Kabızlık can sıkıcı ve bazen acı verici olabilir. Ayrıca sıklıkla gaz ve karın ağrısı da eşlik eder.

♦Kabızlık İçin Doğal Ev Çözümleri 

Kabızlık can sıkıcı ve bazen acı verici olabilir. Ayrıca sıklıkla gaz ve karın ağrısı da eşlik eder.

Kabızlık tüm yaş gruplarını etkileyen yaygın bir durumdur. Basit yaşam tarzı değişiklikleri kabızlık semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir.

Kabızlığı gidermek ve yönetmek için yüzyıllardır ev ilaçları kullanılmıştır. 

Ancak bazı durumlarda kabızlık altta yatan ciddi bir durumun işareti olabilir. Kabızlık hakkında konuşurken utanmanız normaldir. Bu nedenle kabızlığınız kötüyse veya belirtiler düzelmiyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız..

 

Biliyor musun?

  •  100 yetişkinden yaklaşık 16’sında kabızlık belirtileri görülüyor.
  •  60 yaş ve üzeri 100 yetişkinden yaklaşık 33’ünde kabızlık belirtileri görülüyor.
  • Kadınların, özellikle hamilelik sırasında veya doğumdan sonra kabız olma olasılığı daha yüksektir.
  • Kafkasyalı olmayanların kabız olma olasılığı daha yüksektir.
  • Çok az lif yiyen veya hiç yemeyen kişilerin kabız olma olasılığı daha yüksektir.

Kabızlığa Ne Sebep Olur

Dışkınız sert, kuru ve çıkması zor olduğunda kabız olduğunuzu hissedersiniz. 

Kabızlığın birkaç yaygın nedeni şunlardır:

  1. Yetersiz su alımı
  2. Diyette yetersiz lif
  3. Fiziksel aktivite eksikliği
  4. Aşırı stres
  5. Çevredeki ortamda ani bir değişiklik
  6. Dışkı yapma dürtüsünün ihmal edilmesi

Kabızlığın diğer nedenleri şunlardır:

  1. Demir tabletleri ve ağrı kesiciler gibi bazı ilaçlar
  2. Gebelik
  3. Laksatiflerin aşırı kullanımı
  4. Parkinson, depresyon, multipl skleroz (MS) ve tiroid bozukluğu gibi sağlık durumları.
  5. Sindirim bozuklukları arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), divertikülit (kolon hastalığı) ve çölyak hastalığı bulunur.

Yeni yürümeye başlayan çocuklar katı gıdalara başladıklarında kabız olabilirler. Daha büyük çocuklar bağırsak hareketlerini tuttuklarında kabız olabilirler.

Deneyimlerime göre, kronik kabızlık ağrılı dışkılamaya yol açıyor, bu da dışkılama korkusuna yol açıyor ve bu da özellikle çocuklarda bir kısır döngü haline geliyor. Bu nedenle çocuklarda ağrı kontrolü çok önemlidir. Aynı şey için doktorunuza başvurun.

Kabızlık Belirtileri

Aşağıdaki belirtileri yaşıyorsanız kabızlık sorunu yaşıyor olabilirsiniz.

  1. Ağrılı bağırsak hareketi
  2. Tuvalette normalden daha uzun süre oturmak
  3. Daha sonra bağırsağın tam olarak boşaltılmadığı hissi
  4. Kuru ve sert dışkı
  5. Karın krampları
  6. Şişkinlik
  7. Bağırsak hareketi için ıkınma
  8. Bağırsakları daha az sıklıkta geçirmek

Kabızlık için Ev Çareleri

1. Guava 

Amrood olarak da bilinen Guava meyvesi yaygın olarak kullanılmaktadır. Guava meyvesi birçok sağlık durumunda etkilidir. Birçok besin maddesinin iyi bir kaynağı olarak kullanılabilir. Müshil görevi görebilir (bağırsak hareketini kolaylaştırmaya yardımcı olur). Kabızlığı hafifletmek için taze guava tüketebilirsiniz.

2. Tarihler 

Hurma tüketmek sindirim sistemini güçlendirmenize ve kabızlığı gidermenize yardımcı olabilir. Sabahları yağ ve karabiber tozuyla birlikte beş ila altı adet taze hurma tüketebilirsiniz. Ardından bir bardak ılık su içilmelidir. Bu uygulama kabızlığı gidermenize yardımcı olabilir.

3. Siyah gram 

Siyah gram tüketmek, düzensiz bağırsak alışkanlığı olan kişilere yardımcı olabilir, bağırsak hareketlerini kolaylaştırabilir ve düzensiz bağırsak hareketlerine yardımcı olabilir. Biraz siyah gram tohumunu kızartın ve ince bir toz haline gelinceye kadar öğütün. Kabızlığı gidermek için bu tozu ayranla birlikte alabilirsiniz.

4. Tembul yaprağı

Tembul yaprakları sindirime yardımcı olabilir ve sindirim sıvılarının, şişkinliğin ve gazın salgılanmasını kolaylaştırabilir. Betel yaprağı aynı zamanda kabızlığın giderilmesine de yardımcı olabilir. Her yemekten sonra biraz taze hurma yaprağı çiğnemek sindirime yardımcı olabilir ve kabızlığı giderebilir.

5. Defne yaprağı 

Hint tarçını veya tej patra,  yaygın bir mutfak bitkisidir. Yiyeceklerinize ve yemeklerinize tej patra eklemek hazımsızlığı ve kabızlığı gidermeye yardımcı olabilir. Tej patra’yı çay şeklinde alabilirsiniz. Tej patra çayı yapmak için bazı yaprakları suda birkaç dakika kaynatabilirsiniz. 4 Karışımı bir bardağa süzün, çayınız içime hazır.

6. Şişe kabağı 

Şişe kabağı veya dudhi yaprakları müshil özellikler gösterebilir. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olması için su kabağının taze yapraklarını kullanabilirsiniz. Taze yaprakları kullanarak Hint turşusunu hazırlayın. Bu Hint turşusu yiyecekle birlikte alınabilir.

7. Tekerlek 

Castor, çeşitli koşullar için kullanılan yaygın bir şifalı bitkidir. Kabızlığın giderilmesine yardımcı olabilir. Hintyağı kökleri sütle birlikte kullanılabilir. Biraz kurutulmuş hint kökü alın ve ince bir toz haline gelinceye kadar öğütün. Bu tozu bir bardak sütle karıştırın. Bu karışımı kaynatın ve ilk hacminin yarısına kadar azaltın. Kabızlığı gidermek için bu karışımı içebilirsiniz.

Kabızlığı gidermek için bu yaşam tarzı değişikliklerini yapabilirsiniz.

8. Diyetteki lifi artırın

Lif açısından zengin bir diyetin uygulanması kabızlığın hafifletilmesine ve önlenmesine yardımcı olabilir. Diyetisyeninizle veya sağlık uzmanınızla konuşabilir ve lif açısından zengin çeşitli öğünler içeren bir diyet planlayabilirsiniz. Ayrıca vücudunuzun sindirime alışmasını sağlamak için diyetinize yavaş yavaş biraz lif eklemeniz gerekir. Bilinen bazı lif kaynakları şunları içerir:

  1. Mercimek, nohut, siyah fasulye, barbunya fasulyesi ve soya fasulyesi gibi baklagiller
  2. Tam buğday ekmeği, tam buğdaylı makarna, yulaf ezmesi ve kepekli tahıllar gibi tam tahıllı gıdalar
  3. Brokoli, havuç, kara lahana ve yeşil bezelye gibi sebzeler
  4. Badem, fıstık ve ceviz
  5. Elma, çilek, portakal ve armut gibi meyveler.

9. Daha fazla su için

Bağırsak hareketlerini kolaylaştırmak ve kuru dışkıyı önlemek için daha fazla su içmelisiniz. Suyun dışında meyve ve sebze suları ve berrak çorbalar da içebilirsiniz. Yeterli su ve diğer içecekleri içmek dehidrasyonu önlemenize ve kabızlığı gidermenize yardımcı olacaktır.

10. Günlük egzersiz yapın 

Düzenli egzersiz bağırsak hareketliliğine iyi gelir. Her gün en az 30 dakika egzersiz yapmalısınız. Bağırsak hareketliliğiniz düzensizse aşırıya kaçmadan mümkün olduğunca aktif olmalısınız. Düzenli egzersiz yapmak semptomlarınızı yönetmenin ve aynı zamanda kabızlığı önlemenin mükemmel bir yolu olabilir.

11. Kaçınılması gereken gıdalar 

Kabızlığı gidermek için lif alımı önemlidir. Kabızlığı gidermek veya önlemek istiyorsanız lif içeriği düşük veya sıfır olan gıdalardan uzak durmalısınız.

  1. Fast food
  2. Et
  3. Donmuş gıdalar
  4. İşlenmiş ve mikrodalgada pişirilebilen gıdalar

Araştırmalar verilen bitki ve ev ilaçlarının kabızlığa fayda sağladığını gösterse de bunlar yetersizdir. Bu nedenle, bu ev ilaçlarının insan sağlığı üzerindeki faydalarının gerçek boyutunu belirlemek için büyük ölçekli insan çalışmalarına ihtiyaç vardır. Bu nedenle, bunlar yalnızca dikkatli bir şekilde alınmalı ve asla tıbbi tedavinin yerini almamalıdır. 

Ne Zaman Tıbbi Yardım Alınmalı 

Aşağıdaki durumlarda sağlık uzmanınızı aramalı ve tıbbi yardım almalısınız:

 

  1. Şişkin hissediyorum
  2. Midenizde ağrı yaşayın
  3. Mide bulantısı ve kusma
  4. Dışkıda kan
  • Üç gün boyunca bağırsak hareketini geçirmedim

Kabızlığın tedavisi için yalnızca ev ilaçlarına güvenmemelisiniz. Semptomlar ev ilaçları ile düzelmezse, durumla ilgili herhangi bir tavsiye için kalifiye bir doktora danışmalısınız.  

 

Çözüm:

Kabızlık, günlük aktivitelerinize müdahale edebilecek yaygın fakat acı verici bir durumdur. Ev ilaçları ve yaşam tarzı değişiklikleri semptomlarınızı yönetmenize ve hafifletmenize yardımcı olabilir. Siyah gram, defne yaprağı, hintyağı, guava ve hurma gibi yaygın mutfak malzemeleri kabızlığa karşı doğal ilaçlar olarak kullanılabilir. Düzenli egzersizle birlikte diyette su ve lif alımının arttırılması, kabızlığı yönetmenin diğer etkili yollarıdır. Ancak semptomlarınız düzelmiyorsa ve üç gün boyunca bağırsak hareketini yapamıyorsanız, sağlık uzmanınıza başvurun. Kabızlık aynı zamanda tıbbi müdahale gerektiren ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir; bu nedenle kendi kendine ilaç tedavisi ve evde tedavi yöntemlerine güvenmek yerine profesyonel görüş almak çok önemlidir.

♦KABIZLIK VE MİDE BULANTISI

Yutma güçlüğü, mide bulantısı ve kabızlık hissi Parkinson hastalığının (PD) yaygın belirtileridir.

 

Bilim insanları bu zorluklara iki açıklama getiriyor. PH’de sertliğe ve yavaş harekete neden olan aynı beyin değişiklikleri, yutma ve sindirim sistemi yoluyla gıdanın itilmesiyle ilgili kasları da etkiler.

Parkinson, enterik sinir sistemi adı verilen sindirim sistemini kaplayan sinirleri de etkileyebilir.

Araştırmacılar özellikle PH’li kişilerin bağırsaklarını kaplayan nöronlarda Lewy cisimcikleri buldular. Bu, bağırsaktaki hücre hasarının Parkinson hastalığının başlangıcına işaret edebileceğini ve beyindeki hücre ölümünün hastalığın nispeten geç bir aşaması olduğunu gösteriyor.

♦Kabızlık

Haftada üçten az bağırsak hareketi olarak tanımlanan ve sıklıkla ıkınma, sert dışkı veya tam boşalmama hissinin eşlik ettiği kabızlık, belki de Parkinson hastalığının en yaygın olarak tanınan gastrointestinal semptomudur. 

Çalışmalar kabızlığın sıklıkla motor semptomlardan önce başladığını göstermiştir..

-Bir çalışmada araştırmacılar, günde bir defadan daha az bağırsak hareketinin, Parkinson hastalığına yakalanma riskinin dört kat daha yüksek olduğunu gösterdiğini buldu.

PH’li bazı kişilerde, bağırsaktaki düz kas aktivitesinin düzenlenmesinden sorumlu olan otonom sinir sisteminin hatalı işleyişi nedeniyle kabızlık meydana gelebilir..

Bu sistem düzgün çalışmıyorsa bağırsak sistemi yavaşlayarak kabızlığa neden olabilir. Levodopa ve dopamin agonistlerinin yanı sıra amantadin ve triheksifenidil dahil PH ilaçları da kabızlığa neden olabilir veya kabızlığa katkıda bulunabilir.

Diğer nedenler şunlardır:

  1. Yeterince su içmemek
  2. Lif oranı düşük bir diyet
  3. Egzersiz eksikliği
  4. Bağırsak hareketi yapma dürtüsüne direnmek
  5. Pelvik taban kaslarının zayıflığı
  6. İlaçlar: demir takviyeleri, opioid ağrı kesici ilaçlar, kalsiyum veya alüminyum içeren antiasit ilaçlar, bazı antidepresanlar ve tansiyon ilaçları
  7. İrritabl bağırsak sendromu (IBS), tiroid hastalığı, diyabet ve kolorektal kanser gibi tıbbi sorunlar. Kabızlığın aniden ortaya çıkması, özellikle şiddetli olması, Parkinson hastalığında tipik değildir ve daha ileri değerlendirmeyi gerektirir.

♣Kabızlık Nasıl Önlenir?

Spesifik bir tedavisi yoktur ancak kabızlığın bilinen nedenlerinden kaçınmak ve dışkıyı yumuşak tutmak yardımcı olabilir. 

PH’li bazı kişilerin kabızlık için sağlık ekipleri aracılığıyla daha fazla tedaviye ihtiyacı olacaktır..

  1. Bol miktarda lif içeren dengeli bir diyet yiyin. İyi lif kaynakları arasında meyveler, sebzeler, baklagiller, kepek ve tam tahıllı ekmek bulunur.
  2. Diyetinize meyve ve sebzeleri ekleyin.
  3. Kuru erik ve/veya kepekli tahıl yiyin.
  4. Her gün 48 ila 64 ons su içirin.
  5. Günlük egzersiz.
  6. Özellikle sabahları ılık sıvılar için. Kuru erik suyunu soğuk içmek yerine ısıtmayı düşünün.
  7. Gerekirse reçetesiz satılan bir lif takviyesi veya dışkı yumuşatıcı ekleyin.
  8. Müshiller, fitiller ve lavmanlar da kullanılabilir ancak bunu öncelikle doktorunuzla görüşmelisiniz.

 

 

 

Mide Bulantısı

Midenin içeriğini ince bağırsağa çok yavaş boşaltması mide bulantısı veya şişkinliğe neden olabilir; bu durum gastroparezi olarak adlandırılır..

-Levodopa alan kişiler için bu yavaş geçiş bir sorundur çünkü ilaç ince bağırsak tarafından emilemez ve beyne gidemez. .Gastroparezi (gastrik boşalma çalışması) için testler mevcuttur ancak tedavi seçenekleri sınırlıdır.

Mide bulantısı ve gastroparezi için verilen bazı ilaçların dopamini bloke ederek çalıştığını ve bunun da kişinin PH motor semptomlarına ters etki yapabileceğini bilmek önemlidir..

İnhale levodopa veya dil altı çözünebilir filmler, gastrointestinal sistemden kısmen veya tamamen kaçınarak daha iyi emilim sağlayarak bu durumda yardımcı olabilir, ancak bunlar PH için birincil tedavi olarak değil, yalnızca tamamlayıcı olarak kullanılabilir. Deri altı pompa gibi dopaminerjik tedavi için yeni dağıtım sistemleri klinik deneylerde test ediliyor.

Bulantı da sıklıkla leopara tedavisinin bir yan etkisi olarak ortaya çıkar.

-Bu durumda mide bulantısı genellikle ilaca başlandığı anda ortaya çıkar.

-Bu durumda doktorunuz ilacınızı yemekle birlikte almanızı önerebilir. Bu etkili olmazsa aldığınız toplam karbidopa miktarı artabilir. Her levodopa tableti ayrıca mide bulantısı gibi yan etkileri azaltmak için kullanılan bir bileşik olan karbidopayı da içerir.

Tipik bir karbidopa-levodopa dozu 25/100 mg’dır: bu, 25 mg karbidopa ve 100 mg levodopa anlamına gelir. Ek karbidopa tabletleri ayrı olarak eklenebilir ve toplam günlük karbidopa miktarı 100 mg’dan az olduğunda yardımcı olma olasılığı daha yüksektir.

Örneğin, PH’de tipik bir başlangıç ​​dozu olan günde üç kez 25/100 mg karbidopa-levodopa tableti yalnızca 75 mg karbidopaya ulaşır.

Kilo kaybı veya kanamayla ilişkili ani başlayan kusma veya kusmanın, Parkinson Hastalığı ile ilgisi olmayan nedenlerin derhal değerlendirilmesi gerektiğini unutmayın.

Sayfa, Parkinson Vakfı Mükemmeliyet Merkezi olan Florida Üniversitesi Norman Fixel Nörolojik Hastalıklar Enstitüsü’nde Hareket Bozuklukları Nöroloğu olan Dr. Addie Patterson tarafından incelenmiştir.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights