Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi

♦ Vaclav Havel Ödülü Osman Kavala’ya verildi

Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü’ne layık görüldü.

Gezi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına mahkum edilen iş insanı Osman Kavala, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) tarafından her yıl insan hakları savunucularına verilen Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü‘ne layık görüldü.

Kavala ödüle, Justyna Wydrzynska (Polonya) ve Yevgeniy Zakharov (Ukrayna) ile birlikte aday gösterilmişti

Strasbourg’da düzenlenen törende ödülü AKPM Başkanı Tiny Kox’un elinden Osman Kavala’nın eşi akademisyen Prof. Dr. Ayşe Buğra Kavala aldı.

-Prof. Dr. Ayşe Buğra Kavala, törende Osman Kavala’nın AKPM’ye gönderdiği mektubu okudu.

Kavala mektupta “En önemli şey umudunuzu kaybetmemek. Bu, dünyanın dehşetine gözlerini kapatmak anlamına gelmiyor. Yalnızca inancını ve umudunu kaybetmemiş olanlar dünyadaki dehşeti gerçek bir netlikle görebilirler” dedi.

Çekya’nın başkenti Prag’da eylül ayında toplanan 5 kişilik ödül komitesi, Kavala ile birlikte Polonya’daki insan ve kadın hakları aktivisti Justyna Wydrzynska ile Ukraynalı insan hakları savunucusu Yevgeniy Zakharov’u da üç kişilik listeye almıştı.

-Vaclav Havel İnsan Hakları Ödülü AKPM, Vaclav Havel Kütüphanesi ve Çekya’daki sivil inisiyatif platformu Charta 77 Vakfı tarafından 2013 yılından bu yana her sene Avrupa’da insan hakları ve sivil toplumun gelişmesi için çalışan önemli şahsiyetlere veriliyor..

-Ödül sahibi ayrıca 60 bin euro ile mükafatlandırılıyor.

Vaclav Havel
Vaclav Havel

AKPM perşembe günü Kavala için özel oturum düzenleyecek

Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) bu hafta düzenlenecek genel kurul toplantılarında Kavala için “acil konular” gündeminde özel bir toplantı düzenlenmesi önerisini kabul etti.

Buna göre, AKPM perşembe günü Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını talep eden bir tavsiye karar tasarısını tartışarak oylayacak.

AKPM, Yargıtay’ın, Gezi Parkı gösterileri nedeniyle yargılanan Osman Kavala ile ilgili kararı 30 Eylül’de onamasına tepki göstermişti.

AKPM Türkiye raportörleri İngiliz John Howell ve Avusturyalı Stefan Schennach, Yargıtay kararını “şaşkınlık ve hayal kırıklığı” ile karşıladıklarını açıklamıştı.

Yargıtay kararıyla ilgili “dehşete” düştüklerini belirten raportörler, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) Kavala ile ilgili kararının uygulanması için gerekli tüm çabayı göstermeye devam edecekleri uyarısında bulunmuştu..

Açıklamada, “Biz ve Avrupa Konseyi, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kararlarına uymaları ve tüm sanıkların (Gezi davası) serbest bırakılması için Türk yetkililere baskı yapmaya devam edeceğiz.” denilmişti.

AİHM’in Kavala kararı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) daha önce aldığı kararlarda, Gezi davasından suçlu bulanan Kavala’nın haksız yere mahkum edildiğini belirterek, Türkiye’nin insan hakları ihlalinde bulunduğuna hükmetmişti.

AİHM kararına rağmen Türkiye’nin Kavala’yı serbest bırakmaması üzerine, Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi Türkiye aleyhine “ilhal süreci” başlatmıştı.

 

-Prag merkezli Vaclav Havel Library ve Charta 77 Vakfı ile iş birliği çerçevesinde 2013 yılından bu yana verilen ödül, bir plaket ve 60 bin eurodan oluşuyor.

Vaclav Havel, (5 Ekim 1936 - 18 Aralık 2011), Çek tiyatro yazarı, düşünce insanı, siyasetçi.
Vaclav Havel, (5 Ekim 1936 – 18 Aralık 2011), Çek tiyatro yazarı, düşünce insanı, siyasetçi.

 

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et