Kanlarında B3 vitamini olarak da bilinen niasin düzeyi yüksek olan kişilerin kalp krizi veya felç geçirme olasılığı,

Kanlarında B3 vitamini olarak da bilinen niasin düzeyi yüksek olan kişilerin kalp krizi veya felç geçirme olasılığı,

Kanlarında B3 vitamini olarak da bilinen niasin düzeyi yüksek olan kişilerin kalp krizi veya felç geçirme olasılığı, düşük düzeyde olanlara göre daha yüksek olabilir. 

♦Niasin takviyeleri daha yüksek kalp krizi ve felç riskiyle bağlantılıdır

Kanlarında daha yüksek düzeyde niasin bulunan kişiler, muhtemelen çok fazla vitaminin kan damarlarını iltihaplanması nedeniyle kalp krizi veya felç riskiyle daha fazla karşı karşıya kalabilir.

Kanlarında B3 vitamini olarak da bilinen niasin düzeyi yüksek olan kişilerin kalp krizi veya felç geçirme olasılığı, düşük düzeyde olanlara göre daha yüksek olabilir. 

-Rutin olarak zenginleştirilmiş gıdalara eklenen ve takviye olarak alınabilen vitaminin aşırı miktarları kan damarlarını iltihaplandırabilir.

Kalp krizi ve felç dünya çapında önde gelen ölüm nedenleridir..

Araştırmacılar son birkaç on yılda bu rahatsızlıklara ilişkin risk faktörlerini keşfetme konusunda önemli ilerlemeler kaydetmiş olsa da, bunların hepsini tanımlayamadılar.

–   Ohio’daki Cleveland Kliniğinden Stanley Hazen:

“[Yüksek] kolesterolü, [yüksek] tansiyonu, diyabeti ve mevcut tüm risk faktörlerini tedavi ederseniz, yine de kalp krizi geçirebilirsiniz.. Eksik olduğumuz bir şey var”

-Bu boşlukları doldurmak amacıyla Hazen ve meslektaşları, ABD’de 2331 yetişkinden ve Avrupa’da kardiyovasküler taramadan geçmeyi seçen 832 yetişkinden kan örnekleri topladı.

-Ekip, örnekleri sindirim gibi metabolik süreçlerin yan ürünleri olan metabolitler olarak adlandırılan maddeler açısından analiz etti.

-Araştırmacılar daha sonra üç yıl boyunca katılımcılar arasında kalp krizi ve felç gibi kardiyak olay olaylarını izlediler.

4PY adı verilen bir metabolitin yüksek seviyelerine sahip kişilerin böyle bir olayı deneyimleme olasılığının, daha düşük seviyelere sahip olanlara göre ortalama yüzde 60 civarında daha fazla olduğunu buldular.

Bu bileşik yalnızca vücut aşırı niasini parçaladığında ortaya çıkar.

Daha ileri deneyler, 4PY’nin kemirgenlerdeki kan damarlarını iltihaplandırdığını ortaya çıkardı.

Hazen:

“Inflamasyonun kalp hastalığının gelişimine önemli bir katkıda bulunduğunu biliyoruz.

İnsanların yüksek niasin düzeylerine sahip olmasının alışılmadık bir durum olmadığını söylüyorum..  Bu kısmen, Birleşik Krallık ve ABD’nin de dahil olduğu ülkelerde tahıllar ve unlar gibi belirli gıdaların rutin olarak vitaminle zenginleştirilmesinden kaynaklanmaktadır..

Niasin takviyeleri de giderek daha popüler hale geldi..   Çünkü kanıtlar yaşlanma karşıtı faydalara sahip olduğunu gösteriyor. “.

   Ayrıca yakın zamana kadar doktorlar, kardiyovasküler hastalık riski taşıyan kişilere yüksek dozda niasin yazmayı bırakmamıştı; çünkü başlangıçta vitaminin, kolesterolü düşürerek insanları bu rahatsızlıklardan koruduğu düşünülüyordu.

–   Chicago, Illinois’deki Northwestern Üniversitesi’nden Jenny Jia:

“Sanırım bu çalışma, konu vitaminler olduğunda bazen çok fazla iyi şeye sahip olabileceğinizi gösteriyor”  .

Ancak bu araştırma esas olarak Avrupa kökenli insanlar üzerinde yürütüldü. Jia, bu nedenle farklı ırksal veya etnik kökene sahip kişilerde benzer sonuçların ortaya çıkıp çıkmayacağı belli değil diyor.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et