mars

mars

Birikintileri neyin oluşturduğu bilinmiyor, ancak bunlar çok büyükler, kilometrelerce yükseklikte duruyorlar ve Mars yüzeyini ovalayan şiddetli rüzgarlar tarafından şekillendiriliyorlar.

♦Mars’ta Ekvator’un Altında Gizlenen Büyük Miktarda Su Buzu Bulundu

Mars’ın yüzeyi çorak ve cansız görünebilir, ancak görünen o ki kızıl gezegen, meraklı insan gözlerinden pek çok sırrı saklıyor.

Şanslıyız ki teknolojimiz var ve Mars ekvatorundaki Medusae Fossae Formasyonu bölgesinde yapılan yeni bir radar araştırması, birkaç kilometre kalınlığında, devasa katmanlı gömülü su buzu dilimlerini ortaya çıkardı.

Bu, Mars’ın ortasında şimdiye kadar bulunan en fazla su ve kuru, eski toz topunun düşündüğümüz kadar maddeden yoksun olmadığını gösteriyor.

Bilim insanları, burada Dünya’nın Kızıldeniz’inde bulunabilecek kadar su bulunduğunu söylüyor; yüzeye çıkarılıp eritilirse, Mars’ı 1,5 ila 2,7 metre (4,9 ila 8,9 fit) derinliğinde sığ bir okyanusta kaplayacaktı.

Gömülü birikintilerin ipuçları ilk olarak 2007’de 2,5 kilometre (1,6 mil) derinliğe kadar tespit edildi, ancak bilim adamları bunların ne olduğunu bilmiyordu. Yeni veriler ve bu verileri analiz etmek için kullanılan yeni araçlar, mevduatlar hakkında beklenenden çok daha fazlasını ortaya çıkardı.

mars
mars

–   Smithsonian Enstitüsü’nden jeolog Thomas Watters:

“Mars Express’in MARSIS radarından alınan daha yeni verileri kullanarak Medusae Fossae Formasyonunu yeniden araştırdık ve birikintilerin düşündüğümüzden daha kalın olduğunu gördük: 3,7 kilometreye (2,3 mil) kadar kalınlık..

Heyecan verici bir şekilde, radar sinyalleri katmanlı buzdan görmeyi beklediğimiz sinyallerle eşleşiyor ve buz bakımından oldukça zengin olduğunu bildiğimiz Mars’ın kutup başlıklarından gördüğümüz sinyallere benziyor.”

Medusae Fossae Formasyonu, Mars’ın ekvatoru boyunca yaklaşık 5.000 kilometre (3.107 mil) boyunca uzanan ve kuzey yarımküredeki ovalar ile güneydeki kraterli dağlık alanlar arasındaki sınırı belirleyen devasa birikintilerden oluşan bir koleksiyondur.

Birikintileri neyin oluşturduğu bilinmiyor, ancak bunlar çok büyükler, kilometrelerce yükseklikte duruyorlar ve Mars yüzeyini ovalayan şiddetli rüzgarlar tarafından şekillendiriliyorlar.

Bölge çok az anlaşıldığından bilim insanları doğal olarak bu bölge hakkında daha fazla şey öğrenmeye hevesli. 2007 yılında Watters ve ekibi, yerin altına gömülü bir şeyin varlığını açıkça gösteren radar verilerini topladı.

Açık olmayan şey bu şeyin doğasıydı. Medusae Fossae Formasyonu’nun ne kadar tozlu olduğu göz önüne alındığında, birikintilerin gömülü tozdan oluşmuş olabileceği düşünülebilir. Bunlar aynı zamanda volkanik materyal, geçmişteki yağışlı çağlardan kalma tortular veya ilginç bir şekilde su buzu da olabilir.

Böylece araştırmacılar bölgenin yeni radar gözlemlerini topladılar, sonuçları analiz ettiler ve rüzgârın sürüklediği toz ve taşların altında neyin gömülü olduğunu anlamaya çalışmak için modelleme yaptılar. Ve verilere iyi uyan tek şey su buzuydu.

–   İtalya’daki Ulusal Astrofizik Enstitüsü’nden fizikçi Andrea Cicchetti:

“Ne kadar derin olduğu göz önüne alındığında, eğer MFF dev bir toz yığını olsaydı, onun kendi ağırlığı altında sıkışmasını beklerdik.. Bu, MARSIS ile gerçekte gördüğümüzden çok daha yoğun bir şey yaratacaktır. Ve farklı buzsuz malzemelerin nasıl davranacağını modellediğimizde, hiçbir şey MFF’nin özelliklerini yeniden üretemedi; buza ihtiyacımız var.”

Son birkaç on yılda, Mars araştırmaları büyüdükçe, ölü toz topuna ilişkin önceki anlayışımız çarpıcı biçimde değişti. Baktığımız her yerde Mars, uzun zaman önce suyun yüzeyden nehirler halinde aktığını veya göllerde veya okyanuslarda biriktiğini gösteriyor .

Şu anda Mars’ta bildiğimiz kadarıyla sıvı su yok . Bu kadar suyun nereye gittiği hâlâ bir sır olarak kalıyor: buhar olarak uzaya mı kayboldu, yoksa gezegenin içinde bizim göremeyeceğimiz bir yere kilitlenip mi tutuldu? Medusae Fossae Formasyonu bu soruya bazı cevaplar verebilir.

Bilim insanları başka bir pratik nedenden dolayı Mars’ta suyun nerede bulunacağını bilmek istiyorlar. İnsanlar sonunda kızıl gezegene gönderildiğinde hayatta kalmak için suya ihtiyaç duyacaklar. Orada zaten su varsa, bu yanlarında götürmeleri gereken miktarı en aza indirecektir.

Ne yazık ki Medusae Fossae Formasyonu’nun suyu yasak: Birkaç yüz metrelik Mars tozunun altında, bizim erişemeyeceğimiz bir yerde gömülü.

Yine de bu keşif, Mars’ın başka yerlerinde su saklandığına dair umutları artırıyor. Ayrıca bilim adamlarına, Mars’ın esrarengiz geçmişini ve mevcut durumuna dönüşümünü ortaya çıkarma arayışında yeni bilgiler veriyor.

–   Avrupa Uzay Ajansı’ndan gezegen bilimci Colin Wilson:

“Bu son analiz, Medusae Fossae Formasyonu hakkındaki anlayışımızı zorluyor ve yanıtlar kadar birçok soruyu da gündeme getiriyor..

Bu buz birikintileri ne kadar zaman önce oluştu ve o zamanlar Mars nasıl bir şeydi? Su buzu olduğu doğrulanırsa, bu devasa birikintiler Mars’ın iklim tarihi hakkındaki anlayışımızı değiştirecek. Herhangi bir antik su rezervuarı, insanlık için büyüleyici bir hedef olacaktır.”
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights