KETO DİYETLERİ, ÇOK FAZLA KARBONHİDRAT İÇEREN GIDALARI SINIRLANDIRIRKEN, YAĞ VE PROTEİN AÇISINDAN ZENGİN GIDA GRUPLARINA İZİN VERİR..

♦KETO DİYETİ: TİP 2 DİYABETLİ KİŞİLER İÇİN İYİ Mİ?

 ÖZELLİKLE TİP 2 DİYABETLE YAŞAYAN BİRİ OLMAK ÜZERE HERKES İÇİN UYGUN MU? 

Google’da “keto diyeti” ararsanız, yeni başlayanlar için kılavuzlar, yemek listeleri ve menülerden oluşan 320 milyondan fazla sonuç alırsınız..

 Bu tür bir popülerlikle, keto diyetlerinin manşetlere çıkmaması için hiçbir neden yok. Ama özellikle tip 2 diyabetle yaşayan biri olmak üzere herkes için uygun mu? Hadi daha yakından bakalım..

♦KETO DİYETİ NEDİR?

Genellikle “keto diyeti” olarak adlandırılan bir ketojenik diyet, ketozisi tetiklemek için tasarlanmış düşük karbonhidratlı, orta proteinli, yüksek yağlı bir yeme modelidir..

   -Ketojenik veya keto diyeti, vücudunuzu ketoz durumuna sokmayı amaçlayan çok düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyettir.

Bazı keto diyeti yapanlar çok hızlı bir şekilde etkileyici miktarda kilo verirler. Peki bu diyet ne kadar güvenli?

Ketojenik veya “keto” diyeti, yağ yakarak kilo vermeyi amaçlayan, yüksek yağlı , düşük karbonhidratlı bir diyettir. Diyetin amacı açlık veya aşırı istek duymadan hızlı bir şekilde kilo vermektir .

  -Diyetin savunucuları, ruh halini iyileştirebileceğini, zihinsel odaklanmayı geliştirebileceğini ve enerjiyi artırabileceğini söylüyor .

 Ketoz, vücut enerji için glikoz yerine yağ yaktığında ortaya çıkan metabolik bir durumdur. Başlangıçta, diyet nöbet geçiren kişiler için reçete edildi ve  4: 1 oranından oluşuyordu.. yağ-karbonhidrat artı proteinden oluşuyordu..

Ketojenik diyetler, 1920’lerden beri bu durumun neden olduğu nöbetlerin kontrol altına alınmasına yardımcı olmuştur. Ama yine de, sizin veya çocuğunuz için neyin doğru olduğunu bulmak için doktorunuzla birlikte çalışmak önemlidir. 

    -Günümüzde, keto yemenin birkaç çeşidi vardır, ancak hepsi genel karbonhidrat alımını kısıtlar..

 

-“Ketojenik”, düşük karbonhidratlı bir diyet için kullanılan bir terimdir (Atkins diyeti gibi)..

 Buradaki fikir, protein ve yağdan daha fazla kalori ve karbonhidratlardan daha az kalori almanızdır. Şeker, soda, hamur işleri ve beyaz ekmek gibi sindirimi kolay karbonhidratları en çok azaltmış olursunuz..

♦Ketoz Nedir?


Vücudu karbonhidratlardan mahrum bıraktığınızda ve ondan neredeyse tamamen yağa bağımlı olmasını istediğinizde, onu açlıktan öldüğüne inandırırsınız..

Açlık, karaciğerde üretilen ve yiyecek yokluğunda enerji için kullanılan ketonların oluşumuna neden olur. İdrardaki ketonlar vücudun asidik olduğunu gösterir; bu diyetle kilo vermeye çalışan insanlar için iyi bir işaret, ancak keto diyeti yapmayan diyabetli biri için sağlık açısından acil bir durumun göstergesidir.

Bazı açılardan diğer düşük karbonhidratlı diyetlere benzer olsa da , keto diyeti daha kısıtlayıcıdır ve günlük net 20’den fazla karbonhidrat içermez . Net karbonhidrat vücudunuzun sindirdiği karbonhidrattır. Bir gıdadaki toplam karbonhidratın alınması ve şeker alkollerinin (şekersiz gıdalarda kullanılan) ve lifin çıkarılmasıyla hesaplanır. Bir dilim ekmek kolaylıkla 20 net karbonhidrat içerebilir.

Nasıl çalışır?

Karbonhidratlar vücudun tercih ettiği enerji kaynağıdır. Karbonhidrat tüketildiğinde karaciğer, vücuda yakıt sağlamak için onları glikoza dönüştürür. Ancak keto diyetinde alıştığınızdan çok daha az karbonhidrat tüketeceksiniz.

  –   Los Angeles merkezli sertifikalı bir beslenme uzmanı olan Lolita Carrico:

“Yeterli glikoz olmadığında, vücudunuz enerji için depolanmış yağları parçalamaya başlayacak.. Bu, vücudunuzun ana yakıt kaynağı olarak ketonları kullanmaya uyum sağlaması nedeniyle zamanla kilo vermenize neden olabilir.”

Keto yeme rejiminin bir parçası olarak makro besinler aşağıdakilere ayrılır:

  • Yağ: %70 ila %80.
  • Protein: %10 ila %20.
  • Karbonhidratlar: %5 ila %10.


İlk hafta boyunca kas ağrıları, baş ağrıları, yorgunluk, zihinsel bulanıklık ve açlık gibi karbonhidrat yoksunluğu belirtileri yaşayabilirsiniz ..

Diyet ikinci ve üçüncü haftalara ilerledikçe muhtemelen kendinizi daha iyi hissetmeye başlayacaksınız. Yakında düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı beslenme çoğu insan için daha kolay hale gelecek..

Dördüncü haftaya gelindiğinde, özellikle fiziksel olarak aktifseniz, kilo kaybı görmeyi bekleyebilirsiniz .

Günde 50 gramdan az karbonhidrat yediğinizde, vücudunuzun kullanabileceği yakıt (kan şekeri) hızla tükenir.. Bu genellikle 3 ila 4 gün sürer..

 Daha sonra enerji için protein ve yağları parçalamaya başlayacaksınız, bu da kilo vermenizi sağlayabilir. Buna ketozis denir…

 Ketojenik diyetin sağlık yararları peşinde koşmaktan çok kilo vermeye odaklanan kısa vadeli bir diyet olduğunu unutmamak önemlidir..

Kimler Kullanır?

-İnsanlar genellikle kilo vermek için ketojenik bir diyet kullanır, ancak epilepsi gibi bazı tıbbi durumların yönetilmesine de yardımcı olabilir..

 Aynı zamanda kalp hastalığı, bazı beyin hastalıkları ve hatta sivilceleri olan kişilere de yardımcı olabilir, ancak bu alanlarda daha fazla araştırma yapılması gerekiyor..

Karbonhidratlar bu cilt durumuyla ilişkilendirilmiştir, bu nedenle onları azaltmak yardımcı olabilir. Ve ketojenik bir diyetin tetikleyebileceği insülin düşüşü de akne kırılmalarını durdurmaya yardımcı olabilir. (İnsülin, vücudunuzun salgınlara neden olan diğer hormonları üretmesine neden olabilir.) Yine de, eğer varsa, diyetin akne üzerinde tam olarak ne kadar etkisi olduğunu belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır..

Farklı Keto Diyet Türleri

Genel olarak keto diyetinin ve düşük karbonhidratlı diyetlerin birçok çeşidi vardır . Düşük karbonhidratlı bir diyette, kalorilerinizin karbonhidratlardan gelen yüzdesi, normal olarak sağlık için tavsiye edilenden daha düşüktür.

Modifiye edilmiş keto diyetine ek olarak, tüm gıdaların besin kalitesine daha az odaklanan ve yalnızca makro besin oranına bağlı kalmaya daha fazla odaklanan, kirli keto diyeti adı verilen bir diyet vardır. Örneğin, kirli keto, avokado ve balıktan elde edilen sağlıklı yağları tüketmek yerine pastırma, hamburger ve diğer yüksek oranda işlenmiş gıdalarda bulunanlar gibi daha az sağlıklı yağlara izin verir.

♦Keto Diyetiyle Kilo Verebilir miyim?

Araştırmalar, keto diyetinin kısa süreli kilo kaybı için etkili olabileceğini , ancak uzun vadede daha fazla karbonhidrata izin veren az yağlı diyetlerden daha iyi olmayabileceğini öne sürüyor..
 
–   Chapel Hill merkezli kar amacı gütmeyen bir entegre sağlık sistemi olan UNC Health’in klinik beslenme müdürü Lana Nasrallah:
“Keto diyetinin kilo verme diyeti olarak uzun vadede işe yarayıp yaramadığı veya güvenli olup olmadığı açık değil” 

Kısa Süreli Kilo Kaybı


Keto diyetinde vücudunuz enerji için glikojene, yani karaciğerde ve kaslarda gelecekte kullanılmak üzere depolanan glikoza güvenmeye başlayacaktır..
 
Her gram glikojen yaklaşık 3 gram suya bağlanır. Bu su, artan idrara çıkma veya terleme yoluyla dışarı atılır. Sonuç olarak, başlangıçtaki kilo kaybı genellikle su kaybının bir sonucudur.

53 klinik çalışmanın gözden geçirilmesine göre, kalori sayan, az yağlı diyetlerle karşılaştırıldığında, keto tipi diyetleri uygulayan kişiler daha fazla kilo kaybı ve daha faydalı sağlık sonuçları elde etti. Araştırmacılar, işlenmemiş, tam gıdalardan oluşan düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı diyetlerin kilo vermede kabul edilebilir, etkili ve güvenli bir yaklaşım olduğu sonucuna vardı.

Hakemli tıp eğitimi çalışmalarının bir koleksiyonuna göre, keto diyeti uygulayan kişilerin başlangıçta iki hafta veya daha kısa sürede 10 kiloya kadar hızlı kilo kaybı yaşadıkları bildirildi.

♦Kilo Bakımı ve Yönetimi


Keto diyetinin son derece kısıtlayıcı doğası nedeniyle uzmanlar, uzun süreli kilo kontrolü ve kontrolü için bunu önermemektedir. Böyle bir yaklaşım vitamin ve besin eksikliklerine yol açabilir .

–   Manhattan ve White Plains, New York’ta özel muayenehanede kayıtlı diyetisyen Lisa D. Ellis:
 
“Karbonhidratlar gibi belirli besin gruplarını engelleyen herhangi bir diyet, uzun vadeli kilo kaybı için iyi değildir” 

 

Polikistik Over Sendromu www.cafemedyam.com

♦Polikistik Over Sendromu

 

Bu, bir kadının yumurtalıklarının olması gerekenden daha fazla büyüdüğü ve yumurtaların etrafında küçük sıvı dolu keselerin oluştuğu zamandır. Yüksek insülin seviyeleri buna neden olabilir. Hem yaptığınız insülin miktarını hem de ihtiyacınız olan miktarı azaltan ketojenik diyetler, egzersiz ve kilo verme gibi diğer yaşam tarzı değişiklikleriyle birlikte tedavi etmenize yardımcı olabilir.

 Özellikle tip 1 diyabetiniz varsa, ketojenik bir diyet denemenin sizin için güvenli olup olmadığını öğrenmek için önce doktorunuzla konuşun .

Keto Dostu Gıdalar Diyabetle Tüketilebilir mi?

Keto diyetleri, çok fazla karbonhidrat içeren gıdaları sınırlandırırken, yağ ve protein açısından zengin gıda gruplarına izin verir..

  -Kabul edilebilir gıda örnekleri şunları içerir: 

  • Tam yağlı süt ürünleri
  • Et, deniz ürünleri ve yumurta
  • Çilek, ıspanak, avokado ve dolmalık biber gibi nişastalı olmayan ürünler
  • Hindistan cevizi 
  • Bitki bazlı yağlar
  • Fındık ve tohumlar

Ancak ister inanın ister inanmayın, “diyabet diyeti” diye bir şey yoktur. Çünkü herkesin kendine özgü bir yeme tarzı vardır..

 Kan şekeri yönetimini  destekleyen bir diyete kolayca sığabilen  keto diyetinde izin verilen yiyecekler de dahil olmak üzere çeşitli yiyecekler vardır  ..

♦Keto Diyetine Nasıl Başlanır?

Çeşitli web siteleri keto diyetine başlamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca keto diyeti hakkında çeşitli kitaplar da satın alabilirsiniz.

Kiler


Kilerinizi bu keto dostu yiyeceklerle doldurmak isteyeceksiniz:
  • Otlar ve baharatlar .
  • Badem unu gibi düşük karbonhidratlı unlar.
  • Stevia gibi düşük karbonhidratlı tatlandırıcılar .
  • Konserve sardalye.
  • Konserve ton balığı.
  • Çay ve kahve.
  • Nişasta ikameleri ( karnabahar pirincini düşünün ).
  • Düşük karbonhidratlı erişte.      

Gıda Günlüğü


Bir yemek günlüğü tutmak keto rejimine uymanıza yardımcı olabilir. Günlük yiyecek tüketiminizi takip etmek için bir uygulama kullanabilirsiniz.

 –   Kayıtlı bir diyetisyen ve mutfakta beslenme uzmanı olan Lexi Endicott:
 
“Ketojenik bir diyeti ilk kez benimserken bir yemek günlüğü tutmak son derece teşvik edilir, çünkü bu, kişinin uygun gıdaları tüketip tüketmediğini ve gerçek anlamda ketozu tetiklemek için makro besin maddelerinin oranını belirlemesine yardımcı olabilir” diyor. To Taste, bir mutfak beslenme danışmanlığı ve eğitim şirketi. “Keton idrar şeritleri veya kan testi monitörleri aynı zamanda kişinin ketozis durumunu izlemek için de yararlı olabilir. Yiyecek günlükleri ayrıca yeni bir diyet rejimini takip ederken ortaya çıkan veya ilerleyen semptomların izlenmesine de yardımcı olabilir.”

Keto Diyetinin Maliyeti Nedir?

Keto diyeti ticari bir diyet değildir ve size yiyecek ve belki bir veya iki kitap fiyatının ötesinde bir maliyet getirmemelidir.

♦Keto Diyetinin Uygulanması Kolay Mıdır?

Keto diyeti, Takip Edilmesi En Kolay Diyetler listesinde 20. sırada yer alıyor.

  1. Bütçe dostu. Bu diyete uygun yiyecekleri tipik bir bakkalda bulmak kolaydır ve pahalı veya özel yiyecek maddeleri gerektirmez.
  2. Glutensiz dostu. Tarifler kolayca değiştirilebilir ve yine de glutensiz bir diyet uygulanabilir .
  3. Helal dostu. Tarifler kolayca değiştirilebilir ve yine de helal bir diyet izlenebilir.
  4. Kaşer dostu. Tarifler kolaylıkla değiştirilebilir ve yine de koşer diyeti takip edilebilir.
  5. Düşük karbonhidrat. Bu diyetteki yiyecekler protein ve sağlıklı yağlar bakımından yüksek, karbonhidrat bakımından düşüktür.

Uzmanlar, keto diyetinin kısıtlayıcı bir beslenme rejimi olduğunu ve uzun vadede takip edilmesinin zor olduğunu söylüyor. Bunu takip etmek için kişinin hangi yiyeceklerin karbonhidrat içerdiği konusunda eğitim alması ve uzun vadede iştah açıcı, yüksek yağlı yemekler hazırlama becerisine ve arzusuna sahip olması gerekir.

 –   Endicott:
 
“Gerçekten ketozise girmek için kalorilerinizin %80’ini yağdan tüketmelisiniz; bu da zamanla sıkıcı, iştah açıcı ve sürdürülemez hale gelebilir” 
 

♦Keto Diyetini Kimler Denememeli?

 

Hamile kadınlar, tıbbi olarak kilo vermeleri tavsiye edilmeyen çocuklar, belirli kanser türlerine sahip kişiler, kalp hastalığı , böbrek veya karaciğer rahatsızlıkları olan kişiler ve yüksek performanslı sporcular bu diyeti denememelidir..
 
Yakın zamanda yapılan bir araştırma incelemesine göre, iki yıldan fazla bir süre keto diyetini takip etmenin olumsuz etkileri olabileceğine dair bazı endişeler var..
 
Bu sorunlar şunları içerebilir 

  1. Besin eksiklikleri.
  2. Özellikle ilk birkaç haftada gastrointestinal rahatsızlık. 
  3. Böbrek taşı.
  4. Kalp hastalığı. 
  5. Kas kaybı.
  6. Bilişsel düşüş.

Diyet aynı zamanda insülin ve üreme hormonları üzerinde de dramatik bir etkiye sahip olabilir. Diyabetli kişiler için keto diyeti tartışmalıdır ve bazı diyetisyenler buna karşı tavsiyelerde bulunur. Diyabetli bir kişinin, özellikle de insülin alan birinin, en azından dikkatli bir tıbbi gözleme ihtiyacı vardır. Keto diyetini takip etmekle ilgilenen herkes, başlamadan önce bir doktora ve kayıtlı diyetisyene danışmalıdır .

Artıları

  1. Koçluk ve/veya grup desteği mevcuttur.

  2. Kullanışlı – al ve git seçenekleri.

  3. Kanıtlanmış sağlık yararları vardır.

Eksileri

  1. Derinlemesine beslenme rehberliğinden yoksundur.

  2. Sıkıcı porsiyonlama, yemek planlama veya hazırlık.

  3. Kişiselleştirmediğiniz sürece monotonluk potansiyeli.

  4. Dışarıda yemek sınırlıdır.

  5. Bazı insanlar için güvensiz.

  6. Hatırlanması gereken birçok kural var.

  7. Besin açısından yetersiz kalabilir.

 

♦Keto Diyetinin Avantajları Nelerdir?

Kilo kaybı

 

Ketojenik diyet, diğer bazı diyetlere göre ilk 3 ila 6 ayda daha fazla kilo vermenize yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yağı enerjiye dönüştürmek için karbonhidratı enerjiye dönüştürmekten daha fazla kalori alması olabilir. Yüksek yağlı, yüksek proteinli bir diyetin sizi daha fazla tatmin etmesi, dolayısıyla daha az yemeniz de mümkündür, ancak bu henüz kanıtlanmamıştır..

-Bir keto diyeti, karbonhidrat alımını azaltarak hızlı kilo kaybına neden olabilir..

 Ekmek, pirinç, makarna, fasulye, nişastalı ürünler, tatlılar ve şekerli içecekler gibi yiyeceklerin tümü yasaktır..

Yan etkiler

 

Daha yaygın olanlar genellikle ciddi değildir: Kabızlık, hafif düşük kan şekeri veya hazımsızlık olabilir. Çok daha seyrek olarak, düşük karbonhidratlı diyetler böbrek taşlarına veya vücudunuzda yüksek asit seviyelerine (asidoz) yol açabilir. Diğer yan etkiler arasında baş ağrısı, halsizlik ve sinirlilik gibi “keto gribi”; ağız kokusu; ve yorgunluk.

 Muhalifler, herhangi bir gıda grubundaki kalori kısıtlamasının kilo kaybına yol açabileceğini söyleyebilir. Yine de  bazı araştırmacılar , belirli gıdaların kalorilerinden ziyade gıdaların metabolik etkilerinin uzun vadede vücut ağırlığını belirlemede anahtar olduğunu ve kilo verme tedavisi için karbonhidrat kısıtlamasının yağ kısıtlamasından daha etkili olduğunu söylüyor..

Kanser www.cafemedyam.com

Kanser

 

İnsülin, vücudunuzun şekeri yakıt olarak kullanmasına veya depolamasına izin veren bir hormondur. Ketojenik diyetler bu yakıtı hızlı bir şekilde yakmanızı sağlar, bu nedenle saklamanıza gerek yoktur. Bu, vücudunuzun daha az insüline ihtiyaç duyduğu ve ürettiği anlamına gelir. Bu düşük seviyeler sizi bazı kanser türlerine karşı korumaya yardımcı olabilir ve hatta kanser hücrelerinin büyümesini yavaşlatabilir. Yine de bu konuda daha fazla araştırmaya ihtiyaç var.

♦KETO DİYETİNİN DEZAVANTAJLARI NELERDİR?

-Bir keto diyetinin kilo kaybı için avantajları olsa da, özellikle tip 2 diyabetli kişiler için dezavantajları da vardır..

 2022 tarihli bir  dergi makalesi, keto diyetinin düşük kan şekerine neden olabileceğini öne sürüyor..

 Bu, özellikle diyabeti olan ve hipoglisemi ile sonuçlanabilecek insülin veya oral ilaçlar kullanan kişiler için geçerlidir. 

Yaygın olarak “düşük kan şekeri” olarak bilinen hipoglisemi, kan şekeri seviyeleri 70 mg/dL’nin altına düştüğünde ortaya çıkan tıbbi bir durumdur..  Bu durum, birkaç isim vermek gerekirse, açlık, mide bulantısı, sinirlilik ve yorgunluk gibi semptomlarla karakterize edilir..

 Yeterince şiddetliyse, hipoglisemi sinir sisteminin işleyişini etkileyebilir ve kafa karışıklığına, nöbete ve komaya neden olabilir..

-Ek olarak, kalp sağlığı diyabetle yaşayan herkes için endişe kaynağı olmalıdır..

Daha fazla yağ gerektiren bir diyetin “iyi” kolesterolü yükseltip “kötü” kolesterolü düşürmesi garip görünüyor, ancak ketojenik diyetler tam da bununla bağlantılı. Bunun nedeni, bu diyetlerden kaynaklanan daha düşük insülin seviyelerinin vücudunuzun daha fazla kolesterol üretmesini engelleyebilmesi olabilir. Bu, yüksek tansiyon, sertleşmiş arterler, kalp yetmezliği ve diğer kalp rahatsızlıklarına sahip olma olasılığınızın daha düşük olduğu anlamına gelir. Ancak net değil; bu etkilerin ne kadar sürdüğü.

Nasıl çalışır www.cafemedyam.com

  – CDC’ye göre:

Diyabetli kişilerin kalp hastalığı veya felç geçirme olasılığı, diyabeti olmayan kişilere göre iki kat daha fazladır..

Keto diyetleri yüksek yağlı diyetler olduğundan, bu endişe vericidir..

 Araştırmalar, keto diyetinin kalp sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin çelişkili veriler gösteriyor. Bu nedenle, sağlam uzun vadeli araştırmalar, keto diyetinin genel kalp sağlığını nasıl etkilediğine dair bilgimizi artırabilir.

https://www.cafemedyam.com/2023/03/18/hamilelik-diyeti-onemlidir/22/55/27/130084/saglik/cafemedyam/

Bu Bilgi Nasıl Kullanılır?

Bir keto diyetine bağlı kalmanın birkaç artısı ve eksisi vardır. Karbonhidrat içeren mevcut diyetinize keto dostu yiyecekleri dahil etmekle ilgileniyorsanız, bunun için gidin..

 Bununla birlikte, tip 2 diyabetiniz varsa ve herhangi bir ilaç kullanıyorsanız, katı bir keto diyetine bağlı kalmadan önce lütfen doktorunuza ve diyetisyeninize danışın.. 

 
Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights