Reuters haber ajansına isimlerinin saklı kalması şartıyla açıklama yapan ABD'li iki yetkili, ABD'ye ait F-16 savaş uçağının Suriye'de askerlerinin yakınında uçuş yapan insansız hava aracını düşürdüğünü öne sürmüştü.

♦ ABD, Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürdüğünü doğruladı

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü, Türkiye’ye ait silahlı insansız hava aracını düşürdükleri iddialarını doğruladı..

–   ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) Sözcüsü Pat Ryder:

”Suriye’de Türkiye’ye ait silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdük..

Türkiye’ye ait SİHA’lar Suriye’nin kuzeyindeki Haseke’de ABD askerlerinden yaklaşık 1 kilometre uzaklıkta hava harekatı düzenledi..Birkaç saat sonra SİHA’lardan birinin ABD askerlerinin bulunduğu bölgeye 500 metre kadar yaklaştığını ve Amerikalı komutanlar tarafından tehdit olarak algılanması üzerine F-16 savaş uçağıyla vurularak düşürüldüğünü belirttmeliyim..

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ve Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’le telefonda görüştüm..Görüşmenin verimli geçtiğini, iki bakanın bir daha benzer bir olayın yaşanmaması için çaba gösterileceğine ilişkin bir anlayışa vardıklarını söyleyebilirim..

ABD, NATO müttefiki Türkiye’ye ait bir hava aracını ilk kez düşürdü.. Üzücü bir olay. Türkiye’nin ABD güçlerini kasıtlı olarak hedef aldığına ilişkin bir gösterge yok. İletişim kanalları açık kalmaya devam edecek” ..

 

 

ABD Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürdü
ABD Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürdü

♦ Ne olmuştu?

ABD Suriye’de Türkiye’ye ait SİHA’yı düşürdü

İsimleri açıklanmayan ABD’li iki yetkilinin, Suriye’de birliklerinin yakınında uçuş yapan Türkiye’ye ait SİHA’nın savaş uçağıyla düşürüldüğünü söyledikleri iddia edildi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın İçişleri Bakanlığı saldırısı faillerinin Suriye’den geldiğini duyurmasının ardından, Türkiye Suriye’nin kuzeyine hava harekatı düzenlenmişti.

Suriye Demokratik Güçleri (SDG) kontrolündeki Haseke kenti çevresine düzenlenen bombardımanda, en az 8 kişinin öldüğü iddia edildi.

Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, ABD liderliğindeki uluslararası koalisyonun Türkiye’ye ait bir silahlı insansız hava aracını (SİHA) düşürdüğünü iddia etmişti. Reuters’a konuşan Türkiye Savunma Bakanlığı kaynakları, söz konusu iddiaları reddetmiş, düşen SİHA’nın Türkiye’ye ait olmadığını söylemişti.

Reuters haber ajansına isimlerinin saklı kalması şartıyla açıklama yapan ABD’li iki yetkili, ABD’ye ait F-16 savaş uçağının Suriye’de askerlerinin yakınında uçuş yapan insansız hava aracını düşürdüğünü öne sürmüştü.

Yetkililer, ABD birliklerinin yakınında operasyon yapılmaması için Türk yetkililerle çok sayıda telefon görüşmesi yaptıklarını da belirtmişti.

Yaşananların ardından Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler ve ABD Savunma Bakanı Lloyd James Austin, telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada, görüşmede Suriye’deki son gelişmeler ele alındığı belirtilerek “Bakan Yaşar Güler tarafından, Türkiye’nin DEAŞ’a karşı ABD ile ortak mücadeleye hazır olduğu ifade edildi. Her iki Bakan, bölgede icra edilen faaliyetlerde ABD ve Türk unsurlarının yakın koordinasyonunun önemini vurguladı” denilmişti.

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights