YÜKSEK TANSİYON VEYA HBP, ARTER DUVARLARINIZI ÇOK FAZLA ZORLAR. 

♦Kan basıncı ve nabız sağlığınız hakkında önemli bilgiler sağlayabilecek ölçümlerdir

 

Kan basıncınız, kanınızın kan damarlarınızın duvarlarına uyguladığı basınç miktarıdır. Kan basıncı 130/80 milimetre cıvanın (mm Hg) üzerinde olduğunda yüksek kabul edilir.

Yüksek tansiyon veya hipertansiyon , yaklaşık 2  yetişkinden 1’ini etkileyen yaygın bir durumdur.

 

Kalp atış hızı olarak da bilinen nabzınız , kalbinizin dakikadaki atış sayısıdır. Dinlenirken normal bir nabız dakikada 60 ila 100 atım (BPM) arasındadır. 60 BPM’nin altındaki kalp atış hızı yavaş olarak kabul edilir. Yavaş veya azalmış kalp atış hızı tıbbi olarak bradikardi olarak bilinir. Bu durum insanlarda uyurken sık görülür ve sporcularda da sıklıkla görülür.

 

Yüksek tansiyona sahip olmak ancak düşük nabız hızı, altta yatan daha ciddi bir sağlık sorununun işareti olabilir. Bu duruma neyin sebep olduğunu bilmek ve semptomlarını öğrenmek, ne zaman tıbbi yardım almanız ve ihtiyacınız olan desteği almanız gerektiğini anlamada önemli bir adım olabilir.

 

Nedenler

Kalbinizin elektrik veya iletim sistemindeki bir sorun nedeniyle aşırı düşük kalp atış hızıyla birlikte yüksek tansiyon meydana gelebilir. Kalbin elektrik sistemi kalp atış hızınızı belirlemekten sorumludur.

 

Kalpteki özel hücreler, kalp boyunca dolaşan sinyaller yayar. Bu sinyaller kalp kasınıza kasılmasını söyler ve bu da kalbinizin atmasına neden olur. Elektrik sisteminizde bir kesinti olduğunda kalp atış hızı çok düşük olabilir. Bazı durumlarda düşük kalp atış hızını kalp pili ile düzeltmek kan basıncınızı dengelemenize yardımcı olabilir.

 

Cushing refleksi nedeniyle yüksek tansiyon ve düşük nabız kombinasyonu da ortaya çıkabilir. Bu refleks, genellikle “Cushing üçlüsü” olarak bilinen üç belirtiye neden olur. Üç semptom düşük kalp atış hızı, yüksek tansiyon ve anormal solunum düzenidir.

 

Bu semptomlar, sinir sisteminin diğer kısımlarını harekete geçiren beyne giden kan akışında bir kesinti olduğunda gelişebilir. Bu, kan damarlarının daralmasına neden olur ve bu da kan basıncını yükseltir. Cushing refleksi aynı zamanda boyundaki kan damarlarında kalbin daha yavaş atmasını işaret eden özel reseptörleri de harekete geçiriyor.

Bu semptomları, beyin kanaması, tümör veya travma nedeniyle oluşan beyin şişmesi nedeniyle beyindeki basıncın artması nedeniyle geliştirebilirsiniz .

 

Belirtiler

Yüksek tansiyon genellikle semptomlara neden olmaz, bu yüzden bazen “sessiz katil” olarak anılır.1Ancak düşük nabız, özellikle çok düşük kalp atış hızlarında aşağıdaki belirtilere neden olabilir:

 
  1. Tükenmişlik
  2. Zayıflık
  3. Baş dönmesi veya baş dönmesi
  4. Göğüs rahatsızlığı
  5. Egzersiz yapmada veya egzersiz intoleransında sorun yaşama
  6. Bayılma veya bayılma hissi
  7. Bilinç bulanıklığı, konfüzyon
 

Tedavi

Yüksek tansiyonunuz ve düşük nabzınız varsa, tedavi seçenekleriniz durumun nedenine ve ciddiyetine bağlı olacaktır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları genellikle bu durumu yaşam tarzı önerileri ve ilaçlarla tedavi edecektir.

 

Diüretikler (su hapları), beta blokerler, kalsiyum kanal blokerleri ve ACE inhibitörleri gibi çeşitli ilaçlar kan basıncını düşürmeye yardımcı olabilir. Sağlık uzmanınız bireysel ihtiyaçlarınıza en uygun ilacı seçecektir.

Sağlayıcınız, ilacın yanı sıra aşağıdakileri içerebilecek yaşam tarzı değişikliklerini de önerecektir:

 
  1. Tuz alımınızı azaltmak
  2. Potasyum oranı yüksek meyve ve sebzeleri daha fazla tüketmek
  3. Düzenli olarak egzersiz yapmak veya fiziksel aktiviteye katılmak
  4. Alkol alımının sınırlandırılması
  5. Stresinizi yoga, meditasyon veya günlük tutma gibi tekniklerle yönetmek
  6. Size uygun kiloyu korumak
 

Yüksek tansiyona ciddi derecede düşük kalp atış hızı eşlik ettiğinde, altta yatan nedeni de tedavi etmek önemlidir. Tam kalp bloğu (kalbin iletim sisteminin tamamen bozulması) gibi şiddetli bradikardi için kalp pili gerekli olabilir. Kalp pili, kalbin atmasını uyarmak için kalbin içine yerleştirilen tıbbi bir cihazdır. Kalp pilinin amacı kalp atış hızınızı normalleştirmektir. Kalp pilleri bazen yüksek tansiyonu da düşürebilir.

 

Yüksek tansiyonunuz ve düşük nabzınız Cushing refleksinden kaynaklanıyorsa beyinde yüksek basınç yaşıyor olabilirsiniz. Tedavinin amacı aşırı basıncı hafifletmektir. Tedavi, beyninizi ve omuriliğinizi yastıklayan sıvı olan beyin omurilik sıvısının (BOS) boşaltılmasını içerebilir. Çok nadir durumlarda beyin ameliyatı gerekli olabilir.

 

Komplikasyonlar ve Riskler

Hem yüksek tansiyon hem de düşük nabız spesifik komplikasyonlara neden olabilir.

 

Yüksek tansiyon aşağıdaki durumlara neden olabilir veya katkıda bulunabilir:

 
  1. Felç
  2. Kalp yetmezliği
  3. Kalp krizi
  4. Anevrizma
  5. Aort diseksiyonu veya kan damarınızın duvarında yırtık
  6. Böbrek hastalığı
  7. Göz problemleri
 

Ciddi derecede düşük nabız aşağıdaki komplikasyonlara neden olabilir:

 
  1. Bayılma
  2. Yaralanmaya neden olabilecek sık düşmeler
  3. Kalp yetmezliği
  4. Kalp durması
 

♦Yüksek Tansiyon ve Düşük Nabız Nasıl Önlenir?

Yüksek tansiyonu ve düşük nabzı önlemenin en iyi yolu, kalp-sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak ve semptomlarınıza katkıda bulunabilecek diğer altta yatan koşulları tedavi etmektir.

Sağlıklı bir kalbi korumak için aşağıdaki sekiz yaşam tarzı önerisini içeren “Hayatın Temel Sekizini” önermektedir:

 
  1. Meyve ve sebzeler, baklagiller ve tam tahıllar açısından zengin, kalp açısından sağlıklı bir diyet uygulayın ve işlenmiş gıda, tuz ve trans yağ alımını sınırlayın.
  2. Düzenli fiziksel aktivite yapın, genellikle haftada yaklaşık 2,5 saat egzersiz yapın
  3. Sigara, puro ve elektronik sigara da dahil olmak üzere tütün kullanımını bırakın
  4. Genellikle gece başına 7 ila 9 saat arasında olmak üzere yeterli uykuya öncelik verin
  5. Vücut tipinize uygun, sağlıklı bir kiloyu koruyun
  6. Kolesterol seviyenizi kontrol edin
  7. Normal aralıkta olduğundan emin olmak için kan şekerinize dikkat edin
  8. Kan basıncınızın genellikle 120/80 milimetre Cıva (mmHg) olan sağlıklı bir aralıkta olduğundan emin olun.
 

♦Bir Sağlık Hizmeti Sağlayıcısına Ne Zaman Başvurulmalı?

Yüksek tansiyon ve düşük kalp atış hızı konusunda endişeleriniz varsa, değerlendirme için sağlık uzmanınıza başvurmanız önemlidir. Günümüzün fitness takipçileri ve saatleri nabzınızı ölçebilir. Ancak iki parmağınızı boynunuzun bir tarafına, çene çizgisinin hemen altına yerleştirerek de nabzınızı kontrol edebilirsiniz. Bir dakikada kaç vuruş hissettiğinizi sayın. Dinlenme halindeki kalp atış hızınız 60 BPM’nin altındaysa ve yorgunluk veya baş dönmesi gibi semptomlarınız varsa tıbbi yardım almalısınız.

 

Ayrıca yeni ortaya çıkan nefes darlığı, göğüs rahatsızlığı, mide bulantısı veya baş dönmesi gibi kalp krizine bağlı olabilecek semptom veya semptomlar için de derhal tıbbi yardım almalısınız.

 

Hızlı Bir İnceleme

Yüksek tansiyon ve düşük nabız, tam kalp bloğu gibi ciddi kalp iletim anormallikleri gibi ciddi bir durumun işareti olabilir. Beyindeki yüksek basınca bağlı Cushing refleksi de düşük nabızla yüksek tansiyona neden olabilir. Ciddi derecede düşük kalp atış hızının belirtileri arasında yorgunluk, baş dönmesi, bayılma ve göğüs rahatsızlığı yer alır. Yüksek tansiyon ve düşük nabız tedavisi genellikle yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaç tedavisinin bir karışımını içerir.

 

♦YÜKSEK TANSİYON VÜCUDUNUZA NE YAPABİLİR?

ARTER HASARI

Kanı kalbinizden ve ciğerlerinizden organlarınıza ve diğer dokularınıza kolayca taşımak için atardamarlarınız sağlam, esnek ve pürüzsüz olmalıdır. Yüksek tansiyon veya HBP, arter duvarlarınızı çok fazla zorlar. Bu, içeriye zarar verir ve yağ veya “plağın” birikmesine neden olur. Bu plak, atardamarlarınızı daha sert ve dar yapar, dolayısıyla görevlerini de yapamazlar. 

 

 ANEVRİZMA

Basıncın atardamar duvarının bir bölümünü dışarı ittiği ve onu zayıflattığı zamandır. Kırılırsa, vücudunuza kanabilir ve bu ciddi olabilir. Herhangi bir arterde mümkündür, ancak anevrizma en yaygın olarak vücudunuzun ortasından geçen aortunuzda görülür. Hasarlı bir arteriniz varsa, yüksek tansiyonunuz olmasa bile anevrizma alabilirsiniz.

 KORONER ARTER HASTALIĞI +(KAH)

CAD, kalbinize yakın arterlerde plak biriktiğinde olur. Bu, göğüs ağrısına veya garip bir kalp ritmine (aritmi denir) neden olabilen kan akışını yavaşlatır. Tam bir tıkanıklık kalp krizine neden olabilir.  

 KALP KRİZİ

Kalbinize giden bir arteri tamamen tıkamaya yetecek kadar plak biriktiğinde veya bir yığını gevşediğinde, kalp krizine neden olabilir. Blokaj, kalp kasını oksijen ve besinlerden mahrum bırakır. Bu onu incitebilir veya yok edebilir.

Genellikle göğsünüzde, ancak bazen kolunuzda, boynunuzda veya çenenizde de baskı veya ağrı hissedersiniz. Nefes almak zor olabilir ve başınız dönebilir veya mideniz bulanabilir.

Bu uyarı işaretlerinden herhangi birine sahipseniz 911’i arayın. 

PERİFERİK ARTER HASTALIĞI (PAD)

PAD, CAD gibidir, ancak kollarınız, bacaklarınız, başınız veya midenizdekiler gibi kalbinizden daha uzaktaki kan damarlarını etkiler. Genellikle yürürken veya merdiven çıkarken bacaklarınızda ağrı veya kramplar olabilir. Ayrıca sizi yorabilir. Ağrı dinlendiğinizde geçebilir ve hareket ettiğinizde geri gelebilir. Tedavi edilmediği takdirde, PAH inme, ülserler ve bacaklarınızda amputasyona neden olabilecek dolaşım kaybı gibi daha ciddi sorunları beraberinde getirebilir.

 KALP YETMEZLİĞİ

Yüksek tansiyon, atardamarlarınızın daralmasına neden olabilir. Zamanla bu, kalbinizin daha çok çalışmasına ve zayıflamasına neden olabilir. Sonunda o kadar zayıflar ki vücudun geri kalanına yeterli kan sağlayamaz. Bu kalp yetmezliği.

 BÜYÜTÜLMÜŞ KALP

Kanı hareket ettirmek için daha çok çalıştıkça, kalbinizin kası kalınlaşır. Sonuç olarak, tüm kalbiniz büyür. Ne kadar büyürse, işini o kadar az yapar, bu da dokularınızın ihtiyaç duydukları oksijeni ve besinleri alamayabileceği anlamına gelir.

 FELÇ

Yüksek tansiyon inmenin en önemli nedenidir. İki tip var:

  • Hemorajik: Beyinde zayıflamış bir arter patlar.
  • İskemik: Bir plak yığını veya “pıhtısı” gevşer ve beyin hücrelerine kan akışını engeller.

Yeterince kan alamayınca beyninin bir kısmı ölmeye başlar. Bu, düşünme, hareket etme, konuşma ve görme yeteneğinize zarar verebilir. Semptomlar için FAST’ı hatırlayın:

  • Yüz sarkması mı?
  • Kol zayıflığı mı?
  • Konuşma sorunları?
  • 911’i arama zamanı.

 BUNAMA

HBP, beyninizi besleyen arterlerde plak birikmesine neden olabilir. Bu arterlerin tıkanması, vücudunuzun geri kalanına kan akışını yavaşlatabilir. Beyninizin çalışma şeklini değiştirdiğinde buna “vasküler bunama” denir.

Ne kadar iyi düşündüğünüzü, konuştuğunuzu, gördüğünüzü, hatırladığınızı hatta hareket etme şeklinizi bile etkileyebilir. Bu genellikle zamanla yavaş yavaş gerçekleşir. Ancak felç geçirirseniz, semptomları çok hızlı bir şekilde fark edebilirsiniz. 

 BÖBREK YETMEZLİĞİ

Yüksek tansiyon, böbrek yetmezliğinin ikinci önde gelen nedenidir. Böbreklerinizin atık ve fazla sıvıdan kurtulmaya yardımcı olmak için kullandığı kan damarlarını daraltır ve sertleştirir. Bu, nefron adı verilen özel filtrelerin yeterli miktarda kan ve besin almasını engeller. Bu, sonunda böbreklerinizi tamamen kapatabilir.

 GÖZ PROBLEMLERİ

Zamanla, yüksek tansiyon, göz küresinin arkasındaki ışığa duyarlı doku tabakası olan retinaya kan akışını yavaşlatabilir. Ayrıca beyninize sinyal göndermeye yardımcı olan optik sinire giden kan akışını yavaşlatabilir. Ya görüşünüzü bulanıklaştırabilir ya da bazı durumlarda görmenizi engelleyebilir. HBP ayrıca retinanızın altında sıvı birikmesine neden olabilir. Bu, dokuyu yaralayabilir ve görüşünüzü bozabilir. 

ERKEKLER İÇİN SEKS SORUNLARI

Yüksek tansiyon, vücudun herhangi bir yerindeki kan akışını yavaşlatabilir. Penisinize yeterince kan gitmediği takdirde, ereksiyon olma veya sertleşmeyi sürdürmede sorun yaşayabilirsiniz. Sağlıklı olduğunuzu düşünüyorsanız, bu, yüksek tansiyonunuzu kontrol etmesi ve ilgili sağlık sorunlarını ekarte etmesi için doktorunuzu görmeniz gerektiğinin bir işareti olabilir. 

 KADINLAR İÇİN SEKS SORUNLARI

Hem seks öncesi hem de seks sırasında vajinanıza daha az kan akışı olduğu için vücudunuz farklı tepkiler verebilir. Olmak istediğinizde o kadar uyarılmamış olabilirsiniz ve doruğa ulaşmak daha zor olabilir. Yüksek tansiyon da sizi daha fazla yorabilir. Cinsel dürtünüzü de azaltabilir.

 KEMİK KAYBI

Yüksek tansiyonu olan kişilerin idrarlarında genellikle daha fazla kalsiyum bulunur. HBP, vücudunuzun güçlü kemikler için çok önemli olan bu mineralden çok fazla kurtulmasına neden olabilir. Bu, özellikle yaşlı kadınlarda kırılmalara veya kırılmalara neden olabilir. 

 UYKU APNESİ

Bu, boğaz kaslarınızın çok fazla gevşemesine neden olur ve siz uyurken kısa süreli ama tekrar tekrar nefes alıp vermenizi durdurur. Yüksek tansiyon uyku apnesine neden oluyor gibi görünüyor ve bu da kan basıncını yükseltiyor gibi görünüyor. Her iki durumu da mümkün olan en kısa sürede tedavi etmek için doktorunuzla birlikte çalışın. Diğer sağlık sorunlarının önüne geçebilir. 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights