elon musk

elon musk

Milyarder teknoloji uzmanı Elon Musk, bu hafta şirketi Neuralink'in beyin-bilgisayar arayüzünü ilk kez bir insana yerleştirdiğini duyurdu.

♦Elon Musk’un Neuralink’i İlk Çipini İnsan Beynine Yerleştirdi.

Sıradaki ne?

Dünyanın en zengin insanı ticari beyin arayüzüne doğru bir sonraki adımı attı..

Elon Musk’un beyin bilimi start-up’ı Neuralink, ilk kez bir cihazın insana başarılı bir şekilde implante edildiğini duyurdu..

   -Her bir kablosuz Neuralink cihazı, bir cerrahi robotun serebral kortekse bağladığı 1.000’den fazla süper ince, esnek iletkenden oluşan bir çip ve elektrot dizileri içerir ..

   -Orada elektrotlar hareketle ilgili düşünceleri kaydetmek için tasarlandı.

Musk’ın vizyonuna göre, bir uygulama eninde sonunda bu sinyalleri çevirerek bir imleci hareket ettirecek veya metin üretecek; kısacası, düşünerek bilgisayar kontrolünü mümkün kılacak..

ABD Gıda ve İlaç İdaresi, Neuralink için insanlar üzerinde yapılan klinik deneyleri Mayıs 2023’te onayladı.. Ve geçtiğimiz Eylül ayında şirket, ilk çalışmasına kuadriplejik hastaları da katacağını duyurdu.

   -Neuralink’in, Musk’ın 2016 yılında şirketi kurduğunda ana hatlarıyla belirttiği orijinal hedefleri, insan beynini yapay zekayla birleştirmekti ..

  -Daha acil amaçları , felçli kişilerin halihazırda bilgisayarları çalıştırmak için kullandıkları sinirsel klavyeler ve diğer cihazlarla uyumlu görünüyor ..

   -Ancak Neuralink’in bu hedefleri takip etme yöntemleri ve hızı, ölü çalışma hayvanları ve tehlikeli maddelerin taşınmasıyla ilgili federal soruşturmalarla sonuçlandı .

–   Sorumlu Tıp Doktorları Komitesi’nde araştırma savunuculuğu direktörü Ryan Merkley:

”Musk’ın büyük şeyler önermek ancak çok az ayrıntı vermek gibi bir alışkanlığı var..Bu belki de bunun en büyük örneği. Çünkü implantı alan kişi veya tıbbi durumu hakkında hiçbir bilgi mevcut değil, diye belirtiyor. Hastanın hastalığına veya bozukluğuna bağlı olarak başarı çok farklı görünebilir.”

Neden önemli: 

Neuralink, başarılı olması halinde teknolojisinin kullanıcıların telefon gibi cihazları yalnızca beyin gücünü kullanarak çalıştırmasına olanak tanıyacağını ve nörolojik hastalıkların tedavisinde kullanılabileceğini söylüyor. Teknoloji kanıtlanmamış olsa da, insan testlerine başlamak büyük bir adımdır.

♦Musk, ilk sonuçları açıklarken “umut verici nöron spike tespiti” ifadesini kullandı. 

Bu ne anlama gelebilir?

–  Elon Musk:

   -Bir bilim adamı olarak, elinizde bir makale olmadan hiçbir şey hakkında yorum yapamayacağınızı söyleyerek buna giriş yapmalıyım. Ancak bunun genel anlamı şu: aksiyon potansiyelleri var (sinir hücrelerinin yarattığı elektriksel uyarılar), beyinde bir sonda var ve oradaki sinyalleri alıyor.

  -Ama bunun gerçekte ne anlama geldiğine açık kalmam gerekiyor. Verileri görmem lazım. Ve ticari varlıklar bu besleme işlerini parça parça yapıyor. Tabii ki buradaki tehlike şu: yarın çalışmayı bırakabilir.

Bu denemeyle ilgili son bilgilerin bir sosyal medya platformunda nasıl paylaşıldığı veya araştırmanın bilim insanlarına veya kamuoyuna nasıl aktarıldığıyla ilgili herhangi bir şeyden endişe duyuyor musunuz?

Bundan özellikle hoşlanmıyorum ama bunu abartmak da istemiyorum… Birine implant yaptığınızı söylemek meşru. Bunun ne anlama geldiği ya da ne yaptığı hakkında pek bir şey söylemek istediklerini sanmıyorum.

Oturduğunuz yerden bakıldığında Neuralink, sizin ve diğerlerinin yaptığı araştırmanın ötesinde masaya ne getirebilir? Örneğin, bir katılımcının bilgisayar imlecini ekran üzerinde düşünce yoluyla hareket ettirmesine olanak sağlama çalışmanız? Neuralink’in farklı bir şey yapma fırsatı var mı?

Onlar ticari bir kuruluş, değil mi? Bir ürün istiyorlar. Başladığımda Cyberkinetics adında bir şirketim vardı ama bu henüz çok erkendi. Farklılıklardan biri 100 milyon dolar civarında bir şey. O günlerde para ve bilgiden yoksunduk. Artık bilgiye sahibiz.

Yaptığı şey yatırımlarda, alanın yarattığı tüm bilgilerde yatıyor. Kesinlikle [bu, yalnızca bizim değil, aynı zamanda] pek çok [başka] insanın, motor korteksin nasıl çalıştığını çözen temel bilim adamlarının (biz de dahil ama kesinlikle yalnızca biz değil) [ve ayrıca sinirbilimcilerin] yaptığı araştırma anlamına geliyor. Apostolos Georgopoulos , Andy Schwartz—tüm bu insanlar bir vakıf kurdu. Henüz belirlenmemiş olsa da, potansiyel olarak ticari olabilecek türde bir ürün yaratmak için tüm bu bilgiyi alıp parayı yatırabilir.

Bir gün insanlara ulaşacak ve onlara yardımcı olacak ticari bir ürünün olacağını görmek beni gerçekten çok mutlu ediyor (muhtemelen bu versiyonda neler olacağını göreceğiz).

Neuralink’in yaklaşımı açısından, bir çipin bir cihazla kablosuz olarak konuşmasının diğer prensip kanıtı laboratuar gösterilerine kıyasla yeni olan tarafı nedir? Önceki implantlar bireysel nöronlardan sinyalleri yakalamaktaydı ancak bu, büyük miktarda verinin iletilmesi için kabloların kullanılmasını gerektirebilir.

Bu her şeyi içeri almak için önemli bir adım. Sorun, çok fazla bilgi olmasıydı. Ve düşündüğümden daha pratik bir çözüm buldular. Tam bant genişliğinde, yüksek oranda bilgi elde etmeyi umuyordum. Çok daha küçültülmüş bir versiyon olan Bluetooth’u kullanıyorlar… Ama her şeyi kontrol edebilecek kadar bilgi alıyorlar.

Çıkardıkları bilgilerle, tüm nöronları tek tek bu karmaşanın içinden çekip çıkaramazlar. Her şeyi biraz karıştırıyorlar çünkü bant genişliği her şeyi halletmelerine izin vermiyor. Ama işe yarıyor.

Bu duyurudan sonra Musk’ın daha büyük hedeflerine yaklaştık mı? Kör insanlara görme yeteneğinin, engellilere ise hareket kabiliyetinin geri kazandırılmasından ve hatta bu çılgın yapay zeka birleştirme senaryosundan bahsetti.

Birisi 1999’da yüksek lisans öğrencim olan [biyomühendis] Ed Maynard’a tam olarak bu tür bir soru sordu. “Mütevazi hedeflerimiz var: Körlerin görmesini, felçlilerin hareket etmesini ve sağırların tekrar duymasını sağlamak istiyoruz” dedi. Yani bu 25 yıldır ortalıkta dolaşan eski bir çizgi. Ve elbette, insanların bu şeylere sahip olma yeteneğini geliştirmeye yönelik yaptığımız her şey, bizi felçli insanların ticari bir cihazla pratik bir şekilde iletişim kurmasına ve yeniden hareket etmesine yardımcı olmaya bir adım daha yaklaştırıyor.

Mesele şu ki, dikkatli olmalısın. Görme gibi duyusal girdilerin geri kazanılmasının doğası, beyindeki elektriksel uyarımı içerir. Tamamen farklı bir top oyunu. Bu tekil hücrelerden kayıt yapmak değil; bu bir şeydir; bu bir uyarımdır.

Ve bildiğim kadarıyla, bu cihazın herhangi bir şekilde duyusal sistemler yaratmak için kullanıldığına dair tek bir kanıt bile yok. Bu tamamen başka bir proje. Şöyle diyebilirsiniz: “Bir arabanız var. [Bir teknenin] işe yarayacağını düşünüyor musun?” Kim bilir? Evet olabilir ama bu bir araba değil.

Adımların ne olduğunu düşündüklerini özetlemeleri gerekir. Beynine elektrotlar yerleştirilebilir mi? Evet. Orada kalabilirler mi? Evet. Onları teşvik edebilir misin? Bilmiyorum; bunu yapabilmeleri gerekiyor. Onları doğru şekilde teşvik edebilir misiniz? Görme, beyne elektrotların yerleştirilmesi ve anlamlı bir görüntünün yeniden sağlanması açısından oldukça karmaşık hale geldi.

Beyin-bilgisayar arayüzünün sunabileceklerinin sınırları var mı? Musk’ın belirttiği motivasyonun ötesinde mi? 25 yıl önce insanların bahsettiği rüyayı hâlâ görüyor muyuz?

Bilimin doğası şudur: köşede ne olduğunu asla bilemezsiniz. Oppenheimer’ı gördüğünüze eminim .

Evet.

Bunun [bir atom bombasının ilk patlamasının] iki potansiyel sonucu vardı: gerçekten büyük bir patlama yaşarsınız ya da durmazsa Dünya’yı yok edersiniz. Bilmiyorlardı. Bilmiyoruz! Hiç tahmin edemeyeceğim birçok şey oldu. İletişimin kullanımı düşündüğümden çok daha iyi.

Mühendislik meselesi şu: Çok daha küçük, daha fazla bant genişliğine sahip, düşük güçlü bir amplifikatör alacak mıyız? Neredeyse kesinlikle, ancak o alanda bir uzmanla konuşmuyorsunuz. Bana öyle geliyor ki elektroniğin yetenekleri giderek daha iyiye gidiyor. Mühendisler bize “Bunlar aşılamayacak sorunlar değil” diyebilirler. Zaten teknolojimiz var. Ve sonra yapılması zor olacak başka şeyler de var. Bunlar bilimsel sorulardır ve deneyleri yapana kadar cevabın ne olacağı hakkında hiçbir fikrim yoktur.

https://www.scientificamerican.com/article/elon-musks-neuralink-has-implanted-its-first-chip-in-a-human-brain-whats-next/

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights