OLAĞANÜSTÜ UZUN ÖMÜRLÜ İNSANLARIN KANI...

OLAĞANÜSTÜ UZUN ÖMÜRLÜ İNSANLARIN KANI...

Keşfettiğimiz farklılıklar genel olarak oldukça küçük olsa da, bunlar metabolik sağlık, beslenme ve olağanüstü uzun ömür arasında potansiyel bir bağlantı olduğunu gösteriyor.

♦Olağanüstü Uzun Ömürlü İnsanların Kanı Önemli Farklılıkları Ortaya Çıkarıyor

Bir zamanlar nadir görülen asırlık insanlar sıradan hale geldi.

Gerçekten de, dünya nüfusunun en hızlı büyüyen demografik grubudurlar ; sayıları 1970’lerden bu yana her on yılda bir kabaca iki katına çıkmaktadır.

 

İnsanların ne kadar süre yaşayabileceği, uzun ve sağlıklı bir yaşamı neyin belirlediği, bildiğimiz kadarıyla ilgi çekici olmuştur.

Platon ve Aristoteles 2.300 yıl önce yaşlanma sürecini tartışmış ve yazmışlardır .

Ancak olağanüstü uzun ömrün ardındaki sırları anlamak kolay değil. Genetik yatkınlık ve yaşam tarzı faktörlerinin karmaşık etkileşimini ve bunların bir kişinin yaşamı boyunca nasıl etkileşime girdiğini çözmeyi içerir..

GeroScience’da yayınlanan son çalışmamız, 90 yaşını geçmiş kişilerde kolesterol ve glikoz düzeyleri de dahil olmak üzere bazı yaygın biyobelirteçleri ortaya çıkardı.

Yaşlanmayanlar ve asırlık insanlar, nasıl daha uzun yaşayacağımızı ve belki de nasıl daha sağlıklı yaşlanacağımızı anlamamıza yardımcı olabileceği için bilim adamlarının uzun süredir yoğun ilgisini çekiyor.

Şu ana kadar asırlık insanlarla ilgili çalışmalar genellikle küçük ölçekliydi ve seçilmiş bir gruba odaklanıyordu; örneğin bakım evlerinde yaşayan asırlık kişiler hariç tutuluyordu.

Devasa veri kümesi

Bizim çalışmamız, olağanüstü derecede uzun ömürlü insanlar ile onların daha kısa ömürlü akranları arasında yaşam boyunca ölçülen biyobelirteç profillerini karşılaştıran en büyük çalışmadır.

100 yaşını geçen kişiler ile daha kısa ömürlü akranlarının biyobelirteç profillerini karşılaştırdık ve profiller ile asırlık olma şansı arasındaki bağlantıyı araştırdık.

Araştırmamız, 64-99 yaşlarında sağlık değerlendirmesinden geçen 44.000 İsveçlinin verilerini içeriyordu; bunlar Amoris kohortunun bir örneğiydi .

Bu katılımcılar daha sonra 35 yıla kadar İsveç kayıt verileri aracılığıyla takip edildi. Bu insanlardan 1.224’ü yani %2,7’si 100 yaşına kadar yaşadı. Asırlıkların büyük çoğunluğu (%85) kadındı.

Enflamasyon, metabolizma, karaciğer ve böbrek fonksiyonunun yanı sıra potansiyel yetersiz beslenme ve anemi ile ilgili on iki kan bazlı biyobelirteç dahil edildi. Bunların hepsi daha önceki çalışmalarda yaşlanma veya ölümle ilişkilendirilmişti .

İnflamasyonla ilgili biyobelirteç, vücutta belirli gıdaların sindiriminden kaynaklanan bir atık ürün olan ürik asitti.

Ayrıca toplam kolesterol ve glukoz dahil olmak üzere metabolik durum ve fonksiyonla bağlantılı belirteçlere ve alanin aminotransferaz (Alat), aspartat aminotransferaz (Asat), albümin, gama-glutamil transferaz (GGT), alkalin fosfataz gibi karaciğer fonksiyonuna ilişkin belirteçlere de baktık. (Alp) ve laktat dehidrojenaz (LD).

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights