BİLİM İNSANLARI: DÜNYA ÇORAK BIR ARAZIYE DÖNÜŞECEK!

BİLİM İNSANLARI: DÜNYA ÇORAK BIR ARAZIYE DÖNÜŞECEK!

“BU GEZEGENDEN ÇIKIP DAHA YAŞANABILIR BIR YER BULABILIRSEK BUNUN DAHA TERCIH EDILEBILIR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.”

♦ BİLİM İNSANLARI: DÜNYA ÇORAK BIR ARAZIYE DÖNÜŞECEK!

 

Çorak Toprak Savaşçıları

“BU GEZEGENDEN ÇIKIP DAHA YAŞANABILIR BIR YER BULABILIRSEK BUNUN DAHA TERCIH EDILEBILIR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM.”

Yeni bir aşırı yüklü iklim modeli, dünyanın kara kütlelerinin dev bir süper kıtaya dönüşeceğini öne sürüyor – ve eğer insanlar bu değişimden sağ çıkmayı başarabilirse, biz de dünyanın kalbindeki çöl gezegeni Arrakis’in sakinleri gibi olacağız..

. (Kumul “serisi.)

 

Bristol Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen ve Nature Geosciences dergisinde yayınlanan yeni bir çalışma , önümüzdeki 250 milyon yıl içinde kıtaların, “Pangea Ultima” adını verdikleri aşırı sıcak bir süper kıtayı oluşturacak şekilde değişeceğini öngörüyor..

Bunu yaratan koşullar nedeniyle çoğu memeli için misafirperver değildir..

 

Spesifik olarak, çevre ve jeofizik araştırmacıları, çalışmalarında, tektonik kaymadan kaynaklanan volkanik aktivitenin ve ardından karbondioksitin potansiyel olarak Dünya’nın mevcut seviyelerinin iki katından fazlasına yükselmesinin, Pangea Ultima’daki arazinin çoğunu “çorak” hale getireceğini tahmin ediyor. çalışmanın Nature özetine ..

 

Bristol Üniversitesi’nin rahatsız edici araştırmayla ilgili basın bülteninde belirttiği gibi, okulun son teknoloji iklim modelleme süper bilgisayarı, Pangea Ultima’nın yaratılışı sırasında gezegenin ortalama 100 Fahrenheit dereceden fazla sıcaklıkla çalışacağını buldu.. Tektonik yanardağ faaliyeti nedeniyle atmosfere salınan CO2’ye kadar

Daha da kötüsü, Pangea Ultima’nın oluştuğu dönemde Güneş muhtemelen yüzde 2,5 daha parlak hale gelecek ve bu da güneş ışınımının artmasına yol açacak ve bu da her şeyi daha da sıcak hale getirecek; yalnızca bildiğimiz memeli yaşamını değil, çoğu bitkiyi de yok edecek..

 

Sadece Çöller

 

–   Araştırmanın baş yazarı Alexander Farnsworth:

“Insanların Pangea Ultima’da yürüyecek kadar uzun süre hayatta kalabilecekler.. Ancak Frank Herbert’in yerli çölün zorlu yaşamlarını anlatan ufuk açıcı bilim kurgu dizisi “Dune “da tasvir edilen insanlara benzeyecekler..  Fremen halkı yaşıyor..

İnsanlar çöl ortamlarında daha mı uzmanlaşıyor, daha mı gececileşiyor yoksa mağaralarda mı kalıyor?

Bu gezegenden çıkıp daha yaşanabilir bir yer bulabilirsek bunun daha tercih edilebilir olacağını düşünüyorum.”

Her ne kadar kulağa korkutucu gelse de, araştırmada yer almayan Alman jeolog Hannah Davies, yok oluş olaylarının Dünya tarihinde defalarca yaşandığına ve şüphesiz tekrar yaşanacağına dikkat çekti..

 

–   GFZ Alman Yer Bilimleri Araştırma Merkezi’nde görev yapan Davies:

“Geçmişte yok oluş olayları yaşandı ve gelecekte de olacak.  ” “Sanırım hayat bunu atlatacak. Bu biraz kasvetli bir dönem.”

Nature , ilginçtir ki, okulun modellemesinde insan kaynaklı karbon emisyonlarını hesaba katmadı .

 İKLİM AŞIRILIKLARI KARA MEMELİLERİNİN NESLİNİN TÜKENMESİNE NEDEN OLACAK 

Memeliler, Senozoik sırasındaki ısınma ve soğumaya karşı adaptasyonları ve dirençleri sayesinde yaklaşık 55 Myr boyunca Dünya’ya hakim oldular..

Emilen güneş radyasyonu, birkaç milyar yıl içinde termal radyasyon emisyonunu aştığında, kontrolden çıkmış bir serada eninde sonunda tüm yaşam yok olacak..

Ancak, levha tektoniğiyle bağlantılı uzun vadeli süreçler nedeniyle Dünya’yı doğal olarak memeliler için yaşanmaz hale getiren koşullar daha erken gelişebilir..

~250 Myr’de tüm kıtalar birleşerek Dünya’nın bir sonraki süper kıtası Pangea Ultima’yı oluşturacak..

Pangea Ultima’nın yaratılışının ve çürümesinin doğal bir sonucu, volkanik yarılma ve gaz çıkışındaki değişiklikler nedeniyle  aşırılıklar olacaktır..

Burada artan pCO\2�CO\2 nin arttığını gösteriyoruz, güneş enerjisi (  ; bugüne göre yaklaşık +%2,5 W m − 2 daha fazla) ve kıtasallık (okyanustan uzakta sıcaklıkların daha geniş aralığı), memeli yaşamına zararlı ısınmanın artmasına neden olur..

Bunların memelilerin fizyolojik sınırları (kuru termometre, ıslak termometre ve Humidex ısı stresi göstergeleri) üzerindeki etkilerini ve ayrıca gezegensel yaşanabilirlik endeksini değerlendiriyoruz..

Memelilerin hayatta kalmaya devam ettiği göz önüne alındığında, tahmin edilen 410-816 ppm’lik arka plan(p_{\mathrm{CO__2}\) seviyeleri, artan F⨀ ile birleştiğinde muhtemelen iklimin devrilme noktasına ve kitlesel yok oluşlarına yol açacaktır ..

 

Sera gazlarının antropojenik emisyonları, Dünya’nın iklimini milyonlarca yıldır görülmeyen daha sıcak bir duruma doğru itiyor  ve bu da ekosistemin dayanıklılığı üzerinde olumsuz etkiler yaratıyor. Ancak, Dünya’nın baskın karasal hayvan türü olan memelilerin, üstünlüklerini tehdit edecek bir iklimsel dönüm noktasına ulaşıp ulaşamayacağı veya ne zaman ulaşacağı bilinmiyor…

Sherwood ve Huber  , mevcut küresel ısınmanın sıcaklıkları karadaki memelilerin fizyolojik sınırlarının üzerine çıkararak dünyanın bazı bölgelerini yaşanmaz hale getireceğini öne sürdü..

 

Memeli soyu (Chordata filumunun Mammalia sınıfına ait endotermik omurgalılar dahil) ilk olarak ~310 milyon yıl önce (Ma)ortaya çıktı , ancak yalnızca Kretase-Paleojen (K-Pg) yok oluşundan sonra baskın tür haline geldi..

Memelilerin başarısı, büyük iklim dalgalanmaları ve kitlesel yok oluş dönemlerini kapsayan, iklim değişikliğine karşı direnç gösteren neredeyse her karasal biyomun yerleşmesini sağladı. .

Memeli fizyolojisi, daha sıcak, buzullaşmamış iklimler altında gelişen atalardan kalma bir mirasa bağlı olarak, ısı düzenleyici mekanizmalar (ter bezleri, hareket ve dolaşım sistemi) yoluyla aşırı ısıyı uzaklaştıracak şekilde gelişmiştir..

Pangea Ultima'nın yaklaşık 250 milyon yıl içinde Avrupa, Asya ve Afrika'yı kapsayan bir kara kütlesinin Amerika kıtasıyla birleşmesiyle oluşması bekleniyor.
Pangea Ultima’nın yaklaşık 250 milyon yıl içinde Avrupa, Asya ve Afrika’yı kapsayan bir kara kütlesinin Amerika kıtasıyla birleşmesiyle oluşması bekleniyor.

 

♦ 250 MİLYON YIL SONRA DÜNYA KITALARI BÖYLE GÖRÜNECEK 

Artan güneş radyasyonu daha fazla ısınmaya neden olacaktır. Pangea Ultima’nın oluşumu sırasında Güneş’in %2,5 daha parlak olacağı tahmin ediliyor; bu, yıldızın hidrojen yakıtının daha fazlasını yakması ve çekirdeğini küçülterek nükleer füzyon hızını artırmasının bir sonucu.

En kötü senaryoda, COCO2 gezegenin yüzeyinin yalnızca %8’i (kıyı ve kutup bölgeleri) çoğu memeli yaşamı için yaşanabilir olacaktır; buna karşılık bu oran yaklaşık %66’dır. Bugün.

–   Farnsworth:

“Bu kitlesel bir yok oluşa yol açacak.. Bu sadece memeliler için geçerli değil. Bitki yaşamı ve diğer yaşam türleri için de geçerli olabilir. Bundan çıkan şey herkesin [tahminidir]. Diğer kitlesel yok oluşlarda yeni bir tür baskın olma eğilimindedir.”

Uzun vadeli iklim modellemesine odaklanan araştırmacılar, insan faaliyetlerinden kaynaklanan karbon emisyonlarını dikkate almadı.

♦ HAYATTA KALMA UMUTLARI 

 

Daha önce Pangea Ultima 3’ün oluşumunu inceleyen Davies , bazı memeli canlılarının çevresel değişimlere rağmen hayatta kalabilmesinin mümkün olduğunu söylüyor..

–    Davies:

“Hepsinin neslinin tükenip tükenmemesi yalnızca bir sonuçtur, ancak [tek] sonuç bu değildir.. Pangea Ultima’nın nerede oluşacağı da belli değil. Farnsworth’un modellemesi sıcak tropik bölgelerde birleşeceğini varsayıyor, ancak diğer senaryolar Kuzey Kutbu’nun tepesinde oluşabileceğini ve yaşamın daha iyi olabileceği daha soğuk koşullara yol açabileceğini öne sürüyor..

Pangea ve önceki diğer süper kıtaların iç kısımlarında geniş çöllere sahip olduğuna dair bazı kanıtların bulunduğunu, bunun da yaşanabilir toprakların alanını azalttığını ve yok oluşlara yol açtığını söylüyorum..

Yaklaşık 200 milyon yıl önce ‘Triyas sonundaki yok oluş olayında da benzer şeylerin olduğunu görüyorsunuz'” .

Farnsworth, eğer insanlar 250 milyon yıl sonra hâlâ ortalıktaysa, Dünya’nın 1965 tarihli bilim kurgu romanı Dune’a benzemesiyle uyum sağlamanın yollarını bulmuş olabileceklerini düşünüyor. .

–   Farnsworth:

 

“İnsanlar çöl ortamlarında mı daha uzmanlaşıyor, daha gececi mi oluyor yoksa mağaralarda mı kalıyor? Bu gezegenden çıkıp daha yaşanabilir bir yer bulabilirsek bunun daha tercih edilebilir olacağından şüpheleniyorum..

Ancak her şey felaket ve kasvet olmayabilir.. Geçmişte de yok oluş olayları yaşandı ve gelecekte de yok oluş olayları olacak. Hayatın bunu atlatacağını düşünüyorum. Bu biraz kasvetli bir dönem..”

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights