Cinsel yolla bulaşan enfeksiyon (CYBE) frengi oranları artıyor ve 2000’li yılların başından bu yana geçen yirmi yılda önemli ölçüde arttı.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri’nin (CDC) yayınladığı bir rapora göre , frengi 1950’lerden bu yana görülmeyen oranlarda kaydedildi ve yalnızca 2020 ile 2021 yılları arasında yüzde 30 civarında arttı..

CDC verileri, 2020 yılında ABD’de 134.000 frengi vakası rapor edildiğini, bu rakamın 2021’de 176.000 vakaya yükseldiğini gösteriyor. Bu, 2000’li yılların başlarında kaydedilen frengi oranlarına kıyasla çok büyük bir sıçramadır; vaka sayısı yalnızca 30.000’dir . her yıl kaydedildi.

Frengi için yapılan kan testinin dosya fotoğrafı. Yeni bir CDC raporu, frengi vakalarının 2020 ile 2021 arasında yüzde 30 arttığını ortaya çıkardı..

 

Frengi , Treponema pallidum bakterisinin bir alt türünün neden olduğu bir enfeksiyondur ve genellikle kişiden kişiye vajinal, anal veya oral seks yoluyla bulaşır..

 

–   Cambridge Halk Sağlığı Kıdemli Araştırma Görevlisi Sarah Steele:

“Frengi enfeksiyonları genellikle asemptomatiktir ve semptomlar diğer birçok yaygın durumu yansıtır ve bu nedenle ciddi etkileri olana kadar teşhis edilemeyebilir. Tedavi olmadan insanlar bunu başkalarına yayabilir..

Aslında, frengi semptomları çoğu kişi için hemen belirgin olmayabilir ve semptomatik olanlar için semptomlar bir süreliğine ortadan kaybolabilir veya diğer yaygın hastalıkları taklit edebilir, bu da yanlış teşhise veya tedavinin gecikmesine yol açabilir..

Frengi genellikle birincil, ikincil, gizli ve üçüncül aşamalar olarak bilinen birkaç aşamada gelişir ve her aşamada farklı semptomlar görülür. İlk ortaya çıkanlar genellikle cinsel organların içinde veya çevresinde veya ağızda maruziyetten iki ila altı hafta sonra gelişen şankrlar veya küçük, ağrısız yaralar veya ülserlerdir. Sonraki aşamalarda, genellikle ellerde veya ayaklarda lekeli kırmızı döküntülerin yanı sıra küçük cilt büyümeleri, ağızda beyaz lekeler, yorgunluk, baş ağrıları, eklem ağrısı, ateş ve şişmiş bezler görünebilir.”

frengi grafiği

CDC CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIK GÖZETİMİ 2021 RAPORU

Son on yılda frengi vaka oranındaki değişiklikleri gösteren CDC grafiği, aynı zamanda tanı aşamasını da göstermektedir..

2021 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nde toplam 176.713 sifiliz vakası, 51.830 erken birincil olmayan ikincil olmayan sifiliz vakası ve 53.767 birincil ve ikincil sifiliz vakası rapor edildi..

2020 ile 2021 yılları arasında toplam frengi oranı %31,7 (100.000’de 40,4’ten 53,2’ye), erken birincil olmayan ikincil olmayan sifiliz oranı %20,0 (100.000’de 13,0’dan 15,6’ya) arttı ve birincil ve ikincil frengi oranı frengi %28,6 arttı (100.000’de 12,6’dan 16,2’ye).

Bazı kişilerde hiçbir belirti görülmezken bazılarında ise kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelir ve hastalık daha sonra hiçbir belirtinin görülmeyebileceği latent evreye geçer..

 

–  İngiltere’deki Anglia Ruskin Üniversitesi’nden tıp profesörü Simon Bishop:

“Sonunda kalp, gözler, beyin ve daha geniş sinir sistemi de dahil olmak üzere birçok organda önemli hasara neden olabilecek en yıkıcı aşama olan üçüncül frengiye dönüşmeden önce birkaç yıl sürebilir . Annelerin hastalığı doğmamış çocuklarına bulaştırması da mümkündür ; bu durum, genellikle kemik deformitesinin neden olduğu oldukça ciddi şekil bozukluklarının yanı sıra bir dizi başka sağlık sorunuyla ilişkili olan konjenital sifiliz adı verilen bir duruma yol açar.”

 

CDC raporu ayrıca 2020 ile 2021 yılları arasında konjenital sifiliz vakalarında yüzde 30’un üzerinde bir artış olduğunu ortaya çıkardı.

–    Steele:

“Yıllarca tedavi edilmezse frengi beyni veya vücudun diğer kısımlarını etkileyerek uzun vadeli ciddi sorunlara neden olabilir…Verilerde görülen vakalardaki bu artış, muhtemelen Kovid-19’un sağlık sistemi üzerindeki etkileri ve gözden kaçan semptomların yanı sıra insanların seks yapma biçimindeki değişikliklerden kaynaklanıyor..

CYBE oranlarındaki değişiklikler kısmen özellikle yüksek risk gruplarındaki davranış değişikliklerine bağlanabilir, ancak aynı zamanda personel ve fon eksikliği nedeniyle bazı hizmetlerin kapatılmasının yanı sıra pandemi sırasında taramaya katılımdaki düşüşlere de bağlanabilir.” dedi. “COVID sırasında birçok insanın ve kaynağın yeniden konuşlandırılması birçok hizmeti yok etti.”

 

Aynı zamanda, sıklıkla teşhis edilememesi veya soğuk algınlığı veya grip olarak göz ardı edilmesi ve dolayısıyla kazara başkalarına yayılması da dahil olmak üzere bir dizi başka faktörün birleşiminden de kaynaklanabilir.

Bishop, hem heteroseksüel hem de MSM (erkeklerle seks yapan erkekler) cinsel ilişkilerinde kondom kullanımının azalmasının başka bir etken olabileceğini öne sürüyor.

–   Bishop:

“Bu, prezervatif kullanmaya gerek kalmadan HIV’e karşı koruma sağlayan PrEP (maruziyet öncesi profilaksi) ilaçlarının ortaya çıkışının yanı sıra, HIV enfeksiyonu korkusunda genel nüfus çapında bir azalma tarafından yönlendirildi”

 

cdc grafikleri frengi


CDC CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIK GÖZETİMİ 2021 RAPORU

Frengi vakaları açısından 2012 ile 2021 arasındaki farkı gösteren CDC grafiği. 2012 yılında, iki eyalet, Columbia Bölgesi (DC) ve bir ABD bölgesi (mevcut verilere sahip alanların %7,4’ü), 100.000 nüfus başına 7,6 vakadan daha yüksek veya buna eşit olarak bildirilen birincil ve ikincil sifiliz oranına sahipti. Bu sayı 2021’de 42 eyalete, DC’ye ve bir ABD bölgesine (mevcut verilere sahip alanların %80,0’ı) yükseldi..

Amerikan Samoası ve Kuzey Mariana Adaları Topluluğu, 2018’de birincil ve ikincil sifiliz vakalarına ilişkin verileri CDC’ye raporlamaya başladı; Bu alanlar için o yıldan önceki veriler mevcut değildir. Aralık 2021’de meydana gelen bir ağ güvenliği olayı nedeniyle Maryland Sağlık Bakanlığı 2021 STD vaka bildirimi verilerini tamamlayamadı..

–   Bishop:

“Bazı popülasyonlarda gündelik sekste kısmen Tinder ve Grindr gibi uygulamaların da etkisiyle genel bir artış; ne kadar çok kişiyle korunmasız seks yapılırsa risk de o kadar artar. Son yıllarda halk sağlığının odak noktası klamidya, özellikle de klamidya oldu. Çünkü CYBE olarak daha yaygın ve teşhis edilmesi daha kolay.. Sonuç olarak frengi biraz ihmal edildi; hâlâ kan bazlı cinsel sağlık taramalarında ve hamile kadınlarda rutin olarak test ediliyor, ancak halkın bilincinde diğer bazı enfeksiyonlarla aynı yeri tutmuyor.”

CDC raporu ayrıca 2021’deki klamidya ve bel soğukluğu oranlarının frengi oranlarını çok geride bıraktığını, 2021’de 1,6 milyondan fazla klamidya vakasının ve 700.000’den fazla bel soğukluğu vakasının rapor edildiğini ortaya çıkardı . Rakamlar, 2020 rakamlarına göre klamidyada yüzde 4, bel soğukluğunda ise yüzde 4,6 artışa işaret ediyordu.

–   Bishop:

“Her ne kadar klamidya, bel soğukluğu ve herpes gibi hastalıklar bazı rahatsız edici semptomlara neden olsa da ve HPV ve hepatit B/C kanserlere (sırasıyla tipik olarak rahim ağzı/ağız ve karaciğer) yol açabilse de, diğer CYBE’lerle karşılaştırıldığında [sifilizin] göreceli ciddiyeti açısından,” Bishop, bunların hiçbiri tedavi edilmemiş sifilizle aynı bulaşma kolaylığı ve çoklu organ tutulumu kombinasyonuna sahip değil”

Hastalık antibiyotiklerle tedavi edilebildiğinden vakalardaki bu artış felaket değil. Ancak birçok bakteriyel enfeksiyonda olduğu gibi sifiliz de birçok ilaca karşı bir dereceye kadar direnç geliştirmeye başlamıştır ..

 

–   Bishop:

“Frengi antibiyotiklerle (genellikle benzatin penisilin G) kolayca tedavi edilebilse de, ilaca direncin ortaya çıktığına dair bazı kanıtlar var” dedi. “Eğer bu gerçekleşirse, hastalığın tedavisi çok daha zor hale gelebilir, bu da hastalığın önlenmesini ve erken teşhisini daha da önemli hale getirir.”

Steele, vakalardaki bu artışlar büyük görünse de, frenginin hâlâ klamidya ve bel soğukluğu da dahil olmak üzere diğer birçok CYBE’den çok daha düşük sayılarda görüldüğünü vurguluyor.

“Frenginin mutlak rakamlar açısından düşük kaldığını hatırlamak da önemlidir, bu nedenle yüzde olarak ifade edilen küçük bir artış, diğer CYBE’lerden çok daha anlamlı bir artış gibi görünebilir”