Sonuçlar, kaliteli bir diyetin, örneğin balıkta bulunan doymamış yağ asitleri içerdiği sonucunu gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri gibi yumuşak, doymamış yağlar çocukların nörogelişimini destekler.

NE YEDİĞİNİZ ÇOCUĞUNUZUN NÖROGELİŞİMİNİ NASIL ETKİLER?

🔵 HAMİLELİK DİYETİ ÖNEMLİDİR

Araştırma, annelerinde gebelik diyabeti teşhisi konan 2 yaşındaki çocukların, annelerinde gebelik diyabeti teşhisi konmayan çocuklara göre daha zayıf dil becerileri sergilediğini gösterdi.

Www.cafemedyam.com

Turku Üniversitesi’nde yapılan yeni bir araştırma, annede gestasyonel diyabetin 2 yaşındaki çocukların nörogelişimi üzerinde olumsuz bir etkisi olabileceğini ortaya koydu..

-Yapılan çalışma annenin sağlıklı ve dengeli beslenmesinin çocuğun nörogelişimini desteklediğini buldu..

Araştırma projesi, çocukların bilişsel, dil ve motor becerilerinin gelişimini inceledi..

 Maternal adipozite, hava deplasmanlı pletismografi ve oral glukoz tolerans testi ile gestasyonel diyabet ile belirlendi.. 

Hamilelik sırasında diyet alımı, diyet kalite indeksi ve balık tüketimi anketleri ile değerlendirildi..

“Verilerimizdeki çocuk nörogelişimi ortalama olarak normal aralıktaydı. Araştırma sonuçlarımız, annelerine gebelik diyabeti teşhisi konan 2 yaşındaki çocukların, annelerine gebelik diyabeti teşhisi konmayan çocuklara göre daha zayıf dil becerilerine sahip olduğunu gösterdi” .

Buna ek olarak, çalışma, daha yüksek bir anne vücut yağ yüzdesinin çocuklarda daha zayıf bilişsel, dil ve motor becerilerle ilişkili olduğunu keşfetti..

– Lotta Saros:

“Önceki çalışmalar anne vücut kompozisyonu ile çocukların nörogelişimi arasındaki ilişkiyi incelemediğinden, gözlemimiz benzersizdir..” .

Gebelik diyabeti ve obezite, özellikle yüksek vücut yağ kütlesi, annenin metabolizmasını olumsuz etkiler ve vücuttaki iltihaplanmayı artırır. Aslında bunlar, zararlı faktörlerin çocuğun nörogelişimini etkilediği olası mekanizmalardır.

Hamilelik sırasında anne diyeti çocuğun nörogelişimini etkileyebilir

Çalışma ayrıca, annenin diyetinin daha iyi beslenme kalitesinin çocuğun daha iyi dil gelişimi ile ilişkili olduğunu ortaya koydu..

 -Benzer bir bulgu, annenin balık tüketimi ile çocuğun nörogelişimi arasında da keşfedildi..

Sonuçlar, kaliteli bir diyetin, örneğin balıkta bulunan doymamış yağ asitleri içerdiği sonucunu gösteriyor. Omega-3 yağ asitleri gibi yumuşak, doymamış yağlar çocukların nörogelişimini destekler.

– Erken Beslenme ve Sağlık araştırma grubuna liderlik eden Profesör Kirsi Laitinen:

“Hamilelik sırasında sağlıklı ve kapsamlı bir diyet, anneleri aşırı kilo veya obezite nedeniyle gestasyonel diyabet için risk grubuna ait olan çocukların nörogelişimi için özellikle yararlı olabilir..”

Araştırmayı yürüten Turku Üniversitesi.

Referans: “Maternal obezite, gestasyonel diabetes mellitus ve diyet ile birlikte 2 yaşındaki çocukların nörogelişimi” yazan Lotta Saros, Annika Lind, Sirkku Setänen, Kristiina Tertti, Ella Koivuniemi, Annarilla Ahtola, Leena Haataja, Nitin Shivappa, James R. Hébert, Tero Vahlberg ve Kirsi Laitinen, 3 Ocak 2023, Pediatric Research .
DOI: 10.1038/s41390-022-02455-4 // Yazan UNİVERSİTY OF TURKU

🔵 OKUMAK İSTERSİNİZ 👉 HAMİLELİKTE OMEGA 3 NASIL KULLANILIR?

Omega-3 yağ asitlerinin yeterli tüketimi, hamilelik sırasında fetal beyin ve retinanın kritik yapı taşları olduğu için hayati öneme sahiptir..

İLGİLİ HABER İÇİN LİNK 👉 HAMİLELİKTE OMEGA 3 NASIL KULLANILIR?

🔵 OKUMAK İSTERSİNİZ 👉 HAMİLELİK DÖNEMİNDE UYGULANMASI GEREKEN AŞILAR

Özellikle de hamilelik gibi hassas bir dönemde bağışıklık sisteminin safını güçlendirecek desteklere ihtiyaç var. Bu desteklerin başında ise aşılar geliyor.

İLGİLİ HABER 👉 HAMİLELİK DÖNEMİNDE UYGULANMASI GEREKEN AŞILAR

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights