DÜNYA

Avrupa´da Kaşer ve helal kesim yasağı yayılıyor

”Hayvan kesim usulleriyle ilgili düzenleme özellikle Yahudi cemaati tarafından tepkiyle karşılanırken, Avrupa’da benzer bir tartışma sünnet konusunda da yaşanıyor. Tıbbi anlamda gerekmediği sürece sünneti yasaklayan tasarı birçok ülkede tartışılıyor.”

Müslümanlarla Yahudileri bir araya getiren yasak…

Belçika’da 1 Ocak’ta yürürlüğe giren, hayvan kesim usulleriyle ilgili düzenleme Yahudi ve Müslüman cemaati tarafından tepki çekti.

Belçika, hayvanlara kesilmeden önce elektrik şoku verilmesini düzenleyen yeni yasayı yürürlüğe soktu.

Hayvan hakları savunucuları bu yasayı desteklerken, ülkenin Yahudi ve Müslüman kesimleri tepkiyle karşıladı.

Yahudi cemaati: ”II. Dünya Savaşı öncesinde Almanya’da da benzer uygulamalar vardı, bu uygulama liberal gündem maskesi altında Yahudi ve Müslüman karşıtı bir düzenlemedir.”

Avrupa’daki uygulamalar

  Uygulama başka Avrupa ülkelerinde de mevcut. Vatandaşların dini kesim usulleri için istisnalar tanınıyor. Hollanda, Almanya, İspanya’da dini kesimlerin yapıldığı mezbahalar, sıkı kontrollerle denetleniyor. Avusturya ve Yunanistan’da ise boğaza vurulan bıçak darbesinin hemen ardından hayvanlara elektrik şoku verilirken, Danimarka, İsveç, Slovenya, Norveç ve İzlanda herhangi bir dini istisnaya izin vermiyor.

Tek sorun hayvan kesimi değil

  Avrupa’da benzer bir sorun sünnet konusunda da yaşanıyor. Tıbbi anlamda gerekmediği sürece sünneti yasaklayan tasarı birçok ülkede tartışılıyor. Bu konuda Yahudi ile Müslüman cemaatleri dayanışma içindeler.

Müslümanlarla Yahudileri bir araya getiren yasak

Kaşer ve helal et kesimi; Danimarka, İsveç, Slovenya, Norveç ve İzlanda’ya Belçika’yı oluşturan üç bölgeden ikisi Flaman ve Valon da da yasak.

11 milyon nüfuslu Belçika da 500 bin Müslüman ve 30 bin Yahudi dini özgürlüklerinin kısıtlandığı gerekçesiyle protestolarda bulunuyor.

Helal ve Kaşer kuralları; Hayvanların sersemlettirilmeden boğazlarından bir kerede kesilmesini ve tüm kanlarının akıtılmasını ön görüyor.

Hayvan hakları savunucuları, bunun hayvanın ölürken gereksiz yere acı çekmesi anlamına geldiğini söylüyor.

Nitekim Belçika’daki yasak, Flaman bölgesinin milliyetçi hayvan hakları bakanı Ben Weyts’in çabalarıyla konuldu. Weyts, 2014’te Belçika’daki bir Nazi işbirlikçisinin cenazesine katıldığı için yoğun eleştiri almıştı.

İslami kuruluşları temsil eden avukat Joos Roets: ”Bu yasak hayvanları korumaktan çok, belirli dini grupları lekelemek için üzeri örtülü bir çaba.”

Antwerp kentinden Haham Yaako David Schmahl: “II. Dünya Savaşı’ndan önce, Almanya’da benzer bir yasağın konulduğu günleri akla getiriyor”

Avrupa Yahudi Kongresi Başkanı Moşe Kantor: “Kültürümüzün ve dini ibadetlerimizin özünü hedefliyorlar, eşit haklara sahip eşit vatandaşlığımız saldırı altında,”

Avrupa Birliği yasalarına göre hayvanlara kesilmeden önce acı duymamaları için elektrik şoku verilmesi gerekiyor. Belçika dini istisnalara bundan böyle izin vermeyerek yasayı tamamen uygulayacak.

Kaynak

http://www.salom.com.tr/
Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top
%d blogcu bunu beğendi: