GÜNDEM

Suudi Arabistan yönetimi petrol üretimini geçici olarak durdurdu!

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi “Saudi Aramco”ya ait 2 fabrikaya yapılan saldırılar nedeniyle Enerji Bakanı Prens Abdulaziz bin Selman, petrol üretiminin geçici olarak durdurulduğunu açıkladı.

Bakan Selman Suudi Arabistan haber ajansı SPA’da yer alan açıklamasında: ”Saudi Aramco’ya ait Bıkayk ve Hırays petrol tesislerinde üretim geçici olarak durduruldu, üretim kaybı stoklardan karşılanacak.”

DOĞAL GAZ TEDARİĞİ YÜZDE ELLİ ORANINDA DÜŞECEK

Bin Selman: ”İlk belirlemelere göre, saldırı sonucu meydana gelen patlamalar 5,7 milyon varil (şirketin günlük petrol üretiminin yaklaşık yüzde 50’si) ham petrol tedariğinin durmasına yol açtı.”

Bin Selman: ”Söz konusu saldırı, günlük yaklaşık 2 milyar varil fit küp ilişkili petrol gazı (APG) üretiminin de durmasına neden oldu ve bu etan ve diğer doğal gaz türlerinin tedariğinin yaklaşık yüzde 50 oranında düşmesine neden olacak.”

SALDIRIYI HUSİLER ÜSTLENMİŞTİ

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi “Saudi Aramco”ya ait 2 fabrikaya dün yerel saatle 04.00’te silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) saldırı düzenlenmesi sonucu yangın çıktığı açıklanmıştı.

Husiler yaptıkları yazılı açıklamada, saldırıyı kendilerinin düzenlediklerini ima etmişti.

Yemen’deki İran destekli Husiler, son zamanlarda genellikle Suudi Arabistan hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilen orta ve uzun menzilli balistik füzelerin yanı sıra SİHA’larla ülkenin bazı bölgelerini hedef alıyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen’de, Husiler ile Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) desteğini alan hükümete bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor.

POMPEO SALDIRILARLA İLGİLİ İRAN’I SUÇLADI

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Suudi Arabistan’daki iki petrol tesisine yapılan saldırı konusunda doğrudan İran’ı suçladı.

Pompeo: ”İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Dışişleri Bakanı Cevad Zarif’in diplomasi yapıyormuş gibi davranırken, Tahran’ın Suudi Arabistan’a yönelik 100’e yakın saldırının arkasında!”

Pompeo: ”Tüm tansiyonu azaltma çağrıları arasında İran şimdi dünyanın enerji arzına eşi görülmemiş bir saldırı başlattı. Saldırıların Yemen’den geldiğine dair bir kanıt yok.”

https://www.gazeteduvar.com.tr

Click to comment

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

To Top
%d blogcu bunu beğendi: