Arkeolog ve heykeltıraş Oscar Nilsson tarafından yeniden inşa edilen 14 yaşındaki Ampato Buz Kızı. Kurban kurbanı, modern geleneksel dokumacılar tarafından dikilmiş cüppeler giyiyor; dağın zirvesindeki son gününde giydiği kıyafete benzer bir kıyafet.

Arkeolog ve heykeltıraş Oscar Nilsson tarafından yeniden inşa edilen 14 yaşındaki Ampato Buz Kızı. Kurban kurbanı, modern geleneksel dokumacılar tarafından dikilmiş cüppeler giyiyor; dağın zirvesindeki son gününde giydiği kıyafete benzer bir kıyafet.

Bugün Ampato'nun Buz Kızı olarak bilinen genç kadının çarpıcı 3 boyutlu büstü, Peru'daki yeni bir serginin en önemli parçası ve yarım milenyum önce And Dağları'nda uygulanan insan kurban etme dramını anlamaya yönelik devam eden çabanın bir parçası. .

♦ Bu İnka kızı 500 yıl boyunca donmuş haldeydi. Artık yeni bir yüze kavuştu.

Bir çocuk kurban kurbanı olan Ampato Buz Bakiresi’nin mumyalanmış kalıntıları şaşırtıcı bir şekilde korunmuştu. Artık arkeoloji ve bilim onun bakış açısını geri kazandı.

Arkeolog ve heykeltıraş Oscar Nilsson tarafından yeniden inşa edilen 14 yaşındaki Ampato Buz Kızı. Kurban kurbanı, modern geleneksel dokumacılar tarafından dikilmiş cüppeler giyiyor; dağın zirvesindeki son gününde giydiği kıyafete benzer bir kıyafet.
Arkeolog ve heykeltıraş Oscar Nilsson tarafından yeniden inşa edilen 14 yaşındaki Ampato Buz Kızı.

500 yıldan fazla bir süre önce, 14 yaşında bir kıza And Dağları’nın zirvesine kadar eşlik edildi ve İnka tanrılarına kurban edildi..

-Çeşitli adaklarla dağa gömülen genç kadının vücudu, zamanla doğal yollarla mumyalanmış, saçı, tırnakları ve son gününde giydiği rengarenk elbiseleri korunmuştu..

-Ancak yüzyıllar boyunca bir noktada yüzü elementlere maruz kaldı, özellikleri güneş ışığı ve kar yağışı mevsimleri nedeniyle yavaş yavaş yok oldu..

Artık uzun süredir kayıp olan yüz, özenli arkeolojik analizler ve adli yeniden yapılanma sayesinde kurtarıldı..

-Bugün Ampato’nun Buz Kızı olarak bilinen genç kadının çarpıcı 3 boyutlu büstü, Peru’daki yeni bir serginin en önemli parçası ve yarım milenyum önce And Dağları’nda uygulanan insan kurban etme dramını anlamaya yönelik devam eden çabanın bir parçası. .

♦ Kurbanlık bir teklif

National Geographic Kaşifi Johan Reinhard, 1995 yılındaki bir keşif gezisi sırasında 21.000 metrelik Ampato Dağı’nın tepesinde Juanita olarak da bilinen mumyayla karşılaştığında muhteşem bir şey keşfettiğini biliyordu.

–   Reinhard:

“İlk başta büyük bir kumaş demeti gibi görünüyordu” diye anımsıyor..

Sonra kumaşın kıvrımları arasındaki buruşmuş yüzü gördü. Burada capacocha olarak bilinen, bulunması zor İnka ritüelinin genç bir kurbanı vardı .

 

-Capacocha çoğunlukla, doğal afetlere yanıt olarak, İnka İmparatorluğu’nun uzak eyaletlerinde devlet gücünü pekiştirmek veya sadece tanrıları memnun etmek için tanrılara sunulan çocukların ve hayvanların kurban edilmesini içeriyordu..

-Ritüel, İnka İmparatorluğu’nun ayakta kalmasında önemli bir rol oynadı ve güzellikleri ve fiziksel mükemmellikleri nedeniyle seçilmiş gibi görünen çocuklara eşlik edecek ziyafetler ve büyük törenler içeriyordu..

Araştırmacılar, kurban edilmek üzere seçilmenin çocuğun ailesi ve topluluğu tarafından büyük bir onur olarak kabul edileceğine inanıyor.

Bununla birlikte, Varşova Üniversitesi And Araştırmaları Merkezi’nden arkeolog olan ve ritüeli inceleyen ve Ampato Buz Kızı’nın yüzünün yeniden inşasını yaptıran arkeolog  Dagmara Socha , capacocha hakkında sahip olduğumuz bilgilerin çoğunun ikinci el olduğunu belirtiyor ..

–  Dagmara Socha:

“Hiçbir Avrupalı ​​sömürgeci töreni görmedi” ..

Tarihsel kayıtlardaki boşluklara rağmen, Ampato ve diğer dağlarda bir düzineden fazla İnka çocuğunun yüksek irtifadaki arkeolojik buluntuları, bu ritüeller sırasında neler olduğuna dair kritik kanıtlar sağlıyor..

 

Kurban araçları, belki de belirli tanrılarla ilgili geleneklerden dolayı farklılık gösteriyordu..

-Bazı çocuklar diri diri gömüldü ya da boğuldu; diğerlerinin kalpleri çıkarıldı. Ice Maiden’ın hayatı, kafatasının arkasına alınan tek bir künt kuvvet darbesiyle sona erdi..

 

♦ Ice Maiden’ı ararken

Oscar Nilsson bu kafatasını yakından tanıyor: Stockholm’deki stüdyosunda aylarca onun bir kopyası üzerinde çalıştı ve sonunda 14 yaşındaki kızın uzaktan bakıldığında neredeyse canlı gibi görünen bir heykelini yaptı.

İsveçli arkeolog ve heykeltıraş bunun iki aşamalı bir süreç olduğunu söylüyor..

Öncelikle Nilsson, bir arkeolog gözüyle ayrıntılara odaklanarak kendisini konunun dünyasına kaptırıyor ve onun neye benzediğini anlamak için mümkün olduğu kadar çok veriyi sindiriyor..

-Mumyalanmış bir yüz olmasa bile, bireyin yüzü hakkında bilinçli tahminler yapmak için CT taramalarından DNA analizlerine, diyet ve hastalık hakkındaki bilgilere kadar her şeyi kullanarak, bir zamanlar bu kemiklerin üzerinde bulunan yüz dokusunun olası derinliğini tahmin edebiliyor..

Daha sonra el işi geldi. Nilsson, Ice Maiden’ın kafatasının 3 boyutlu bir kopyasını bastı ve her el yapımı hamuru kil kasının derinliğini ve yerleşimini yönlendirmek için yüzeyine ahşap mandallar taktı. Ürkütücü gözler, masseter kasları, burun, insan yüzünü oluşturan narin ip benzeri dokular: her biri sırayla eklendi. Göğsün silikon kalıbını yaptıktan sonra kahverengi ve pembe tonlarında yüzlerce bireysel kıl ve gözenek ekledi. On hafta sürdü.

 

♦ İnka Tanrılarını takip etmek

 

Peru’nun Centro de Textiles Tradicionales bölgesinden yerel kadınlar tarafından dokunan cüppelere sarılmış sonuç, 18 Kasım’a kadar Arequipa, Peru’daki  Museo Santuarios Andinos’ta düzenlenen “Capacocha: İnka Tanrılarının İzinde” sergisinin ana cazibesi oldu ..

 

Yeniden yapılanma, Ice Maiden’ın mumyasının yanında, Ampato ve diğer And zirvelerinde capacocha için seçilen diğer 15 çocuğun hikayeleri eşliğinde sergilenecek. Yaşları 3 ila 13 arasında değişiyor ve birçoğunun mumyaları ve iskelet kalıntıları, yanlarında gömülü bazı kutsal eşyaların holograflarının da sergilendiği sergide 3 boyutlu modeller olarak sergileniyor..

 

Bu doğal mumyalar, bilim adamlarına son günleriyle ilgili umut verici ipuçları sunuyor..

Socha ve meslektaşları, sergide yer alan yeni yürümeye başlayan bir çocuk ve altı ila yedi yaşları arasındaki dört kurbanın kalıntıları üzerinde toksikolojik ve adli analizler yaptıklarında, kurban edilmelerinden önceki aylarda onlara iyi bakıldığını ve düzenli bir diyetle beslendiklerini buldular ..

-Ölümlerinden önceki haftalarda koka yaprakları, ayahuasca asması ve alkol – onları sarhoş etmek kadar değil, zaman çizelgesi fedakarlıklarına doğru hızla ilerlerken onları sakin ve kaygısız tutmak için.

–  Socha:

“Toksikoloji sonuçları bizi gerçekten şaşırttı.. Bu sadece acımasız bir fedakarlık değildi. İnkalar ayrıca çocukların iyi bir ruh halinde olmasını da istiyordu. Mutlu bir şekilde tanrılara gitmeleri onlar için önemliydi.”

Reinhard, yüksek rakım, psikojenik maddeler, muhteşem manzara, ölümden sonraki yaşamın yakın olduğu bilgisi; bunların hepsinin şaşırtıcı bir tören için yapılmış olması gerektiğini söylüyor. “Bütün bu fenomen çok güçlü olmalı.”

Yeniden yapılanmanın son aşamasında Nilsson, genç kızın ölümünden 500 yıl sonraki varlığını düşünerek ve yakalamaya çalışarak saatler harcadı. Sonuç hem rahatsız edici derecede gerçekçi hem de sarsıcı derecede kişisel.

-Adli yeniden yapılandırma uzmanı, “O bir bireydi” diyor. “Birkaç hafta içinde hayatının dağın zirvesinde sona ereceğini anlamış olmalı. Sadece kendisinin öbür dünyaya inandığını umabiliriz.

Reinhard için, onlarca yıl önce sırtında dağdan aşağıya taşıdığı kızın yüzünü nihayet görmek, Buz Bakiresi’nin hikâyesini bir bütün haline getirdi. “Bu onu hayata döndürüyor” diyor. Yeniden yapılanma, onun muhteşem ölümü kadar kültürüne ve günlük yaşamına da odaklanıyor..

 

Ancak Nilsson, yeniden inşasıyla onu hayata döndürürken bile Buz Bakiresi’nin nasıl öldüğünü asla unutmadı. Her şeyden çok, donmuş olma hissini yakalamak istediğini söylüyor; sadece onun buzlu, mumyalanmış geleceğine değil, aynı zamanda hala çok hayatta olmasına rağmen sonsuzluğun eşiğinde sallanan bir kıza da selam vermek.

“Gururunu ifade etmek için gülümsemesi gerektiğini biliyordu” diyor. “Seçilmiş olmaktan gurur duyuyorum. Ama yine de çok ama çok korkuyorum.”

 

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et