EKRAN BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜRE GÖZLERİNİZE CİDDİ ŞEKİLDE ZARAR VEREBİLİR

EKRAN BAŞINDA GEÇİRİLEN SÜRE GÖZLERİNİZE CİDDİ ŞEKİLDE ZARAR VEREBİLİR

13 EKİM DÜNYA GÖRME GÜNÜ

♦ Dünya Görme Günü 2023

Göz sağlığı ve iyi görme yeteneğinin korunması için 10 ipucu

Her yıl ekim ayının ikinci perşembe günü kutlanan Dünya Görme Günü, iyi görmenin önemini ve göz sağlığı konusunda küresel farkındalığa olan ihtiyacı hatırlatıyor..

Dünyayı tüm güzellikleriyle algılamamızı sağlayan gözlerimiz çok değerlidir..

 

Bu önemli günü anmak için, iyi görme yeteneğini korumak ve herkes için daha net, daha parlak bir gelecek sağlamak için 10 temel ipucunu inceleyelim.

 
  1. Düzenli Göz Muayeneleri: Gözlük kullanmıyorsanız bile yılda en az bir kez kapsamlı göz muayenesi planlamayı alışkanlık haline getirin. Düzenli kontroller potansiyel sorunların erken tespit edilmesine ve ciddi göz rahatsızlıklarının önlenmesine yardımcı olabilir.

  2. Dengeli Beslenme: Diyetinizin A, C ve E vitaminleri gibi temel besinlerin yanı sıra çinko ve selenyum gibi mineraller açısından zengin olduğundan emin olun. Bu besinler göz sağlığını destekler ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır.

  3. Koruyucu Gözlük: UVA ve UVB ışınlarını yüzde 100 engelleyen güneş gözlüğü takarak gözlerinizi zararlı güneş ışığından koruyun. İnşaat sahaları veya laboratuvarlar gibi göz yaralanması riskinin bulunduğu ortamlarda koruyucu gözlükler şarttır.

  4. Dijital Göz Yorgunluğu Farkındalığı: Dijital cihazları kullanırken 20-20-20 kuralını uygulayarak dijital göz yorgunluğuyla mücadele edin. Her 20 dakikada bir, 20 metre uzaktaki bir şeye odaklanmak için 20 saniyelik bir mola verin. Bu, uzun süreli ekran süresinin neden olduğu gerilimi azaltır.

  5. Sigarayı Bırakın: Sigara içmek katarakt, maküla dejenerasyonu ve optik sinir hasarı ile ilişkilidir. Sigarayı bırakmak yalnızca genel sağlığınıza fayda sağlamakla kalmaz, aynı zamanda görmeyle ilgili sorunların riskini de önemli ölçüde azaltır.

  6. Sağlık Durumlarını Yönetin: Her ikisi de görme bozukluğuna neden olabilecek diyabetik retinopati ve hipertansif retinopatiye yol açabilen diyabet ve hipertansiyon gibi sağlık koşullarını kontrol edin.

  7. Sulu Kalın: Gözler de dahil olmak üzere iyi bir kan dolaşımı sağlamak için uygun sıvı alımını koruyun. Optimum göz sağlığını korumak için günlük yeterli miktarda su tüketin.

  8. Göz Dostu İş Yeri: Bilgisayarda uzun saatler harcıyorsanız, aydınlatmanın uygun olduğundan emin olun ve ekranınızın konumunu parlamayı en aza indirecek şekilde ayarlayın. Ergonomik bir sandalye ve masa düzeni de göz yorgunluğunu azaltabilir.

  9. Yeterli Uyku: Kaliteli uyku gözlerinizin dinlenmesini ve gençleşmesini sağlar. Uyku eksikliği göz kuruluğuna, bulanık görmeye ve diğer göz rahatsızlıklarına neden olabilir.

  10. Ailenizin Geçmişini Bilin: Glokom ve makula dejenerasyonu gibi bazı göz rahatsızlıklarının genetik bir bileşeni vardır. Aile geçmişinizi anlamak, sizin ve göz doktorunuzun göz sağlığınızı daha etkili bir şekilde izlemesine yardımcı olabilir.

Bu ipuçlarını günlük rutininize dahil etmek, görme yeteneğinizi korumanıza önemli ölçüde katkıda bulunabilir. Dünya Görme Günü, vizyonumuzun değer verilmesi ve korunması gereken bir hediye olduğunu hatırlatır.

(Klinik Profesörü, Oftalmoloji Başkanı Dr Gopal S Pillai ve Oftalmoloji Danışmanı ve Klinik Doçenti Dr Anil Radhakrishnan, Amrita Hastanesi, Kochi’nin katkılarıyla)

 

♦ Sağlık Bakanı Koca’dan “Dünya Görme Günü” paylaşımı

 

 DÜNYA GÖRME GÜNÜ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de görmede zorluk çeken çocuk oranının yüzde 2,2 olduğunu ve 2021’de görme sorunu tespit edilen 18 bin 596 bebek ve çocuğun tedavi edildiğini belirtti.

– Bakan Koca:

“Ülkemizde ağır engellilerin yüzde 9,5’ini görme engelliler oluşturuyor. Görmede zorluk çeken çocuk oranı yüzde 2,2. Aile Sağlığı Merkezlerimizdeki taramalarda görme sorunu tespit edilen bebek ve çocuklar uzmanlara sevk ediliyor. 2021’de 18 bin 596’sı tedavi edilmiştir.”

– Koca, göz hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Kenan Sönmez’in dijital çağda göz sağlığı için alınması gereken önlemlerle, beslenmenin önemini anlattığı videoya da sosyal medya hesabında yer verdi.

https://twitter.com/drfahrettinkoca/status/1580596643506049024?t=oDpK422VwKVhZS22LnxhtA&s=19

  -“Dünya Görme Günü” önlenebilir körlük ve görme kusurları konusunda küresel dikkat çekmek için her yıl Ekim ayının ikinci perşembe günü düzenlenen farkındalık günüdür.

– Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca oluşturulan Ulusal Engelli Veri Sisteminde kayıtlı ve hayatta olan engelli sayısı;

– 1.414.643’ü erkek,

– 1.097.307’si kadın

– Toplam 2.511.950’dir..

Ağır engeli olan kişi sayısı 775.012’dir. Bunların %9,5’ini görme engelliler oluşturmaktadır.

 Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre,

– Ülkemizde görmede zorluk çeken çocuk oranı %2,2 olarak yer almakta olup, bu oran 2-6 yaş grubunda % 1,7, 7-14 yaş grubunda ise % 2,6 olarak görülmektedir..

Yaşam boyu göz rahatsızlıkları ve görme bozukluğu ile ilişkili tüm ihtiyaçları karşılamak için etkili müdahaleler mevcuttur. Çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da uygulanması en kolay ve uygun maliyetli programlar içindedir..

 Ülkemizde çocukluk çağında sık görülen sağlık sorunlarının erken tanınması ve gerekli tedavilerinin sağlanabilmesi amacıyla çeşitli tarama programları yürütülmektedir..

– 0-3 ay bebekler, okul öncesi (36-48 ay) ve okul çağı (ilköğretim 1. sınıflar) çocuklarda sık görülen görme kusurlarına yönelik tarama çalışmaları da bu programlara eklenmiş, görmenin normal gelişimini engelleyecek risk etmenlerini saptamak ve yetersiz görmesi olan bebek ve çocukları erken dönemde tanımak, tedavilerini sağlamak amaçlanmıştır..

 Aile hekimlerince Aile Sağlığı Merkezlerinde ücretsiz olarak bu 3 gruba görme taraması yapılmaktadır.. Bebek ya da çocuklara zarar ya da acı veren uygulamalar değildir..

– Aile hekimlerinin gerekli gördüğü durumlarda bebek ve çocuklar göz hastalıkları uzmanlarına sevk edilmekte, ileri testler uygulanmaktadır. Eğer görme ile ilgili bir hastalık tanısı alırlarsa, o zaman hastalığın türüne ve nedenine göre tedavi seçenekleri mümkündür..

 Çocuklarda yapılan görme taramaları ile tanınabilen hastalıkların başında; şaşılık, kırma kusurları, katarakt ya da göz tembelliği gelmektedir..

– Sağlıklı bireylerde gözler birbirine paralel ve uyumlu çalışırken, şaşılıkta çeşitli nedenlere bağlı olarak bu paralellik bozulmuştur.

Kırma kusurları, görme keskinliğini bozan ve en sık karşılaşılan durum olup, bir hastalıktan çok bir bozukluktur. Uzak ve yakını net görememe olarak ikiye ayrılır..

Katarakt, gözde yer alan mercek üzerinde bulanık kısımların oluşması, görmenin azalmasıyla sonuçlanan bir hastalıktır..

Göz tembelliği, gözlerde veya görme yollarında bilinen bir sorun olmamasına rağmen, görme keskinliğindeki azalmadır. Göz tembelliği, her iki gözde de görülebilir ve görme azlığının önlenebilir bir nedenidir.  Görme gelişimi için önemli olan 0-7 yaştır, göz tembelliği bu dönemde gelişebilir. Göz tembelliği, tanı konduğunda tedavisi mümkün bir görme problemidir. Bu nedenle okul öncesi yaşta görme tarama programları çok önemlidir..

 

Tarama çalışmaları sonucunda 2021 yılında 18.596 bebek ve çocuğumuza tanı konularak tedavi edilmeleri sağlanmıştır

GÖZLERİNİZİ SEVMENİN VE KORUMANIN 10 YOLU

Dünya Görme Günü, körlük ve görme azlığına dikkat çekmek için tüm dünyada her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe günü kutlanıyor..

 Bu yıl 13 Ekim 2022 tarihinde başlayacak kutlamaların ana teması “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes” geçtiğimiz yıl belirlendi ve 2023 yılı sonuna kadar devam edecek. 

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran:

“Gözlerimizin dünyaya açılan pencere olması sebebiyle oldukça hayati öneme sahip olduğunu belirtmeliyim.. Gözlerimizi ihmal etmeden korumamız gereklidir. En ufak bir göz rahatsızlığında dahi hayatımız çok zorlaşıyor. Dünya Görme Günü’nde biz Türk hekimleri de göz sağlığı bilincini artırmak için çalışıyoruz..”

Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı işbirliği ile düzenlenen etkinlikler ve farkındalık artırma çalışmalarıyla kutlanan Dünya Görme Günü teması geçtiğimiz yıl belirlenen “Gözlerinizi Sevin – Love Your Eyes”..

Tüm dünyada göz hekimleri ve uzmanlar, Dünya Görme Günü kapsamında COVID-19 pandemisi sebebiyle sosyal izolasyon, evden veya uzaktan çalışma, online eğitim gibi gerekçelerle görme bozukluğu yaşayanlar başta olmak üzere her bireyin göz sağlığını koruması için farkındalık ve bilinçlendirme çalışmaları yürütüyor.. 

Gözlerimizi sevmenin 10 yolu

Türk Oftalmoloji Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Ziya Kapran:

“Dünya Görme Günü tüm dünyada göz hekimleri, uzmanlar ve gönüllüler tarafından kutlanıyor.. Pandemi sebebiyle gözlerimizin değerini her zamankinden daha çok anladık. ‘Gözlerinizi Sevin’ teması basit gibi görünse de çok önemli. Dünyadaki tüm bireyler gözlerini sevmek ve korumak için gerekli basit 10 kuralı uygulamalı ve çevresindeki herkesi haberdar etmeli. Böylece tüm dünyadaki insanların göz sağlığını korumamız mümkün olabilir..

Dünyada neredeyse herkes yaşamı boyunca bir göz sağlığı sorunu yaşıyor, ancak dünya çapında bir milyardan fazla insan, göz sağlığı veya tedavisi için gereken hizmete erişemiyor..

Love Your Eyes kampanyası, tüm dünyada erişilebilir, uygun fiyatlı ve ulaşılabilir göz bakımını savunurken, bireyleri kendi göz sağlığına öncelik vermeye teşvik ediyor..

Son derece başarılı geçen bir 2021 Dünya Görme Günü’nün ardından #LoveYourEyes kampanyası 2022 Dünya Görme Günü için de devam ediyor. Uluslararası Körlüğü Önleme Ajansı ‘Gözlerinizi Sevmek İçin 10 Kural’ı yakın zamanda duyurdu. Bu kuralları bilmek ve çevremizdekilere öğretmek en büyük amacımız.” 

YAŞAM BOYU UYULMASI GEREKEN KURALLAR

1. Gözlerinize ekran molası vermek için 20/20/20 kuralını uygulayın

– Ekrana bakarken, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 fit uzaktaki bir şeye bakın..

2. Dışarıda vakit geçirin

– Çocuklar günde en az iki saat dışarıda kalmalıdır. Bu aynı zamanda gözlerinin sağlıklı bir şekilde gelişmesine yardımcı olur ve miyop olmalarını önler..

3. Dışarıda güneş gözlüğü takın

– Güneş ışınlarının gözlerinize zarar vermesini önlemek için güneş gözlüklerinizin UVA ve UVB koruması sağladığından emin olun..

4. Gerekirse numaralı gözlük takın

– Net görmek, göz yorgunluğunu ve baş ağrısını önlemek için numaralı gözlüklerinizi takın..

5. Göz enfeksiyonlarını önlemek için kozmetik ürünlerinizi kontrol edin

– Göz enfeksiyonlarına neden olabilecek bakteri oluşumunu önlemek için göz makyajı malzemelerinizin son kullanma tarihini kontrol edin ve fırçalarınızı düzenli olarak değiştirin..

6. Düzenli egzersiz yapın

– Düzenli egzersiz yapmak, diyabet veya yüksek tansiyon gibi görme sağlığınızı olumsuz etkileyebilecek durumların gelişme riskini azaltır..

7. Sağlıklı beslenin

– Dengeli beslenme, sağlıklı gözleri korumak için gerekli olan vitamin ve minerallere sahip olmanızı sağlar..

8. Sigara içmeyin

– Sigara içmek, ciddi göz rahatsızlıkları ve kalıcı görme kaybı geliştirme riskinizi artırır..

9. Sorunlar ortaya çıkmadan önce tespit etmek için bir göz muayenesi yaptırın

– Göz muayenesi, gözdeki sorunları şikayetleriniz artmadan önce tespit edebilir, bu nedenle gözlerinizde bir sorun olmadığını düşünüyorsanız bile bir muayene yaptırın..

10. Gözlerinize öncelik verin, tüm hayatınız boyunca onlara ihtiyacınız var

Düzenli göz kontrolleri için takviminize hatırlatıcılar koyun. Her 1-2 yılda bir gözlerinizi kontrol ettirmelisiniz..

 

♦ DÜNYA ÇAPINDA 8 MİLYON İNSAN DÜZELTİLMEMİŞ KIRMA KUSURLARINDAN DOLAYI İŞLEVSEL OLARAK KÖRDÜR

Basit bir görme testi ve gözlüklerle bu insanların çoğunun görüşü yeniden kazandırılabilir.

✅ Dünya Görme Günü, her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü düzenlenmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2000 yılında körlükten korunma konusunda dikkati arttırmak adına bu önemli gün kabul edilmiştir..

Dünyanın nüfusu yaşlanıyor, görmenizi çaldırmayın

✅ Görme duyusunun oluşumunda göz aracıdır, cisimlerden gelen ışığı algılayarak beyne iletir. Böylece cisimlerin uzaklığı, şekli, rengi, büyüklüğü algılanır..

– Göz, görme işinde doğrudan görev alan kısımlar ve bunları koruyan yapılardan meydana gelmiştir..

Bu yapılarda oluşan bozukluklar nedeniyle konjonktivit, kuru göz, glokom (göz tansiyonu) gibi göz problemleri ve bazı görme bozuklukları ortaya çıkar..

♦ GÖRME BOZUKLUKLARI

Görme bozukluklarından bazıları:

 * Miyop: Gözlerin, uzaktaki cisimleri net olarak göremediği bir durumdur.

 * Hipermetrop: Gözlerin, yakında bulunan cisimleri net göremediği bir durumdur.

 * Astigmatizm: Görüntü uzakta da , yakında da net değildir ve kişi cisimleri gölgeli görür.

 * Presbiyopi: Yaşla birlikte ortaya çıkan yakındaki cisimleri görme güçlüğüdür.

 * Katarakt: Gözün kendi merceğinde gelişen şeffaflık kaybıdır. Sisli ve bulanık görmeye sebep olur.

 * Renk Körlüğü: Renkleri ayırt etme yeteneğinin bozukluğudur. En fazla görülen tipi, kırmızı ile yeşilin ayırt edilememesidir.

Oluşan göz problemleri ve görme bozukluklarında uzman kişiler tarafından uygulanan çeşitli tedavi yöntemleri vardır. Ancak her zaman sağlığı korumak hastalığı tedavi etmekten daha kolay ve ucuzdur.

Göz ve görme sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken noktalar

*Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır.

*Uzun süre bilgisayar kullanımlarında gözler sık sık dinlendirilmelidir.

*Görme yeteneğini güçlendiren A vitamini içeren besinler ( havuç, yumurta, yeşil sebzeler ) bol miktarda tüketilmelidir.

*Göz hijyenine özen gösterilmelidir.

*Kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmasına dikkat edilmelidir.

*Çok az ya da çok fazla ışıkta okuma yazma yapılmamalıdır.

*Başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır.

*Çocuklarda gözde herhangi bir kayma ve görme bozukluğu şüphesi varsa en kısa sürede göz kontrolü yaptırılmalıdır.

*İlerleyen yaşla birlikte göz ve görme sağlığında herhangi bir problem yaşanmaması için hayat boyu düzenli aralıklarla göz muayenesi yaptırılmalıdır.

Dünyada 450 milyon çocuk görme sorunu yaşıyor
Dünyada 450 milyon çocuk görme sorunu yaşıyor

– Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman:

“Çocuklarda, eğer vaktinde tespit edilebilse önlenebilecek veya daha kötüye gitmekten korunabilecek göz rahatsızlığıyla kör olduğu tahmin ediliyor” dedi

 

✅ Medipol Mega Üniversite Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Doç. Dr. Sevil Karaman, çocukların göz sağlığını iyileştirmek ve engelliliği azaltmak için toplumun birincil, ikincil ve üçüncül düzeyde kapsamlı hizmetlere ihtiyaç olduğunu belirterek, 13 Ekim Dünya Görme Günü kapsamında açıklamalarda bulundu..

– Karaman:

“Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, dünya genelinde, en az 450 milyon çocuğun tedavi gerektiren bir görme sorunu olduğunu ve 90 milyon çocuğun çeşitli derecelerde görme kaybıyla yaşadığını belirtmeliyim..Göz bozukluğu olan genç ve çocuk sayısı ise yaklaşık 448 milyona ulaştı..

Ne yazık ki çocukların yüzde 40’ının, eğer vaktinde tespit edilebilse önlenebilecek veya daha kötüye gitmekten korunabilecek göz rahatsızlıkları nedeniyle kör olduğu tahmin ediliyor. Doğumdan sonra ilk 3 ay içinde ve daha sonra da göz hekimin takibinde uygun aralıklarla kontrol edilmesi en akılcı çözümdür..

Önlenebilir körlük nedenleri ile savaşmanın önemini büyük.. Çocuklarda görme kaybının yaygınlığı, ülkeler ve bölgeler arasında önemli ölçüde değişiklik gösterir. Ancak kırma kusurları dışlanırsa, A vitamini eksikliği ve kızamık nedeniyle kornea hasarına bağlı körlüğünün azalması nedeniyle küresel olarak göz hastalıklarından kör olan çocuk sayısı düşmektedir. Çocuklar doğduktan ilk 3 ay içinde belirti ya da şikayetleri olmaksızın mutlaka bir göz hekimine kontrole götürülmelidir..”

 ‘Görme bozukluğu akademik başarıyı düşürüyor’

– Karaman:

“Çocuklarda görme bozukluğu sadece uzak ya da yakın görmede zorlanma ile sonuçlanmadığının altını çizmek istiyorum..

Akademik başarılarını ciddi şekilde etkileyebilir, düşük benlik saygısına ve gelecekteki sosyo-ekonomik potansiyelinin azalmasına neden olur. Lancet Küresel Göz Sağlığı Komisyonu, düşük ve orta gelirli ülkelerde görme kaybı olan çocukların örgün eğitimde devam etme şanslarının 5 kat kadar daha az olduğunu bildirdi. Yapılan başka bir çalışma ise daha üzücü bir gerçeği ortaya koymuştur. Bu çalışmada özellikle düşük gelirli ülkelerde görme engelli çocukların iyi gören çocuklara göre çocuklukta ölme olasılığının daha yüksek olduğunu bildirilmiştir.

Kırma kusurları, özellikle miyopi, çocuklarda görme bozukluğu ve körlüğün önde gelen ve artan bir nedeni. Çocuklarda ve ergenlerde miyopi sıklığı, yaşam tarzındaki değişiklikler nedeniyle dünyanın birçok yerinde hızla artıyor. 2020’de Asya’daki çocukların yüzde 60’ının ve Avrupa’daki çocukların yüzde 40’ının miyop tanısı aldığı bildirildi. 40 yaşından küçük yetişkinlerde ve çocuklarda görme bozukluğuna ilişkin veriler azdır. Bununla birlikte, çocuklar arasında körlüğün ve orta-şiddetli görme azlığının önde gelen nedenleri arasında düzeltilmemiş kırma kusuru, katarakt, prematüre retinopatisi, doğumsal göz anomalileri, kornea skarlaşması ve serebral görme bozukluğu yer alıyor.”

Mehmet Kadir Kılınç  

 
Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights