Daralmış arter illüstrasyon Yüksek kolesterol arter tıkanmalarına neden olabilir.

Daralmış arter illüstrasyon Yüksek kolesterol arter tıkanmalarına neden olabilir.

Diyet yoluyla toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyenizi önemli ölçüde azaltmanın bir başka yolu da daha fazla çözünür lif tüketmektir ..

BİR AŞI ‘KÖTÜ KOLESTEROLÜ’ DÜŞÜREBİLİR 

Oyunun Kurallarını Değiştiren Bir Aşı ‘Kötü’ Kolesterolü %30 Oranında Düşürebilir

Daralmış arter illüstrasyonYüksek kolesterol arter tıkanmalarına neden olabilir.
Daralmış arter illüstrasyon
Yüksek kolesterol arter tıkanmalarına neden olabilir.

Yüksek kolesterol artık neredeyse her 5 yetişkinden 2’sini etkileyen, çok yaygın bir sağlık sorunu haline geliyor. Şu anda geliştirilmekte olan yeni bir aşı, vücuttaki ‘kötü’ kolesterol seviyelerini etkili ve uygun maliyetli bir şekilde düşürmeyi vaat ediyor

Düşük yoğunluklu lipoproteinler veya LDL formundaki bu kötü kolesterol, atardamarlarda tehlikeli tıkanmalara neden olabilen, kalbe oksijen akışını azaltan veya felce yol açabilecek kan pıhtılarına neden olabilen türdür.

New Mexico Üniversitesi ve Kaliforniya Üniversitesi’nden araştırmacıların liderliğindeki bir ekip, fareler ve maymunlar üzerinde yapılan testlerde, proprotein konvertaz subtilisin/keksin tip 9 (PCSK9) adı verilen ve proteine ​​​​sahip olduğu bilinen bir proteini hedef alarak LDL düzeylerini azaltmayı başardı. LDL’lerle önemli bir ilişki

Aşı diyagramı
PCSK9 proteini reseptörlere nasıl bağlanır? (Fowler ve diğerleri, NPJ Aşıları , 2023)

–   New Mexico Üniversitesi’nden moleküler genetikçi Bryce Chackerian:

“Aşı bulaşıcı olmayan bir virüs parçacığına dayanıyor ..Bu sadece bir virüsün kabuğu ve görünen o ki bu virüsün kabuğunu her türlü farklı şeye karşı aşı geliştirmek için kullanabiliriz.”

Karaciğer hücrelerindeki özel reseptörler, LDL’leri güvenli bir seviyede tutmaktan sorumludur, ancak PCSK9’un fazlalığı bu reseptörlere zarar verebilir, bu da reseptörlerin daha az etkili olması ve kanda daha fazla kötü kolesterolün bulunması anlamına gelir.

Genetik, diyet ve diğer çeşitli faktörler vücuttaki PCSK9 üretimini etkileyebilir. Burada, PCSK9’un küçük parçalarının bulaşıcı olmayan virüs parçacığı ile birleşimi, PCSK9 proteinini hedef alan ve nötralize eden bir bağışıklık sistemi tepkisinin tetiklendiği anlamına geliyordu.

Araştırmacıların geliştirdiği aşının kötü kolesterolü yüzde 30’a kadar azaltabildiği gösterildi. 

Mevcut PCSK9 inhibitörleri kadar etkili olmasına rağmen, potansiyel olarak çok daha az maliyetli olabilecek bir çözümdür.

–   Chackerian:

“Sadece Amerika Birleşik Devletleri’nde değil, aynı zamanda bu çok ama çok pahalı tedavileri karşılayabilecek kaynaklara sahip olmayan yerlerde de daha ucuz ve daha geniş çapta uygulanabilir başka bir yaklaşım geliştirmeye çalışmakla ilgileniyoruz”

İnsanlarda kullanılabilecek bir aşıyı elde etmekten hala oldukça uzaktayız , ancak bunlar mevcut seçeneklerden daha uygun fiyatlı ve doz başına yaklaşık bir yıl sürecek bir çözüm açısından umut verici sonuçlar.

Gelişimi zaten on yıl süren aşının bir sonraki aşaması insanlarda denemeler olacak, ancak bu daha fazla çalışma ve daha fazla finansman gerektirecek; küresel olarak her yıl kalp-damar hastalıklarından dolayı kaybedilen 18 milyona yakın yaşamı azaltırsa tüm bunlara değecek. .

–  Chackerian:

“Önümüzdeki 10 yıl içinde aşının insanlarda bulunmasını umuyoruz”

Araştırma NPJ Aşılarında yayınlandı .

UZMANLAR KOLESTEROLÜNÜZÜ NASIL DÜŞÜRECEĞİNİZİ AÇIKLIYOR

 Uzmanlar Kolesterolünüzü Aslında Nasıl Düşüreceğinizi Açıklıyor

 

Kolesterolünüzü düşürmenin birçok yolu vardır.

-Doktorunuz kolesterolünüzün yüksek olduğunu söylüyor. Bunun seviyenizi düşürüp düşürmeyeceğini görmek için diyetiniz üzerinde çalışmak için altı ayınız var, ardından seçeneklerinizi gözden geçireceksiniz..

Bu süre zarfında takviye almak yardımcı olabilir mi?

-Kolesterolünüzü kontrol etmek için yalnızca takviyelere güvenemezsiniz. Ancak sağlıklı beslenmenin yanı sıra belirli takviyeleri almanın da fark yaratabileceğine dair bazı iyi kanıtlar var.

♦ Neden kolesterol konusunda bu kadar endişeleniyoruz?

Her ikisi de kalp hastalığı ve felç riskini etkileyen iki ana kolesterol türü vardır..

Her iki tip de kan dolaşımında lipoprotein adı verilen moleküllerin içinde taşınır..

Düşük yoğunluklu lipoprotein veya LDL kolesterol

-Buna genellikle “kötü” kolesterol denir..

Bu lipoprotein, kolesterolü karaciğerden vücuttaki hücrelere taşır. Kandaki yüksek LDL kolesterol seviyeleri, arterlerde plak birikmesine neden olabilir, bu da kalp hastalığı ve felç riskinin artmasına neden olur..

 

Yüksek yoğunluklu lipoprotein veya HDL kolesterol

-Buna genellikle “iyi” kolesterol denir..

Bu lipoprotein, fazla kolesterolün kan dolaşımından uzaklaştırılmasına yardımcı olur ve onu işlenip atılmak üzere karaciğere geri taşır..

Daha yüksek HDL kolesterol seviyeleri, kalp hastalığı ve felç riskinin azalmasıyla bağlantılıdır .

Diyet, kandaki kolesterol düzeylerini, özellikle de LDL (“kötü”) kolesterolü azaltmada önemli bir rol oynayabilir..

-Sağlıklı beslenme seçenekleri iyi bilinmektedir . Bunlar arasında daha fazla doymamış (“sağlıklı”) yağ (zeytinyağı veya avokado gibi) tüketmeye ve daha az doymuş (“sağlıksız”) yağ (hayvansal yağlar gibi) ve trans yağları (bazı mağazalarda satın alınan) tüketmeye odaklanma yer alır. bisküviler, turtalar ve pizza tabanları).

♦ Fiber senin arkadaşın

Diyet yoluyla toplam kolesterol ve LDL kolesterol seviyenizi önemli ölçüde azaltmanın bir başka yolu da daha fazla çözünür lif tüketmektir ..

 

Bu, bağırsaklarınızda jel benzeri bir madde oluşturmak için suda çözünen bir lif türüdür. Jel, kolesterol moleküllerine bağlanarak bunların kan dolaşımına karışmasını önleyebilir ve bunların dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar..

 

Çözünür lifleri meyveler, sebzeler, yulaf, arpa, fasulye ve mercimek gibi bütün gıdalarda bulabilirsiniz..

 

Psyllium gibi lif takviyeleri

 

Ayrıca piyasada kolesterolü düşürmeye yardımcı olabilecek birçok lif takviyesi ve gıda bazlı ürün bulunmaktadır..

Bunlar şunları içerir:

-İnülin (örneğin Benefiber) veya psyllium (örneğin Metamucil) veya beta-glukan (örneğin öğütülmüş yulafta) gibi doğal çözünür lifler

-Polidekstroz (örneğin STA-LITE), buğday dekstrini (Benefiber’de de bulunur) veya metilselüloz (Citrusel gibi) gibi sentetik çözünür lifler

-Keten tohumu gibi dışkınızı hacimlendiren doğal çözünmeyen lifler.

Bu takviyelerin çoğu, yiyeceklere eklediğiniz veya su veya içeceklerde erittiğiniz lifler olarak gelir.

Psyllium, kolesterol seviyelerini iyileştirmede kullanımını destekleyen en güçlü kanıtlara sahip lif takviyesidir. En az 24 yüksek kaliteli randomize kontrollü çalışmada incelenmiştir ..

 

-Bu denemeler, sağlıklı bir diyetin parçası olarak günde yaklaşık 10 gram psyllium (1 çorba kaşığı) tüketmenin, toplam kolesterol düzeylerini yüzde 4 ve LDL kolesterol düzeylerini yüzde 7 oranında önemli ölçüde azaltabildiğini gösteriyor.

♦ Probiyotikler

Probiyotikler gibi diğer kolesterol düşürücü takviyeler lif bazlı değildir..

Probiyotiklerin çeşitli mekanizmalar yoluyla kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğu düşünülmektedir . Bunlar arasında kolesterolün hücrelere dahil edilmesine yardımcı olmak ve bağırsak mikrobiyomunu, kolesterolün dışkı yoluyla ortadan kaldırılmasını destekleyecek şekilde ayarlamak yer alıyor..

 

Kolesterolü azaltmak için probiyotiklerin kullanılması yakın zamanda ilgi duyulan bir alan ve araştırma umut verici.

2018 yılında yapılan bir araştırmada, araştırmacılar 32 çalışmanın sonuçlarını bir araya topladı ve bunları meta-analiz olarak bilinen bir çalışma türünde hep birlikte analiz etti . Probiyotik alan kişilerin toplam kolesterol düzeyleri yüzde 13 oranında azaldı..

 

Diğer sistematik incelemeler bu bulguları desteklemektedir.

Bu çalışmaların çoğunda kapsül veya toz halinde bulunan ve günlük olarak tüketilen Lactobacillus acidophilus ve Bifidobacterium lactis içeren probiyotikler kullanılıyor.

-Sonuçta probiyotikler denemeye değer olabilir..

Bununla birlikte, etkiler muhtemelen kullanılan probiyotik türlerine, probiyotiği belirtilen şekilde her gün alıp almadığınıza, sağlık durumunuza ve diyetinize göre değişecektir..

Kırmızı pirinç mayası

-Kırmızı maya pirinci, kolesterolü düşürmek için dikkat çeken başka bir lif içermeyen takviyedir..

Asya ve bazı Avrupa ülkelerinde tamamlayıcı tedavi olarak sıklıkla kullanılmaktadır. Kapsül formunda gelir ve statinler olarak bilinen kolesterol düşürücü ilaçların rolünü taklit ettiği düşünülmektedir..

2022’de yapılan sistematik bir inceleme , 15 randomize kontrollü çalışmanın verilerini analiz etti. Kırmızı maya pirinci takviyeleri (günde 200-4.800 mg) almanın, trigliseritler olarak bilinen kan yağlarını düşürmede daha etkili olduğunu, ancak statinlerle karşılaştırıldığında toplam kolesterolü düşürmede daha az etkili olduğunu buldu..

 

Ancak bu denemeler bize kırmızı mayalı pirincin işe yarayıp yaramadığını ve uzun vadede güvenli olup olmadığını söylemiyor. Yazarlar ayrıca incelemede yalnızca bir çalışmanın büyük bir klinik araştırma veritabanına kaydedildiğini söyledi ..

Dolayısıyla kanıt temelinin eksiksiz mi olduğunu yoksa yalnızca olumlu sonuçlar veren çalışmaları yayınlamaya yönelik taraflı mı olduğunu bilmiyoruz.

♦ Diyet ve takviyeler yeterli olmayabilir

Kolesterolünüzü düşürmek için takviye alma planınız hakkında daima doktorunuzla ve diyetisyeninizle konuşun.

Ancak unutmayın, tek başına diyet değişiklikleri (takviyeli veya takviyesiz) kolesterol seviyenizi yeterince düşürmek için yeterli olmayabilir. Yine de sigarayı bırakmanız, stresi azaltmanız, düzenli egzersiz yapmanız ve yeterince uyumanız gerekiyor. Genetik de rol oynayabilir..

 

O zaman bile, kolesterol düzeylerinize ve diğer risk faktörlerine bağlı olarak, statinler gibi kolesterol düşürücü ilaçlar size önerilebilir . Doktorunuz altı aylık değerlendirmenizde seçeneklerinizi tartışacaktır.Konuşma.

 

Lauren Ball , Toplum Sağlığı ve Refahı Profesörü, Queensland Üniversitesi ve Emily Burch , Diyetisyen, Araştırmacı ve Öğretim Görevlisi, Southern Cross Üniversitesi

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights