Yatak ıslatma

Yatak ıslatma

TIPTA ‘ENÜREZİS NOKTURNA’ OLARAK ADLANDIRILAN UYKUDA İDRAR KAÇIRMA, ÇOCUKLARDA OLDUKÇA SIK GÖRÜLÜYOR..

ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

Çocuğunuz uykusunda idrar kaçırıyorsa dikkat!

“Uykuda idrar kaçırma çocuklarda oldukça sık görülür”

– Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya:

“Yatak ıslatması olan çocuklar bazen her gece, bazen haftada 2-3, bazen ise bir gecede birkaç defa alt ıslatma yaşayabilmektedir. Alt ıslatan çocuklarda okul başarısızlığı, sosyal ortamlardan uzak durma eğilimi, içe kapanma gibi davranışsal problemlerin olabileceğini gösteren çalışmalar mevcuttur” ..

Çocuk Ürolojisi Uzmanı Prof. Dr. Cevdet Kaya, çocuklarda görülen uykuda idrar kaçırma konusunda açıklamalarda bulundu.

 

 

ÇOCUKLARDA YATAK ISLATMA

Ne kadar denerseniz deneyin, çocuğunuz geceyi yatağını ıslatmadan atlatamayacak gibi görünüyor.. 

Sen hüsrana uğradın, onlar hüsrana uğradı. Bir şeylerin ciddi şekilde yanlış olabileceğinden endişeleniyorsunuz..

Genellikle, yatak ıslatma zamanla geçer ve nadiren ciddi bir şekilde yanlıştır. Ancak bazen tıbbi yardıma ihtiyaç duyulur..

 İşte çocuklarda idrar kaçırma hakkında sahip olabileceğiniz soruların çoğuna bazı cevaplar .

 ÇOCUKLARDA YATAK ISLATMA NE KADAR YAYGINDIR?

3 yaşındaki çocukların yaklaşık %40’ı altını ıslatır. Uzmanlar, bir çocuğun altını ıslatmaya devam ederken diğerinin neden ıslatmadığını tam olarak anlamıyor. Bu bir gelişme meselesi olabilir..

 -Bazen bir çocuğun mesanesi, tüm gece boyunca idrarı depolayacak kadar gelişmemiştir. 

-Bazen bir çocuk, mesanenin ne zaman dolduğunu anlama, kendini uyandırma ve banyoya gitme becerisinde henüz ustalaşmamıştır.

Yatak ıslatma söz konusu olduğunda “Normal” Nedir?

Yatak ıslatma ile ilgili aralık çok geniştir ..

 Tipik olarak, bir çocuk 2 ila 4 yaşları arasında tuvalet eğitimi alır.. Ancak bazıları, yaşlanana kadar gece boyunca kuru kalamaz.. 

5 veya 6 yaşlarında çocukların %85’i kuru kalabilir, ancak bazı çocuklar 10 veya 12 yaşına kadar zaman zaman yatağı ıslatır..

 

Bazen geceleri kuruyan bir çocuk tekrar yatağını ıslatmaya başlar. Bu, aile stresi veya okul sorunları tarafından tetiklenebilir. Bir çocuğun sistemleri olgunlaştıkça, geceleri ıslanma olasılığı azalır.. Ergenlik yıllarına gelindiğinde ya da çok daha öncesinde, yatağını ıslatan neredeyse tüm çocuklar sorunu aştılar ve yalnızca yüzde bir ya da daha azı hâlâ sorun yaşıyor..

 

Geceleri yatağını ıslatan okul çağındaki çocukların çoğu, doktorların “birincil enürezis” dediği duruma sahiptir..

 Mesanelerini gece kontrolleri hiçbir zaman olmadı. Çocuklarda idrar kaçırmada aile öyküsü de rol oynar. Çocukken yatağı ıslattıysanız, çocuğunuz da ıslatırsa şaşırmayın..

 

ÇOCUK DOKTORUYLA YATAK ISLATMA KONUSUNU NE ZAMAN KONUŞMALIYIZ?

Tabii yatak ıslatmayla ilgili endişeleriniz olduğunda konuyu gündeme getirin. Çocuğunuz kuruduysa ve sonra yatağını ıslatmaya başladıysa hemen çocuk doktorunuza söyleyin. Çocuğunuzun doktoru, sorunun strese bağlı olmadığından veya altta yatan bir tıbbi durumdan kaynaklanmadığından emin olmak için çocuğunuzu değerlendirebilir..

 Bu ihtimal küçük. Tüm yatak ıslatma problemlerinin sadece %1’i diyabet, enfeksiyonlar, mesane veya böbrek anormallikleri veya başka bir tıbbi duruma bağlıdır .. 

-Çocuğunuzda idrar yaparken yanma veya kanlı idrar çıkarma gibi olağandışı semptomlar varsa, hemen doktorla konuşun..  

Doktorun Çocuğumun Yatak Islatma Sorununu Çözmesine Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Çocuğunuzun altını ıslatmasını çözmek için evde iyi bir dedektif olun..

 Şu soruları cevaplamaya hazır olun:

  1. Ailede yatak ıslatma öyküsü var mı?
  2. Belirli koşullar veya yiyecek ve içecekler daha fazla yatak ıslatma olayını tetikliyor mu?
  3. Çocuğunuz yatma saatine yakın sıvı mı içiyor?
  4. Kanlı idrar gibi olağandışı belirtiler var mı?

Yatak Islatma Tedavisinin Yanında Ne Olur?

Çocuk doktorunuz , yatak ıslatmayı tetikleyebilecek bir idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığını görmek için idrar testleri isteyebilir . Doktor, çocuğunuzun idrar yolu sisteminin sağlığını kontrol etmek için başka testler de isteyebilir.

Çocuklarda Yatak Islatma Konusunda Başka Neler Yapılabilir?

Yatak ıslatmayı azaltmak için çocuk doktorunuz aşağıdakiler gibi çeşitli önlemler önerebilir:

-Yatmadan önce sıvıları sınırlayın .

-Islaklık algılanır algılanmaz çocuğu uyandıran bir alarm cihazı kullanın. Bu, üç ila dört ay boyunca sürekli ve tutarlı bir şekilde kullanıldığında zamanın en az %75’inde işe yaradığı görülen “koşullandırma eğitimi”dir.. 

Cihazlar ucuzdur ve kolaylıkla temin edilebilir ve herhangi bir ilaç tedavisi uygulanmadan önce denenmelidir ..

Vücudu geceleri daha az idrar yapmaya zorlayan reçeteli ilaçları deneyin. Normalde, çocuk en az 7 yaşına gelene ve diğer yöntemler başarısız olana kadar bu bir seçenek değildir..

Çocuğuma Yatak Islatma Tedavisinde Nasıl Yardımcı Olabilirim?

Çocuğunuza, çocuklarda yatak ıslatmanın yaygın olduğu konusunda güvence verin. Utanılacak bir şey değil ve neredeyse tüm çocuklar sonunda onu aşar. Kardeşlerin de bunu anladığından emin olun. Yatak ıslatanla dalga geçmelerine izin vermeyin..

 İÇE KAPANMA OLABİLİR

Tıpta ‘enürezis nokturna’ olarak adlandırılan uykuda idrar kaçırma, çocuklarda oldukça sık görülüyor..

– Prof. Dr. Kaya:

“5 yaşını doldurmuş çocuklarda görülmesinin tıbben normal olarak kabul edilmediğini ve tedavi gerektiren bir durum olduğunu söylemeliyim.

Yatak ıslatması olan çocuklar bazen her gece, bazen haftada 2-3, bazen ise bir gecede birkaç defa alt ıslatma yaşayabilmektedir. Alt ıslatan çocuklarda okul başarısızlığı, sosyal ortamlardan uzak durma eğilimi, içe kapanma gibi davranışsal problemlerin olabileceğini gösteren çalışmalarımız mevcuttur..” 

YATAK ISLATMASI NIN BAZI ÇOCUKLARDA GÖRÜLÜP, BAZI ÇOCUKLARDA GÖRÜLMEMES…İ

“ARKASINDA DERİN UYKU SORUNU OLABİLİR”

– Prof. Dr. Kaya:

“Öncelikle ailesel etkenler ön plandadır. Yatak ıslatan çocukların anne-babalarında ya da yakın akrabalarında da çocukluk dönemlerinde alt ıslatma olma ihtimali yüksektir..

İkinci sebep, derin uyku problemleridir. Bu çocukların bir kısmında daha derin uyku ve uyanma zorluğu yaşandığı gösterilmiştir..

Bir başka neden ise mesane yani idrar kesesinin aşırı aktif kasılmaları yani uygunsuz zamanlarda, mesela uykuda kasılmalar ile idrar kaçırmasının olmasıdır.”

 

TANI KOYMA VE TEDAVİ SÜRECİ… İLERİ TETKİKLER GEREKEBİLİR

 

– Prof. Dr. Kaya:

“Alt ıslatmanın tanısı hikâyenin dikkatli olarak alınması ve basit idrar tahlili ile konulsa da bazen üriner sistem ultrasonu ve gerekli ileri tetkikler de gerekebilmektedir. Sadece gece alt ıslatan çocuklarda tedavide sıvı kısıtlaması, motivasyon ve medikal tedavi uygulanır. Gündüz alt ıslatması da bulunan çocuklarda farklı bir medikal tedavi de reçeteye eklenmektedir..”

 ÇOCUĞUNUZU SUÇLAMAYIN

– Prof. Dr. Kaya:

“Alt ıslatan çocuğunuz 5 yaşını doldurmuşsa, en uygun zamanda çocuk ürolojisi doktoruna başvurun. Alt ıslatma durumunda çocuğun suçlanmaması gereklidir. Tedavisi erken yaşlarda daha da kolaydır. Gündüz alt ıslatması da bulunan çocuklarda ileri tetkik ve tedavi gerekebileceğinden, çocuğunuzun gündüz okulda ya da evde tuvalet alışkanlıklarına dikkat edilmelidir..”

 ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMA

Çocuklarda İdrar Kaçırma Nedir?

Çocuklarda gece ya da gündüz yineleyen şekilde idrar kaçırma Enürezis noktürna (EN) olarak adlandırılır. Gece altını ıslatma olarak da tanımlanır. Çocukluk çağının en sık karşılaşılan üriner sistem (boşaltım sistemi) sorunlarından biridir..

 

Normalde çocukların çoğu hem tuvalet eğitiminin etkisi hem de mesane kapasitesinin gelişmesi sonucu 2-4 yaş arasında idrarlarını hem gece hem de gündüz tutmayı becerirler. Gece altını ıslatma çoğu zaman mesane gelişimindeki gecikmenin bir sonucudur, bu nedenle de yaşla sıklığı azalır..

 

Üç yaşındaki çocukların %40’ı altını ıslattığı halde bu oran 5 yaşında %20’ye, 6 yaşında %10’a düşmektedir..

Erkek çocuklar kızlara göre daha sık altını ıslatma sorunu yaşamaktadır..

Aileler 5-6 yaş civarında bu sorunla ilgilenmeye ve genellikle de 7-8 yaşında hekimlerden yardım istemeye başlarlar. Ülkemizde 7-11 yaşındaki erkek çocukların %16’sında, kızların ise %11’inde altını ıslatma sorunu olduğu bildirilmektedir..

İdrar kaçırmanın nedenleri fizyolojik veya duygusal olabilir..

Sıvı alımının kısıtlanması, gazlı içeceklerden uzak durulması gibi değişikliklerle sorun çözülmezse altında yatan diğer nedenler için uzman desteği almanız gerekir. İdrar yolu enfeksiyonları, kronik kabızlık, uyku problemleri ya da aşırı stres bu duruma yol açabilir..

 

Enürezis, gündüz veya gece görülebilir. Aileler için endişelendirici olsa da, sabırlı olmanız ve bu durumun çocuğunuzun suçu olmadığını hatırlamanız önemlidir.  Çocuk bilinçli olarak idrar kaçırmaz ve bu durumun önüne geçmenin birçok yolu vardır..

 

 ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMANIN NEDENLERİ NELERDİR?

Gece altını ıslatan çocukların büyük bir grubu (%90-95’i) fizyolojik altını ıslatma grubunda toplanmaktadır..

Bu çocukların gece uykuda mesane doluluğunu hissetmelerinin yetersiz, mesane kapasitelerinin küçük ve uyku derinliklerinin fazla olduğu bildirilmektedir..

Altını ıslatan çocukların %2-3’ünden şeker hastalığı, böbrek hastalıkları, mesane hastalıkları gibi sorunlar saptanmaktadır.

Genetik nedenler önemli bir faktördür. Anne ve babadan birisinde altını ıslatma öyküsü varsa çocukta %45, ikisinde birden varsa %77 oranında altını ıslatma sorunu yaşanmaktadır..

 

Aşağıdaki Nedenlerden Biri ya da Daha Fazlası Bu Duruma Yol Açabilir

Anne ya da babada idrar kaçırma sorunu olması

Çocuğun mesane kaslarının henüz olgunlaşmaması

Aşırı yorgunluk ya da yatmadan önce çok sıvı tüketme

Böbrek ve idrar yolunda yapısal problemler

Stres ve kaygı sorunları (Aile sorunları, ev ya da okul değiştirme, aileye yeni kardeş katılması ya da kardeş kıskançlığı gibi nedenlerle ilgi çekme isteği)

Duygusal sorunlar (Ebeveynlerin ilgisizliği ya da aşırı ilgisi, kazalar ya da yaşanılan şoklar)

Tuvalet eğitimi sırasında baskı görme

Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)

Kabızlığın mesane üzerinde baskı yapması

Diyabet (Şeker hastalığı)

Uyku sırasında vücudun yeterli miktarda antidiüretik hormon (ADH) salgılamaması

Tıkayıcı uyku apnesi sendromu

Aşırı aktif mesane sendromu

Küçük mesane

Uykudayken mesanenin dolu olduğunu hissedememe

İdrar yolu enfeksiyonları

GÜNDÜZ GERÇEKLEŞEN İDRAR KAÇIRMALARDA İSE ŞU NEDENLER DÜŞÜNÜLMELİDİR

Stres ve kaygı sorunları

Kola gibi kafeinli içecekler

Kabızlığın mesanenin üzerine baskı yapması

Tuvalete yeteri sıklıkta gitmeme

İşerken tüm idrarı yapmama

Aşırı aktif mesane sendromu

Küçük mesane

İdrar yolunda yapısal problemler

İdrar yolu enfeksiyonları

Kabızlık sorunu olan, düzenli tuvalete çıkma alışkanlığı olmayan, fiziksel gelişiminde farklılıklar olan ve kaygı sorunu yaşayan çocuklarda idrar kaçırma daha sık görülebilir..

İdrar kaçırmanın yarattığı stresli durum nedeniyle de anksiyete ve kendine güven gibi enürezis kaynaklı psikolojik sorunlar da ortaya çıkmaktadır. Gerektiğinde uzman desteği almak çocuğunuzun fizyolojik ve ruhsal sağlığını olumlu etkiler..

ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMANIN BELİRTİLERİ NELERDİR?

İdrar kaçırmanın kendisi bir hastalık olmaktan ziyade farklı hastalıklara ait bir belirti olabilmektedir. Bu nedenle çocuğunuzun böyle bir şikayeti olması durumunda altta yatan nedenlerin değerlendirilebilmesi amacıyla hekiminize başvurmanız önemlidir..

 

Çocuklarda İdrar Kaçırmanın Tanı Yöntemleri Nelerdir?

İdrar kaçırma çocukların çok büyük çoğunluğunda görülür. Bunun nedeni bazı çocukların mesane kontrolünü daha uzun zamanda öğrenmelidir..

Kız çocukları erkek çocuklarından daha erken mesane kontrolüne sahip olur. Bu nedenle enürezis erkek çocuklarda daha fazla görülür.

Tanı için doktorunuz şu soruların yanıtlarını arar:

İşeme alışkanlıkları

Dışkılama alışkanlıkları

Sıvı alma alışkanlıkları

Uyku özellikleri

Psikolojik durum (Yakın dönemde yaşanan stresli durumlar var mı?)

Ailede idrar kaçırma öyküsü

İdrar yaparken ağrı ya da yanma varlığı

Kabızlık sorunu olması

Çocuğun işeme alışkanlığının belirlenmesi için bir çizelge kullanılarak kayıt altına alınmalı ve doktor ile paylaşılmalıdır.

Ayrıca fizik muayene, kan ve idrar testleri de yapılabilir. Testlerde idrar yolu enfeksiyonu ya da diyabet varlığı araştırılır.

Gündüz altını ıslatan çocuklar için üroflovmetri, sistoretrogram, ultrasonografi, mesane duvar kalınlığının ölçülmesi ve işeme sonrası kalan idrar miktarının ölçülmesi gerekebilir. Nörolojik bir nedenden şüphelenilirse röntgen ve MR çekimleri yapılabilir.

 

ÇOCUKLARDA İDRAR KAÇIRMANIN TEDAVİ YÖNTEMLERİ NELERDİR?

İdrar kaçırmanın ilk tedavisi genellikle günlük alışkanlıkları değiştirmektir. Bunu yapmak için de çocuğa baskı kurmak, aşırı titizlik, suçlama ya da azarlama gibi davranışlardan kaçınmak, destekleyici olmak gerekir..

Bunların yanı sıra;

Günün belirli saatlerinde ve geceleri alınan sıvı miktarının azaltılması,  

Özellikle yatmadan 2 saat önce su verilmemesi,

Kafeinli gıda ve içeceklerden uzak durma,

Yatağa girmeden tuvalete gitme,

Tuvalete ulaşımın kolaylaştırılması,

Çocuğunuzu belirli bir programda gece idrar çıkması için uyandırma,

Yağda kızarmış gıdalardan, gazlı içeceklerden, boyalı şekerlerden uzak durulması,  

Ortalama iki saatte bir mutlaka idrara çıkılması,  

Okula giden çocukların her iki teneffüste bir mutlaka çişini yapması,  

Her gün düzenli büyük abdest yaptırılması,  

Çocuğun tuvaletinin mutlaka oturaklı (alafranga) olması ve ayaklarının altına boyuna uygun bir basamak konması. 

Çocuğun kuru kalma sorumluluğu almasına teşvik edilmesi

Çocuğun benlik saygısının desteklenmesi gibi davranış değişiklikleri de doktorunuz tarafından önerilebilir.

Davranış ve hayat tarzı değişikliğinden fayda alınamayan çocuklarda alarm tedavisi ya da ilaç tedavisine başlanabilir.

Alarm tedavisinde çocuk yatağı ıslattığında çalan cihazlar kullanılır. Bunun için çocuğun 8 yaşını bitirmesi beklenmeli ve tedavi 2-3 ay sürdürülmelidir. Bu tedavi ile çocuklarda %70-84 oranında iyileşme sağlanmaktadır. Alarm tedavisi sonunda yineleme riski %10 dolayındadır.

İlaç tedavisinin amacı istek dışı olan idrar torbası kasılmasının önlenmesi ve idrar torbasının büyütülmesidir. İlaç tedavisi ortalama 1 yıl ya da daha fazla sürebilir. İlaçlardan dolayı sık görülen yan etkiler ağız kuruluğu, görme bulanıklığı, yüz kızarması, vücut sıcaklığında atış, sinirlilik ve okul başarısının düşmesidir.

İdrar kaçırma kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları gibi nedenlere bağlı ise önce bu sorunların tedavi edilmesi gerekir.

Terapi (danışmanlık): Bir çocuk psikiyatristi çalışmak, çocuğunuzun yaşam değişiklikleri veya diğer streslerle baş etmesine yardımcı olabilir.

ÇOCUĞUNUZA NASIL YARDIM EDEBİLİRSİNİZ?

Çocuklar yatak ıslatma nedeniyle utanma ya da suçluluk duyabilir, kaygılı olabilir..

  Çocuğunuzun bilinçli olarak yatak ıslatmadığını ve yardımınız olmadan bunu önleyemeyeceğini unutmayın. Onu azarlamayın ya da suçlamayın. Arkadaşları ya da başka aile üyeleri tarafından bu nedenle kendini kötü hissetmediğinden emin olun

.

Enürezisin geçici bir sorun olduğunu unutmayın. Gündüz idrar kaçırmaları için dışarı çıkarken yanınızda ek giysi bulundurun..

HABERİN BAŞINA DÖN : ÇOCUĞUNUZ UYKUSUNDA İDRAR KAÇIRIYORSA ÇOCUĞUNUZU SUÇLAMAYIN

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır

YATAK ISLATMAYLA NASIL BAŞA ÇIKILIR: ADIM ADIM KILAVUZUNUZ

Yatak ıslatma Strese Neden Olur www.cafemedyam.com

Yatak ıslatma Strese Neden Olur

Yatak ıslatmanın genellikle büyümenin normal bir parçası olduğunu bilin. Çoğu çocuk yaklaşık 3 yaşına kadar geceleri kuru kalmaz. Ve genellikle 6 yaşına kadar ebeveynleri ilgilendirmez. Aile olarak kuru geceler için çalışmanın yolları vardır..

Yatağını Islatan Bir Çocuğun Desteğinize İhtiyacı Var

Yatağını Islatan Bir Çocuğun Desteğinize İhtiyacı Var

Destekleyici olarak çocuğunuzu rahatlatın. Bilerek yatağı ıslatmıyorlar.  Yatak ıslatma tipik olarak duygusal veya fiziksel bir sorunun işareti değildir. Bunun normal olduğunu, çok yaygın olduğunu ve her zaman altını ıslatmayacaklarını açıklayın.

Konuşun ve Deneyiminizi Paylaşın

Yatak ıslatma genellikle ailelerde görülür. Siz veya eşiniz çocukken yatağı ıslattıysanız, çocuğunuzla bu konuyu konuşun. İnsanların büyüdüğünü görmelerine yardımcı olacak. Ve daha az yalnız ve utanmış hissetmelerine yardımcı olabilir.

Yatak ıslatma neden olur?

Birçok şey yatak ıslatmaya neden olabilir. Mesane kontrolünün yavaş gelişimi veya ağır uyku olabilir. Stres ve kaygı bir sebep olabilir. Kuruyan ve aniden yatağını ıslatmaya başlayan bir çocuk enfeksiyon kapmış olabilir veya taşınma gibi büyük bir yaşam değişikliği onu rahatsız ediyor olabilir. Bu yeni bir sorunsa doktorunuzla konuştuğunuzdan emin olun.

Çocuğunuzun Çözüm Bulması İçin Yardım Etmesine İzin Verin

4 yaşında veya daha büyüklerse fikirlerini sorun. Yatağı ıslatmayı bırakmalarına ne yardım edebilir? Birlikte beyin fırtınası yapın. Akşamları daha az içmek ve kafeinli içecekleri azaltmak denemeye değer olabilir. Emici pantolon veya su geçirmez çarşaf gibi seçenekler de sunabilirsiniz. Çoğu çocuğun bunu büyüttüğü konusunda onlara güvence verin. Pozitif tutarak ve onları dahil ederek, özgüvenlerini geliştirmelerine ve iyi yatma zamanı alışkanlıklarını teşvik etmelerine yardımcı olacaksınız.

KURU KALMAK İÇİN ÖVGÜ VE ÖDÜL

Bazı aileler yağışlı günleri ve kurak günleri bir takvimde işaretler. Çıkartmalar veya yıldızlar bunu eğlenceli hale getirebilir. Islanırlarsa, destekleyici olun ve çabalarını sürdürmeleri halinde sonuçların geleceğini onlara hatırlatın.

Basit Hatırlatıcılar Sağlayın

Yatağa girmeden hemen önce tuvaleti kullanmayı uyku rutininin bir parçası haline getirin. Ayrıca onlara gece kalkıp tuvaleti kullanmanın sorun olmadığını hatırlatın. Gece ışıkları, gitmeleri gerektiğinde kendi yollarını bulmalarına yardımcı olabilir.

Gece Uyanmak Yarar Sağlar mı? Www.cafemedyam.com

Gece Uyanmak Yarar Sağlar mı?

Çocuğunuzu gece boyunca sık sık uyandırma dürtüsüne karşı koyun. Bu yaklaşımı kullanırsanız, gece bir kez, belki de kendiniz yatmadan hemen önce uyanmak yeterli olacaktır. Çocuğunuzu dinlenme ve uykudan mahrum bırakırsanız, stres düzeylerini artırabileceğinizi unutmayın. Stres yatak ıslatma tetikleyicisi olabilir.

ÇOCUĞUNUZU TEMİZLİĞE DAHİL EDİN

Yatağı ıslattıklarında pijamalarını sepete koyabilirler veya çarşafları değiştirmenize yardımcı olabilirler. Bunun bir ceza olmadığını, yapılması gerekenin bir parçası olduğunu anlamalarını sağlayın. Buradaki fikir, onları azarlamadan veya utandırmadan alt ıslatmalarının daha fazla farkına varmalarını sağlamaktır.

Temizleme: İdrar Kokusunu Giderme

Yanlışlıkla oldu. Ve yaptıklarında, idrar giysilerde ve yatak çarşaflarında inatçı bir koku bırakabilir. Kokuyu gidermek için yıkamanıza bir bardak beyaz sirkeye yarım bardak eklemeyi deneyin.

Yatak Temizleme: Adım 1

Şiltedeki idrarı temizlemeniz gerekiyorsa, önce mümkün olduğu kadar fazla leke çıkarmak için havlu kullanın. Kurumaya devam edin, ancak yüzeye daha fazla nem gelmeyene kadar ovalamayın.

Yatak Temizleme: Adım 2

Mümkün olduğu kadar çok idrarı lekeledikten sonra, tüm idrar lekesi alanını hidrojen peroksit ile doyurun. 5 dakika bekletin ve ardından alanı kurulamak için tekrar havlu kullanın.

Yatak Temizleme: 3. Adım

Şilte kuruduktan sonra, tüm alana kabartma tozu serpin ve 24 saat bekletin. Ertesi gün kabartma tozunu elektrik süpürgesiyle süpürün. Temiz ve kokusuz olmalıdır.

 UYKU STRESİNİ HAFİFLETMEK

Çocuğunuz yatıya kalma konusunda gerginse, ona evde kuru kalmak için kullandıkları adımları hatırlatın. Bir kaza durumunda onlara emici pantolon ve fazladan kıyafet vermek onları rahatlatabilir. Su geçirmez astarlı bir uyku tulumu da yardımcı olabilir.

Önceden, yetişkin ev sahibine çocuğunuzun altını ıslatma konusunda bazı endişeleri olabileceğini bildirin. Herkesin hazırlıklı hissetmesi için çocuğunuzun bununla başa çıkma planlarını tartışın.

Bazı ilaçlar (desmopressin veya imipramin), büyük çocuğunuzun kamp gibi kuru kalmak istediği özel durumlarda yardımcı olabilir. 

Yatak Islatma Konusunda Sabırlı Olun

Azarlamak veya öfkelenmek çocuğunuzun altını ıslatmasını engellemez. Başkalarını utandırmak için onların yanında yatak ıslatma konusunu açma. Utanç sadece streslerini ve endişelerini artıracaktır. Bu arada, yatak ıslatmanın sonunda durduğunu unutmayın. Beklerken sabır göstermeyi ve destek sağlamayı deneyin.

EVDE ALAY EDİLMESİ İLE BAŞA ÇIKMAK

Yatak ıslatma, çocuğunuzu sataşmak için kolay bir hedef haline getirebilir. Başa çıkmalarına yardımcı olmak için evinizi onlar için güvenli hale getirin. Ailenizden kimsenin bununla dalga geçmesine izin vermeyin. Kardeşlere yatak ıslatmanın erkek kardeşlerinin kontrolünde olmayan bir şey olduğunu ve herkesin sevgisine ve desteğine ihtiyaçları olduğunu açıklayın.

Yatak Islatma Konusunda Okulda Zorbalık

Çocuğunuz diğer çocuklardan kaçınıyorsa veya açıklanamayan yaralarla eve geliyorsa zorbalığa maruz kalmış olabilir. Çocuğunuzun söylediklerini dinleyin. Onlarla konuşun ve bunun onların suçu olmadığını bildiğinizi bilmelerini sağlayın. Daha sonra okullarındaki insanlarla konuşun ve ne gördüklerini sorun. Proaktif olun ve alay etmeyi durdurmanın yollarını bulmak için okulla birlikte çalışın.

Doktoru Ne Zaman Aramalı?

Çocuğunuz 7 yaşında hala altını ıslatıyorsa, bir doktor ziyareti ayarlamayı düşünün. Tıbbi bir sorun olsa da çoğu zaman yoktur. Ayrıca çocuğunuz 6 ay veya daha uzun süre kuru kaldıktan sonra aniden yatağını ıslatmaya başlarsa doktora görünün.

🔵 BU HABERİ OKUMAK İSTERSİNİZ 👉 ÇOCUKLARDA TUVALET EĞİTİMİNE 18 AYLIKTAN ÖNCE BAŞLANMAMALIDIR

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights