tam tahıllı beslenme

tam tahıllı beslenme

Uluslararası Tam Tahıl Günü münasebetiyle yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte, tam tahılların günlük alımının 30-40 grama çıkarılmasının kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini %20'ye kadar azalttığını duydu.

♦ Araştırmacılar, tam tahıllı beslenmenin kardiyovasküler hastalık riskini azaltabileceğini söylüyor

Bu makale özel raporumuzun bir parçasıdır Tam tahıllar: sağlıklı ve sürdürülebilir beslenmenin önemli kısmı .

 İlk Uluslararası Tam Tahıl Günü münasebetiyle yakın zamanda düzenlenen bir etkinlikte, tam tahılların günlük alımının 30-40 grama çıkarılmasının kardiyovasküler hastalık (KVH) riskini %20’ye kadar azalttığı söylendi..

-Tam Tahıl Girişimi tarafından düzenlenen etkinlik, tam tahılların beslenme, refah ve sürdürülebilirlik üzerindeki olumlu etkisini vurgulamak için araştırmacıları ve politika yapıcıları bir araya getirdi..

-Tam Tahıl girişimi, kendini tam tahılları teşvik etmeye adamış önde gelen uluslararası kuruluşların bir ortaklığıdır ve AB üye ülkelerini ulusal beslenme kılavuzlarında tam tahıllara öncelik vermeye çağırmaktadır .

Bu, KVH ile ilişkili risk faktörlerinin azaltılması ihtiyacının politika çevrelerinde giderek daha fazla kabul görmesinin ardından geldi..

 

Son zamanlarda, Avrupa Parlamentosu’nun çevre, halk sağlığı ve gıda güvenliği komitesi (ENVI), KVH’nin geliştirilmesi, tedavisi ve önlenmesinde yaşam tarzı faktörlerinin belirlenmesi ihtiyacını vurguladı ve bunu, kardiyovasküler hastalıkların azaltılmasına yardımcı olabilecek politika değişikliklerinin bilgilendirilmesinde önemli bir adım olarak kabul etti. CVD gelişimi ile ilişkili riskler..

 

Yakın zamanda EAT-Lancet Gıda, Gezegen ve Sağlık Komisyonu, tam tahıl tüketiminin, kardiyovasküler hastalıkların yanı sıra kolorektal kanser ve tip 2 diyabet riskini azaltmada önemli bir hafifletici faktör olduğu sonucuna vardı.

Bu çalışma, tam tahılın günlük tüketiminin sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenmenin hayati bir parçası olduğuna dair giderek artan kanıtların yalnızca bir örneğidir.

 

 

Kardiyovasküler hastalıklar – Avrupa’nın en büyük katili 

 

Her ne kadar KVH’ye bağlı ölüm oranları yakın zamanda düşmüş olsa da, AB’de altı milyondan fazla yeni KVH vakası ve 1,8 milyondan fazla KVH’ye bağlı ölümle, kardiyovasküler hastalıklar Avrupa’da tek önde gelen ölüm nedeni olmaya devam ediyor ..

 

-Hastalığın AB ekonomisine yılda 210 milyar Euro’dan fazlaya mal olduğu tahmin ediliyor ve bu nedenle sağlık sistemleri ve hükümet bütçeleri üzerinde önemli bir yük oluşturuyor..

 

Artan tarama süreçleri, yeni cerrahi prosedürler ve ilaç formlarının uygulamaya konulması yoluyla hastalıkla mücadele etmek için yoğun bir çaba sarfedilmektedir..

 

Bununla birlikte, yaşam tarzı değişikliklerinin KVH ile mücadelede çok önemli olduğu yaygın olarak kabul edilmektedir..

 

Böyle bir yaşam tarzı değişikliği, tam tahıllara geçiştir; uzmanlar bunun KVH görülme sıklığını önemli ölçüde azaltacağı ve dolayısıyla önemli sosyal ve ekonomik etkileri olacağı konusunda hemfikirdir..

 

♦ Avrupa’da tam tahıl tüketiminin düşük olması

 

Tam tahılların sağlık açısından faydalarına rağmen Avrupa’da tüketimi düşük kalıyor.

-AB’de yapılan araştırmalar, Avrupalıların çoğunluğunun günde bir porsiyondan az tam tahıl yediğini ve Avrupa’da tüketilen tahılların yalnızca %5’inin tam tahıl olduğunu gösteriyor..

 

–  Uluslararası Tahıl Bilimi ve Teknolojisi Birliği (ICC) genel sekreteri Michaela Pichler:

”Hem AB’nin hem de ulusal hükümetlerin politikalara yönelik beslenme politikalarının uygulanmasını desteklemede oynayacak önemli bir role sahip olduğunu söylemeliyim..Boşluklar yaratır ve tam tahıl alımını destekleyecek uygun ortamlar yaratır..

 

Özellikle ortak, küresel bir tam tahıl tanımının oluşturulması ihtiyacını vurgulamak isterim ve bu ortak tanımın Avrupa çapında tam tahıllara standart ve uyumlu bir yaklaşım oluşturmanın yanı sıra, tam tahılların ne olduğu konusunda ortak bir anlayış yaratmanın anahtarı olduğunu söylemeliyim..

Tam tahıllar ve neden önemli oldukları

–   Pichler:

”Net bir tanımın olmayışının tam tahıl alımının önünde önemli bir engel olduğunu belirterek, bunun belirsiz olmasına rağmen Avrupa genelinde tam tahıllara yönelik yaklaşımlar arasında büyük bir eşitsizlik olmaya devam edeceğini ve bu durumun üreticiler için de teknik olarak kafa karıştırıcı hale geleceğini söylemeliyim..

 

Aynı zamanda tam tahıllar konusunda farkındalık yaratmanın önemini de vurgulamalıyım.. Tüketicilerin tam tahılın faydalarını anlamalarına yardımcı olmaya ve tüketicilere bilinçli beslenme seçimleri yapmalarına yardımcı olacak gerçeklere dayalı, kanıtlanmış bilgiler vermeye ihtiyaç duyulduğunu söylemek isterim.”

 

Cereal Partners Worldwide’ın küresel beslenme, düzenleyici ve bilimsel işler grup yöneticisi Ece Nevra, üreticileri iştah açıcı tam tahıllı ürünler yaratmaya yatırım yapmaya teşvik etmeye ihtiyaç duyulduğunu ve böylece tam tahıllara olan talebin canlandırıldığını söyledi..

–   Ece Nevra:

“Endüstrinin tam tahılların faydalarını tüketicilere aktarabilmesini sağlamak için özel-kamu ortaklıklarının oluşturulmasına gerçekten ihtiyaç var”.

Bu duygu , tam tahıl alımını artırmaya yardımcı olabilecek bir dizi somut politika önleminin bulunduğunu söyleyen Nestlé Avrupa İşleri Müdürü Olivera Medugorac tarafından da yinelendi ..

 

Özellikle, tam tahılların besin profiline ilişkin tazminat düzenlemesinin 2006’da yapılması gerektiğini ancak henüz teslim edilmediğini belirttiği düzenlemenin sonuçlandırılması gerektiğinin altını çizdi..

–  Medugorac:

“Sanayinin çok fazla gücü var ancak onları destekleyecek politika önlemleri olmadan ancak bu kadarını yapabilir”

[Zoran Radosavljeviç tarafından düzenlenmiştir]

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights