YÜKSEK YASTIKTA UYUMAK FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR!

YÜKSEK YASTIKTA UYUMAK FELÇ RİSKİNİ ARTIRIYOR!

Ulusal Serebral ve Kardiyovasküler Merkezin araştırma ekibi bu rahatsızlığa "shogun yastık sendromu" adını verdi.

♦Bir çalışma yatmadan önce birden fazla yastık ve istiflenmiş havlu kullanmanın sağlık açısından risk oluşturduğunu gösterdi.

Japon araştırmacılar, yüksek yastıkta uyumanın, uyku sırasında boynun bükülme şekli nedeniyle felç riskini artırdığını buldu.

Ulusal Serebral ve Kardiyovasküler Merkezin araştırma ekibi bu rahatsızlığa “shogun yastık sendromu” adını verdi.

-Araştırmacılar, hastaların uyku alışkanlıklarıyla birlikte, boynun arkasındaki bir kan damarının felce neden olan yırtılması olan spontan vertebral arter diseksiyonu (sVAD) vakalarını inceledi.

Genel olarak sVAD, felçlerin yaklaşık yüzde 2’sine neden olur. Ancak en iyi çalışma yılları da dahil olmak üzere 15 ila 45 yaş arasındaki kişiler arasında bu oran yüzde 10’a çıkıyor.

-Bu felç hastalarının yaklaşık yüzde 20’si ölüyor ya da kalıcı sakatlıklarla kalıyor.

Araştırma ekibi, 2018-2023 yılları arasında merkezde sVAD tanısı konulan, yaşları 45 ile 56 arasında değişen 53 kişiyle çalıştı.

-Bu grup, aynı dönemde başka nedenlerden dolayı felç veya beyin kanaması nedeniyle hastaneye kaldırılan 53 kişiyle karşılaştırıldı.

-Araştırmada özellikle cinsiyet, yaş ve yastık yüksekliğine odaklanıldı.

Ekip, yatak üreticileri ve sektör uzmanlarının görüşlerine dayanarak 12 cm ve üzeri yastıkları “yüksek”, 15 cm ve üzeri yastıkları ise “olağanüstü yüksek” olarak tanımladı.

Çalışma sonuçları, sVAD’li hastaların 18’inin veya yüzde 34’ünün 12 cm veya daha yüksek yastık kullandığını gösterirken, karşılaştırma deneklerinde bu oran yüzde 8 veya 15’ti.

Ek olarak, sVAD hastalarının dokuzu veya yüzde 17’si 15 cm veya daha yüksek yastık kullanırken, sVAD olmayan hastalarda bu rakam yalnızca bir veya yüzde 1,9’du.

20240219-yastık-G-2

Araştırma ekibi, felç geçirme riski çok düşük görünen bazı hastaların 17 ila 19 cm yüksekliğinde yastıklar kullandığını kaydetti.

Yastık ne kadar yüksek olursa hastanın sVAD geliştirme olasılığının da o kadar yüksek olduğunu söylediler.

Çalışma, yüksek bir yastığın boyun fleksiyonunu artırdığı ve çenenin göğse doğru alçalmasını sağladığı sonucuna varmıştır. Bu pozisyon, uyku sırasında boynun dönmesi durumunda kan damarlarına da zarar verebilir.

–   Merkezde beyin cerrahı ve ekibin bir üyesi olan Tomotaka Tanaka:

“Üzerinde düşük geri tepmeli yastıklar veya havlular bulunan karabuğday yastıkları kullanan pek çok kişi var.. Yüksekliği 15 cm’den fazla olan yastıklardan kaçınılması tavsiye edilir, çünkü yastık yumuşak bile olsa şiddetli boyun fleksiyonuna neden olur.”

♦Yüksek yastığın tanımı

“Yüksek yastık kullanımını” tanımlayan yastık yüksekliği sınırlarını belirlemek için Japonya Yatak Ürünleri Birliği ve Japonya Uyku Bilimi Araştırma Laboratuvarı’ndan birer temsilciden oluşan iki üyeli bir çalışma grubu oluşturduk. Bu çalışma grubu çalışma verilerine kördü. Çalışma grubunun yanıtları aşağıdaki şekilde birleştirildi.
(i) Müşteri tercihlerine göre genellikle üç farklı yastık yüksekliği tasarım standardı vardır: 3–5, 6–8 ve 9–11 cm, ancak doğru istatistikler mevcut değildir.
 (ii) ⩾12 cm yüksekliğindeki yastıklar, yaygın olarak dağıtılan yastıklar arasında en yüksek olanıdır.
 (iii) 15 cm yüksekliğindeki yastıklar olağanüstü derecede yüksektir ve genellikle kullanılması önerilmez. Bu nedenle çalışma grubunun önerileri doğrultusunda yastık yükseklikleri 12 ile 15 cm sınırları arasında (<12, ⩾12 ve <15 ve ⩾15 cm) üç kategoride sınıflandırıldı.
Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights