bilinç

bilinç

10 Hastadan 4’ü Ölüme Yakın Deneyimlerden Sonra Gizli Bilincini Hatırlıyor.

Kalp durması sırasında uzun süreli CPR sırasında hastalar herhangi bir bilinç belirtisi göstermediler; ancak bilim insanları bu bireylerde beyin aktivitesini kaydetti .

  1. Dönüm noktası niteliğindeki bir çalışma, kalp durması sırasında uzun süreli CPR uygulanan hastaların beyin aktivitesini rapor ediyor..
  2. Hastalar hiçbir dışsal bilinç belirtisi göstermediler ancak beyin dalgaları ve hatta rüyalar sergilediler .
  3. Hastaların yalnızca yüzde 10’unun kalp krizinden sağ çıkması, bu çalışmayı tasarlamayı ve tamamlamayı karmaşık hale getiriyor.

Ölüme Yakın Deneyimler 

Bilim insanları yeni araştırmalarda, hastaların beyin dalgalarının ve yaşamlarına dair hatıraların nihayet tipik olarak “ölüme yakın deneyimler” (ÖYD) olarak adlandırdığımız durumu açıklayabildiğini söylüyor ..

   -Bilim insanları, 2015’te geliştirmeye başladıkları bir deney tasarımını kullanarak (çalışmanın son tam versiyonunun nihayet tamamlanmasından beş yıl önce), kalp krizi geçiren insanları kandırdılar.

 Dikkatlice gerçekleştirilen bu çalışma, CPR ve defibrilasyon gibi yöntemlerin kullanıldığı resüsitasyona odaklanan tıp ve araştırma alanının bir parçasıdır..

Ve kalp krizi geçiren insanları incelemenin hassas doğası nedeniyle, hastaların yalnızca yüzde 10’u hayatta kalıyor, bu tür çalışmaların ölüme yakın deneyimler ve diğer son vakalarla ilgilenen insanlar için çok büyük değeri var. beyin aktivitesinden.

Hakemli Resuscitation dergisinde bu yılın başlarında yayınlanan çalışma , Georgia, New Jersey, New York, Ohio, Pensilvanya, Teksas, Virginia, Bulgaristan ve İngiltere’ye bağlı 25 hastaneyi içeriyordu.

 Araştırma deneyleri için 25 hastanenin tamamındaki katılımcı personelin tablet bilgisayar ve kulaklık kurulumları hazırdı.

  -Hastanedeki bir hastanın kalp krizi geçirmesi durumunda araştırma personeli hastaya tablet ve kulaklık taktı.

  -Her tablet, hastalara on rastgele görüntüden birini gösterirken, kulaklıklar şu üç kelimeden birini çalıyordu: elma, muz veya armut..

  -Bu teçhizat, CPR ile hastaları hayata döndürmeye çalışan sağlık personelinin yolu dışında, her hastanın üzerine monte edildi..

  -Hastalara ayrıca beyin aktivitesini ölçmek için elektroensefalografi (EEG) takıldı ve beyin oksijenleri izlendi.

Lojistik Zorluklar

Araştırmacılar bu çalışmanın “türünün ilk örneği” olduğunu ve bunun mantıklı olduğunu söylüyor..

  -Tıbbi personel insanların hayatlarını kurtarmaya çalışıyor ve çok fazla düşünmeden ve planlamadan, canlandırma girişimi sırasında meydana gelen başka hiçbir şeyi ölçmek mümkün değil..

  Araştırmacılar aynı zamanda niceliğin de kendi tarafında olmasına ihtiyaç duyuyordu çünkü insanların çok küçük bir yüzdesi kalp krizinden sağ kurtulabiliyor..

  Tıbbi TV dizilerinde programcılar hastaları canlandırmayı ve dramatik canlandırmaları tasvir etmeyi severler; buna bir hastanın tutuklanmasından birkaç dakika sonra gerçekleşenler de dahildir.

  -Ancak beyindeki oksijen ve diğer faktörler hemen dramatik bir şekilde düşmeye başlar ve hayatta kalanların bazılarında kalıcı hasara yol açar..

  -Bu nedenle bilim insanları, hayatta kalanlara onları çalışmaya dahil etmeden önce bir dizi bilişsel test uyguladı.

Yeni makalelerinin girişinde araştırmacılar, Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl 350.000 ila 750.000 arasında kalp durmasının meydana geldiğini belirtiyor..

Bu çok fazla. Günde yaklaşık 1.000 ile 2.000 arasında ve araştırmacıların yüzde 10’luk hayatta kalma tahminine göre, her gün yalnızca 100-200 kadar hasta kalp krizinden kurtuluyor ve bu hastalar. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki 6.000’den fazla hastaneye dağılmış durumda. 

  -İstatistiksel olarak anlamlı bir çalışma yapmak üzere yeterli sayıda kalp krizi geçirmiş kişiyi toplamak için araştırmacıların birçok hastanede çok sayıda insan gücünü birleştirmesi gerekti ..

  -Veri setleri 25 hastanede üç yıllık gözlemlerden alınmıştır.

  -Çalışmaları için toplam 567 hastane içi kalp durması gözlemlediler.

  -Bu hastalardan 53’ü hayatta kaldı, bunlardan 28’i kalp krizi geçirdikten sonra tarama ve görüşmeleri tamamlayabildi. .

İnsanların Deneyimlediği Şeyler

 

Pause Icon

Ölüme yakın deneyimlerden bahseden insanlar genellikle belirli bir formata atıfta bulunur; “uzaylılarca kaçırılma” hakkında konuşmanın yolu, birisinin bundan sonra neyden bahsedeceği konusunda zihnimize belirli bir fikir verir.

   -Bunlar çok kültürel şeyler..

Cennetten Geri Dönen Çocuk gibi aldatmacalar, birinin bir ışık tüneline çekildiği ve büyükanne ve büyükbabasının elini tutmak için dışarı çıktığı bir tür ÖYD’yi güçlendirdi..

Eğer bu deneyimler aşırı ve alışılmadık durumlarda da olsa beyin aktivitesiyle besleniyorsa, telkin edilebilirlik ve bilinçaltı düşünce unsurlarına sahip olmaları mantıklıdır..

Yaşanan manevi bir olay olsa bile, birileri bunu hâlâ zihninde ve gözleri kapalı görüyor..

En uyumlu hayalleriniz bile ne kadar somut ?

Araştırmada toplam 567 kişiden sadece 28’i kalp krizinden kurtuldu ve bilişsel değerlendirmeleri ve anketleri tamamlayabildi..

Toplamda, bu hastaların 10’undan 4’ü, CPR sonrasında ” bir dereceye kadar bilinç ” olduğunu hatırladı. Bu 28 kişiden 11’i, kalp krizi geçirdikleri dakikalara dair anıları veya benzer hisleri olduğunu söyledi..

  -Altı kişi veya ankete katılanların yüzde 21,4’ü “aşkın hatırlanan ölüm deneyimi (RED)” yaşadı..

  -Üçü rüya gibi bir şey bildirdi..

İnsanların hiçbiri, etrafta dolaşmak gibi, aslında bilinçli olduklarına dair işaretler sergilemedi.

  -Bir hasta babasını gördüğünü söyledi..

  -Biri onların yatağının yanında durduklarını ve vücutlarının CPR almasını izlediklerini hissetti..

  -Ölen büyükannelerinin onlara “geri dönün” dediğini duyduk.

  -Bazıları nihayet bilincine varmadan önceki anları hatırladı. Rüyalar tabi ki rüyaydı : “Sonra bir su birikintisine girdim… Su birikintisinden çıktığımda ıslanmadım ve bir nevi kaldırıma karıştım…”

Bu ne anlama gelir?

Bu araştırma alanının küçük olduğunu, yani bu çalışmanın şu anda başka hiçbir şeyle karşılaştırılamayacağını unutmamak önemlidir..

Ankete katılan 28 kişi, yıllar süren dikkatli hazırlık ve çalışmayı temsil etse de, bu hala çok küçük bir sayı. Diğer bilim adamlarının gelecekte kendi çalışmalarını yapma konusunda cesaretlendirilebilecekleri dışında, genel rakamlardan elde edilecek çok az şey var..

  Ancak çalışmadaki bazı kişilerin canlandırma döneminde beyin aktivitesi göstermesi anlamlıdır . Bu, kalp durması ve resüsitasyon başladıktan sonra 60 dakikaya kadar devam etti.

–    Yazar Sam Parnia :

“Doktorlar uzun süredir, kalbin oksijen sağlamayı durdurmasından yaklaşık 10 dakika sonra beynin kalıcı hasara uğradığını düşünse de, çalışmamız devam eden CPR’ye kadar beynin elektriksel iyileşme belirtileri gösterebildiğini buldu.”

  – Ve bu devam eden beyin aktivitesi geleneksel inanışa meydan okuduğundan, birçok insanın ölüme yakın deneyimler sırasında bildirdiği oldukça birleşik temaları açıklayabilir. Kesinlikle daha fazla araştırma yapmak için bir neden.

Görüntüleri veya sesleri kullanarak anıları yönlendirme veya etkileme girişimleri neredeyse tamamen başarısız oldu.

   -28 kişiden biri söylenen üç kelimeyi tanımladı ve hiçbiri görüntüleri tanımlamadı.

Bir bakıma bu, olup bitenlerin beynin derinliklerinde olduğunu güçlendiriyor. Beynin geri kalan kısmındaki ışıklar söndüğünde bile bir çeşit bilincin devam edebileceği bir yola işaret ediyor.

Mekanik olarak kalp krizinden farklı olan kalp durması , vücuttaki kan akışının durması anlamına gelir.

 Bu nedenle CPR gibi canlandırma da çok önemli ve acildir. Beyin, kan akışı yoluyla taze oksijenin yokluğundan dolayı giderek daha kötü yaralanmalara maruz kalıyor, ancak doktorlar hastaları hayata döndürmeye çalışırken göğüs kompresyonları ve hatta mekanik cihazlar kanın bir kısmının hareket etmesini sağlayabilir.

Karşılaştırma veya kontrast noktalarından biri obstrüktif uyku apnesi olan kişiler olabilir.

 2019’da yapılan bir incelemede araştırmacılar, apne hastaları arasındaki rüya ve özellikle kabus raporlarının genel olarak oldukça çelişkili olduğunu buldu ancak sürekli pozitif hava yolu basıncı (CPAP) makinelerini kullanan kişilerin daha az kabus gördüklerini yansıttı.

 İdeal oksijene sahip bir beyinden daha az oksijene sahip bir beyne geçişle ilgili bir şey bilinçte bir değişikliği tetikleyebilir mi?

Apne hastalarında bu duygu daha çok aciliyet ve panik şeklinde olabilir ve kabuslara yol açabilir. Ancak uzun süreli kalp resüsitasyonunda daha çok barış gibi görünüyor.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights