SEDEF HASTALIĞININ BELİRTİLERİ, SAHİP OLDUĞUNUZ TÜRE BAĞLI OLARAK FARKLI OLABİLİR

♦SEDEF HASTALIĞI ÖZ BAKİM İPUÇLARI

Isı bel ağrısını hafifletmeye yardımcı olur. Nemli ısı (banyolar, duşlar ve sıcak paketler) daha iyi sonuç verme eğilimindedir. Ancak elektrikli bir ısıtma yastığı deneyebilirsiniz. Bir seferde 15 ila 20 dakika boyunca sırt ağrınıza uygulayın. Uykuya dalmamak için bir zamanlayıcı ayarlayın. Ped’i her zaman düşük veya orta seviyeye ayarlayın; asla yükseğe ayarlamayın. Ciddi yanıklara neden olabilir.

Sağlıklı bir kiloyu koruyun. Fazla kilolardan kurtulmak belinizin alt kısmındaki yükü hafifletir. Yardıma ihtiyacınız varsa, sizin için en uygun diyet ve egzersiz planı konusunda doktorunuza danışın.

Sigarayı bırakmak. Araştırmalar, sigara içiyorsanız dejeneratif disk hastalığı veya diğer omurga sorunlarına yakalanma olasılığınızın sigara içmeyenlere göre dört kat daha fazla olabileceğini gösteriyor.

Sigara ve diğer tütün ürünlerindeki nikotin, omurga kemiklerinizi zayıflatabilir ve eklemlerinizi yastıklayan süngerimsi disklerdeki hayati besin maddelerini alıp götürebilir. Sağlıklı bir omurga sırtınızın esnek olmasını ve kaslarının sertleşmesini ve ağrımasını önler.

Bir havlu kullanın. Kıvrılmış bir havlu sırt ağrısını hafifletmek için kullanışlı bir araç olabilir. Yatarken leğen kemiğinizin altına koymayı deneyin. Kalçalarınızın havlu üzerinde gevşemesine izin verin ve alt sırtınızdaki gerginliğin giderilmesine yardımcı olun. Sırtüstü nasıl uyuyacağınızı görün.

Özellikle bir yaralanma veya ameliyattan sonra sırt desteği bazen yardımcı olabilir. Ancak çok sık veya çok uzun süre giyilmeleri amaçlanmamıştır.

 

Sedef hastalığı teşhisini sindirmek çok zor olabilir..

Yeni semptomlar hem fiziksel hem de ruhsal sağlığınızı olumsuz etkileyebilir.

Doktorunuz sedef hastalığınıza uygun özel bir plan oluşturmanıza yardımcı olacak olsa da, semptomları uzak tutmak ve ruh sağlığınızı korumak için herkesin yapabileceği bazı şeyler vardır..

 

 Cildinizi Nemli Tutun


Kuru cilt tahrişi ve kaşıntıyı daha da kötüleştirir. Banyodan veya duştan hemen sonra bir havluyla kurulanın – ovalamayın -. Ardından suyu hapsetmesi için kalın bir krem veya losyon sürün. Ancak sıcak ve yapışkan yaz aylarında çok fazla kullanmayın. Kalın kremlerle karışan ter sedef hastalığınızı daha da kötüleştirebilir.

Yatmadan önce kremli cildinizi bir bandaj veya plastik sargı ile sarın. Sabah bölgeyi nazikçe yıkayın. Zamanla bu, pullanmaya yardımcı olabilir.

Sedef Hastalığı Alevlenmeleri İçin vazelin (Petrol Jölesi) Kullanın


Yapışkan bir his verse de vazelin sedef hastalığınızın alevlenmesini önlemeye yardımcı olabilir. Vazelin, yumuşatıcı olarak adlandırılan bir merhem türüdür ve cildi nemlendirmeye, kaşıntıyı hafifletmeye ve pullu lekeleri ve çatlakları azaltmaya yardımcı olur.

Ayrıca cildinizde kalarak diğer topikal kremlerin daha iyi çalışmasına yardımcı olur. Kalın losyonlar veya kremler sürdükten sonra vazelin ile nemi hapsedebilirsiniz.

 

Dikkatli Yıkanın


Banyolar ve duşlar cildinizi kurutabilir. Bunun olmasını engellemek için:

Suyun çok sıcak olmadığından emin olun. Ilık olması en iyisidir.
Bir dakika beklettikten sonra banyo suyuna kokusuz tuzlar veya yağ ya da ince öğütülmüş yulaf ezmesi ekleyin. Sade su nemi emebilir.
Daha az duş alın ve banyo yapın. Bunlar cildinizdeki doğal yağları yok edebilir. Özellikle kış aylarında iki günde bir veya üç günde bir banyo yapın.

 


 Plana Bağlı Kalın


Sedef hastalığı yamalarına her gün kalın bir sıvı sürmek çok eğlenceli olmayabilir. Ama buna devam edin. Doktorunuz kremler veya merhemler reçete ederse, bunları günlük rutininizin bir parçası haline getirin. Bazı şeylerin diğerlerinden daha iyi çalıştığını veya bazılarının semptomlarınızı kötüleştirdiğini fark ederseniz, planınızı değiştirmek için doktorunuzla konuşun..

 

Tetikleyicilerden Kaçının


Sedef hastalığınızı nelerin tetikleyebileceğinin farkında olun. Tetikleyicilerinizi öğrendikten sonra, bunu önlemenin yollarını bulabilirsiniz. Tetikleyiciler kişiden kişiye değişir. Bunlar arasında enfeksiyonlar, aşırı hava koşulları, cildinizde yaralanmalar, sigara, aşırı alkol ve bazı ilaçlar yer alabilir.

 

 Kaşımaktan Kaçının


Kaşınma dürtüsü bunaltıcı olabilir. Kaşıntıyı hafifletmek için adımlar atın. Hidrokortizon veya salisilik asit içeren OTC kaşıntı önleyici kremler veya merhemler kullanabilirsiniz. Kaşıntıyı daha da kötüleştirebilecek sıcak duşları atlayın. Bunun yerine, kaşıntı hissini yatıştırmak için soğuk kompres yapmayı tercih edin. Kafa derisi sedef hastalığınız varsa, kömür katranı içeren ilaçlı bir şampuan deneyin. Kaşıma dürtüsüne karşı koyamayacağınızı düşünüyorsanız, cildinize zarar gelmesini önlemek için tırnaklarınızı kesin..

 

 Biraz Güneşlenin


Güneş ışığı cilt rahatsızlığınızı tedavi edebilir, ancak güneş yanıkları daha da kötüleştirir. Cilt renginiz ne olursa olsun, sedef hastalığı olmayan bölgelerde SPF değeri 30 veya daha yüksek olan bir güneş kremi kullanmanız önemlidir. Ne kadar güneş aldığınızı sınırlayın. Haftada 3 gün, günde 20 dakika iyi bir başlangıçtır. Yine de önce doktorunuzla konuşun. Bazı ilaçlar çok fazla güneş aldığınızda güvenli değildir.

 

Sigarayı Bırakın

Bu alışkanlığın daha da kötüleştirdiği uzun sağlık sorunları listesine sedef hastalığını da ekleyebilirsiniz. Bir çalışmada, günde bir paketten fazla sigara içen kişilerde ciddi bir vaka görülme olasılığı, yarım paket veya daha az içenlere göre iki kat daha fazlaydı. Etkiler, halihazırda sedef hastalığı olan kadınlarda daha da güçlüydü.

Bu alışkanlığı bırakmak, durumunuza dikkat etmek için yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir.

 

 Orta Derecede İçin veya Hiç İçmeyin


Sedef hastalığı çok içki içen kişilerde daha yaygındır. Alkol erkeklerin sedef hastalığını kadınlardan daha fazla etkileyebilir. Kadınlar günde bir kadehten fazla içmemeli, erkekler ise iki kadehte bırakmalıdır.

 

 Diyet Değişiklikleri Hakkında Düşünün


Herhangi bir gıdanın sedef hastalığını iyileştirdiğine ya da kötüleştirdiğine dair kesin bir kanıt yoktur. Aynı zamanda, birçok kişi şeker, beyaz un veya kafein gibi gıdaları kestikten sonra yaralarının iyileştiğini söylüyor. Denemekten zarar gelmez, özellikle de çok sağlıklı olmayan yiyecekleri keserseniz.

 

Ruh Sağlığınıza Dikkat Edin


Durumunuzun özgüveninizi etkilemesine izin vermeyin. Size zarar verdiğini fark ederseniz yardım isteyin. Psikolog veya sosyal hizmet uzmanı gibi bir terapistle konuşun veya bir destek grubuna katılın. Neler yaşadığınızı anlayan diğer insanlarla zaman geçirmek yardımcı olabilir.

♦SEDEF HASTALIĞI: BELİRTİLERİ, NEDENLERİ, TEDAVİSİ

Sedef Hastalığı Nedir?

Sedef hastalığı , cilt hücrelerinin normalden 10 kat daha hızlı çoğalmasına neden olan bir cilt hastalığıdır. Bu, cildin inişli çıkışlı lekeler halinde oluşmasına neden olur. Daha açık tenlerde lekeler kırmızı ve beyaz pullu olabilir. Koyu tende lekeler morumsu, menekşe rengi veya gri pullu kahverengi olabilir. Her yerde büyüyebilirler ancak çoğu kafa derisinde, dirseklerde, dizlerde ve sırtın alt kısmında görülür. Sedef hastalığı kişiden kişiye geçemez. Bazen aynı ailenin üyelerinde de olur..

 

Sedef Hastalığı Belirtileri

Sedef hastalığının belirtileri, sahip olduğunuz türe bağlı olarak farklı olabilir. Plak sedef hastalığının (en yaygın tür olan) bazı yaygın belirtileri şunlardır:

  1. Plaketler. Açık tende kırmızı görünür ve genellikle gümüş renkli pullarla kaplıdır. Koyu ten tonlarında plaklar koyu kahverengi veya gri pullu morumsu olabilir. Bu plaklar kaşıntılı ve ağrılı olabilir ve bazen çatlayıp kanayabilir. Ciddi durumlarda plaklar büyüyüp birleşerek geniş alanları kaplar.
  2. El ve ayak tırnaklarıyla ilgili sorunlar. Tırnaklarınızın rengi değişebilir veya içlerinde küçük çukurlar oluşabilir. Ayrıca tırnak yatağından parçalanabilir veya gevşeyebilirler.
  3. Kafa derisi. Kafa derisinde plaklar, pullar veya kabuklar görünüyor.

Sedef hastalığı olan kişilerde ayrıca psoriatik artrit adı verilen bir tür artrit de görülebilir . Eklemlerde ağrı ve şişliklere neden olur. Ulusal Sedef Hastalığı Vakfı, sedef hastalığı olan kişilerin %10 ila %30’unun aynı zamanda psoriatik artrite de sahip olduğunu tahmin etmektedir..

 

Sedef Hastalığı Çeşitleri

Diğer sedef hastalığı türleri şunlardır:

  1. Püstüler sedef hastalığı , avuç içi ve ayak tabanlarında küçük püstüllerle birlikte rengi solmuş, pullu bir cilde neden olur
  2. Genellikle çocuklukta veya genç erişkinlikte başlayan guttat sedef hastalığı , esas olarak gövde ve uzuvlarda pembe, kırmızı, kahverengi veya mor renkte küçük lekelere neden olur. Tetikleyiciler solunum yolu enfeksiyonları, boğaz ağrısı , bademcik iltihabı , stres, ciltte yaralanma veya sıtma önleyici veya beta bloker ilaçların alınmasıolabilir
  3. Ters sedef hastalığı koltuk altı, kasık ve göğüs altı gibi deri kıvrımlarında görülen renksiz, parlak lezyonlara neden olur. Açık tende lezyonlar parlak kırmızı olacaktır. Daha koyu tenlerde, çevredeki deriden daha koyu olurlar ve morumsu veya kahverengi renkte olabilirler. 
  4. Deride yoğun renk değişikliğine ve pulların tabaka halinde dökülmesine neden olan eritrodermik sedef hastalığı . Kötü güneş yanığı, enfeksiyonlar, bazı ilaçlar ve bazı sedef hastalığı tedavisinin durdurulması ile tetiklenir. Ciddi hastalıklara yol açabileceği için derhal tedavi edilmesi gerekir.

 

Sedef hastalığının nedenleri nelerdir?

Sedef hastalığının kesin nedenini kimse bilmiyor ancak uzmanlar bunun birkaç şeyin birleşimi olduğuna inanıyor. Bir şey bağışıklık sisteminizi harekete geçirerek   iltihaplanmaya neden olur. O yeni cilt hücrelerinin çok hızlı oluşmasını tetikler. Normalde cilt hücreleri her 10-30 günde bir yenilenir. Sedef hastalığında her 3-4 günde bir yeni hücreler büyür. Eski hücrelerin birikmesinin yenileriyle değiştirilmesi ölçekleri oluşturur.

Sedef hastalığı ailelerde geçme eğilimindedir, ancak nesilleri atlayabilir. Örneğin büyükbaba ve torunu etkilenebilir ancak çocuğun annesi etkilenmez.

Sedef hastalığının salgınını tetikleyebilecek şeyler şunlardır:

  1. Kesikler, sıyrıklar veya ameliyat
  2. Duygusal stres
  3. Strep enfeksiyonları
  4. Tansiyon ilaçları, sıtma ilaçları, lityum ve diğer duygudurum dengeleyiciler, antibiyotikler ve NSAID’ler dahil olmak üzere ilaçlar

Sedef hastalığı bulaşıcı mıdır?

Sedef hastalığı bulaşıcı değildir, yani sedef hastalığına sahip olan kişiye dokunarak yayılamaz. Bağışıklık sistemiyle alakalı olduğu için vücudunuzun dışında görünse de içsel bir hastalıktır.

 

Sedef Hastalığı Risk Faktörleri

Genler : DNA’nızın gen adı verilen küçük parçaları, hücreleriniz için talimatlar taşır. Gözünüzü ve saç renginizi, belirli tat alma yeteneğinizi ve vücudunuzun diğer çalışma şekillerini kontrol ederler. Bazı genler yalnızca belirli zamanlarda aktiftir.

Sedef hastalığınız olduğunda bağışıklık sisteminizin sinyallerini kontrol eden genler karışır. Yapılması gerektiği gibi vücudunuzu istilacılardan korumak yerine, iltihabı teşvik eder ve cilt hücrelerini aşırı çalıştırır .

Bilim insanları sedef hastalığı olan kişilerde farklı olan 80’den fazla gen buldu. Hastalığa neden olmak için birden fazla genin gerekli olduğunu düşünüyorlar ve ana genleri arıyorlar.

Yaklaşık her 100 kişiden 10’unda sedef hastalığına yakalanma olasılığını artıran genler var, ancak bunlardan yalnızca iki veya üçü aslında bu hastalığa sahip.

Alkol : Çok fazla içki içen kişiler , özellikle de genç erkekler daha yüksek risk altındadır. Ayrıca alkol tedavilerin etkisini azaltabilir.

Sigara içmek : Sigara içmek sedef hastalığına yakalanma riskinizi ikiye katlayabilir. Ayrıca bu duruma sahip akrabalarınız varsa, hastalığa yakalanma olasılığınız dokuz kat daha fazladır. Ve sigara içmek semptomlardan kurtulmayı zorlaştırır. Avuç içlerinizi ve ayak tabanlarınızı etkileyen, püstüler sedef hastalığı adı verilen, tedavisi zor bir türle yakından bağlantılıdır.

♦KİM SEDEF HASTALIĞINA YAKALANIR?

Sedef hastalığı şunları etkiler:

  1. Dünya çapında insanların %2-3’ü
  2. Amerika Birleşik Devletleri’ndeki insanların yaklaşık% 3’ü
  3. Bazı kültürler diğerlerinden daha fazladır. Dünya çapında sedef hastalığı en çok Kuzey Avrupa’da görülürken, en az Doğu Asya’da görülüyor.

 

Sedef Hastalığı Tanısı

Doktorunuz size tam bir muayene yapacak ve ailenizde sedef hastalığı olup olmadığını soracaktır.

Fizik sınavı. Özellikle aşağıdaki gibi alanlarda plaklarınız varsa, doktorunuzun sedef hastalığını teşhis etmesi genellikle kolaydır:

  • Kafa derisi
  • Kulaklar
  • Dirsekler
  • Dizler
  • Göbek çukuru
  • Çiviler

Laboratuvar testleri. Doktor biyopsi yapabilir, deriden küçük bir parça alabilir ve deri enfeksiyonu olmadığından emin olmak için test yapabilir..

 

Sedef hastalığının aşamaları

Sedef hastalığının bilinen bir evresi yoktur. Zamanla semptomların kötüleşmesiyle ilerleyebilir. Şiddetli sedef hastalığına ilerlememesi veya başka komplikasyonlarla karşılaşmamanız için belirtileriniz ortaya çıktıkça doktorunuzla konuşmanız önemle tavsiye edilir.

 

Sedef Hastalığı Tedavisi

Sedef hastalığının birçok tedavisi vardır. Bazıları yeni cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatır, bazıları ise kaşıntıyı ve kuru cildi hafifletir. Doktorunuz kızarıklığınızın boyutuna ve konumuna, yaşınıza, genel sağlığınıza ve diğer faktörlere bağlı olarak sizin için doğru olan tedavi planını seçecektir. Yaygın tedaviler şunları içerir:

♦SEDEF HASTALIĞI İÇİN İLAÇLAR

  1. Steroid kremleri 
  2. Reçeteli topikal krem ​​roflumilast (Zoryve)
  3. Kuru ciltler için nemlendiriciler
  4. Salisilik asit
  5. Kömür katranı (kafa derisi sedef hastalığı için losyonlar, kremler, köpükler, şampuanlar ve banyo solüsyonlarında bulunan yaygın bir tedavi)
  6. D vitamini bazlı krem ​​veya merhem (doktorunuzun önerdiği güçlü bir tür; gıdalardaki ve haplardaki D vitamininin hiçbir etkisi yoktur)
  7. Retinoid kremler
  8. Kalsinörin inhibitörleri
  9. Antralin

 

Orta ila şiddetli sedef hastalığının tedavileri şunları içerir:

  • Metotreksat . Bu ilaç akciğer sorunlarının yanı sıra kemik iliği ve karaciğer hastalıklarına da neden olabiliyor, bu nedenle yalnızca ciddi vakalarda kullanılıyor ve doktorlar bu ilacı alan hastaları yakından izliyor. Laboratuvar testleri, belki göğüs röntgeni ve muhtemelen karaciğer biyopsisi yaptırmanız gerekecek.
  • Retinoidler. Bu haplar, kremler, köpükler, losyonlar ve jeller, A vitamini ile ilgili bir ilaç sınıfıdır. Oral retinoidler, doğum kusurları da dahil olmak üzere ciddi yan etkilere neden olabilir, bu nedenle hamile olan veya çocuk sahibi olmayı planlayan kadınlara önerilmez.
  • Siklosporin . Bağışıklık sistemini baskılamak için yapılan bu ilaç, diğer tedavilere yanıt vermeyen ciddi vakalarda alınabilir. Böbreklere zarar verebilir ve kan basıncını yükseltebilir, bu nedenle doktorunuz onu alırken sağlığınızı yakından izleyecektir.
  • Biyolojik tedaviler . Bunlar, vücudun bağışıklık sisteminin sedef hastalığında aşırı aktif olan kısmını bloke ederek çalışır. Biyolojik tedaviler şunları içerir:
    • Adalimumab (Humira). Biyobenzerler arasında Amjevita ve Cytelzo bulunur.
    • Brodalumab (Silik)
    • Sertolizumab -pegol (Cimzia)
    • Etanersept (Enbrel). Biyobenzerler Erelzi’yi içerir.
    • Psoriatik artrit için Golimumab (Simponi) ve  abatacept (Orencia) 
    • Guselkumab (Tremfya)
    • Infliximab (Avsola, Inflectra, Remicade). Biyobenzerler Renflexis ve Inflectra’yı içerir.
    • Ixekizumab (Taltz Otomatik Enjektör, Taltz Şırınga)
    • Risankizumab (Skyrizi) 
    • Secukinumab (Cosentyx)
    • Tildrakizumab (Ilumya, Ilumetri)
    • Ustekinumab (Stelara)
  • Biyolojik olmayan tedaviler Bu, canlı bir organizmadan gelmediği anlamına gelir. Biyolojik olmayan tedaviler şunları içerir:
    • Tofasitinib (Xeljanz)
  • Enzim inhibitörleri. Apremilarst ( Otezla ) ve deucravacitinib (Sotyktu) ilaçları , sedef hastalığı ve sedef artriti gibi uzun süreli inflamatuar hastalıklar için yeni ilaç türleridir. Bunlar, iltihaba yol açan diğer reaksiyonların yavaşlamasına yardımcı olan belirli bir enzimi bloke eden haplardır.
  • Bir aril hidrokarbon reseptörü (AHR) agonisti. Tapinarof ( Vtama ), gözler ve vajina içi hariç tüm vücut bölgelerinde kullanılabilen, günde bir kez kullanılan, steroid içermeyen topikal bir kremdir.

-Işık terapisi. Doktor, cilt hücrelerinin büyümesini yavaşlatmak için cildinize ultraviyole ışık yakar. Psoralen artı ultraviyole-A radyasyonu (PUVA), psoralen adı verilen ilacı özel bir ultraviyole ışık formuyla birleştiren bir tedavidir.

♦SEDEF HASTALIĞI İÇİN ALTERNATİF TEDAVİLER VE EV İLAÇLARI

Sedef hastalığının semptomlarına yardımcı olmak için cildinize uygulayabileceğiniz çeşitli doğal terapiler vardır. Hiçbirinin %100 etkili olduğu kanıtlanmamıştır ancak alternatif seçeneklerdir. Bunlar şunları içerir:

  1. Oregon üzüm topikal kremleri
  2. Nem
  3. Kapsaisin topikal kremleri
  4. Omega-3 yağlı asitler
  5. Aloe Vera
  6. Yulaf banyoları

Bazı ırksal ve etnik gruplar sedef hastalığını farklı şekilde yaşamaktadır. Araştırmalar, beyazların diğer gruplarla karşılaştırıldığında en yüksek sedef hastalığına sahip olduğunu gösteriyor. Ancak araştırmalar, diğer ırksal ve etnik grupların semptomlarını beyaz insanlara göre daha az bildirdiklerini söylüyor. Bunun nedeni sağlık sistemine olan güven eksikliği ve tedavi masraflarının yüksek olması olabilir..

 

Sedef Hastalığı Komplikasyonları

Sedef hastalığının bir takım komplikasyonları olabilir. Teşhisi aldıktan sonra doktorunuza aşağıdakilerden herhangi birine sahip olup olmadığınızı sorun:

  1. Pembe göz gibi göz koşulları
  2. Psoriatik artrit
  3. Bazı kanserler
  4. Obezite
  5. Kalp hastalığı
  6. Düşük benlik saygısı ve depresyon dahil zihinsel sağlık sorunları
  7. 2 tip diyabet
  8. Yüksek tansiyon
  9. Crohn hastalığı, çölyak hastalığı ve skleroz dahil başka bir otoimmün hastalık

♦SEDEF HASTALIĞI İLE YAŞAMAK

Sedef hastalığı diyeti

Hiçbir gıdanın sedef hastalığına neden olduğu bilinmemektedir. Ancak bazı yiyecek ve içecek türleri durumu daha da kötüleştirebilir:

  1. Alkol
  2. Günlük
  3. Rafine karbonhidratlar
  4. Doymuş yağlar ve trans yağlar
  5. İlave şeker
  6. Glüten

 

Sedef hastalığı maliyetleri

Sedef hastalığı olan kişiler için cepten yapılan harcamalar yılda en az 12.500 dolar olabilir. Buna ilaçlar, doktor ziyaretleri ve prosedürler gibi doğrudan maliyetler dahildir. Ancak aynı zamanda kaçırılan iş, alternatif ulaşım ve terapi gibi dolaylı maliyetleri de içerir. Sedef hastalığı orta ila şiddetli olan kişiler, yılda en az 21.400 dolar gibi daha yüksek ortalama maliyetlere sahip olabilir. Biyolojik ilaçlarla tedavi edilen kişiler ise en yüksek ortalama maliyete (yaklaşık 29.800 dolar) sahip olabiliyor. Maliyetlerdeki büyük fark, tedavide kullanılan ilaçların farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

 

Sedef hastalığını yönetmek

Sedef hastalığıyla yaşamayı zamanla daha kolay yönetilebilir ve kolay hale getirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler var.

  1. Ilık su ve alerjen içermeyen sabunla günlük kısa banyolar yapın. Cildinizi çok sert bir şekilde kurutmamaya çalışın. Kuru bölgelere hafifçe vurun.
  2. Cildinizi kalın, zengin bir krem ​​veya merhemle nemlendirin.
  3. Doktorunuz doğrudan cildinize parlayan bir ışık terapisi kutusu önerebilir. Aksi takdirde, günde en az 15 ila 30 dakika güneş ışığı almak iyidir.
  4. Egzersiz yapın, bol bol uyuyun ve meditasyon gibi farklı rahatlama uygulamalarını deneyin.
  5. Alevlenmelerinize neyin sebep olduğuna dair bir günlük tutun. Bu, gelecekte olabileceklerden kaçınmak için neyin iyi neyin kötü olduğunu bilmenize yardımcı olacaktır.

 

Sedef hastalığı ve ruh sağlığı

Akıl sağlığınıza dikkat etmek her zaman iyidir, ancak sedef hastalığınız varsa belirli akıl sağlığı sorunlarına sahip olma olasılığınız daha yüksektir. Belirtileriniz varsa doktorunuza söyleyin. Koşullardan bazıları şunlardır:

  1. Endişe
  2. Depresyon
  3. Cinsel işlev bozukluğu
  4. Madde kullanım bozuklukları
  5. Uyku bozuklukları
  6. Yeme bozuklukları
  7. Psikoz
 

♦SEDEF HASTALIĞI TETİKLEYİCİLERİ

Bazı şeyler sedef hastalığını ilk kez başlatabilir veya zaten varsa alevlenmelere neden olabilir. 

Bunlar şunları içerir:

-Hormon değişiklikleri : Bu durum genellikle ergenlik döneminde ortaya çıkar veya alevlenir. Menopoz da bunu tetikleyebilir. Hamilelik sırasında belirtileriniz iyileşebilir, hatta kaybolabilir. Ancak bebek doğduktan sonra alevlenme yaşayabilirsiniz..

 

-Stres : Bilim adamları, bağışıklık sisteminizin, yaralanmalar ve enfeksiyonlar gibi fiziksel sorunlara olduğu gibi duygusal ve zihinsel baskılara da tepki verebileceğini düşünüyor..

 

-İlaçlar : Bazı tedaviler sedef hastalığını daha da kötüleştirebilir. Bunlar şunları içerir:

  1. Bipolar bozukluğu ve diğer akıl hastalıklarını tedavi eden lityum
  2. Propranolol (Inderal) ve diğer beta blokerler, anjiyotensin dönüştürücü enzim inhibitörleri ve kinidin dahil olmak üzere yüksek tansiyon ve kalp ilaçları
  3. Klorokin, hidroksiklorokin (Plaquenil) ve kinakrin dahil olmak üzere antimalaryal ilaçlar
  4. İnflamasyonu tedavi eden indometasin (Indocin)

-Steroid yoksunluğu : Topikal steroidler (cildinize sürdüğünüz formlarda iltihapla mücadele eden ilaçlar) en yaygın sedef hastalığı tedavilerinden bazılarıdır. Ancak bunları çok çabuk kullanmayı bırakırsanız belirtilerin alevlenmesine de neden olabilirler..

 

HIV : Sedef hastalığı, HIV enfeksiyonunun başlangıç ​​aşamalarında genellikle daha kötüdür, ancak belirli tedavilere başladıktan sonra iyileşir..

 

Diğer enfeksiyonlar : Özellikle strep enfeksiyonları, küçük kırmızı damlalara benzeyen guttat sedef hastalığıyla bağlantılıdır. Çocuklarda sıklıkla ilk alevlenmeden önce boğaz ağrısı görülür. Kulak ağrıları, bronşit, bademcik iltihabı veya soğuk algınlığı veya grip gibi solunum yolu enfeksiyonları da tetikleyici olabilir..

 

Güneş ışığı : Sedef hastalığı olan çoğu insan için biraz doğal ışık iyidir. Ancak birkaç kişi için güneş durumlarını daha da kötüleştirir ve kötü bir güneş yanığı da öyle olabilir. Dışarıda olacaksanız cildinizi koruyun..

 

-Cilt yaralanmaları : Bir kesik, sıyrık, böcek ısırığı, enfeksiyon veya çok fazla kaşıma bu durumu tetikleyebilir..

 

Kilo : Obez kişilerin cilt kıvrımlarında ve kıvrımlarında plak oluşma eğilimi vardır..

 

Hava durumu : Sedef hastalığınız kışın daha da kötüleşebilir. Kuru hava, daha az doğal güneş ışığı ve soğuk sıcaklıklar semptomları daha da kötüleştirebilir. Cildinizi nemli tutun ve evde bir nemlendirici deneyin..

 

Sedef hastalığından ne beklenebilir?

Genellikle erken yetişkinlik döneminde ortaya çıkan sedef hastalığı normalde sadece birkaç alanı etkiler. Ciddi vakalarda sedef hastalığı vücudun büyük kısımlarını kaplayabilir. Yamalar iyileşebilir ve sonra geri gelebilir.

Sedef hastalığı, iyileşme ve alevlenme dönemlerinden geçebilen, yaşam boyu süren bir durumdur.

https://www.cafemedyam.com/2019/09/23/sedef-romatizmasi-hastalari-gunesten-faydalanirken-dikkatli-olmali/02/07/09/2225/saglik/cafemedyam/

♦SEDEF HASTALIĞININ TEDAVİSİ VAR MI?

Tedavisi yoktur, ancak tedavi ciddi vakalarda bile semptomları büyük ölçüde azaltır..

 Son araştırmalar, sedef hastalığının iltihabını daha iyi kontrol ettiğinizde kalp hastalığı, felç, metabolik sendrom ve iltihapla ilişkili diğer hastalıklara yakalanma riskinizin azaldığını ileri sürdü..

 

Sedef hastalığı, tedavi edilmezse zamanla daha da kötüleşebilen, ömür boyu süren bir durumdur..

 Ancak buna yardımcı olmak için kremler ve merhemler uygulamak, belirli yiyecekleri diyetinizden uzak tutmak ve ilaç yazabilecek bir doktora görünmek gibi yapabileceğiniz bazı şeyler vardır..

 Sedef hastalığınız varsa yine de sağlıklı bir hayat yaşayabilirsiniz..

 

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights