Hidrojenin geleceğin yakıtı olması

Hidrojenin geleceğin yakıtı olması

Hidrojen hızlı ve yüksek sıcaklıkta yanar. Oksijenle birleşip ateşlendiğinde su oluşturur ve ısı açığa çıkar.

♦ Hidrojenin geleceğin yakıtı olmasının 6 nedeni

1. Doğrudan CO2 emisyonu yok..

2. Yüksek enerji yoğunluğu..

3. Bol ve çok yönlü..

4. Depolama potansiyeli..

5. Endüstriyel bir yakıt..

6. Güçlü yatırım..

Yarının ve bugünün yakıtı

Hidrojeni en azından 17. yüzyıldan beri ,

Hidrojen

Hidrojen , sembolü H ve atom numarası 1 olan kimyasal bir elementtir . Ametal olarak sınıflandırılan hidrojen , oda sıcaklığında bir gazdır .

Henry Cavendish’in onu ayrı bir element olarak tanıyıp 1766’da isimlendirmesinden önce, yani kimsenin onun gerçekten ne olduğunu bilmesinden on yıllar önce kullanmaya başladık ..

 

-Hayatımızı zenginleştirmek için hidrojeni kullanmanın çok sayıda yolu var: Onu ısı, ışık, mahsulleri gübrelemek ve hatta uzay yolculuğu için kullanıyoruz, bunlardan sadece birkaçı.

Ve hidrojenin yeni kullanımları ve işlevleri hala ortaya çıkıyor..

İşte hidrojenin geleceğin hayati bir yenilenebilir enerji kaynağı olmasının muhtemel altı nedeni.

 

  -Hidrojen en bol bulunan elementtir ve bilinen evrenin yaklaşık %90’ını oluşturur.

Hidrojen en bol bulunan elementtir ve bilinen evrenin yaklaşık %90'ını oluşturur.
Hidrojen en bol bulunan elementtir ve bilinen evrenin yaklaşık %90’ını oluşturur.

♦ 1. Doğrudan CO 2 emisyonu yok

Hidrojen kullanıldığında karbondioksit (CO 2 ) üretilmez. Hidrojen oksijenle reaksiyona girdiğinde yalnızca elektrik, su ve ısı üretir. Ve karbon içermediğinden CO 2 oluşmaz.

Bu, motorlarda, gaz türbinlerinde, kazanlarda ve yakıt hücrelerinde fosil yakıtlardan hidrojene geçiş yapılmasıyla, doğrudan CO2 emisyonları olmadan güç ve ısı üretiminin gerçekleştirilebileceği anlamına gelir . Tesis sahipleri , Mitsubishi Heavy Industries’in (MHI) güç çözümleri markası olan Mitsubishi Power’ın hidrojen gaz türbini gibi hidrojen teknolojilerine, hidrojen birlikte ateşlemeye ve yakında %100 hidrojen ateşlemeye geçiş yaparak geçiş yapabilirler .

♦ 2. Yüksek enerji yoğunluğu

 

Hidrojen hızlı ve yüksek sıcaklıkta yanar. Oksijenle birleşip ateşlendiğinde su oluşturur ve ısı açığa çıkar.

Hidrojenin yanıcılığıyla güvenli bir şekilde nasıl başa çıkılacağına dair bilgimiz geliştikçe, hidrojenin uzun vadeli enerji ihtiyaçlarımız için bir kaynak olarak potansiyeli ortaya çıktı; çünkü artık hidrojenle yüksek verimliliğe sahip daha temiz yakıtlar yapılabiliyor.

  -Hidrojen kullanıldığında CO2 emisyonu üretmez, dolayısıyla temiz elektrik ve ısı üretebilir

Hidrojen kullanıldığında CO2 emisyonu üretmez, dolayısıyla temiz elektrik ve ısı üretebilir
Hidrojen kullanıldığında CO2 emisyonu üretmez, dolayısıyla temiz elektrik ve ısı üretebilir

♦ 3. Bol ve çok yönlü

Hidrojen evrende en bol bulunan elementtir ve etrafımızda çoğunlukla su (H 2 O) ve hidrokarbonlar olarak da bilinen fosil yakıtlar şeklinde bulunur..

Ancak doğada saf hidrojeni gaz halinde bulmak nadirdir; tipik seviyeler hacimce milyonda birden azdır. Bu nedenle saf hidrojen elde etmek için fosil yakıtlardan, biyokütleden veya sudan üretilmesi gerekir.

Günümüzde kullanılan hidrojenin çoğu termal bir işlem kullanılarak üretilmektedir . Bu, buhar üretmek için yüksek sıcaklıklardan yararlanır ve buhar, hidrokarbonlarla karıştırılarak hidrojen üretilir. Ancak güneş enerjisiyle çalışan, elektrolitik ve hatta biyolojik süreçler kullanılarak giderek daha fazla üretiliyor.

  -Mikroalgler atık suyu veya biyokütleyi hidrojene parçalamak için kullanılabilir

Mikroalgler atık suyu veya biyokütleyi hidrojene parçalamak için kullanılabilir
Mikroalgler atık suyu veya biyokütleyi hidrojene parçalamak için kullanılabilir

♦ 4. Depolama potansiyeli

Güneş ve rüzgar enerjisi gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen enerji miktarı, hava koşullarına bağlı olarak dalgalanma eğilimindedir..

Enerji depolama çözümlerini yenilenebilir enerji kaynaklarıyla birleştirmek, yenilenebilir enerji üretiminin kesintili doğasını hafifletir ve hidrojen, kanıtlanmış bir etkili depolama sağlayıcısıdır ..

 

Yenilenebilir enerjinin elektroliz yoluyla hidrojene dönüştürülmesi, bu enerjinin daha sonraki bir tarihte depolanmasına ve kullanılmasına olanak tanırken, aynı zamanda “dokunmatik” bir enerji kaynağı sağlayarak enerji şebekesini stabilize eder. Daha da iyisi, hidrojen önemli kayıplar olmaksızın uzun süreler boyunca depolanabilir..

 

♦ 5. Endüstriyel bir yakıt

Hidrojen ayrıca metal işleme ve cam imalatı gibi enerji yoğun endüstriyel işlemlere güç sağlamak için yakıt olarak da kullanılabilir..

Ağır sanayinin önünde zorlu bir karbondan arındırma yolculuğu var ve 2021’de dünyanın nihai enerji kullanımının yaklaşık %40’ını oluşturacak .

Hidrojenin, pek çok prosesinin elektrikli hale getirilmesi zor olan, azaltılması zor endüstrilerde fosil yakıtların yerini alacak önemli bir araç olması muhtemeldir. Girişimler halihazırda devam ediyor; çelik üreticisi ArcelorMittal , %100 hidrojenden üretilen Doğrudan İndirgenmiş Demirin (DRI) endüstriyel ölçekte üretimini ve kullanımını geliştiriyor ..

 

♦ 6. Güçlü yatırım

 

Hidrojen yatırımındaki artış onun potansiyelinin kanıtıdır. Elektroliz dağıtımı 2021’de rekor yüksek seviyelere ulaştı ve 200 MW’ın üzerinde ek kapasite eklendi; bu, 2020’ye göre üç kat daha fazla.,

 

Uluslararası Enerji Ajansı’nın (IEA) Hidrojen Projeleri Veritabanı yaklaşık 1.500 düşük karbonlu projeyi gösteriyor. Yalnızca 2022’de 676 milyon dolar değerinde olan “yeşil” hidrojen pazarının 2027’de 7,3 milyar dolara ulaşması bekleniyor . ABD’deki Enflasyonu Azaltma Yasası (IRA), yeşil hidrojen üretimi için önemli sübvansiyonlar sunuyor ve bunun pazar büyümesini daha da hızlandırması bekleniyor.

Şirketler de hidrojen merkezleri geliştirmenin yollarını arıyor. Dünyanın ilk endüstriyel ölçekli yeşil hidrojen merkezinin inşaatı Utah’ın merkezinde sürüyor ve 2025’te faaliyete geçecek. Mitsubishi Power Americas ve Magnum Development arasındaki ortak girişim olan Gelişmiş Temiz Enerji Depolama merkezi, enerji üreticisi Intermountain’i desteklemek için yeşil hidrojen sağlayacak. Elektrik Kurumunun IPP Yenileme Projesi . Merkez , Amerika Birleşik Devletleri’nin tamamındaki karbondan arındırma çabalarını desteklemek için yeterli miktarda yeşil hidrojen tutacak şekilde genişleyebilir .

Yarının ve bugünün yakıtı

Hidrojenin ömrü ve çok yönlülüğü çok büyüktür; 19. yüzyıldan bu yana elektrik üretmek için kullanılıyor ve yakında uzay yolculuğu deneyimleri için kullanılacak ve turist kapsüllerini yavaşça stratosfere kaldıracak.

Hidrojenin birçok endüstride kullanımı zaten kanıtlanmıştır, ancak hidrojeni “endüstri için karbondan arındırmanın önemli bir dayanağı” olarak tanımlayan IEA’ya göre, karbondan arındırmayı destekleme konusundaki tam potansiyelini henüz fark etmemiştir .

Ancak birçok pratik kullanımı göz önüne alındığında, hidrojenin yeni teknolojileri desteklemeye devam edeceğine ve dünyanın net sıfır emisyona ulaşmasında hayati bir bileşen olacağına dair çok az şüphe var.

Hakkında daha fazlasını keşfedin

Ewan Thomson

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights