NOBEL

NOBEL

♦ Tüm Nobel Ödülleri: Nobel Ödülleri hakkında bilinmesi gerekenler

İskandinavya’ya sonbahar geldi, bu da Nobel Ödülü sezonunun geldiği anlamına geliyor.

Ekim ayının başında Nobel komiteleri Stockholm ve Oslo’da bir araya gelerek yıllık ödüllerin kazananlarını duyuruyor.

Bunlardan ilki, her zamanki gibi, Pazartesi günü iki bilim insanına, COVID-19’a karşı mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan keşiflerden dolayı verilen Nobel Tıp veya Fizyoloji Ödülü. Fizik, kimya, edebiyat, barış ve ekonomi dallarındaki ödüller ise 9 Ekim’e kadar hafta içi her gün bir duyuruyla devam edecek.

Nobel Ödülleri hakkında bilmeniz gereken bazı şeyler:

Nobel Ödülleri, 19. yüzyılda İsveçli bir iş adamı ve kimyager olan Alfred Nobel tarafından yaratıldı. 300’den fazla patenti vardı ama Nobel Ödülleri’nden önceki şöhret iddiası, nitrogliserini patlayıcıyı daha kararlı hale getiren bir bileşikle karıştırarak dinamiti icat etmesiydi.

Dinamit kısa sürede inşaat ve madencilikte olduğu kadar silah endüstrisinde de popüler hale geldi. Nobel’i çok zengin bir adam yaptı. Belki de bu onu aynı zamanda mirası hakkında düşünmeye de yöneltmişti, çünkü hayatının sonuna doğru büyük servetini, “önceki yıl insanlığa en büyük faydayı sağlayanlara” yıllık ödülleri finanse etmek için kullanmaya karar verdi.

İlk Nobel Ödülleri, ölümünden beş yıl sonra, 1901’de verildi. 1968’de İsveç merkez bankası tarafından ekonomi alanında altıncı bir ödül oluşturuldu. Nobel’in püristleri, ekonomi ödülünün teknik olarak bir Nobel Ödülü olmadığını, her zaman diğerleriyle birlikte verildiğini vurgulasa da.

Tamamen açık olmayan nedenlerden dolayı Nobel, barış ödülünün Norveç’te, diğer ödüllerin ise İsveç’te verilmesine karar verdi. Nobel tarihçileri İsveç’in militarizm tarihinin bir faktör olabileceğinden şüpheleniyorlar.

Nobel’in yaşamı boyunca İsveç ve Norveç, İsveçlilerin 1814’te ülkelerini işgal etmesinden sonra Norveçlilerin isteksizce katıldığı bir birlik içindeydi. Nobel’in, Norveç’in “uluslar arası dostluğu” teşvik etmeyi amaçlayan bir ödül için daha uygun bir yer olacağını düşünmesi mümkün.

Bugüne kadar Nobel Barış Ödülü, kazananların Norveçli bir komite tarafından seçilip açıklandığı, tamamen Norveç’in meselesidir. Barış ödülünün, Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta Norveç’in başkenti Oslo’da kendi töreni bile yapılıyor. Diğer ödüller ise Stockholm’de veriliyor.

Nobel Ödülleri, yalnızca insanlığın yararına odaklanan, siyasi çekişmenin üzerinde olma havasını yansıtıyor. Ancak özellikle barış ve edebiyat ödülleri bazen siyasallaştırılmakla suçlanıyor. Eleştirmenler, kazananların, çalışmaları gerçekten olağanüstü olduğu için mi yoksa jüri üyelerinin siyasi tercihleriyle uyumlu olduğu için mi seçildiğini sorguluyor.

Yüksek profilli ödüllere yönelik incelemeler yoğunlaşabilir; örneğin 2009’da Başkan Barack Obama göreve geldikten bir yıldan kısa bir süre sonra barış ödülünü kazandı.

Norveç Nobel Komitesi, tek misyonunun Alfred Nobel’in iradesini yerine getirmek olduğunda ısrar eden bağımsız bir organdır. Ancak Norveç’in siyasi sistemiyle bağlantıları var. Beş üye Norveç Parlamentosu tarafından atanıyor, dolayısıyla panelin bileşimi yasama organındaki güç dengesini yansıtıyor.

Ödüllerin Norveç’in siyasi liderleri tarafından etkilendiği algısını önlemek için, Norveç hükümetinin veya Parlamentosunun görevdeki üyelerinin komitede görev yapması yasaktır. Öyle olsa bile panel yabancı ülkeler tarafından her zaman bağımsız olarak görülmüyor. Hapisteki Çinli muhalif Liu Xiaobo 2010’da barış ödülünü kazandığında Pekin, Norveç’le ticaret görüşmelerini dondurarak karşılık verdi. Norveç-Çin ilişkilerinin yeniden düzelmesi yıllar aldı.

Ödüllerin bu kadar ünlü olmasının bir nedeni de cömert miktarda nakit parayla birlikte geliyor olması. Ödülleri yöneten Nobel Vakfı, bu yıl ödül parasını %10 artırarak 11 milyon krona (yaklaşık 1 milyon dolar) çıkardı. Kazananlara, Aralık ayında düzenlenen ödül törenlerinde Nobel Ödüllerini alırken paranın yanı sıra 18 ayar altın madalya ve diploma da veriliyor.

Kazananların çoğu, Albert Einstein’dan Rahibe Teresa’ya kadar Nobel ödüllülerin panteonuna katılmaktan gurur duyuyor ve alçakgönüllü davranıyor. Ancak iki kazanan Nobel Ödülünü reddetti: 1964’te edebiyat ödülünü geri çeviren Fransız yazar Jean-Paul Sartre ve 1973’te ABD’li diplomat Henry Kissinger’la paylaşması beklenen barış ödülünü reddeden Vietnamlı siyasetçi Le Duc Tho.

Geçtiğimiz yılın barış ödülünü Ukrayna ve Rusya’daki insan hakları gruplarıyla paylaşan Belaruslu demokrasi yanlısı aktivist Ales Bialiatski gibi pek çok kişi, hapsedildikleri için ödüllerini alamadı.

Tarihsel olarak Nobel Ödülü kazananların büyük çoğunluğu beyaz adamlardı. Bu durum değişmeye başlasa da Nobel kazananlar arasında, özellikle de bilim kategorilerinde hâlâ çok az çeşitlilik var.

Pazartesi günkü duyuruyla birlikte 26’sı bilimsel kategorilerde olmak üzere 61 kadın Nobel Ödülü kazandı. Nobel Fizik Ödülü’nü yalnızca dört kadın kazandı ve ekonomi ödülünü yalnızca iki kadın kazandı.

Nobel Ödüllerinin ilk günlerinde, kazananlar arasındaki çeşitlilik eksikliği, genel olarak bilim insanları arasındaki çeşitlilik eksikliğiyle açıklanabilirdi. Ancak bugün eleştirmenler, jüri üyelerinin Avrupa ve Kuzey Amerika dışındaki kadınlar ve bilim insanları tarafından yapılan keşifleri öne çıkarma konusunda daha iyi bir iş çıkarmaları gerektiğini söylüyor.

Ödül komiteleri, kararlarının cinsiyet, milliyet veya ırka değil, bilimsel değere dayandığını söylüyor. Ancak eleştirilere kulakları tıkalı değil. Beş yıl önce, İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi’nin başkanı, aday gösteren kurumlardan “adaylıklarında kadınları veya diğer etnik veya milliyetlerden insanları” göz ardı etmemelerini istemeye başladığını söyledi.

1901-2022 yılları arasında Nobel Ödülleri ve Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü 989 kişi ve kuruluşa 615 kez verildi. Bazılarının birden fazla kez Nobel Ödülü almasıyla birlikte bu sayı toplamda 954 kişi ve 27 kuruluş anlamına geliyor. Bu rakamlar, 2023 ödüllerinin tamamı açıklandıktan sonra güncellenecektir

♦ 2023 Nobel Fizik Ödülü 

2023 Nobel Fizik Ödülü, “maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemlerden dolayı” Pierre Agostini, Ferenc Krausz ve Anne L’Huillier’e ortaklaşa verildi.

Pierre Agostini , Ferenc Krausz ve Anne L’Huillier “maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler için”

Pierre Agostini
2023 Nobel Fizik Ödülü

Doğum: 23 Temmuz 1941, Tunus, Tunus’un Fransız himayesi (şimdiki Tunus)

Ödül anındaki bağlı kuruluş: Ohio Eyalet Üniversitesi, Columbus, OH, ABD

Ödül motivasyonu: “Maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler için”

Ödül payı: 1/3

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıPierre Agostini Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Pierre Agostini Ödül payı: 1/3

Ferenc Krausz
2023 Nobel Fizik Ödülü

Doğum: 17 Mayıs 1962, Mór, Macaristan

Ödülün verildiği tarihteki bağlı kuruluş: Max Planck Kuantum Optik Enstitüsü, Garching, Almanya; Ludwig-Maximilians-Universität München, Münih, Almanya

Ödül motivasyonu: “Maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler için”

Ödül payı: 1/3

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıFerenc Krausz Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Ferenc Krausz Ödül payı: 1/3

Anne L’Huillier
2023 Nobel Fizik Ödülü

Doğum Tarihi: 16 Ağustos 1958, Paris, Fransa

Ödül verildiği tarihteki bağlı kuruluş: Lund Üniversitesi, Lund, İsveç

Ödül motivasyonu: “Maddedeki elektron dinamiğinin incelenmesi için attosaniyelik ışık darbeleri üreten deneysel yöntemler için”

Ödül payı: 1/3

 

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıAnne L'Huillier Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Anne L’Huillier Ödül payı: 1/3

♦ 2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü

2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü, “COVID-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı” Katalin Karikó ve Drew Weissman’a ortaklaşa verildi.

Katalin Karikó ve Drew Weissman “COVID-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleosid baz modifikasyonlarına ilişkin keşiflerinden dolayı”

 

Katalin Karikó
2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü

Doğum: 17 Ocak 1955, Szolnok, Macaristan

Ödül verildiği tarihteki bağlı kuruluş: Szeged Üniversitesi, Szeged, Macaristan; Pensilvanya Üniversitesi, Philadelphia, PA, ABD

Ödül motivasyonu: “COVID-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleozid baz modifikasyonlarına ilişkin keşifleri için”

Ödül payı: 1/2

 

 

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıKatalin Kariko Ödül payı: 1/2
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Katalin Kariko Ödül payı: 1/2

Drew Weissman
2023 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü

Doğum: 7 Eylül 1959, Lexington, MA, ABD

Ödülün verildiği tarihteki kuruluş: Penn RNA Yenilikleri Enstitüsü, Pennsylvania Üniversitesi, Philadelphia, PA, ABD

Ödül motivasyonu: “COVID-19’a karşı etkili mRNA aşılarının geliştirilmesini sağlayan nükleozid baz modifikasyonlarına ilişkin keşifleri için”

Ödül payı: 1/2

 

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıDrew Weissman Ödül payı: 1/2
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Drew Weissman Ödül payı: 1/2

NOBEL ÖDÜLÜ NE İÇİN?

Geleneksel olarak aşı yapmak, virüslerin veya virüs parçalarının büyütülmesini ve sonraki adımlardan önce bunların saflaştırılmasını gerektiriyordu. Haberci RNA yaklaşımı, protein yapımına yönelik talimatları taşıyan bir genetik kod parçacığıyla başlar. Hedeflenecek doğru virüs proteinini seçtiğinizde vücut mini bir aşı fabrikasına dönüşür.

Hayvanlarla yapılan ilk deneylerde, laboratuvarda yetiştirilen mRNA’nın basitçe enjekte edilmesi, genellikle onu yok eden bir reaksiyonu tetikledi. Bu ilk zorluklar birçok kişinin bu yaklaşıma olan inancını kaybetmesine neden oldu: Weissman, “Hemen hemen herkes bundan vazgeçti” dedi.

Ancak Macaristan’daki Szeged Üniversitesi’nde profesör ve Pensilvanya Üniversitesi’nde yardımcı profesör olan Karikó ve Pensilvanya Üniversitesi’nden Weissman, RNA’nın yapı taşlarında, bağışıklık savunmasını aşacak kadar gizli olmasını sağlayan küçük bir değişiklik keşfettiler. .

68 yaşındaki Karikó, Nobel Tıp Ödülü’nü kazanan 13. kadın oldu. Kendisi, COVID-19 aşılarından birini yapmak için Pfizer ile ortaklık yapan BioNTech’te kıdemli başkan yardımcısıydı. Karikó Associated Press’e, Karikó ve 64 yaşındaki Weissman’ın 1990’larda araştırma makalelerinin fotokopisini çekerken tesadüfen tanıştıklarını söyledi.

MRNA AŞILARI NEDEN ÖNEMLİDİR?

Britanya’nın Doğu Anglia Üniversitesi’nde tıp profesörü olan Dr. Paul Hunter, BioNTech-Pfizer ve Moderna Inc. tarafından yapılan mRNA aşılarını, koronavirüs pandemisini durdurmada “oyun değiştirici” olarak nitelendirdi ve aşıların milyonlarca hayat kurtardığını belirtti. .

Hunter, “Muhtemelen mRNA aşıları olmadan Kovid’in derinliklerinden ancak şimdi çıkıyor olurduk” dedi.

Imperial College London’dan John Tregoning, Karikó’yu “tanıştığım en ilham verici bilim adamlarından biri” olarak nitelendirdi. Weissman’la birlikte yaptığı çalışma, “en acil toplumsal ihtiyaçlara çözüm bulma yolunda temel, temel araştırmanın önemini gösteriyor” dedi.

İkilinin temel mRNA araştırması, COVID-19 aşılarını oluşturmak için daha önceki iki bilimsel keşifle birleştirildi. Kanada’daki araştırmacılar, mRNA’nın hücrelerin içine girip işini yapmasına yardımcı olacak yağlı bir kaplama geliştirdiler. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri’nde önceki aşılarla yapılan çalışmalar, yeni mRNA aşılarının sağlaması gereken koronavirüs spike proteininin nasıl stabilize edileceğini gösterdi.

Exeter Üniversitesi’nden bulaşıcı hastalıklar uzmanı Dr. Bharat Pankhania, aşılarda kullanılan teknolojinin Ebola, sıtma ve dang humması gibi diğer hastalıklara yönelik aşıları geliştirmek için kullanılabileceğini ve ayrıca insanları belirli türlere karşı bağışıklık kazandıracak aşılar oluşturmak için kullanılabileceğini öngördü. kanser veya lupus dahil otoimmün hastalıklar.

KATALIN KARİKÓ VE DREW WEISSMAN NASIL TEPKİ VERDİ?

Weissman, “Gelecek o kadar inanılmaz ki” dedi. “Yıllardır RNA ile yapabileceğimiz her şeyi düşünüyorduk ve şimdi o burada.”

Karikó, sabahın erken saatlerinde telefona ilk yanıt verenin kocası olduğunu ve haberi alması için telefonu kendisine verdiğini söyledi. Weissman’a haberi veren de Karikó oldu, çünkü Weissman Nobel komitesi ona ulaşamadan temasa geçmişti.

Her iki bilim adamı da resmi duyuruyu izleyene kadar ilk başta bunun bir şaka olduğunu düşündü.

Karikó, “Çok şaşırdım” dedi. “Ama çok mutluyum.”

İkisi onlarca yıldır işbirliği yapıyor; Karikó RNA tarafına odaklanırken Weissman immünolojiyle ilgileniyor: “Birbirimizi eğittik” dedi.

Karikó, COVID-19’dan önce mRNA aşılarının Zika, grip ve kuduz gibi hastalıklara karşı zaten test edildiğini ancak salgının bu yaklaşıma daha fazla dikkat çektiğini söyledi. Weissman, bilim adamlarının artık kanser, alerji ve diğer gen terapileri için mRNA yaklaşımlarını denediğini söyledi.

Weissman, “Bu uzun yıllardan beri devam ediyor, ancak bu RNA’nın tanınmasını sağladı” dedi.

Karikó’nun ailesi yüksek onurlara yabancı değil. Kızı Susan Francia, Amerika Birleşik Devletleri adına yarışan kürek dalında çifte Olimpiyat altın madalyası sahibidir.

Ödül, ödülün yaratıcısı İsveçli mucit Alfred Nobel’in bıraktığı mirastan 11 milyon İsveç kronu (1 milyon dolar) tutarında nakit ödül içeriyor. Ödül sahipleri, Nobel’in ölüm yıldönümü olan 10 Aralık’ta ödüllerini almaya davet ediliyor.

♦ 2023 Nobel Kimya Ödülü

2023 Nobel Kimya Ödülü, “kuantum noktalarının keşfi ve sentezi nedeniyle” Moungi G. Bawendi, Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov’a verildi.

Moungi G. Bawendi , Louis E. Brus ve Alexei I. Ekimov “kuantum noktalarının keşfi ve sentezi için”

Moungi G. Bawendi
2023 Nobel Kimya Ödülü

Doğum: 1961, Paris, Fransa

Ödül anındaki bağlı kuruluş: Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Cambridge, MA, ABD

Ödül motivasyonu: “Kuantum noktalarının keşfi ve sentezi için”

Ödül payı: 1/3

 

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıMoungi G.Bawendi Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Moungi G.Bawendi Ödül payı: 1/3

Louis E. Brus
2023 Nobel Kimya Ödülü

Doğum: 1943, Cleveland, Ohio, ABD

Ödül anındaki bağlı kuruluş: Columbia Üniversitesi, New York, NY, ABD

Ödül motivasyonu: “Kuantum noktalarının keşfi ve sentezi için”

Ödül payı: 1/3

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıLouis E. Brus Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Louis E. Brus Ödül payı: 1/3

Alexei I. Ekimov
2023 Nobel Kimya Ödülü

Doğum: 1945, Eski SSCB

Ödül anındaki bağlı kuruluş: Nanocrystals Technology Inc., New York, NY, ABD

Ödül motivasyonu: “Kuantum noktalarının keşfi ve sentezi için”

Ödül payı: 1/3

Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal YardımıAlexei I. Ekimov Ödül payı: 1/3
Hasta Niklas Elmehed © Nobel Ödülü Sosyal Yardımı Alexei I. Ekimov Ödül payı: 1/3

 

♦ Nobel Edebiyat Ödülü 2023

2023 Nobel Edebiyat Ödülü’nü Norveçli yazar Jon Fosse kazandı

Norveçli yazar Jon Fosse
Norveçli yazar Jon Fosse

Nobel Edebiyat Ödülü “edebiyat alanında ideal bir yönde en seçkin eseri üretmiş olan kişiye” veriliyor.

Nobel Edebiyat ödülünü sahibi belli oldu. Bu yılki ödülü Norveçli yazar Jon Olav Fosse  kazandı.

İsveç Akademisi tarafından yapılan açıklamaya göre bu yılki ödül için “söylenemez olana ses veren yenilikçi oyunları ve düzyazıları” nedeniyle Fosse’e layık görüldü.

 

♦ Nobel Barış Ödülü 2023

 

2023 Nobel Barış Ödülü, Nergis Muhammedi’ye verildi

Nergis Muhammedi, 2023 Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.

2023 Nobel Barış Ödülü, kadın hakları çalışmalarından ötürü İranlı Nergis Muhammedi’ye verildi.

İranlı Nergis Muhammed
İranlı Nergis Muhammed

Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, ödülün, Muhammedi’nin İran’da “baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla” verildiği bildirildi.

Açıklamada, ödülü kazanan Muhammedi’nin “herkes için insan hakları ve özgürlükleri teşvik etme mücadelesinde” bulunduğu vurgulandı.

Muhammedi’nin “cesur insan hakları mücadelesinin muazzam bedeller” getirdiğine işaret edilerek, İran’da 13 kez gözaltına alındığı, hakkında 5 mahkumiyet kararının verildiği ve 31 yıla mahkum edildiği kaydedildi.

cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi
cezaevindeki İranlı aktivist Nergis Muhammedi

Açıklamada, Muhammedi’nin “kadın, insan hakları savunucusu ve özgürlük savaşçısı” olduğu belirtilerek, şu ifadelere yer verildi:

“(Komite) Kendisine bu yılki Nobel Barış Ödülü’nü verirken onun İran’da insan hakları, özgürlük ve demokrasi için verdiği cesur mücadeleyi onurlandırmak istiyor. Bu yılki Barış Ödülü, aynı zamanda önceki yıl teokratik rejimin kadınları hedef alan ayrımcılık ve baskı politikalarına karşı gösteri yapan yüz binlerce kişiye de veriliyor. Muhammedi’ye verilen ödül, sosyal adaleti, insan haklarını ve demokrasiyi ilerletmek için çalışanlara verdiği köklü bir geleneğin devamı niteliğindedir. Bunlar, kalıcı barışın önemli ön koşullarıdır.”

Açıklamada, Muhammedi’nin, kadınlar için “sistematik ayrımcılık ve baskı”, onurlu bir yaşam sürme hakkının yanı sıra ifade özgürlüğü ve bağımsızlık hakkı için de mücadele ettiği vurgulandı.

Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü 2023

Alfred Nobel Anısına Sveriges Riksbank İktisadi Bilimler Ödülü 2023 henüz verilmedi. En erken 9 Ekim Pazartesi TSİ 11:45’te açıklanacak.

 

Claudia Goldin

♦ 2023 Nobel Ekonomi Ödülü

 Nobel Ekonomi Ödülü’nün sahibi Claudia Goldin oldu

2023 Nobel Ekonomi Ödülü, ABD’li Claudia Goldin’e verildi…2023 Nobel Ekonomi Ödülü sahibini buldu. “Kadınların iş gücündeki yeri” ile ilgili çalışmalarından dolayı ABD’li Claudia Goldin kazandı.

77 yaşındaki Goldin’in eşitsizlik ve kadının istihdama katılımına odaklanan araştırmaları bu yılki ödülü almasında önemli rol oynadı.

İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, Nobel Ekonomi Ödülü’nün, bu yıl ABD’de Harvard Üniversitesi’nde görevli Profesör Claudia Goldin’a verildiğini açıkladı.

77 yaşındaki Goldin’in eşitsizlik ve kadının istihdama katılımına odaklanan araştırmaları bu yılki ödülü almasında önemli rol oynadı.

Çalışma ekonomisi alanında uzman Goldin, 1969 yılından bu yana ekonomi dalında verilen ödülü, 3. kez kazanan bilim insanı oldu.

Daha önce 2009’da Elinor Ostrom ve 2019’da Esther Duflo bu ödülü alan kadın bilim insanları arasında yer alıyordu.

2022 Nobel Ekonomi Ödülü’nü “bankalar ve finansal krizler konusundaki araştırmalarından” ötürü Amerikalı ekonomistler Ben S. Bernanke, Douglas W. Diamond ve Philip H. Dybvig kazandı.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et