merdiven çıkmak kalp hastalığı riskini azaltıyor

merdiven çıkmak kalp hastalığı riskini azaltıyor

Atherosclerosis adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırma, günde 5 kattan fazla merdiven çıkmanın kardiyovasküler rahatsızlık riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltabileceğini ortaya koydu.

♦ Merdiven çıkmak harika bir egzersizdir ve kalp sağlığına yardımcı olur

Araştırmaya göre günde beş kattan fazla merdiven çıkmak kalp hastalığı riskini azaltıyor

Kalça kasları, kuadriseps kasları, hamstring ve baldır kasları aktive edilir ve kardiyovasküler sağlık iyileşir…

Küçük adımlarla yaparsanız kardiyo o kadar da kötü değildir .

Yeni bir araştırmaya göre, her gün en az 50 merdiven çıkmak kalp hastalığı riskinizi önemli ölçüde azaltabilir.

Atherosclerosis dergisinde yayınlanan araştırma , günde beş kattan fazla merdiven çıkmanın kardiyovasküler rahatsızlık riskini yaklaşık yüzde 20 oranında azaltabileceğini buldu.

Aterosklerotik kardiyovasküler hastalık (ASCVD) gibi kardiyovasküler hastalıklar, koroner arter hastalığı ve felçlerle birlikte dünya çapında morbidite ve mortalitenin önde gelen nedenleridir.

–   HCA Regents Başkanı ve profesör Dr. Lu Qi:

“Kısa süreli yüksek yoğunluklu merdiven çıkma, özellikle mevcut fiziksel aktivite önerilerini karşılayamayanlar arasında, kalp-solunum kondisyonunu ve lipid profilini iyileştirmenin zaman açısından verimli bir yoludur”

–   New Orleans’taki Tulane Üniversitesi Halk Sağlığı ve Tropikal Tıp Okulu:

“Bu bulgular, genel popülasyonda ASCVD için birincil önleyici tedbir olarak merdiven çıkmanın potansiyel avantajlarını vurgulamaktadır.”

Araştırma için araştırmacılar, 450.000 yetişkinden oluşan Birleşik Krallık Biyobankasından alınan verileri kullandılar ve katılımcılar, ailelerindeki kardiyovasküler hastalık geçmişinin yanı sıra genetik risk faktörleri ve belirlenmiş risk faktörlerine göre analiz edildi.

-Katılımcılara ayrıca yaşam tarzı alışkanlıkları ve merdiven çıkma sıklıkları da soruldu; ortalama takip süresi 12,5 yıldı.

Sonuçlar, her gün daha fazla merdiven çıkmanın, daha az duyarlı kişilerde kardiyovasküler hastalık riskini azalttığını ortaya çıkardı; Dr. Qi, daha duyarlı kişilerde artan kalp hastalığı riskinin “etkili bir şekilde dengelenebileceğini” söyledi…

 

–    Dr Qi:

“Bu çalışma, özellikle birden fazla ASCVD risk faktörüne sahip kişiler için merdiven çıkmanın ASCVD riski üzerindeki koruyucu etkilerine dair yeni kanıtlar sağlıyor..”

 

 ‘Önemli bir eğitim etkisi’

 

–   İngiltere’deki Teesside Üniversitesi’nde spor ve egzersiz alanında kıdemli öğretim görevlisi olan ve araştırmanın bir parçası olmayan Dr. Nicolas Berger:

”Merdivenden çıkmanın düz bir yüzeyde yürümekten daha fazla fayda sağladığını çünkü bunun “daha fazla kas kullanımını gerektirdiği gibi aynı zamanda daha fazla kas kullanımını da gerektirdiğini” söylüyor. Biraz denge ve kaba motor becerileri..

Bunlar ‘kısa patlamalar’ halinde olsa da, yine de ‘kardiyovasküler sisteminizin çok fazla aktiviteye ihtiyacı olduğunu ve bu nedenle insanların merdiven çıkarken sıklıkla nefes nefese kaldıklarını.’ söyleyebilirim..

Bu kısa, aralıklı aktivite patlamaları, kardiyovasküler hastalık riskini azaltma açısından büyük faydalar sağlıyor. Kalp atış hızınızı ve oksijen alımınızı önemli ölçüde artırabilir ve vücutta olumlu adaptasyonlara neden olabilirler..

 

Her ne kadar günde 50 adım çok fazla görünmese de ‘önemli bir antrenman etkisi yaratabilir.’

Dr Berger, bu tür hareketlerin kalça kasları, kuadriseps kasları, hamstring ve baldır kaslarının yanı sıra merkezdeki kasları da harekete geçirdiğini söylüyor.

Eğer pek koşucu değilseniz merdiven çıkmanın faydalı bir seçenek olabileceğini öne sürebilirim..

Çoğu insanın evinde veya dışarıdayken kolayca erişebilmesi nedeniyle, pek çok kişi için sadece yürümek veya koşmak yerine çekici bir alternatif..

Merdiven yoksa dik yokuşlardan inip çıkmanın da benzer faydaları ve talepleri vardır. Yerden kalkmanın veya alçak zeminin güç ve denge açısından faydaları vardır, ancak kardiyovasküler sistem için çok fazla faydası yoktur.

Genel olarak, bu aktiviteyi hareketsiz insanlar, risk altındaki kişiler veya sağlıklı kalmaya çalışan herkes için günlük alışkanlıklara dahil etmek iyi bir öneri”

Y ve Z kuşağının ortak kaygısı
Y ve Z kuşağının ortak kaygısı

♦ Günde kaç adım erken ölüm riskini azaltabilir

Araştırmacılar, bir kişinin ne kadar çok yürürse o kadar iyi olduğunu söyledi

Yeni bir araştırmaya göre günde sadece 4.000 adım , bir kişinin erken ölüm riskini azaltmak için yeterli olabilir; ancak akademisyenler, insanların her ilave adımdan sağlık açısından daha fazla fayda elde ettiğini buldu.

Fitness takipçileri ve akıllı telefonlar, insanların günde 10.000 adım atmaya her zamankinden daha fazla odaklandığı anlamına geliyor.

-Ancak Avrupa Önleyici Kardiyoloji Dergisi’nde yayınlanan yeni çalışma, bir kişinin sağlığına fayda sağlamak için her gün yürümesi gereken adım sayısının önceden düşünülenden daha düşük olabileceğini ortaya çıkardı..

 

-Araştırmacılar, günde en az 3.967 adım yürümenin, kişinin herhangi bir nedenden dolayı ölüm riskini azaltmaya başlamasına yardımcı olduğunu buldu ..

 

Günde en az 2.337 adım yürümek kalp hastalıklarından ölme riskini azaltmaya başladı..

 

Türünün bugüne kadarki en büyüğü olan çalışma, bir kişi ne kadar çok yürürse erken ölüm riskinin o kadar düşük olduğu sonucuna vardı.

İnsanlar günde 20.000 adım kadar yürüseler bile sağlık yararlarının artmaya devam ettiğini söylediler.

 

Herhangi bir nedenden veya kardiyovasküler hastalıktan (kalp ve kan damarları hastalıkları) ölme riskinin, kişinin yürüdüğü her 500 ila 1000 ekstra adımla önemli ölçüde azaldığını buldular.

-Gerçekten de, günde fazladan 1000 adım atmak, herhangi bir nedenden ölme riskinde yüzde 15’lik bir azalmayla ilişkilendirilirken, günde 500 adımlık bir adım atmak, kardiyovasküler hastalıktan ölme riskinde yüzde yedilik bir azalmayla ilişkilendirildi..

 

Polonya’daki Lodz Tıp Üniversitesi’nde kardiyoloji profesörü Maciej Banach ve ABD’deki Johns Hopkins Üniversitesi Tıp Fakültesi Ciccarone Kardiyovasküler Hastalıkları Önleme Merkezi’nde yardımcı profesör olan Maciej Banach liderliğindeki akademisyenler, üzerinde çalışılan 17 farklı konuyu inceledi. neredeyse 227.000 kişi.

İnsanlar ortalama yedi yıl boyunca izlendi.

–   Prof Banach:

“Çalışmamız ne kadar çok yürürseniz o kadar iyi olduğunu doğruluyor.. Bunun, yaşa bakılmaksızın ve dünyanın ılıman, sub-tropikal veya sub-kutup bölgesinde ya da karışık iklimlere sahip bir bölgede yaşamanıza bakılmaksızın hem erkekler hem de kadınlar için geçerli olduğunu bulduk..

Ayrıca analizimiz, herhangi bir nedenden kaynaklanan ölümleri önemli ölçüde azaltmak için günde 4.000 kadar az adımın gerekli olduğunu ve kardiyovasküler hastalıklardan kaynaklanan ölümleri azaltmak için daha da az adımın gerekli olduğunu gösteriyor..

Kardiyovasküler hastalıklar gibi spesifik durumları hedef alan giderek daha fazla gelişmiş ilaca sahip olduğumuz bir dünyada, analizimizin ana kahramanı olan diyet ve egzersiz de dahil olmak üzere yaşam tarzı değişikliklerinin en azından bunun kadar etkili olabileceğini her zaman vurgulamamız gerektiğine inanıyorum. hatta kardiyovasküler riski azaltmada ve yaşamları uzatmada daha da etkili.”

 

–   Kosova Üniversitesi Klinik Merkezi’nden ve makalenin kıdemli yazarı Dr. Ibadete Bytyci:

“Şu ana kadar, hem üzerinden geçebileceğimiz kesme noktaları açısından, en uygun adım sayısının ne olduğu açık değil. sağlık açısından faydalarını, varsa üst sınırını ve bunun insan sağlığında oynadığı rolü görmeye başlıyoruz. Ancak günde 20.000’e kadar adım sayısına ilişkin sınırlı veri bulunduğunu ve bu sonuçların daha büyük insan gruplarında doğrulanması gerektiğini vurgulamalıyım.”

İngiltere’deki sağlık yetkilileri daha önce insanları sadece mesafeye veya adım sayısına odaklanmak yerine yürüyüş hızını artırmaya odaklanmaya çağırmıştı.

İngiltere Halk Sağlığı ve Kraliyet Pratisyen Hekimler Koleji’nin 2018 tavsiyesine göre insanlar “sadece 10.000 adıma değil, hızlı yürüyüşe odaklanmalı”.

 

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights