017 – 22 Eylül – Kadir Topbaş İstifası
22 Eylül’de İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 2004 yılından beri sürdürdüğü görevinden istifa etti. Sonraki haftalarda Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Edip Uğur ve Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan da görevlerinden istifa etti.
2017 – 4 Ekim – Metin Topuz Casusluk Olayı
4 Ekim’de ABD’nin İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs”, “casusluk” ve “Türkiye hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs” suçlarından tutuklandı. Bunun ardından ABD, Türkiye’deki diplomatik misyonlarında yapılan vize işlemlerini askıya aldı.
2017 – 13 Ekim – Türk askeri İdlib’e Girdi
13 Ekim’de Türk askerleri gözlem noktaları kurmak için Suriye’nin İdlib kentine girdi. Türkiye, İran ve Rusya, Astana Süreci çerçevesinde İblib’te çatışmasızlık bölgesi oluşturulması konusunda anlaşmıştı.
2017 – 25 Ekim – İyi Parti Kuruldu
25 Ekim’de Meral Akşener önderliğinde İYİ Parti kuruldu. MHP içinde Devlet Bahçeli’ye karşı mücadele yürüten Akşener ve arkadaşları, MHP’den ihraç edilmişlerdi.
2018 YILI
2018 – 20 Ocak – Zeytin Dalı Operasyonu
20 Ocak’ta Türk Silahlı Kuvvetleri ve Suriye Milli Ordusu, PYD’nin denetimindeki Afrin’e yönelik operasyon başlattı. Zeytin Dalı adı verilen harekatla 24 Mart’ta Afrin’in tamamı ele geçirildi.
2018 – 14 Mart Çiftlik Bank
14 Mart‘ta Çiftlik Bank’ın sahibi Mehmet Aydın Uruguay’a kaçtı. Kar payı dağıtma vaadiyle 132 bin kişiden 1 milyar 100 milyon lira toplayan Aydın, kırmızı bültenle aranıyor.
2018 – 24 Haziran – Genel Seçimler

24 Haziran’da milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçimleri yapıldı. AKP ile MHP’nin kurduğu Cumhur İttifakı, Meclis’te çoğunluğu elde etti. Tayyip Erdoğan, oyların yüzde 52,6’sını alarak yeniden Cumhurbaşkanı seçildi.
2018 – 8 Temmuz – Yolcu Treni Devrildi
8 Temmuz’da Tekirdağ Çorlu’da Uzunköprü-Halkalı seferini yapan yolcu treni raydan çıktı. Toprak kayması nedeniyle meydana gelen kazada 25 kişi öldü, 328 kişi yaralandı.
2018 – 19 Temmuz – Olağanüstü Hal Kalktı
19 Temmuz’da olağanüstü hal uygulaması kaldırıldı. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından 20 Temmuz 2016’da ilan edilen olağanüstü hal süresince üçer ay süreyle yedi kez uzatılmıştı.
2018 – 1 Ağustos – Rahip Brunson
1 Ağustos’ta ABD, Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın tutuklanması ve hapiste tutulmasındaki rolleri nedeniyle İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’yla Adalet Bakanı Abdulhamit Gül’e yaptırım kararı aldı. Kararın ardından Türk Lirası Amerikan Doları karşısında rekor düzeyde değer kaybetti.
2018 – 2 Ekim – Cemal Kaşıkçı Cinayeti
2 Ekim’de gazeteci Cemal Kaşıkçı, İstanbul’daki Suudi Arabistan konsolosluğunda öldürüldü. Suudi yönetimi hakkındaki eleştirel yazılarıyla tanınan Kaşıkçı’nın öldürülmesi Ankara ile Riyad arasındaki gerginliği artırdı.
2018 – 12 Ekim – Rahip serbest
12 Ekim’de Türkiye ve ABD arasında krize neden olan ABD’li rahip Andrew Brunson serbest bırakıldı. Aralık 2016’da tutuklanan Brunson PKK ve Fethullah Gülen adına casusluk yapmakla suçlanıyordu.
2019 YILI
2019 – 31 Mart Yerel Seçimler
31 Mart’ta yapılan yerel seçimlerde AKP ile MHP’nin oluşturduğu Cumhur İttifakı oyların yüzde 51,6’sını aldı. Ancak CHP ile İYİ Parti’nin kurduğu Millet İttifakı İstanbul, Ankara, Adana, Antalya, Mersin gibi büyükşehirleri kazandı. Anadolu Ajansı’nın seçim gecesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimleriyle ilgili veri akışını durdurması tartışmalara yol açtı.
2019 – 27 Mayıs – Pençe harekatı
27 Mayıs’ta Türk Silahlı Kuvvetleri Irak’ın kuzeyindeki Hakurk bölgesinde PKK’ya karşı Pençe Harekatı adıyla bir operasyon başlattı. Daha sonra Pençe-2 ve Pençe-3 adlarıyla sürdürülen operasyonlarda PKK’nın Türkiye’ye geçişlerinin önlenmesi amaçlanıyor.
2019 – 23 Haziran – Yerel Seçim Tekrarı

23 Haziran’da iptal edilen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlı seçimleri tekrarlandı. Seçimi, oyların yüzde 54,21’ini alan CHP adayı Ekrem İmamoğlu kazandı. AK Parti adayı Binali Yıldırım ise oyların yüzde 44,99’unu aldı.
2019 – 18 Ağustos – Emine Bulut Cinayeti
18 Ağustos’ta Kırıkkale’de Emine Bulut adlı kadın eski eşi Defai Baran tarafından kızının gözü önünde bıçaklanarak öldürüldü. Cinayet sırasında çekilen videoda Emine Bulut’un “ölmek istemiyorum” çığlığı, kadın cinayetlerini protesto gösterilerinin de sloganı oldu.
2019 – 19 Ağustos – Kayyımlar Dönemi Başladı
19 Ağustos’ta Diyarbakır, Mardin ve Van’ın HDP’li belediye başkanları İçişleri Bakanlığı tarafından görevlerinden alındı, yerlerine kayyım atandı. İlerleyen günlerde başka HDP’li belediyelere de kayyım atamaları devam etti.
2019 – 26 Eylül – İstanbul Depremi
26 Eylül’de Marmara Denizi’nde Silivri açıklarında 5,8 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Başta İstanbul olmak üzere birçok ilde hissedilen sarsıntı depreme hazırlık tartışmalarını yeniden gündeme getirdi.
2019 – 9 Ekim – Barış Pınarı Harekatı
9 Ekim’de Türk askerleri ve Suriye Milli Ordusu grupları YPG’ye karşı Fırat’ın doğusunda Barış Pınarı Harekatı’nı başlattı. İlerleyen günlerde Türkiye’nin ABD ve Rusya ile ayrı ayrı vardığı mutabakatlar sonucunda ateşkes ilan edildi.
2019 – 12 Aralık – Gelecek Partisi Kuruldu

12 Aralık’ta eski başbakanlardan Ahmet Davutoğlu öncülüğünde Gelecek Partisi kuruldu. Tayyip Erdoğan’ın 2014’te cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından AK Parti Genel Başkanı ve başbakan olan Davutoğlu, Pelikan Dosyası başlıklı bir blogda kendisini hedef alan yazının ardından 2016’da başbakanlıktan istifa etmişti.
İLGİLİ HABER
amerikaninsesi – Soner Kızılkaya, Oğulcan Bakiler
