MAĞAZA

MAĞAZA

Modern Batı yaşamı, “ailenin” ne olabileceğine dair çok çeşitli olanaklar sunar: tek ebeveyn, gökkuşağı aileler, yama işi takımyıldızlar, ortak ebeveynlik, evlat edinme, taşıyıcı annelik ve çocuksuz ortaklıklar . 

♦Sınırsız aile

Batı toplumu dijital platformlar aracılığıyla aileleri nasıl yeniden tanımlıyor ve bir araya getiriyor?

Modern Batı yaşamı, “ailenin” ne olabileceğine dair çok çeşitli olanaklar sunar: tek ebeveyn, gökkuşağı aileler, yama işi takımyıldızlar, ortak ebeveynlik, evlat edinme, taşıyıcı annelik ve çocuksuz ortaklıklar .

Aile biçimleri çeşitleniyor ve gelenekselin ötesine geçiyor .

Birçok bakımdan bu temel kurumun manzarası, yasalardan ve buna uyum sağlayabilecek diğer kurumlardan daha hızlı değişiyor..

-Sonuç olarak, bazı çevrimiçi platformlar artık geleneksel olmayan aileler kurmakla ilgilenen bireyleri birbirine bağlayarak ve bunun nasıl yapılacağı konusunda rehberlik arayarak aradaki boşluğu doldurmaya çalışıyor.

♦Bir Zeitgeist değişimi

İsviçre, Almanya ve Avusturya’da faaliyet gösteren bir web sitesi olan Familyship.org , bu kurumsal ve kültürel boşluğu doldurmayı amaçlıyor ..

– İki kadın, Miriam Förster ve Christine Wagner, ideal ailelerini oluşturmak için bunu kurdular..

Birlikte aktif ebeveynlik rolünü üstlenecek ve bebeğe sürekli destek sağlayacak bir ortak baba buldular. Kadınlar daha sonra ilişkilerini sonlandırırken, Christine ve eşcinsel olan eş-baba, çocuğu birlikte büyütmeye devam etti..

Site, insanların arzu edilen takımyıldızlara göre yeni aile bağları kurmalarına yardımcı olmak için tasarlandı. 

-İlişki durumu, cinsel yönelimi veya cinsiyeti ne olursa olsun, geleneksel olmayan aile anlayışına sahip herkesin çocuk sahibi olmasına ve büyütmesine yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Geçtiğimiz on yılda 12.000’den fazla kişi platformu kullandı.

 

Kullanıcılar çeşitli ortak ebeveyn türleri arayabilir: uygulamalı, daha pasif “teyze veya amca” işlevlerine sahip olanlar veya çocuğun yetiştirilmesiyle daha az ilgilenen sperm donörleri. 

Bu ebeveyn rollerini istenildiği gibi “karıştırmak ve eşleştirmek” de mümkündür..

-Topluluk cinsiyet, cinsel yönelim, ilişki durumu, istenen aile biçimi ve coğrafi konum açısından çeşitlilik göstermektedir. Kullanıcıların çoğu Almanya, İsviçre ve Avusturya’da yerleşiktir ve genellikle politik olarak liberal ve iyi eğitimlidirler.

Platformun genel amacı, ebeveyn olmak isteyenlerin çocuk merkezli bir aile yapısı geliştirmelerine yardımcı olmaktı..

-Kullanıcılar, aşk ya da hayat arkadaşları için değil, çocuk doğurmak ve büyütmek için ideal ortak ebeveynlik ortakları arıyor.

Platform, bir kullanıcı ücreti karşılığında kayıt sırasında katı gizlilik düzenlemeleri ve topluluğa erişim sunarak kullanıcılarına gizlilik ve koruma sağlar.

♦Yenilikçi aile modelleri aracılığıyla özgürleşme

 Araştırmamızda, medyadaki söylemleri analiz ettik, sitenin kurucularıyla röportaj yaptık ve bir buçuk yıllık bir süre boyunca 23 aileye veya aile adayına eşlik ettik.

Gizlilik nedeniyle tüm isimler değiştirilmiştir.

-Analizimiz, ailenin toplumsal olarak baskın anlamlarını sorgulayan bireyleri mümkün kılan ve destekleyen platformlara talep olduğunu gösterdi.

Örneğin 38 yaşında biseksüel bir mimar olan Carlotta, kendisini uzun vadeli ilişkileri sürdürmekte zorlanan biri olarak tanımlıyor. Çocuk sahibi olma isteği üzerine bir yıl düşündükten sonra platformla karşılaştı..

–   Carlotta:

“Bir noktada (İnternet’te arama yaptım) ve ortak ebeveynlik adı verilen bir kavram buldum; bu benim için çok anlamlıydı. Bunca endişe ve düşünceden sonra çözümümün orada olduğuna inanamadım. Bir andan diğerine yük hissi ortadan kalktı ve çocuk sahibi olmak için gerçekçi bir seçenek gördüğümde kendimi çok rahatlamış hissettim.”

Şu anda eşcinsel bir erkekle ortak ebeveynlik anlaşmasıyla çocuk yetiştiriyor.

♦Ebeveynliği romantik birlikteliklerden ayırmak

Platformun kurucu ortağı Christine Wagner, romantik karmaşanın aile oluşumu ve çocuk yetiştirmedeki rolünü ele alıyor..

 

–   Christine Wagner:

“Sonunda, çocuk sahibi olma isteği ile birliktelik arasındaki bu ayrılığın gerçekleşmesi gerektiği benim için açık hale geldi. Bu geleneksel birliktelik benim de zihnimde derinlere kök salmıştı.”

Romantizm ile aile oluşumu arasındaki kopukluk, platformun heteroseksüel erkekler ve kadınlar arasındaki popülaritesinin de önemli bir nedenidir..

-Platform başlangıçta lezbiyen bir çift tarafından kuruldu ve platformun ilk yıllarında ağırlıklı olarak LGBTQIA+ topluluğu tarafından kullanıldı.

Pek çok kullanıcı, romantik ilişkilerin doğasında olan algılanan riski azaltmak istedikleri için platforma çekilmektedir.

–   37 yaşında heteroseksüel bir kadın olan Emilia:

 

“Dünyanın ‘bekarların başkenti’ olarak adlandırdığı Berlin’e taşındıktan sonra bulduğum eşcinsel bir adamla birlikte ebeveyn oldum.. İkinci çocuk zaten planlanıyor

Bir aileye sahip olmak ve anne olmak istediğimi her zaman biliyordum… Ama aynı zamanda giderek daha fazla endişeleniyordum. Birçok aile gibi benim de annem ve babam boşandı..

Arkadaşlarımın evliliklerini ve çocukların doğduğu istikrarsız ilişkileri görüyorum. Ve resmi istatistiklere bakarsanız boşanma oranlarının ortada olduğunu görürsünüz.

Dürüst olmak gerekirse artık bu aile modeline inanmıyorum. Bir aileyi iki kişi arasındaki romantik duygulara dayandırmak çok risklidir. Çocuğumun geleceği için daha güçlü bir temel oluşturmak istiyorum.”

Tasarım ve işletme bölümünden mezun olan 35 yaşındaki Claudia, aynı zamanda eşcinsel bir adamla birlikte çocuk sahibi oluyor. Düşünceleri Emilia’nınkileri yansıtıyor..

–   Claudia:

“Şu tür sorular üzerinde aktif olarak düşündüm: Çocuk sahibi olmak benim için ne kadar önemli? Çocuk sahibi olmanın benim için çok önemli olduğu sonucuna nispeten hızlı bir şekilde ulaştım. Ama geleneksel aile kavramı konusunda gerçekten büyük şüphelerim var ve bu da bana pek uymuyor.”

♦Platformların sağladığı aile oluşturma

Sosyal bilimciler , popüler sosyal medya ve flört uygulamalarının etkileşimlerimizi ve başkalarıyla tanışma şeklimizi büyük ölçüde etkilediği çağdaş çağda  ilişkilerin ve aşkın değişen rolünü sorgulamaya başladılar ..

Bu bakımdan çalışmamız tüketim kültürünün “platformlaştırılması” anlayışının geliştirilmesine yardımcı olmaktadır.

Uygulamada bu, şirketlerin bir kez daha samimi ilişkilerimizi şekillendirme sürecine yakından dahil olduğu anlamına geliyor.

-Familyship.org dijital bir platform olarak bu tür trendlerle çelişiyor.

Sıradan insanlar tarafından kar amacı gütmeyen bir kuruluş olarak yaratıldığı göz önüne alındığında, bir “sosyal girişim” olarak daha iyi anlaşılabilir..

Bunu yaparak hayatımızın en mahrem alanlarından birini, yani insanların aile hakkında düşünme, yaratma ve hayata geçirme biçimini şekillendirme ve yeniden hayal etme konusunda başarılı bir girişim haline geldi..

 

Politika oluşturma amacıyla Familyship.org modelinin öğrenilecek ilginç bir model olduğunu düşünüyoruz. 

İşbirliğine dayalı modeli, bireylerin yaşam deneyimlerini paylaşmalarına ve karmaşık sosyal ve yasal kısıtlamalara bir uzmanlık ağından yararlanarak çözümler bulmalarına yardımcı olur.

Site, mahremiyeti koruyarak katılımcıların kapalı bir topluluk alanında istedikleri aile kümeleri hakkında özgürce ve yaratıcı bir şekilde konuşmalarına olanak tanıyor.

 –  MIT Innovations dergisinde yayınlanan bir makalenin belirttiği gibi:

“insanlar kendi hayatlarının yetkin tercümanları ve kendi sorunlarının yetkin çözücüleridir”.

Benzer şekilde, politika yapıcılar da aynı yolu izlemeli ve sosyal inovasyon ve deneyler için benzer türden korunan platform alanlarının yaratılmasını teşvik etmelidir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights