PLASEBO ETKİSİ

PLASEBO ETKİSİ

Plasebolar genellikle işe yarıyor çünkü insanlar plasebo aldıklarını bilmiyorlar. Peki plasebo aldığınızı biliyorsanız ne olur?

♦ Plasebo etkisinin gücü

KENDİNİZİ ZİHNİNİZLE TEDAVİ ETMEK MÜMKÜNDÜR:PLASEBO ETKİSİ

  -Kendinizi zihninizle tedavi etmek mümkündür, ancak plasebo etkisinde pozitif düşünceden daha fazlası vardır.

Şans verildiğinde zihniniz güçlü bir iyileştirme aracı olabilir. Beyninizin vücudunuzu sahte bir tedaviye ikna edebileceği fikri, plasebo etkisi olarak adlandırılan gerçek bir şeydir ve böylece iyileşmeyi teşvik edebilir, binlerce yıldır ortalıkta dolaşıyordu..

Artık bilim, doğru koşullar altında plasebonun geleneksel tedaviler kadar etkili olabileceğini buldu..

–   Harvard’a bağlı Beth Israel Deaconess Tıp Merkezi’nden Profesör Ted Kaptchuk şöyle diyor:

“Plasebo etkisi olumlu düşünmenin ötesinde bir şey; bir tedavinin veya prosedürün işe yarayacağına inanmak. Bu, beyin ile vücut arasında daha güçlü bir bağlantı oluşturmak ve bunların birlikte nasıl çalıştığıyla ilgili.”

Araştırmaları plasebo etkisine odaklanıyor.

Plasebolar kolesterolünüzü düşürmez veya tümörü küçültmez. Bunun yerine plasebolar, ağrı algısı gibi beyin tarafından modüle edilen semptomlar üzerinde çalışır..

–  Kaptchuk:

“Plasebolar kendinizi daha iyi hissetmenizi sağlayabilir ancak sizi iyileştirmezler.. Ağrı yönetimi, strese bağlı uykusuzluk ve kanser tedavisinin yorgunluk ve mide bulantısı gibi yan etkileri gibi durumlarda en etkili oldukları gösterilmiştir.”

♦ Plasebo etkisi başarısızlık mı yoksa başarı mı anlamına geliyor?

 

Yıllarca plasebo etkisi bir başarısızlık işareti olarak kabul edildi..

-Plasebo, klinik çalışmalarda tedavilerin etkinliğini test etmek için kullanılır ve en sık ilaç çalışmalarında kullanılır..

Örneğin, bir gruptaki insanlar asıl ilacı alırken, diğerleri aktif olmayan bir ilacı veya plaseboyu alıyor. Klinik araştırmaya katılanlar gerçek ilacı mı yoksa plaseboyu mu aldıklarını bilmiyorlar..

Bu şekilde araştırmacılar, her iki grubun nasıl tepki verdiğini karşılaştırarak ilacın işe yarayıp yaramadığını ölçebilirler. Her ikisinde de aynı tepki varsa (iyileşme olsun ya da olmasın), ilacın işe yaramadığı kabul edilir..

 

Ancak son zamanlarda uzmanlar, plaseboya tepki vermenin belirli bir tedavinin işe yaramadığının kanıtı olmadığı, aksine farmakolojik olmayan başka bir mekanizmanın mevcut olabileceği sonucuna varmıştır..

 

Plaseboların nasıl çalıştığı hala tam olarak anlaşılamamıştır, ancak endorfin ve dopamin gibi iyi hissettiren nörotransmitterlerdeki artışlardan, ruh halleri, duygusal reaksiyonlar ve kişisel farkındalıkla bağlantılı belirli beyin bölgelerinde daha fazla aktiviteye kadar her şeyi içeren karmaşık bir nörobiyolojik reaksiyonu içerir. .

Hepsinin terapötik faydası olabilir..

–    Kaptchuk:

“Plasebo etkisi, beyninizin vücuda daha iyi hissetmek için neye ihtiyacı olduğunu söylemesinin bir yoludur”

Ancak plasebo sadece beyin gücünü serbest bırakmakla ilgili değil. Ayrıca tedavi ritüeline de ihtiyacınız var..

–   Kaptchuk:

“İlaçları plasebolarla karşılaştıran bu çalışmalara baktığınızda, tüm çevresel ve ritüel faktörün iş başında olduğunu görüyorsunuz… Belirli zamanlarda kliniğe gitmeniz ve beyaz önlüklü tıp uzmanları tarafından muayene edilmeniz gerekiyor. Her türlü egzotik hapı alıyorsunuz ve tuhaf prosedürlere tabi tutuluyorsunuz. Tüm bunlar, vücudunuzun semptomları nasıl algıladığı üzerinde derin bir etkiye sahip olabilir çünkü kendinizi iyi hissetmediğinizi hissedersiniz. ilgi ve özen görüyoruz.”

 

Kendinize bir plasebo verin

 

Plasebolar genellikle işe yarıyor çünkü insanlar plasebo aldıklarını bilmiyorlar. Peki plasebo aldığınızı biliyorsanız ne olur?

Kaptchuk tarafından yürütülen ve Science Translational Medicine’de yayınlanan bir çalışma,   insanların migren ağrı kesici ilaçlara nasıl tepki verdiğini test ederek bunu araştırdı. Bir grup ilacın adıyla etiketlenmiş bir migren ilacı aldı, diğeri “plasebo” etiketli bir plasebo aldı ve üçüncü grup hiçbir şey almadı..

 

Araştırmacılar, migren atağından sonra ağrıyı azaltmada plasebonun gerçek ilaç kadar %50 etkili olduğunu keşfettiler..

 

Araştırmacılar, bu reaksiyonun ötesindeki itici gücün basit bir hap alma eylemi olduğunu öne sürdüler..

–   Kaptchuk:

“İnsanlar ilaç alma ritüelini olumlu bir iyileştirici etki olarak görüyor.. Bunun ilaç olmadığını bilseler bile, eylemin kendisi beyni, vücudun iyileştiğini düşünmeye sevk edebilir.”

 

Sahte bir hap almanın yanı sıra kendinize nasıl plasebo verebilirsiniz? 

Kendi kendine yardım yöntemlerini uygulamak bir yoldur.

–    Kaptchuk:

“Sağlıklı yaşam ritüeline katılmak (doğru beslenme, egzersiz, yoga, kaliteli sosyal zaman, meditasyon) muhtemelen plasebo etkisinin bazı temel bileşenlerini sağlıyor”

 

Bu faaliyetler kendi başlarına olumlu müdahaleler olsa da, gösterdiğiniz ilginin düzeyi bunların faydalarını artırabilir. 

“Kendinize verdiğiniz dikkat ve duygusal destek çoğu zaman kolayca ölçebileceğiniz bir şey değildir, ancak dünyada daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir ve iyileşme söz konusu olduğunda bu uzun bir yol kat edebilir.”

haplar-plasebo-etkisi-medsiStock_000073701411_Medium

♦ Plasebo etkisi: Şaşırtıcı ve gerçek

Plasebo etkisi gizemli bir şeydir. Şeker hapı gibi etkisiz ve zararsız bir şeyin, sırf öyle olacağı beklentisiyle bir kişinin acısını dindirebileceği veya iyileşmesini hızlandırabileceği fikri beni uzun zamandır büyülemişti.

Çalışmalar, aktif ilacın gerçek etkisini anlamak amacıyla plasebo (şeker hapı gibi aktif olmayan bir tedavi) kullanıyor. Aktif ilacı alan bir grup hastanın başına gelenler ile plasebo alanların sonuçlarını karşılaştırmak, araştırmacıların aktif ilacın ne kadar iyi olduğunu anlamalarına yardımcı olabilir.

“Plasebo” kelimesi Latince’den gelir ve “memnun edeceğim” anlamına gelir. Ve “lütfen” öyledir. Birbiri ardına yapılan çalışmalarda, plasebo alan birçok kişinin semptomlarında veya durumlarında iyileşme olduğu görüldü.

Plasebo etkisi gerçektir

Plasebo etkisi üzerine yapılan son araştırmalar bunun ne kadar güçlü olabileceğini ve plasebo tedavisinin faydalarının sadece “hepsi kafanızda” olmadığını doğruluyor. Etkili ilaç alan kişilerde gözlemlenenlere benzer şekilde, plasebo alanlarda da ölçülebilir fizyolojik değişiklikler gözlemlenebilir. Özellikle kan basıncı, kalp atış hızı ve çeşitli kan testi sonuçlarının, plaseboya yanıt veren araştırma deneklerinin alt grupları arasında değiştiği gösterilmiştir.

Elbette herkesin plaseboya terapötik bir yanıtı yoktur. Öyle olsaydı ilaçlara ihtiyacımız olmazdı. Bunun yerine, önerinin gücünü kullanabiliriz. Neden bazı insanların plasebo tedavisiyle iyileştiğini, diğerlerinin ise iyileşmediğini anlamak, plasebo araştırmasının “kutsal kasesidir”.

Zihnin gücünü hafife almayın... Palcebo etkisi nedir?

♦ Nocebo: Plasebo’nun kötü ikizi

Telkin gücü iki ucu keskin bir kılıçtır. Bir tedavinin size yardımcı olmasını bekliyorsanız, bunu yapma olasılığı daha yüksek olabilir. Ve eğer bir tedavinin zararlı olacağını düşünüyorsanız, olumsuz etkilerle karşılaşma olasılığınız daha yüksektir. Bu olguya “nosebo etkisi” adı verilir (Latince “zarar vereceğim” kelimesinden gelir). Örneğin, bir kişiye baş ağrısının belirli bir ilacın yaygın bir yan etkisi olduğunu söylerseniz, o kişinin aslında plasebo kullanıyor olsa bile baş ağrısını bildirme olasılığı daha yüksektir.  Beklentinin gücü çok büyüktür ve muhtemelen yaygın olarak reçete edilen ilaçların yararları  ve yan etkilerinde önemli bir rol oynamaktadır.

♦ Plasebo etkisinin gücü artıyor mu?

Büyüleyici bir  çalışma,  önceki 23 yıl içinde gerçekleştirilen 84 sinir ağrısı tedavisi denemesinde plasebo etkisinin etkisini inceledi. Araştırmacılar plasebo etkisinin dikkat çekici derecede güçlendiğini buldu ancak bu gözlem yalnızca ABD’deki çalışmalarda fark edildi. Neden? Bir teoriye göre, ABD’de doğrudan tüketiciye yönelik ilaç reklamlarının artması (ki buna diğer birçok ülkede izin verilmiyor), hastaların ilacın kendilerine yardımcı olacağına dair beklentilerini artırıyor. Bir ilacın etkinliğine ilişkin daha güçlü ve daha yüksek beklentiler, daha büyük bir plasebo etkisine dönüşebilir.

Başka bir teori, plaseboların artan etkinliğini araştırma denemelerine bağlıyor: deneme ne kadar büyük, daha pahalı ve daha ayrıntılı olursa, çalışma katılımcılarının beklentileri de o kadar yüksek olur. Bu tür denemeler ABD’de diğer yerlere göre daha yaygın olma eğilimindedir.

Sebep ne olursa olsun, bu eğilimin bir dezavantajı var. Güçlü bir plasebo etkisi, araştırmacıların yeni bir ilacın etkili olduğunu kanıtlamasını zorlaştırıyor. Plasebo etkisi ne kadar güçlü olursa, aktif ilaç oldukça iyi olsa bile, plasebo ile aktif ilaç arasında anlamlı bir fark olduğunu göstermek o kadar zorlaşır. Sonuç olarak, bazı etkili ilaçlar klinik deneylerde “başarısız olabilir”. Bu da araştırmacıları çalışmalarını ABD dışına taşımaya yönlendirebilir

Sıradaki ne?

Plasebo etkisinin artıları ve eksileri üzerine yapılan araştırmalar, birçok kişinin bu fenomen hakkındaki düşüncelerini değiştirdi. Plasebo etkisinin “gerçek” hastalığı olmayan telkin edilebilir kişilerle sınırlı olduğunu düşünürdük; artık daha iyi biliyoruz. Ama gizemli kalan pek çok şey var. Plaseboya kimin iyi yanıt vereceğini veya onun gücünden nasıl güvenilir bir şekilde yararlanacağımızı nasıl tahmin edeceğimizi bilmiyoruz. Ve “daha iyi hissetmenin” önemli olmasına rağmen, bunun her zaman gerçek sağlık yararları sağlamadığını unutmamak önemlidir. Örneğin, astım için plasebo alan bazı denekler semptomlarında iyileşme bildirdiler, ancak akciğer fonksiyon ölçümleri aslında daha iyi değildi.

Yine de plasebo etkisinin daha iyi anlaşılacağı ve doğru koşullar altında klinik uygulamada etkili bir şekilde kullanılacağı gün gelebilir. Pek çok insanın ya standart ilaçlarla iyileşmediği ya da rahatsız edici yan etkileri olduğu göz önüne alındığında, o gün yeterince yakın gelemez.

 

 

Plasebonun tatlı noktası

omurgasız, koelenterat, mercan içeren bir resim Açıklama otomatik olarak oluşturuldu

PLOS Biology tarafından çevrimiçi olarak yayınlanan bir çalışma,   plasebo etkisi sırasında beyinde neler olup bittiğini tanımlamış olabilir. Araştırmacılar, diz osteoartritinden dolayı kronik ağrısı olan kişilerin beyinlerini taramak için fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemeyi kullandılar . Daha sonra herkese plasebo verildi ve tekrar beyin taraması yapıldı. Araştırmacılar, ağrının hafiflediğini hisseden kişilerin, ön lobun yaklaşık üçte birini oluşturan orta frontal girus beyin bölgesinde daha fazla aktiviteye sahip olduğunu fark etti.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights