Cildim Nasıl Çalışıyor?

Cildim Nasıl Çalışıyor?

Cildiniz su, protein, lipitler, farklı mineraller ve kimyasallar dahil olmak üzere birçok farklı bileşenden oluşan vücudunuzdaki en büyük organdır. 

♦Cilde Genel Bakış

Cildiniz su, protein, lipitler, farklı mineraller ve kimyasallar dahil olmak üzere birçok farklı bileşenden oluşan vücudunuzdaki en büyük organdır..

Ortalama iseniz, cildiniz yaklaşık altı kilo ağırlığındadır. Görevi çok önemlidir: sizi enfeksiyonlardan ve mikroplardan korumak.

Hayatınız boyunca cildiniz iyi ya da kötü yönde sürekli olarak değişecektir. Aslında cildiniz yaklaşık olarak her 27 günde bir kendini yenileyecektir. Bu koruyucu organın sağlığını ve canlılığını korumak için doğru cilt bakımı şarttır.

  1. Kapsamlı temizlik. Bunu günde iki kez yapmalısınız. Geceleri yatmadan önce tüm makyajınızı çıkardığınızdan ve iyice temizlediğinizden emin olun.
  2. Kokusuz yumuşak bir sabun kullanın.
  3. Dengeli beslenme .
  4. Nemlendirici. Bu, yağlı cilde sahip olanlar için bile önerilir. Piyasada yağsız birçok nemlendirici var.
  5. Güneş kremi . Bu muhtemelen cildiniz için yapabileceğiniz en önemli şeydir. Kışın ve bulutlu günlerde bileher gün güneş kremi sürmelisiniz. Dışarıda çok fazla olmasanız bile bu yapılmalıdır. SPF’si 30 veya daha yüksek olan, “geniş spektrumlu” (veya “UVA ve UVB’ye karşı koruduğunu” belirten) bir güneş koruyucu gereklidir. Özellikle sabah 10 ile akşam 4 arasında güneşte kalma sürenizi sınırlandırmanız, uzun kollu gömlek, pantolon ve geniş kenarlı şapka gibi koruyucu giysiler giymeniz de tavsiye edilir.

Hayatınız boyunca cildinizin her yerine dikkat etmelisiniz.

Kendinizi buna alıştırın, böylece cilt kanserine işaret edebilecek farklı benler veya lekeler gibi meydana gelebilecek değişiklikleri fark edeceksiniz. Bir sorunuz veya endişeniz olduğunda doktorunuza başvurduğunuzdan emin olun.

♦Güneş Koruyucu Jel nasıl kullanılır?

Güneş kremleri yalnızca cilt üzerinde kullanım içindir .

Ürün paketindeki tüm talimatları izleyin. Sorularınız varsa doktorunuza veya eczacınıza sorunuz .

-Güneşe çıkmadan 30 dakika önce güneşe maruz kalan tüm cilde cömertçe güneş koruyucu uygulayın . Genel bir kılavuz olarak tüm vücudunuzu kaplamak için 1 ons (30 gram) kullanın.

-Yüzdükten veya terledikten sonra veya havluyla kuruladıktan sonra veya silinmişse güneş koruyucuyu yeniden uygulayın .

-Uzun süre dışarıda kalacaksanız güneş koruyucunuzu 2 saatte bir yenileyin. Dudak kremi formunu kullanıyorsanız sadece dudak bölgesine uygulayın.

-Sprey formu yanıcıdır. Spreyi kullanıyorsanız, bu ilacı uygularken sigara içmekten kaçının ve ısı veya açık alevin yakınında kullanmayın veya saklamayın.

-Güneş koruyucuyu yüzünüze sürerken gözle temasından kaçınmaya dikkat edin . Güneş kremi gözünüze kaçarsa bol su ile durulayın.

Dikkatli kullanın veya tahriş olmuş ciltte kullanmaktan kaçının .

Doktor yönlendirmedikçe 6 aydan küçük bebeklerde güneş koruyucu kullanmayın. Bebeklerin dışarıda güneşten uzak durması ve koruyucu giysiler (şapka, uzun kollu/pantolon gibi) giymesi en iyisidir.

Ciddi bir güneş yanığı geliştirirseniz veya ciddi bir tıbbi sorununuz olduğunu düşünüyorsanız hemen tıbbi yardım alın.

Cildinizin çeşitli kısımları için tıbbi terimler vardır. İşte bu terimlerin ne anlama geldiğine dair kaba bir kılavuz.

Stratum korneum, eskiden epidermiste bulunan ölü deri hücrelerini içerir. Yüz peelinglerinin ve diğer bazı cilt ürünlerinin kullanılması bu tabakayı kaldıracak veya inceltecektir.

Epidermis cildinizin en ince tabakasıdır ancak sizi zorlu çevre koşullarından korumaktan sorumludur.  Epidermisin kendine ait beş katmanı vardır. Aynı zamanda farklı hücre türlerine de ev sahipliği yapar: Keratinositler, epidermisin ana bileşeni olan keratin olarak bilinen proteini üretir. Melanositler melanin olarak bilinen cilt pigmentinizi üretir. Langerhans hücreleri yabancı maddelerin cildinize girmesini önler.

Kırışıklıklardan sorumlu olan tabaka budur ..

Dermis, kan damarları, kıl folikülleri ve yağ (yağ) bezlerinden oluşan karmaşık bir kombinasyondur. Burada, destek ve esneklik sağladıkları için cilt sağlığı için gerekli olan iki protein olan kolajen ve elastini bulacaksınız.

Fibroblastlar bu katmanda bulacağınız hücrelerdir çünkü kolajen ve elastini sentezlerler. Bu katman aynı zamanda ağrıyı, dokunmayı ve sıcaklığı hisseden sinirleri de içerir.

Bu tabakadaki dokunun azalması cildinizin sarkmasına ve kırışmasına neden olur. 

Bu katman ter bezlerine, yağ ve gevşek bağ dokusuna ev sahipliği yapar. Subcutis vücudunuzun ısısını korumaktan ve hayati iç organlarınızı korumaktan sorumludur.

Kollajen dermiste bulunur ve deride en çok bulunan proteindir ve bu organın %75’ini oluşturur. Bu aynı zamanda gençlik çeşmenizdir. Kırışıklıkların ve ince çizgilerin önlenmesinden sorumludur . Zamanla çevresel faktörler ve yaşlanma vücudunuzun kolajen üretme yeteneğini azaltır ve mevcut kolajeni de parçalayabilir.

Elastin kelimesini duyduğunuzda elastik düşünün. Bu protein dermiste kolajenle birlikte bulunur ve cildinize ve organlarınıza yapı ve destek vermekten sorumludur. Kollajende olduğu gibi elastin de zamandan ve elementlerden etkilenir. Bu proteinin azalan seviyeleri cildinizin kırışmasına ve sarkmasına neden olur.

Keratin cildinizdeki en güçlü proteindir. Saç ve tırnaklarda da baskındır . Keratin cildinizin sertliğini oluşturan şeydir.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights