Vitaminler Nelerdir

Vitaminler Nelerdir

Vitamin, bir organizmanın yetersiz miktarlarda (eğer üretiliyorsa) ürettiği, ancak yine de vücudundaki önemli işlevler için ihtiyaç duyduğu organik bileşiklerin çeşitliliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Vitaminler Nelerdir ve Gerçekten Bunları Almamız Gerekiyor mu?

Vitamin, bir organizmanın yetersiz miktarlarda (eğer üretiliyorsa) ürettiği, ancak yine de vücudundaki önemli işlevler için ihtiyaç duyduğu organik bileşiklerin çeşitliliğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir.

Bu temel mikro besinleri elde etmek için organizmanın bunları uygun besin kaynaklarından temizlemesi gerekir.

-Organizmalar bu ‘hayati’ molekülleri farklı miktarlarda ürettiklerinden, bir canlı için çok ihtiyaç duyulan bir besin, bir başka canlı için vitamin sayılacak kadar az olmayacaktır.

Örneğin köpekler kendi C vitaminini (karaciğerlerinde) sentezler, ancak balıklar, kuşlar, kobaylar ve insanlar bunu yapamaz.

Bu kimyasallar bir organizmanın büyümesine, çoğalmasına veya hayatta kalmasına yardımcı olmak için çok çeşitli görevleri yerine getirir.

-Bazıları sinyal görevi görerek diğer materyallerin metabolizmasını düzenler. Diğerleri enzimlerin ya doğrudan kofaktör olarak çalışmasına ya da dolaylı olarak kofaktör üretiminde çalışmasına yardımcı olur. (Kofaktör , birenzimin katalizör rolü için gerekli olan, protein olmayan bir kimyasal bileşik veya metalik iyondur (katalizör, kimyasal reaksiyonun hızını artıran bir maddedir ). Kofaktörler, biyokimyasal dönüşümlere yardımcı olan “yardımcı moleküller” olarak düşünülebilir .)

İlk Vitaminleri Kim Keşfetti?

Şu anda vitamin dediğimiz besin kategorisini oluşturan tek bir keşif yoktu. 19. yüzyılın sonlarında kimya ve biyoloji bir araya gelerek insan beslenmesinin karmaşıklığına dair bir dizi içgörü sağladı.

Bilim adamları, sağlıklı bir beslenmede proteinlerin, karbonhidratların, yağların ve minerallerin doğru dengesinden daha fazlasının olması gerektiğini fark ediyorlardı. Hayvanların büyümesi ve gelişmesi üzerine yapılan ve birçoğu sütün modifikasyonunu içeren çeşitli çalışmalar, yaşam için gerekli olan ve son derece küçük konsantrasyonlarda bulunan faktörlerin varlığına işaret etti.

    -1901’de Hollandalı bilim adamı Gerrit Grijns , Endonezya’da beri-beri adı verilen yıkıcı bir hastalığın salgınlarından besin eksikliğinin sorumlu olabileceğini öne sürdü.

Meslektaşı Christian Eijkman’ın yazdığı ek yazı, Polonyalı bir biyokimyacıya, şüphesiz bilimdeki en havalı isimlerden biri olan Kazimierz Funk’a , daha derine inerek, hastalığı önleyebileceğini öne sürdüğü belirli bir tür nitrojen bileşiğini (amin adı verilen) ortaya çıkarma konusunda ilham verdi.

‘ Hayati amin ‘ olarak adlandırılan Funk’ın B3 vitamini veya niasin keşfi, bize hem vitamin terimini hem de organik temel mikro besin eksikliği ile hastalık arasındaki ilk açık bağlantıyı verdi.

Beri-beri’den teknik olarak yakından ilişkili olan B1 vitamini (timin) eksikliği sorumlu olsa da, bu bulgu, çeşitli bileşikleri önemli vücut fonksiyonlarıyla ilişkilendiren bir dizi bulguyu ateşledi.

Bazı Vitamin Örnekleri Nelerdir?

İnsanlar için şu anda vitamin olduğu düşünülen bir düzineden fazla bileşik bulunmaktadır. Bazıları yağda, diğerleri suda daha kolay çözünür ve et, yeşillik, kuruyemiş ve mantar gibi belirli kaynaklarda bulunabilir.

Geçmişte almış olabileceğiniz en yaygın örneklerden bazıları şunlardır:

.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights