Daha doğmadan önce bile beynimiz, kulaklarımızdan hızla akan kanın şaşırtıcı derecede yüksek sesi gibi ilgisiz olduğunu belirlediğimiz sesleri filtrelemeyi öğrenir. 

♦Kulak Çınlamasını Yenmek Için Beyninizi Eğitin

Uluslararası bir araştırma ekibi, kulak çınlamasının zayıflatıcı etkisinin, bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla verilen bir eğitim kursu ve ses terapisi ile yalnızca birkaç hafta içinde etkili bir şekilde azaltılabileceğini gösterdi.

Aşağıdaki durumlarda kulak çınlamasından etkilenen milyonlarca kişiye bir miktar umut sunuyor:

  1. bu konuda yapabilecekleri hiçbir şey olmadığı söylendi
  2. tedavi için uzun kuyruklarla karşılaşılıyor veya
  3. uzman desteğinin masraflarını karşılayamıyor.

İlk deneme, yaklaşık üçte ikisinde ‘klinik olarak anlamlı iyileşme’ görülen 30 hastayla çalıştı. Ekip şimdi University College London Hastanesi ile işbirliği içinde İngiltere’de daha büyük denemeler planlıyor.

MindEar uygulaması, bireylerin akıllı telefonlarında kendileri deneyebileceği bir uygulamadır.

Kulak çınlaması yaygındır ve dört kişiden birini etkilemektedir. Çoğunlukla yaşlı yetişkinler tarafından yaşanır ancak çocuklarda da görülebilir. Bazıları için müdahale edilmeden geçer. Diğerleri için ise yaşamı değiştirebilecek derecede zayıflatıcı olabilir: işitmeyi, ruh halini, konsantrasyonu, uykuyu etkileyebilir ve ciddi vakalarda anksiyete veya depresyona neden olabilir.

–   Auckland Üniversitesi Waipapa Taumata Rau’da odyolog ve makalenin baş yazarı Dr. Fabrice Bardy:

“Avustralya’da yaklaşık 1,5 milyon, İngiltere’de 4 milyon ve ABD’de 20 milyon kişide şiddetli kulak çınlaması var.. Çınlamayla ilgili en yaygın yanılgılardan biri bu konuda yapabileceğiniz hiçbir şeyin olmadığıdır; sadece onunla yaşamak zorundasın. Bu kesinlikle doğru değil. Tinnitus desteği konusunda uzman kişilerden alınan profesyonel yardım, hastaların ses deneyiminden kaynaklanan korku ve kaygıyı azaltabilir

Bilişsel davranışçı terapinin kulak çınlaması olan insanlara yardımcı olduğu biliniyor ancak eğitimli bir psikolog gerektiriyor. Auckland Üniversitesi Waipapa Taumata Rau’da Psikoloji Profesörü olan Profesör Suzanne Purdy, “Bu pahalı ve çoğu zaman erişilmesi zor..

MindEar, kulak çınlamasını ortadan kaldırabilmemiz için beyninizin tepkisini eğitmenize yardımcı olmak amacıyla bilişsel davranışçı terapi, farkındalık ve rahatlama egzersizlerinin yanı sıra ses terapisinin bir kombinasyonunu kullanıyor. Algıladığınız ses arka planda kayboluyor ve çok daha az rahatsız edici oluyor.. Denememizde, chatbot kullanıcılarımızın üçte ikisi 16 hafta sonunda iyileşme gördü. Hastaların ayrıca çevrimiçi bir psikoloğa erişimi olduğunda bu süre yalnızca 8 haftaya kısaldı”

Neden işe yarıyor?

Daha doğmadan önce bile beynimiz, kulaklarımızdan hızla akan kanın şaşırtıcı derecede yüksek sesi gibi ilgisiz olduğunu belirlediğimiz sesleri filtrelemeyi öğrenir. Büyüdükçe beynimiz kalabalık bir yol, klima veya uyuyan partnerler gibi çevresel sesleri filtrelemeyi de öğrenir.

Duman dedektörlerindeki alarmlar gibi çoğu alarm bu filtreyi atlar ve insanlar uykuda olsa bile bir uyarı hissini tetikler. Bu, savaş ya da kaç tepkisini hazırlar ve özellikle önceki kötü deneyimlerle ilişkilendirdiğimiz sesler için güçlüdür.

Alarmdan farklı olarak, kulak çınlaması, kişinin kafasında veya kulaklarında bir ses duyduğunda, ortamda herhangi bir dış ses kaynağı veya risk bulunmadığında, buna rağmen zihnin benzer bir uyarı yanıtıyla yanıt vermesi durumunda ortaya çıkar.

Ses, kapatılamayan hoş olmayan, rahatsız edici veya müdahaleci bir gürültü olarak algılanır. Beyin ısrarla buna odaklanır ve hiçbir risk olmamasına rağmen zihnimizi daha fazla dikkat etmesi için eğitir. Bu hastalara yol açıyor. Eğitim vererek ve aktif olarak kulak çınlamasına daha az dikkat ederek, kulak çınlamasını engellemek o kadar kolay olur.

MindEar, zihin ve bedeni stres hormonlarını ve tepkilerini bastıracak şekilde donatarak ve böylece beynin kulak çınlamasına odaklanmasını azaltarak insanların bir eğitim programı aracılığıyla odaklanma pratiği yapmasına yardımcı olmayı amaçlamaktadır.

Tinnitus kendi başına bir hastalık değildir ancak genellikle işitme sisteminde hasar veya baş ve boyunda meydana gelen gerginlikler gibi altta yatan başka bir sağlık durumunun belirtisidir.

Kulak çınlaması için bilinen bir tedavi olmamasına rağmen, birçok hastanın rahatlamasına yardımcı olan yönetim stratejileri ve teknikleri vardır. Bu denemenin kanıtlarıyla birlikte MindEar ekibi, kulak çınlamasından etkilenen ve hala destek bekleyen birçok kişi için daha erişilebilir, hızlı ulaşılabilir ve etkili bir aracın mevcut olduğu konusunda iyimser.

MindEar, Dr Fabrice Bardy liderliğindeki odyologlar (Dr Laure Jacquemin, Dr Michael Maslin), psikologlar (Prof Suzanne Purdy ve Dr Cara Wong) ve KBB uzmanlarından (Prof Hung Thai Van) oluşan uluslararası çok disiplinli bir ekibin araştırma çalışmasına dayanmaktadır. Auckland Üniversitesi merkezli.

♦Kulak Çınlamasının İşkencesi 

‘Hiç durmayan bir trenin frenleri gibi’

Hee! Kulak çınlaması var. 2017’de ortaya çıktı. Bu, konser hayatımın en gürültülü konserlerine katılmamdan onlarca yıl sonraydı..

Çınlamam, kendi sessiz evimde, en düşük ses seviyesinde bile CD çalmaya dayanamadığım bir zamanda ortaya çıktı.

Beni iyi tanıyan insanlar, müzik dinlemeyi bıraktığımda bende bir şeylerin ters gittiğini biliyor. Ancak arkadaşlarımdan hiçbiri ses cihazımın üzerinde biriken tozu fark edecek durumda değildi..

O sırada dairede yalnızdım. Sadece ben ve kulak çınlaması..

Buna ne sebep oldu? Muhtemelen yaşadığım sinir krizinin stresiydi. Ya da belki de çıldırtıcı derecede kaşıntılı kulak kiri kazımak için kulak kanallarıma keskin nesneler sokmamdan kaynaklanıyordu..

 -Her neyse. Bir ay sessizlik olduğunda kafası susan bir insandım. Bir sonraki ay kafasında yanımdaki kişinin duyamayacağı bir ses olan bir insandım.

 -Altı yıl sonra o ses hala orada..

İstersen kulağını başıma dayayarak yanıma oturabilirsin. Bu yakınlıkta, eğer kendi vücudunuzda meydana gelen aynı pnömatik aktivite dikkatinizi dağıtmazsa, havanın ciğerlerim tarafından yavaşça burnuma çekildiğini duyabilirsiniz. Ancak, sonsuza dek hızını kesen ve asla durmayan bir trenin frenleri gibi metalik gıcırtıyı fark edemeyeceksiniz. Bu ses yalnızca bana ait..

 

Çenemi öne doğru iterek kulaklarımdaki çınlamayı daha da arttırabiliyorum.

Bu gerçek bana kulaklarımın kemik, et, saç ve zardan oluşan yapılar olduğunu ve yüzümün şeklini değiştirdiğimde tasarımının da hafifçe değiştiğini hatırlatıyor..

İşitmeyi beyne giden bir çeşit sihirli alıcı olarak düşünüyoruz. Seslerin dünyada var olduğunu, kafamızın kenarlarındaki deliklerden girip zihnimize doğru ilerlediğini sanırız. Ama gerçekte durum böyle değil..

 -Dünya aslında sessizdir. Ağaçlar düştüğünde, bombalar patladığında veya kemancılar pizzicato çaldığında, olan tek şey çevredeki havanın çeşitli şekillerde rahatsız edilmesidir..

 -Atmosfer yer değiştirir. Bu yerinden edilmiş atmosfer kulaklarımıza giren şeydir ve gerisini biz hallederiz..

 -Kulaklarımız ve beynimiz müzik aletleridir. Daha kesin olmak gerekirse: kulak zarlarımız kavramsal olarak bir davulcunun çaldığını gördüğümüz davullardan farklı değildir. Dünya bizimle oynuyor.

Bunun müziği nasıl algıladığımız üzerinde büyük etkileri var..

 -Çenenizi dışarı doğru itin. Beyninizde çınlayan bir ses yaratıyor mu? Değilse, senin kafan benimkinden farklı bir müzik aletidir..

İnsan popülasyonunda pek çok farklı kafa şekli, pek çok farklı kulak tasarımı ve beyin omurilik sıvısından oluşan kemik küreleri içinde yüzen sonsuz çeşitlilikte beyinler vardır. Büyük olasılıkla, dünya onları çalarken hepsi biraz farklı sesler çıkarıyor. .

 -Ve bunu asla bilemeyeceksiniz çünkü karşınızdakinin duyduğu gibi sizin de duyduğunuzu varsaymaktan kendinizi alamazsınız..

Elbette hepimizin uyduğu temel bir tasarımın olduğu söylenebilir. Sonuçta biz belirli bir hominid primat türüyüz; böcekler, kabuklular ve hatta maymunlar değiliz. Ancak standardizasyonun da bir sınırı var..

 -Hepimiz el yapımıyız ve organikiz; hiçbir prefabrik bileşen veya yapay madde yok. Tamamı el yapımı, 195 farklı ülkede yerel malzemeler kullanılarak üretilen 8 milyar gitar düşünün. Kaç tanesi tamamen aynı şekilde çalışacak?

Kabul et: sen çevrendeki insanlardan farklı bir gitarsın.

Belki çok farklı bir gitar.

İşitme yeteneğim eskiden oldukça iyiydi. Demek istediğim, ben üretildiğinde hiçbir şey ters gitmedi ve tüm parçalar mevcut ve doğruydu. Yaşlandıkça, genellikle bazı “en üst seviye”yi, yani yüksek perdeli tiz sesleri algılama yeteneğini kaybederiz. 50’li yaşlarımdan beri müzik sistemimin amplifikatöründeki tiz düğmesini sonuna kadar çeviriyorum.

♦Kulak çınlaması dayanılmaz mı? 

Bazıları için muhtemelen. Ona sahip olan kişilerin bunu anlatırken kullandıkları dil oldukça aşırı olabilir.

“Çaresizlik”, “sıkıntı”, “sakatlayıcı”, “zayıflatıcı” ve “intihar düşüncesi” korkutucu kelimelerdir. Ancak kulak çınlaması ile intihar arasındaki bağlantı zayıftır..

  -Doktorların kafasındaki çınlamayı durdurmak için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığını söylediği ve hemen yüksek bir binadan atlayan adamın hikayesi bir şehir efsanesi gibi görünüyor. Çoğunlukla insanlar yaşlandıkça kulaklarına (ve gözlerine, eklemlerine ve dişlerine) zarar veren aşağılamalarla yaşamayı öğrenirler. Onlar zorunda.

Öyle bile olsa, kulak çınlamasını kapatma arzumun rahatsız edici derecede şiddetli hale geldiği günler oluyor. Bu, rıza ve onun yokluğuyla ilgilidir..

 Pan Sonic veya Einstürzende Neubauten’in zevk için çalabileceğim bazı parçaları kulak çınlamama çok benzer sesler çıkarıyor. Ama o anda onlarla oynamayı seçiyorum. Oysa kulak çınlamam asla tiz bir sızlanmanın sorun olup olmadığını sormuyor. Beni tuvalete kadar takip ediyor. Benimle yatağa giriyor..

 –Rahatsızlığın ilginç tarafı gürültüyle rahatlıyor olmasıdır. Popüler tedavi seçeneklerinden biri, hastaların ağaçlardaki rüzgarın veya şelalenin sesi olarak tanımladığı bir ses kaynağı olan “kulak çınlaması maskeleyicisi”dir..Ben aslında bir şelalenin yanında durmadığım zamanlarda şelale seslerini duymaktan hoşlanmıyorum.

Kulak çınlaması için çarem müzik çalmaktır.

Yukarıda bahsedilen Pan Sonic gibi bazı müzikler kulak çınlamasına benzer frekansları kaplar. Diğer müzikler – örneğin akustik folk ya da solo piyano – kesinlikle bunu yapmaz. Benim için çok az fark var. Yardımcı olan müziğin çıkardığı özel ses değil, konsantrasyonumun kalitesidir. Belki yeni işitsel yollar oluşturuyorum ya da belki de diğer beş sese yoğun bir şekilde odaklandığımda tiz bir sızlanmayı fark edecek kadar bilgili değilim..

   –Bir keresinde gözleri, görüş alanının tam ortasında yüzen büyük karanlık silindirleri algılayacak kadar hasar görmüş bir adamla tanıştım. Zamanla bu engeller ortadan kalktı. Gözlerindeki hasar onarılmamıştı ve dolayısıyla silindirler hâlâ orada olmalıydı. Ama onları görmemek için kendini eğitmişti..

 

Tinnitus’umla yapmaya çalıştığım şey bu. Bazı günler diğerlerinden daha iyi.

Çınlamam bana, kendimi bir android konsoluna yüklenmiş bağımsız bir bilinç (işletim sistemi) olarak düşünmek yerine, organik doğamın daha fazla farkında olmayı öğretti. Ben bir makinenin içindeki hayalet değilim. Ben et, kıkırdak ve kemik dokusuyum. Ben spagetti marinaramın bir zamanlar yaşayan içeriğiyle aynı kategorideki yaratıklardanım. Sülün pişirdiğim tek seferde, sahip olduğu tuhaf küçük kemikler beni şaşırtmıştı; bir tavuğun içinde bulabileceğinizden çok daha fazlası vardı. Hepsi ne içindi?

İnsan vücudunda pek çok tuhaf küçük parça var ve bunlardan bazıları daha fazla insan yaratmak veya yiyecekleri sindirmek gibi oldukça temel amaçlara hizmet ederken, diğerleri, Georg Solti’nin 1962 tarihli Verdi Aida yorumunun 2017 Decca yeniden düzenlemesinin ortaya çıkıp çıkmadığı gibi muammaları yargılamak içindir.

 

Müzik gibi son derece incelikli bir şeyi yalnızca en absürt derecede ileri teknolojiye sahip araçları (kemik parçaları, lenf sıvısı, minik saç demetleri) kullanarak işlediğimize inanmamız inandırıcı değil.

Bu, bir uzay gemisini ince dallardan, lastik bantlardan ve peynirden yapılmış bir motorla donatmaya benziyor. Ama uçuyor.

 

♦Kulak Çınlaması Nedir?

Kulak çınlaması (tinnitus), hastanın psikolojik bir sorunu olmamasına rağmen, dışarıda var olmayan frekanstaki sesleri duyması olarak algılanır..

Kulak çınlaması hafif ve yüksek şiddetli gelişebiliyor..

-Hafif şiddetli çınlamalar özellikle geceleri ve sessiz ortamlarda duyulabiliyor..

-Yüksek şiddetli çınlamalar ise hemen hemen her ortamda duyulabiliyor..

Tedavi edilmeyen kulak çınlaması bir süre sonra kişinin psikolojik sorunlar yaşamasına kadar giderek depresyona girmesine neden olabiliyor.

Kulak çınlamasının tehlike arz edebileceği durumlar da olabilir. Eğer kulak çınlaması bir anda ortaya çıktıysa, hızlı ilerliyorsa kulak çınlamasıyla birlikte gelişen baş dönmesi, işitme kaybı, baş ağırsısı ve denge kaybı gibi sorunlar varsa tehlikeli boyutlarda olabilir..

-Beyin sapında 8. sinire vestibülokohlear sinir (denge ve işitme siniri) denir ve bölgenin sinir kılıfında tümörler meydana gelebilir. Beyinde gelişen bazı tümörler erken dönemde kendini kulak çınlamasıyla belli edebiliyor.

Özellikle tek taraflı kulak çınlaması olan kişilerde işitme kaybı da görülüyorsa tümoral lezyonlar açısından değerlendirilmesi ve tetkik edilmesi gereklidir.

-Kulak çınlamasının görülme sıklığı yaşa göre değişiklik gösterebilir..

Aslında teorik olarak çocuklarda çok fazla görülmemektedir. Yine de bu durum çocuklarda kulak çınlaması olmadığı anlamına gelmez..

Çocuk şikayetini söyleyemiyor veya tanımlayamıyor olabilir. Kulak çınlaması, işitme kaybının azalmasına neden olan her türlü durumda ortaya çıkabilir.

Kulak çınlaması, her zaman ince bir ses şeklinde olmayabilir. Kalın tonlu, kaba tonlu veya nabız atar gibi birçok tonda görülebilir.

-Özellikle çocuklarda görülen kulak iltihapları,   kulakta sıvı toplanması ve uzun süre bu sıvının içerde kalmasıyla oluşan efüzyonlu orta kulak iltihabı (otitis media) denilen durumlarda çınlama olması çok normal görülür.

Fakat çocuklar kulak çınlaması veya az duyma gibi şikayetlerde bulunmaz. Çocuklarda kulak çınlaması söz konusu olsa da zor tanımlanabilir..

♦Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?

Kulak çınlaması çok fazla nedene bağlı olarak gelişebilir..

-İşitme kaybına neden olabilecek her türlü rahatsızlık temel olarak kulak çınlamasına sebep olabileceği gibi, kulakta işitme kaybına neden olmayan sistemik rahatsızlıklar da çınlamanın nedeni olabilir..

 

-Kan eksiklerine bağlı gelişen anemi ve demir eksikliği de kulakta çınlamaya neden olabilir..

-Yine B12 vitamini eksikliğine veya şeker hastalığına bağlı çınlamalarda görülebilir.

Kulak çınlaması kulağa ait sebeplerden dolayı meydana gelebileceği gibi vücutta gelişen diğer rahatsızlıklar sonucunda da kulak çınlamaları yaşanabilir.

Özellikle erişkin dönemde yaşın da artmasıyla birlikte kulakta çınlamaları daha sıklıkla görülebilir ve bu durum her on senede bir artarak devam eder..

-Mesleği gereği gürültüye veya basınç değişikliklerine maruz kalmak da (asker, pilot veya dalgıç gibi) kulak çınlamasının artmasına neden olabilir..

Bunların yanı sıra, aşağıdaki gibi durumlar da kulak çınlamasının nedenleri arasında sayılmaktadır:

  • Kulak iltihapları
  • Tıkaçlar
  • Kulak zarının delinmesi
  • Mesleki deformasyon
  • Şeker
  • Yüksek tansiyon
  • Tıkaç kullanma
  • Beyin bölgesinde tümörler
  • Stres
  • Kulak kemiğindeki değişimler
  • Hormonal değişimler
  • Meniere hastalığı
  • Kalp ve damar hastalıkları
  • Kansızlık
  • Travma

♦Kulak Çınlamasının Belirtileri Nelerdir?

Kulak çınlaması çınlama, ıslık sesi, yüksek tonlu, tıslama ve zonklama şeklinde kendini belli edebilir ya da nadiren görülse de müzikal tonlarda da algılanabilir.

Bu sesler bazen sinir bozucu bir hale vararak kişinin psikolojik durumunu da etkileyebilir. 

Kulak çınlaması belirtileri bir süre devam ettikten sonra birden kesilebilir ya da daha yoğun bir sesle kişiyi son derece rahatsız eden bir hale gelebilir. Bazı kişilerde belirtiler gece ve sessiz ortamlarda ortaya çıkarken bazı kişilerde ise günlük hayatını etkileyebilecek durumda rahatsızlık verebilir. .

 

Kulak çınlaması bazen de diğer hastalıkların belirtisi olabilir. Özellikle kulak burun boğaz alanında işitme kaybı yapabilecek olan her türlü hastalığın temel olarak belirtisi olabilir. İç kulak iltihabı, kulak zarında delik olması, iltihap olması veya işitme sinirindeki tümör sonucunda meydana gelebilir..

♦Kulak Çınlaması Nasıl Teşhis Edilir?

Kulak çınlamasında tanı nedene bağlı olarak değişiklikler gösterir..

-Doktor öncelikle hastanın öyküsünü alarak şikayetlerini dinler. Eğer kulağa bağlı sebeplerden kaynaklandığı düşünülüyorsa, odyometrik muayene ile öncelikle dış kulak yolunda tıkanmaya sebep olabilecek kir veya kalıntı, kulak zarında veya orta kulakta bir çınlamaya neden olabilecek bir sorun aranır..

-Hastada işitme kaybı varsa ve özellikle yüksek frekanslardaysa o zaman bilgisayarlı tomografi ya da MR gibi görüntüleme yöntemlerinden faydalanılabilir. Görüntüleme yöntemlerinde de herhangi bir semptoma rastlanılmazsa B12 vitamini, demir, şeker, kan şekeri, kolesterol ve çinko eksikliği araştırılır..

♦Kulak Çınlaması Nasıl Tedavi Edilir?

Kulak çınlamasındaki ana sorunlardan birisi de sebebinin zor bulunuyor olmasıdır.

Fakat sebebi bilinen durumlarda örneğin; işitme sinirinde bir tümöre bağlı meydana geliyorsa cerrahi tedavi veya radyoterapi gibi yöntemler uygulanabilir. 

-Yine dış kulak yolundaki kire bağlı gelişiyorsa kulağın temizlenmesi veya orta kulak yolundaki sebeplere de bağlı olarak medikal veya cerrahi yollarla hasta tedavi edilebilir.

-Sebebi bulunamayan durumlarda ise daha genel tedavi yöntemleri kullanılabilir. Kulak çınlaması sistemik nedenlere bağlı gelişiyorsa yüksek tansiyon, çinko eksikliği, kolesterol, B12 veya demir eksikliği gibi öncelikle bu hastalıkların tedavisinin yapılması gereklidir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights