Laparoskopik cerrahi

Laparoskopik cerrahi

Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda hatta pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile başarılı sonuçlar veriyor. Hastanede kalış süresini kısaltması, hastaların daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmesine olanak sağlıyor.

♦ Laparoskopik cerrahi nedir?

 

Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopik Cerrahi Neden Yapılır?

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Laparoskopik Cerrahi Faydaları

Laparoskopik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

 Laparoskopik Cerrahi Nedir?

Laparoskopi, leğen kemiği organları ile karın içi organlarının cerrahi tedavisinde, geniş ameliyat kesileri kullanmadan, boyutları 1 cm ve daha küçük 3-5 kesi içinden borucuklar yerleştirme ile yapılan ameliyattır. Halk arasında kapalı ameliyat olarak bilinen laparoskopik cerrahi ameliyatı, açık ameliyatlara göre çok daha az düzeyde hasar veren bir işlemdir. Bu nedenle minimal invaziv cerrahi yöntemlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Laparoskopik teknikler ile hem karın içindeki anormal durumlar teşhis edilebilir, hem de cerrahi hastalıkların tedavisi için bir araç olarak kullanılabilir.

 

Laparoskopik Cerrahi Neden Yapılır?

Laparoskopik cerrahi ne demek sorusuna yanıt arayan hastalar diğer yandan neden bu yöntemin tercih edildiğini de merak etmektedirler. Temelde hasta açısından değerlendirildiğinde, açık cerrahi teknikleri daha fazla zarar verecekse ya da risk faktörleri azaltılmak isteniyorsa laparoskopik cerrahi tercih edilmektedir.

 

Laparoskopik Cerrahi Hangi Hastalıkları Tedavi Eder?

Laparoskopik cerrahi, birçok hastalığın teşhis ve tedavisi için tercih edilebilmektedir. Bu yöntem ile en sık yapılan ameliyatlar kist cerrahisi, safra kesesi ameliyatları, apandisitin alınması (apendektomi), miyomların alınması (myomektomi), rahmin alınması (histerektomi), fallop tüplerinin bağlanması (tüp ligasyonu) ve çikolata kisti cerrahisi (endometriozis) olarak geçmektedir. İç organlar ile ilgili olan rahatsızlıklarda cerrahî müdahale imkânı tanıyan laparoskopi, üroloji, genel cerrahi, gastroenteroloji ile jinekoloji doktorları tarafından kullanılır. Laparoskopik cerrahinin tercih edildiği rahatsızlıklardan başlıcaları şunlardır:

    • Karın ağrılarının araştırılması ve tanısı,
    • PID (Pelvik inflamatuar hastalık teşhisi,
    • Aşırı ağrı ve kanamanın görüldüğü regl kanamalarında teşhis koyma,
    • Yumurtalık kistlerinin tanı ve tedavisi,
    • İnfertilite nedenlerinin tespit edilmesi,
    • Dış gebelik tedavisi,
    • Bazı nedenlerden dolayı yumurtalık, fallop tüpü ve uterusun alınması,
    • Apandisit ile ilgili rahatsızlıkların teşhis ve tedavisi,
    • Bağırsakların kesilmesini gerektiren hastalıkların tedavi edilmesi,
    • İnmemiş testis (skrotal orşiopeksi) teşhis ve tedavisi,
    • Mide ülseri tedavisi,
    • Obezite cerrahisi,
    • Batın bölgesi kistlerinin tedavisi,
    • Prostat, kolon, karaciğer, böbrek ve mesane gibi organların bazı parçalarının ya da tamamının çıkarılması,
    • Kasık ve karın bölgesinde yer alan fıtıkların tedavisi.

Laparoskopik Cerrahi Faydaları

Açık cerrahi operasyonları ile karşılaştırıldığında laparoskopik cerrahinin pek çok fayda sağladığı görülmektedir. En önemli faydası laparoskopik cerrahi komplikasyonları ile operasyon risklerinin minimum şekilde seyretmesidir. Ameliyatın genel faydaları şu şekilde özetlenebilir:

    • Daha az kanama riski,
    • Daha az ameliyat sonrası ağrı,
    • Laparoskopik cerrahi sonrası daha kısa hastanede kalma süresi,
    • Kabul edilebilir küçük ameliyat yara izi / kozmetik görünüm,
    • Günlük yaşam ve çalışma yaşamına erken dönüş,
    • Büyük görüntü ve HD görüntü eşliğinde operasyonun gerçekleştirilmesi.

Laparoskopik Cerrahi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Laparoskopik cerrahide de diğer ameliyatlarda olduğu gibi hasta genel anestezi ile uyutulur. Operasyon, karnın alt kısmından yapılan kesi (port) ile başlar. Ayrıca kesilerde vücut içine giriş – çıkışı kolaylaştıran ve trokar denilen laparoskopik cerrahi aletleri kullanılmaktadır. Bu kesilere yerleştirilen ince borular aracılığı ile vücut içine kamerayı sokup çıkarmak mümkündür.

Karın içerisinde doktorun müdahale edeceği alanı rahat görebilmesi için açılan kesiden karbondioksit gazı verilir ve karın şişirilir. Bir kamera tutan cerrah ve bir de işlemi gerçekleştiren cerrah olmak üzere 2 kişi çalışır. Bazı durumlarda 3. bir cerrah da organları göstermek amacıyla diğer doktorlara yardımcı olur.

Laparoskopik cerrahi de ekranda görülen görüntüler normalden 10-15 kat büyüktür. Böylece tüm işlemler daha detaylı yapılabilmekte ve kanamaya neden olabilecek damarlar detaylı görülebilmektedir. Ayrıca hasta organın çevresindeki korunması gereken bölgeler, doku ve diğer organlar da korunabilir.

Bazı durumlarda dalak ya da böbrek üstü bezinin çıkarılması gerekebilir. Bazen de kalın bağırsak kanserlerinde veya gastrik by-pass operasyonlarında ileri seviye teknikler kullanılması gerekmektedir. Böyle durumlarda ileri laparoskopik cerrahi teknikleri tercih edilmektedir. İleri laparoskopik cerrahi nedir diye merak eden hastalar için bu yöntem kısaca özel zaman ayrılması gereken, cerrah başta olmak üzere tüm ameliyathane ekibinin ek eğitim alması ve profesyonel donanım aletlerinin bulundurulması gereken ameliyatlar olarak özetlenebilir.

Laparoskopik Cerrahi Ameliyatı Ne Kadar Sürer?

Teşhis amacıyla yapılan laparoskopik operasyonlar çoğunlukla yarım saat sürmektedir. Ancak öncesinde hastaya anestezi verileceğinden bu süre 45-50 dakikaya çıkabilir. Tedavi amaçlı laparoskopik operasyonlar ise yapılacak olan müdahalenin türü ve niteliğine göre 1 ila 3 saat sürebilir. Bazı ileri teknik gerektiren operasyonlarda ise bu sürenin daha da uzun sürdüğü görülmektedir.

 

Hangi hastalıklarda uygulanır?

Gelişen teknolojiyle birlikte artık cerrahi operasyonların önemli bir bölümü laparoskopi yani kapalı teknikle yapılabiliyor.

Bu ameliyatlar büyük kesi olmadan, uygun vakalarda hatta pankreas kanseri cerrahisi gibi çok zor ameliyatlarda bile başarılı sonuçlar veriyor.

Hastanede kalış süresini kısaltması, hastaların daha kısa sürede günlük aktivitelerine dönebilmesine olanak sağlıyor.

Peki, laparoskopik cerrahi hangi hastalıklarda uygulanır?

Laparoskopik cerrahide yaş sınırı var mı?

Riskli mi, komplikasyonları neler?

Kozmetik açıdan avantajları neler?

Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz laparoskopik cerrahi hakkında merak edilenleri yanıtladı

 

Doç. Dr. Taha Takmaz

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights