Tulsi (Kutsal Fesleğen): Sağlık Faydaları, Kullanım Alanları ve Besin Değeri

Tulsi (Kutsal Fesleğen): Sağlık Faydaları, Kullanım Alanları ve Besin Değeri

Tulsi (Kutsal Fesleğen): Sağlık Faydaları, Kullanım Alanları ve Besin Değeri

Tulsi: Kutsal Fesleğen

Sağlık Faydaları, Kullanım Alanları ve Besin Değeri

 

Tulsi veya Kutsal fesleğen, Lamiaceae familyasında yaygın olarak bilinen bir bitkidir. Hindistan’a özgüdür ve Güneydoğu Asya’da geniş ölçüde yetiştirilmektedir.

Tulsi’nin Ayurveda’da özel bir yeri vardır ve Hindistan’daki Hinduların evidir. Hindular tarafından kutsal kabul edilir ve tapınılır.

Hindistan’da üç ana Tulsi türünün yetiştiği görülüyor:

  1. Ram Tulsi adı verilen parlak yeşil yapraklar
  2. Krishna Tulsi adı verilen morumsu yeşil yapraklar
  3. Ortak yabani Vana Tulsi.

Tulsi’nin vücudumuzu çeşitli enfeksiyonlardan ve karaciğer, deri, böbrek vb. hastalıklardan korumada son derece etkili olduğu kanıtlanmıştır.

Kan basıncı seviyenizi ve kolesterol seviyenizi kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilecek güçlü oksidanlar içerir, bu da onu en iyilerden biri haline getirir. en iyi kalp-sağlıklı gıdalar .

Kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı olduğu bilinen hipoglisemik özelliklere sahip olduğundan şeker hastalığına da iyi gelir..

Diyabetik diyet planınıza laleyi dahil etmeniz önerilir . Sağlık açısından sayısız faydası nedeniyle tulsi’ye haklı olarak ‘Bitkilerin Kraliçesi’ denir .

Tulsi’nin Besin Değeri

Tulsi yaprakları A, C ve K vitaminleri ile kalsiyum, magnezyum, fosfor, demir ve potasyum gibi mineraller açısından zengindir . Aynı zamanda iyi miktarda protein ve lif içerir.

 

Bir bitki olarak kullanıldığında çok daha az miktarda Tulsi tüketeceğinizi unutmayın.

İşte 100 gramlık bir porsiyon için Tulsi’nin (Fesleğen olarak da bilinir) derinlemesine bir beslenme tablosu.

100g porsiyon başına miktar Günlük Gerekli Alım Yüzdesi
Kalori 22
Toplam yağlar 0,6 gr %0
Doymuş yağlar 0 gr %0
Kolesterol 0 gr %0
Toplam karbonhidrat 2,7 gr
Diyet lifi 1,6 gr %6
Şekerler 0,3 gr
Protein 3,2 gr %6
Sodyum 4 mg %0
Potasyum 295 mg %8
Ütü %17
Magnezyum %16
Kalsiyum %17
C vitamini %30
B6 Vitamini %10
D vitamini %0

Taze Tulsi yapraklarının ve kurutulmuş (veya toz haline getirilmiş yaprakların) yukarıdaki besin maddelerinden biraz daha yüksek oranlarda içerebileceğini unutmayın.

Tulsi’de bulunan fitokimyasalların yara iyileşmesine yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni yaranın enfeksiyon kapmasını önleyen antimikrobiyal aktivite olabilir.

Biliyor musun?

  1. Tulsi, serbest radikallere ve oksidatif strese karşı korunmaya yardımcı olan antioksidan özelliklere sahiptir.
  2. Tulsi stresi ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
  3. Tulsi kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olabilir.
  4. Amerika Birleşik Devletleri’nde tulsi yaygın olarak çay olarak tüketilir veya takviye şeklinde alınır.

Tulsi’nin Araştırmaya Dayalı Faydaları

1. Doğal Bağışıklık Güçlendirici

Tulsi C vitamini ve çinko açısından zengindir.

Bu nedenle doğal bir bağışıklık güçlendirici görevi görür ve enfeksiyonları uzak tutar. Bizi çeşitli enfeksiyonlardan koruyan muazzam anti-bakteriyel, anti-viral ve anti-fungal özelliklere sahiptir. Tulsi yaprağı ekstresi, T yardımcı hücrelerini ve doğal öldürücü hücrelerin aktivitesini artırarak bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

2. Ateşi (ateş düşürücü) ve Ağrıyı (analjezik) azaltır

Tulsi, enfeksiyonlarla savaşmaya yardımcı olan ve böylece ateşi düşüren anti-bakteriyel ve anti-viral özelliklere sahiptir. Karabiber tozuyla alınan taze Tulsi suyu, periyodik ateşleri tedavi eder. Yarım litre suda toz kakule (elaichi) ile kaynatılıp şeker ve sütle karıştırılan tulsi yaprakları da sıcaklığın düşürülmesinde etkilidir .

 

Tulsi’de bulunan ağrı giderici özelliklere sahip bir terpen olan Eugenol, vücuttaki ağrıları azaltır.

3. Soğuk Algınlığı, Öksürük ve Diğer Solunum Bozukluklarını Azaltır

Tulsi’de bulunan kampen, sineol ve öjenol, göğüsteki soğukluğu ve tıkanıklığı azaltmaya yardımcı olur. Bal ve zencefil ile karıştırılan Tulsi yapraklarının suyu bronşit, astım, grip, öksürük ve soğuk algınlığında etkilidir .

4. Stresi ve Kan Basıncını Azaltır

Tulsi, Ocimumosides A ve B bileşiklerini içerir. Bu bileşikler stresi azaltır ve beyindeki nörotransmiterler serotonin ve dopamini dengeler. Tulsi’nin antiinflamatuar özellikleri inflamasyonu ve kan basıncını azaltır.

5. Anti-kanser Özellikleri

Tulsi’de bulunan fitokimyasallar güçlü antioksidan özelliklere sahiptir. Böylece deri, karaciğer, ağız ve akciğer kanserlerinden korunmamıza yardımcı olurlar.

6. Kalp Sağlığına İyi Gelir

Tulsi, kan lipit içeriğini düşürerek, iskemi ve felci baskılayarak, hipertansiyonu azaltarak ve ayrıca daha yüksek antioksidan özellikleri nedeniyle kardiyovasküler hastalıkların tedavisi ve önlenmesinde derin bir etkiye sahiptir.

7. Diyabet Hastalarına İyi Gelir

Tulsi yaprakları ekstraktının tip 2 Diyabet hastalarında kan şekeri düzeylerini düşürdüğü gösterilmiştir.

8. Böbrek Taşları ve Gut Artritinde Faydalıdır

Tulsi vücudu detoksifiye eder ve idrar söktürücü özelliklere sahiptir. Böbrek taşlarının oluşmasının ana nedeni olan vücuttaki ürik asit seviyesini azaltır. Ürik asit düzeylerinde azalma aynı zamanda Gut hastalarında da rahatlama sağlar.

9. Gastrointestinal Rahatsızlıklarda Faydalıdır

Tulsi yaprakları hazımsızlığı ve iştah kaybını iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca şişkinlik ve şişkinliğin tedavisinde de kullanılırlar.

10. Cilt ve Saça İyi Gelir 

Tulsi ciltteki lekelerin ve sivilcelerin temizlenmesine yardımcı olur. Antioksidanlar açısından zengindir ve erken yaşlanmayı önlemeye yardımcı olur. Tulsi ayrıca saç köklerimizi güçlendirerek saç dökülmesini önler.

Tulsi’nin antifungal özellikleri mantar ve kepek oluşumunu engeller.

 

11. Böcek Kovucu Olarak Davranır

Yüzyıllar boyunca kurutulmuş Tulsi yaprakları, böcekleri uzaklaştırmak için depolanan tahıllarla karıştırılmıştır.

12. Böcek Isırmaları ve Kanın Arındırılması

Tulsi yapraklarının özleri, böcekleri basitçe kovmanın yanı sıra, ağrıyı hafifletmek için böcek ısırıklarına ve sokmalarına da uygulanabilir . Ayrıca şişmeyi veya bunun sonucunda ortaya çıkan tahrişi de büyük ölçüde azaltırlar. Ayrıca günlük Tulsi tüketimi kanın temizlenmesine de yardımcı olur.

13. Ağız ve Diş Sağlığı

Tulsi sıklıkla bitkisel diş macunlarında kullanılmaktadır ve bunun nedeni dişleri ve diş etlerini güçlendirmesidir. Ayrıca ağız ülserlerine de etki edebilir ve bu nedenle kapsamlı ağız sağlığı bakımı sağlayabilir.

14. Egzamanın Tedavisi

Tulsi ayrıca ticari olarak yutulabilir haplar ve topikal merhemler şeklinde de mevcuttur. Bunlar egzama gibi cilt rahatsızlıklarının tedavisinde kullanılabilir. Ayrıca kaşıntı ve tahrişe karşı uzun süreli rahatlama sağlarlar.

15. Stresi ve Yorgunluğu Azaltır

Araştırmalar ayrıca Tulsi’nin birçok fiziksel ve zihinsel sağlık yararına sahip olduğunu göstermiştir. Örneğin, iş yerinde geçen yorucu bir günün ardından tulsi içeceği tüketmek canlandırıcı olabilir, stres ve yorgunluğun hafifletilmesine yardımcı olabilir. Benzer şekilde, uzun çalışma saatleri sırasında bir tulsi içeceği de öğrencilerin konsantrasyonunu artırmaya yardımcı olabilir.

Benim düşünceme göre, Tulsi’nin günlük tüketimi bir dizi yeni çağ hastalığına karşı yardımcı olabilir, genel sağlığı, refahı ve uzun ömürlülüğü geliştirebilir ve aynı zamanda günlük yaşamın stresleriyle başa çıkmada yardımcı olabilir.

 

16. Enfeksiyonlar için Tulsi

Tulsi’nin Candida albicans, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi farklı mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olduğu bilinmektedir. Bu özellik, çeşitli kısımlarında bulunan fitobileşenlerine atfedilir. Tulsi bitkisinden elde edilen yağ, Pseudomonas aeruginosa, S.aureus ve Bacillus pumius gibi organizmalara karşı antibakteriyel aktiviteye sahiptir.

17. Ateş ve Soğuk Algınlığı İçin Tulsi

Tulsi’nin yaprakları ateşi yönetmek için kullanılır. Çayla birlikte kaynatılan tulsi yaprakları sıtma ve dang hummasını önlemek için kullanılabilir. Tulsi yapraklarının kaynatılması, toz kakule ile suda kaynatılıp şeker ve sütle karıştırılarak akut ateş tedavisinde kullanılabilir. Tulsi yapraklarından elde edilen meyve suyu ateşin düşürülmesine yardımcı olur. Çocuklarda ateşin düşürülmesinde de etkilidir.

 

18. Solunum Sorunları İçin Tulsi

Tulsi, solunum sistemi ile ilgili bozuklukların tedavisinde faydalıdır. Tulsi yapraklarından elde edilen kaynatma, zencefil ve bal ile astım, öksürük, grip, soğuk algınlığı ve bronşit tedavisinde kullanılır. Yaprakların, tuz ve karanfilin kaynatılması da grip vakalarında hızlı bir rahatlama sağlar. Tulsi yaprakları balgam söktürücü özelliklere sahiptir ve bronşiyal tüpteki mukusun dışarı atılmasına yardımcı olur.

19. Diyabet için Tulsi

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar Tulsi yapraklarının hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) etki içerdiğini ortaya çıkardı. Tulsi yaprakları, hafif ila orta şiddette insüline bağımlı olmayan diyabette diyet tedavisine ve ilaç tedavisine yardımcı olarak kullanılabilir. Başka bir hayvan çalışması, Tulsi yaprağı özlerinin insülin üretimi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olduğunu ileri sürdü. Tulsi ve neem özlerinin birlikte alınmasının insanlarda kan şekeri düzeylerini düşürdüğü bilinmektedir.

20. Böbrekler için Tulsi

Tulsi’nin böbreği güçlendirdiği biliniyor. Tulsi yapraklarının suyu balla birlikte alındığında böbrek taşlarının idrar yoluyla atılmasına yardımcı olur.

21. Kalp Hastalıkları İçin Tulsi

Tulsi’nin kan kolesterol düzeylerini düşürerek ve ayrıca iskemi ve felci önleyerek kalp hastalıklarının tedavisinde ve önlenmesinde etkili olduğu bilinmektedir. Bunun dışında Tulsi, trombosit agregasyonunda ve pulmoner hipertansiyon (akciğerlerdeki arterleri ve kalbin sağ tarafını etkileyen yüksek tansiyon) riskinin önlenmesinde de önemli bir rol oynar.

22. Cilt için Tulsi

Tulsi’nin kullanılabilecek en güvenli cilt kremi olduğu kanıtlanmıştır ve faydaları çok büyüktür. Tulsi uygulandığında olduğu kadar tüketildiğinde de cildinize yansır. Bu harika bitki sivilceleri , cilt enfeksiyonlarını tedavi etmek, koyu lekeleri hafifletmek ve cilt dokusunu iyileştirmek için kullanılır  . İşte tulsi’nin cildinize sağladığı faydaların bir listesi.

 

  1. Tulsi cildin parlatılmasına yardımcı olur.
  2. Tulsi sivilceli yüz izlerinin iyileştirilmesine yardımcı olur.
  3. Yumurtayla karıştırılıp karıştırılan tulsi, cilt gözeneklerinin sıkılaşmasına yardımcı olabilir.
  4. Tulsi cilt enfeksiyonlarını ve her türlü cilt alerjisini iyileştirmeye yardımcı olur.

23. Saç İçin Tulsi

Kutsal Fesleğen saçınıza birçok nedenden dolayı uygulanabilir ve yaptığı tek şey saçınızın her yönden daha iyi görünmesini sağlamaktır. İşte tulsi’nin saçınıza fayda sağlayabileceği yollardan bazıları.

  1. Tulsi saç dökülmesini önlemeye yardımcı olabilir.
  2. Tulsi saçın grileşmesini azaltabilir ve kalın ve siyah kalmasını sağlayabilir.
  3. Tulsi kepeği azaltabilir.
  4. Tulsi kuru saç derisinin önlenmesine yardımcı olabilir.

24. Kilo Kaybı İçin Tulsi

Tulsi kilo kaybına yardımcı olan doğal bir maddedir. Herhangi bir yan etkisi olmadan hızlı bir şekilde yağ yakmanın yollarını merak ediyorsanız tulsi çayı içmeyi tercih etmelisiniz. Günde iki bardak fark yaratacaktır. Ayrıca lale çayı içmenin ancak spor yaparsanız daha verimli çalışacağını da aklınızdan çıkarmamalısınız. Elbette egzersiz yapmadan lale çayı sizi zayıflatabilir ancak egzersiz yapmak bu süreci hızlandıracaktır. İşte tulsi’nin kilo vermenize yardımcı olabileceği bazı yollar.

  1. Tulsi çayı metabolizmanızı kontrol eder ve vücudunuzun gerekli besinleri emmesine yardımcı olur.
  2. Tulsi çayı, hızlı kilo vermek için önemli olan sindirim sisteminizi güçlendirmeye yardımcı olur.
  3. Tulsi çayı, dayanıklılığınızı artıran sıfır kaloriye sahiptir.

25. Gözler İçin Tulsi

Gözleriniz her gün çok fazla toza ve kirliliğe maruz kalır. Bu nedenle çoğu insan gözle ilgili problemler geliştirir ve Tulsi, aşağıdakiler gibi gözle ilgili problemler için anında bir tedavi görevi görür:

  1. Tulsi gözleri rahatlatır.
  2. Gece boyunca kaynamış suda bırakılan tulsi yapraklarını gözlerinizi yıkamak için kullanabilirsiniz.
  3. Tulsi göz yıkama suyu aynı zamanda gözleriniz üzerindeki baskıyı da azaltabilir.

En önemlisi gözleriniz üzerindeki yükü azaltır ve kendinizi rahat hissetmenizi sağlar. Tulsi göz yıkama suyu ayrıca konjonktivit ve çıban gibi gözle ilgili diğer birçok sorunu önlemenize de yardımcı olabilir.

26. Tulsi Erken Yaşlanmayı Önler

C ve A vitaminleri ve bitkisel besinler, Tulsi’de bulunan ve vücudu erken  yaşlanmaya karşı koruyan mükemmel antioksidanlar olarak kullanılan esansiyel yağlardır . Bitki çayının kendinizi genç hissetmenizi ve genç görünmenizi sağladığı söyleniyorsa Tulsi’nin neler yapabileceğini bir düşünün. 2 bardak Tulsi çayı tüketmek daha genç görünmenize ve erken yaşlanmayı önlemenize yardımcı olabilir.

27. Tulsi Sigarayı Bırakacak

Tulsi yaprakları kanserle savaşmaya yardımcı olur ve kanserin size saldırmasını engeller. Sigarayı bırakmanın en iyi yolu tulsi yapraklarını çiğnemektir ve bu, nikotin içeriğinin vücudunuzdan atılmasına yardımcı olur. Kanın temizlenmesine yardımcı olur. İşte tulsi’nin sigarayı bırakmanıza yardımcı olabileceği bazı yollar.

  1. Sigara içme isteği duyduğunuz her an, Tulsi yapraklarını çiğneyin.
  2. Tulsi çayı içmeyi bir noktaya getirin.

Tulsi, sigara içmeyi bırakmanıza kesinlikle yardımcı olabilir, tabii bu dürtüye karşı çıkmaktan vazgeçmenin ve kendinizi kısıtlamanın yollarını öğrenmeniz şartıyla. Bunların hepsi aklınızda ve alışkanlıktan sapmanın gücü, alışkanlığı değiştirmenin 1. adımıdır.

 

 

 

 

Tulsi’nin Tıbbi Kullanımı

Tulsi’ye tıbbi özellikleri nedeniyle harika bitki veya bazen kutsal bitki denir. Kişiyi terk ettikten sonra tekrar insanı etkileyebilen birçok hastalık vardır. Ancak Tulsi tüketimi ile bu hastalıkların sizi etkileyemeyeceğinden emin olabilirsiniz. Tulsi’nin çeşitli tıbbi sorunları çözebileceği yollardan bazıları:

  1. Tulsi ateşi iyileştirmeye yardımcı olabilir.
  2. Tulsi yaprakları sivilce, siyah nokta ve erken yaşlanma gibi cilt problemlerini tedavi etmek için kullanılır.
  3. Tulsi böcek ısırıklarını tedavi etmek için kullanılır.
  4.   Tulsi ayrıca kalp hastalığını ve ateşi tedavi etmek için de kullanılır   .
  5. Tulsi ayrıca solunum problemlerini tedavi etmek için de kullanılır.
  6. Tulsi ateşi, soğuk algınlığını ve boğaz ağrısını, baş ağrılarını ve böbrek taşlarını tedavi etmek için kullanılır.
  7. Tulsi Astım tedavisinde yardımcı olur.

 

Tulsi’nin Özellikleri

Tulsi’nin aşağıdaki gibi birçok özelliğe sahip olduğu bilinmektedir:

  1. Ateş düşürücü (ateşi hafifleten) bir madde olabilir
  2. Antiinflamatuar aktiviteye sahip olabilir
  3. Antiemetik olabilir (kusmayı önler)
  4. Kan şekerini düşürmeye yardımcı olabilir (antidiyabetik)
  5. Hipotansif etki gösterebilir (kan basıncını düşürür)
  6. Hipolipidemik (kolesterolü düşürür) aktiviteye sahip olabilir
  7. Analjezik görevi görebilir (ağrıyı hafifletir)
  8. Anti-astım aktivitesi olabilir
  9. Hepatoprotektif (karaciğer koruyucu) bir ajan olabilir
  10. Stresi azaltmaya yardımcı olabilir (antistres)
  11. Güçlü bir balgam söktürücü olabilir (mukusu dışarı atar)
  12. Antikanser potansiyeli olabilir
  13. Terletici olabilir (terlemeyi sağlar) 1,2

 

Biliyor musun?

  1. Tulsi, belirli bakteri ve virüslere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek antimikrobiyal özelliklere sahip olabilir.
  2. Tulsi potansiyel anti-kanser özelliklerine sahip olabilir ve kanser hücrelerinin büyümesini engellemeye yardımcı olabilir.
  3. Tulsi, beyni oksidatif strese karşı korumaya yardımcı olabilecek nöroprotektif özelliklere sahip olabilir.
  4. Tulsi, ağrıyı ve iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilecek analjezik özelliklere sahip olabilir.

Tulsi’nin Potansiyel Kullanımları

  • Tulsi’nin Enfeksiyonlar İçin Potansiyel Kullanımları

Tulsi, Candida albicans, Escherichia coli ve Staphylococcus aureus gibi farklı mikroorganizmalara karşı antimikrobiyal aktiviteye sahip olabilir. Bu özellik, çeşitli kısımlarında bulunan fitobileşenlerine atfedilebilir. Tulsi bitkisinden elde edilen yağın Pseudomonas aeruginosa, S.aureus ve Bacillus pumius gibi organizmalara karşı antibakteriyel aktiviteye sahip olabileceği düşünülmektedir.

 

  • Tulsi’nin Ateş ve Soğuk Algınlığında Potansiyel Kullanımları

Tulsi yaprakları ateşe yardımcı olabilir. Çayla birlikte kaynatılan tulsi yaprakları sıtma ve dang hummasına faydalı olabilir. Akut ateşlere yardımcı olmak için suda toz kakule ile kaynatılıp şeker ve sütle karıştırılan tulsi yapraklarının kaynatılması. Tulsi yapraklarından elde edilen meyve suyu ateşin düşürülmesine yardımcı olabilir. Çocuklarda ateşin azaltılmasında da etkili olabilir.

  • Tulsi’nin Solunum Sorunları İçin Potansiyel Kullanımları

Tulsi, solunum sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda faydalı olabilir. Tulsi yapraklarından zencefil ve bal ile karıştırılarak elde edilen kaynatma astım, öksürük, grip, soğuk algınlığı ve bronşite iyi gelebilir. Yaprakların, tuz ve karanfilin kaynatılması da grip vakalarında rahatlama sağlayabilir. Tulsi yaprakları balgam söktürücü özelliklere sahip olabilir ve bronşiyal tüpteki mukozanın atılmasına yardımcı olabilir.

  • Tulsi’nin Diyabet İçin Potansiyel Kullanımları

Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar Tulsi yapraklarının hipoglisemik (kan şekerini düşürücü) etki içerebileceğini ortaya çıkardı. Tulsi yaprakları, hafif ila orta şiddette insüline bağımlı olmayan diyabette diyet terapisine ve ilaç tedavisine yardımcı olarak kullanılabilir. 1 Başka bir hayvan çalışması, tulsi yaprağı ekstraktlarının insülin üretimi üzerinde uyarıcı bir etkiye sahip olabileceğini öne sürdü. Tulsi ve neem özlerinin birlikte alınması insanlarda kan şekeri seviyelerinin düşürülmesine yardımcı olabilir. 2 Ancak diyabet gibi ciddi rahatsızlıkların bir doktor tarafından teşhis edilip tedavi edilmesi gerekir. Bu nedenle lütfen bir doktora başvurduğunuzdan emin olun.

  • Tulsi’nin Böbrekler İçin Potansiyel Kullanımları

Tulsi böbreği güçlendirme potansiyeline sahip olabilir. Tulsi yapraklarının suyu balla birlikte alındığında böbrek taşlarının idrar yoluyla atılmasına yardımcı olabilir. 3 Ancak bu tür iddiaların daha ileri araştırmalarla kanıtlanması gerekmektedir. Lütfen bir doktora danışın ve ev ilaçlarına güvenmeyin. Kendi kendinize ilaç vermeyin.

  • Tulsi’nin Kalp Hastalıklarında Potansiyel Kullanımları

Tulsi, potansiyel olarak kandaki kolesterol seviyelerini düşürerek ve ayrıca muhtemelen iskemi ve felci engelleyerek kalp hastalıklarına yardımcı olabilir. Bunun dışında tulsi, trombosit agregasyonunda da önemli bir rol oynayabilir ve pulmoner hipertansiyon (akciğerlerdeki arterleri ve kalbin sağ tarafını etkileyen yüksek tansiyon) riskini azaltabilir. 2 Ancak kalp hastalıklarının doğru tanı ve tedavisi için mutlaka doktorunuza danışın.

Tulsi’nin Diğer Potansiyel Kullanımları

  • Tulsi yaprakları sinir toniği olarak hizmet edebilir ve hafızanın keskinleşmesine yardımcı olabilir.
  • Tulsi yaprakları mideyi güçlendirebilir ve terlemeyi artırabilir. 3
  • Tulsi yaprakları bir anti-stres maddesi olarak tanımlanabilir. Stresi önlemek için tulsi yaprakları tüketilebilir.  Kullanılacak miktar için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Tulsi’nin çeşitli koşullarda potansiyel kullanımlarını gösteren çalışmalar olmasına rağmen bunlar yetersizdir ve tulsinin insan sağlığı üzerindeki faydalarının gerçek boyutunu ortaya koymak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

 

Tulsi Nasıl Kullanılır?

Tulsi bitkisi aşağıdaki gibi farklı formülasyonlarda mevcuttur:

  • Tribhuvanakirti Rasa
  • Muktapancamrta Rasa
  • Manasamitra Vataka
  • Muktadi Mahanjana

Tulsi’nin yaprakları aşağıdaki gibi farklı formülasyonlarda mevcuttur:

  • Mahajvarankusa Rasa
  • Pancamrt Rasa
  • Manasamitra Vataka
  • Tribhuvana Kirti Rasa

Tulsi şu şekilde kullanılabilir:

  • Soğuk ekstrakt
  • Sebze veya karışık bakliyat çorbası
  • Serinletici içecek
  • Ghrit (ilaçlı yağ)
  • Tıbbi toz
  • İlaçlı yağ
  • Sheetajwarantakvati (sıtmaya karşı savaşan haplar)
  • Tulsi çayı

 

Herhangi bir bitkisel takviye almadan önce uzman bir doktora danışmalısınız. Kalifiye bir doktora danışmadan, devam eden modern tıp tedavisini ayurvedik/bitkisel bir preparatla bırakmayın veya değiştirmeyin.  

Tulsi’nin Yan Etkileri

Bir klinik araştırmada tulsi tüketmenin bir yan etkisi olarak geçici hafif mide bulantısı olduğu bildirildi. Deneme yalnızca 13 hafta sürdüğü için herhangi bir olumsuz etkinin tespit edilememesi, uzun vadeli yan etki olasılığını dışlamaz. Bununla birlikte, tulsi kullanımının geleneksel tarihi, herhangi bir uzun vadeli etkinin nadir olduğunu ve günlük tüketimin güvenli olabileceğini ve bunun daha fazla araştırma ile tespit edilmesi gerektiğini ima etmektedir.

  • Tulsi, hamile kalmaya çalışan kadınların üreme kapasitesini etkileyebilir.
  • Bazı insanlar tulsi çayını diyetlerine ilk ekledikleri zaman mide bulantısı veya ishal yaşarlar, bu nedenle küçük miktarlarla başlamak ve zamanla tüketiminizi artırmak en iyisidir.
  • Tulsi kan şekerini düşürebilir ve şeker hastalığı olan ve kan şekeri düşürücü ilaç kullanan kişilerde dikkatli kullanılmalıdır.

Tulsi ile Alınacak Önlemler

Tulsi tüketmeden önce lütfen doktorunuza danışın. Özellikle hamilelerin, emziren annelerin, çocukların ve yaşlıların dikkatli olması gerekiyor.

Diğer İlaçlarla Etkileşimler

Tulsi, CYP2B6 (artemisinin, siklofosfamid, ketamin, efavirenz, metadon ve bupropion) veya rifampisin tarafından metabolize edilen ilaçlarla tedavi edilen hastalarda bitki-ilaç etkileşimlerine yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçları tulsi ile alırken dikkatli olunmalıdır.

 

1. Tulsi suyu içmek faydalı mıdır?

Sabahları aç karnına Tulsi suyu içmek güne başlamanın harika bir yoludur. Bu, toksinlerin atılmasına yardımcı olur ve sindirimi kolaylaştırarak mideyi temizler. Tulsi yaprakları sindirim organlarının işleyişini iyileştiren antioksidanlarla yüklüdür.

2. Tulsi depresyonla mücadelede yardımcı olur mu?

Depresyon, Vata Dosha’nın dengesizliği nedeniyle ortaya çıkan bir ruh halidir. Tulsi’yi düzenli olarak tüketmek, Vata dengeleme özelliklerine sahip olması ve iyi uykuyu desteklemesi nedeniyle depresyon belirtilerini bir dereceye kadar hafifletmeye yardımcı olur.

3. Hamilelik sırasında Tulsi’den neden kaçınılmalıdır?

Rahim kasılmalarını uyararak düşük yapma riskini artırabileceği için hamilelik sırasında tulsiden kaçınılmalıdır.

4. Tulsi kilo kaybına iyi gelir mi?

Evet, tulsi yaprakları vücudun metabolizmasını hızlandırabilir. Metabolizmanız ne kadar hızlı olursa kalori yakmanız da o kadar kolay olur. Tulsi ayrıca doğal olarak sindirimi artırır ve kilo kaybına yardımcı olur.

5. Tulsi’nin ortak isimleri nelerdir?

Tulsi’nin ortak isimleri arasında kutsal fesleğen, Krishna tulsi ve diğerleri bulunur.

6. Tulsi antialerjik ve immünomodülatör özellikler içeriyor mu?

Evet tulsi’nin antialerjik özellikler içerdiği biliniyor. Bu nedenle tulsi, alerji ve astım gibi immünolojik durumlar için faydalı olabilir.

7. Tulsi cilt bozukluklarının tedavisinde kullanılabilir mi?

Tulsi yaprakları banyo yapmadan hemen önce banyo suyuna eklenebilir. Bu, pürüzsüz bir cilde yol açma potansiyeline sahip olabilir ve bozukluklara karşı yardımcı olabilir. Ayrıca döküntü, egzama ve saçkıran gibi birçok cilt rahatsızlığına da yardımcı olabilir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Bu nedenle mutlaka bir doktora danışın.

8. Tulsi sindirim için kullanılabilir mi?

Tulsi suyu meze olarak kullanılabilir. Sindirimi iyileştirmenin ve şişkinliğe (gaz birikimi) karşı yardımcı olmanın yanı sıra, kabızlık ve diğer karın bozukluklarına da yardımcı olabilir. 3 Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Lütfen bir doktora danışın.

9. Tulsi diş problemlerinde kullanılabilir mi?

Tulsi, plak ve çürüklerden sorumlu bakterilere karşı savaşmaya yardımcı olabilecek bileşenlere sahiptir. Ayrıca ağız ülserlerine karşı da faydalı olabilir. Ancak ağızda çok uzun süre tutulmamalıdır. 3 Lütfen bir doktora danışın ve kendi kendinize ilaç kullanmayın.

10. Tulsi hafızayı geliştirmek için kullanılabilir mi?

Tulsi harika bir gençleştirici olarak hareket etme potansiyeline sahip olabilir ve stresi azaltmaya, zihni rahatlatmaya ve hafızayı geliştirmeye yardımcı olabilir. Ancak daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Lütfen bir doktora danışın. Kendi kendinize ilaç vermeyin

 

Yasal Uyarı:

Burada verilen bilgiler yalnızca eğitim/farkındalık amaçlıdır ve bir sağlık uzmanının tıbbi tedavisinin yerini alması amaçlanmamıştır ve herhangi bir tıbbi durumun teşhisi veya tedavisi için bu bilgilere güvenilmemelidir. Okuyucu, bilgilerin uygunluğunu belirlemek için ve herhangi bir ilacı kullanmadan önce kayıtlı bir tıp doktoruna danışmalıdır. PharmEasy, bilgilerin doğruluğu, yeterliliği, eksiksizliği, yasallığı, güvenilirliği veya kullanışlılığı konusunda (açık veya zımni) herhangi bir garanti veya garanti vermez; ve bundan doğacak her türlü sorumluluğu reddeder.
Burada verilen bilgilerdeki bağlantılar ve ürün önerileri, web sitesinde bulunan üçüncü taraf ürünlerinin reklamlarıdır. PharmEasy bu tür ürünlerin/hizmetlerin doğruluğu veya uygunluğu konusunda herhangi bir beyanda bulunmaz. Reklamlar editoryal kararları veya içeriği etkilemez. Bu blogdaki bilgiler önceden haber verilmeksizin değiştirilebilir. Yazarlar ve yöneticiler, bildirimde bulunmaksızın içeriği değiştirme, ekleme veya kaldırma hakkını saklı tutar. Herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için bu sorumluluk reddini düzenli olarak gözden geçirmek sizin sorumluluğunuzdadır.

 

 

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights