GEÇ YEMEK YEMENİN NEDEN OBEZİTE RİSKİNİ ARTIRDIĞINI AÇIKLAYABİLECEK MEKANİZMALARI TEST ETMEK İSTEDİK..

🔵 OBEZİTE ŞU ANDA DÜNYA ÇAPINDA YÜZ MİLYONLARCA İNSANI ETKİLİYOR..

Obez olma riskinin nispeten basit bir şekilde nasıl azaltılabileceğine dair değerli bir içgörüdür: Sadece yemeklerimizi birkaç saat önce yiyerek..

Daha önceki araştırmalar, öğünlerin zamanlaması ile kilo alımı arasında bir bağlantı tanımlamıştı, ancak burada araştırmacılar bu bağlantıya daha yakından bakmak ve bunun arkasındaki biyolojik nedenleri ortaya çıkarmak istediler..

–  Sinirbilimci Frank Scheer:

“Geç yemek yemenin neden obezite riskini artırdığını açıklayabilecek mekanizmaları test etmek istedik..

Biz ve diğerleri tarafından yapılan önceki araştırmalar, geç yemek yemenin artan obezite riski, artan vücut yağı ve zayıf kilo verme başarısı ile ilişkili olduğunu göstermiştir. Bunun nedenini anlamak istedik.”

Araştırma sıkı bir şekilde kontrol edildi ve aşırı kilolu veya obez aralığında vücut kitle indeksi (VKİ) olan 16 katılımcıyı içeriyordu.

Her gönüllü, altı gün süren iki farklı deneyden geçti; uykuları ve yemeleri önceden sıkı bir şekilde kontrol edildi ve her test arasında birkaç hafta kaldı..

-Bir deneyde, katılımcılar normal zamanlarda günde üç öğün katı bir programa devam ettiler – sabah 9’da kahvaltı, öğleden sonra 1’de öğle yemeği ve akşam 6 civarında akşam yemeği..

-Diğerinde, üç öğün geri kaydırıldı (ilki 13:00 civarında ve sonuncusu 21:00 civarında) – yani öğle yemeği, akşam yemeği ve akşam yemeği..

Kan örnekleri, anket soruları ve diğer ölçümler sayesinde ekip bir dizi gözlem yapabildi..

Daha sonra yemek yerken, bize ne zaman tok olduğumuzu söyleyen leptin hormonu seviyeleri 24 saat boyunca daha düşüktü, bu da katılımcıların daha acıkmış olabileceğini gösteriyor. Üstelik kaloriler daha yavaş yakılıyordu..

Testler ayrıca, vücudun yağ depolama şeklini etkileyen yağ dokusu gen ekspresyonunun, yağ dokularını oluşturan adipogenez sürecini artırdığını ve yağları parçalayan lipoliz sürecini azalttığını gösterdi..

Burada, obezite riskini artıran fizyolojik ve moleküler mekanizmaların bir kombinasyonuna bakıyoruz..

– Scheer:

“Bu etkileri, kalori alımı, fiziksel aktivite, uyku ve ışığa maruz kalma gibi kafa karıştırıcı değişkenleri kontrol ederek izole ettik, ancak gerçek hayatta bu faktörlerin çoğu yemek zamanlamasından etkilenebilir”  ..

Elbette obezite, diyabet ve kanser de dahil olmak üzere diğer sağlık sorunlarına yol açabilir ve bu nedenle, daha en başta obezitenin gelişmesini durdurmanın yollarını bulmak, küresel nüfusun sağlığı için büyük bir fark yaratacaktır..

Bu çalışmanın gösterdiği şey, günün erken saatlerinde yemek yemenin, vücudumuzun enerjiyi ve ardından gelen obezite riskini dengeleme şeklinin üç temel etkenini etkileyebileceğidir – ve bu, bazı insanlar için bir diyet veya egzersiz rejimine bağlı kalmaktan daha basit bir değişiklik olabilir..

Ekip gelecekte daha fazla kadının yer aldığı araştırmaların yanı sıra (bu vakadaki 16 gönüllüden sadece 5’i kadındı) ve yemek yeme saatiyle ilişkili olarak yatma saatindeki değişikliklerin de bu süreçleri nasıl etkileyebileceğini analiz eden araştırmalar görmek istiyor..

– Scheer:

“Tüm bu faktörlerin sıkı kontrolünün mümkün olmadığı daha büyük ölçekli çalışmalarda, en azından diğer davranışsal ve çevresel değişkenlerin obezite riskinin altında yatan bu biyolojik yolları nasıl değiştirdiğini düşünmeliyiz”

Araştırma Cell Metabolism’de yayınlandı . // DAVİD NİELD

🔵 AŞIRI KİLOLUK – OBEZİTE ÇAĞIN SALGINI 👉 T I K L A Y I N I Z

🔵 OBEZİTENİN EN ÖNEMLİ SEBEP VE SONUÇLARINDAN BİRİ UYKU APNESİDİR 👉 T I K L A Y I N I Z

🔵 OBEZİTE AVRUPA’DA SALGINA DÖNÜŞTÜ, İLK SIRADA TÜRKİYE VAR 👉 T I K L A Y I N I Z

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights