ŞİMŞEKLİ FIRTINADA ISLAK MI KURU OLMAK MI DAHA GÜVENLİ

ŞİMŞEKLİ FIRTINADA ISLAK MI KURU OLMAK MI DAHA GÜVENLİ

Yıldırım çarpması gibi korkunç bir korkuya sahip olanlarınız için iyi bir haberimiz var : Başınızı yağmur suyuna daldırmak, hayatta kalma şansınızı yüzde 90'a kadar artırabilir.

♦Bilim, Şimşekli Fırtınada Islak Olmanın mı Kuru Olmanın mı Daha Güvenli Olduğunu Ortaya Çıkarıyor

Yıldırım çarpması gibi korkunç bir korkuya sahip olanlarınız için iyi bir haberimiz var : Başınızı yağmur suyuna daldırmak, hayatta kalma şansınızı yüzde 90’a kadar artırabilir.

Bu, sahte insan kafaları yapan, onlara güçlü elektrik cıvataları uygulayan ve sonuçları ölçen bir bilim insanı ekibinin vardığı sonuçtur. Suya batırılmış sahte kafalar önemli ölçüde daha az hasara sahipti ve elektrik akımına daha az maruz kalıyordu.

Sonuçlar, kendinizi iyi ve ıslak hissetmenin, bir şimşek fırtınasında şansınızı büyük ölçüde artırabileceğini gösteriyor; ancak en iyi seçeneğiniz elbette hiç fırtınada dışarıda olmamaktır.

–   Almanya’daki Ilmenau Teknoloji Üniversitesi’nden mühendis René Machts liderliğindeki bir ekip şöyle yazıyor :

“İnsan kafası hayaletleri üzerindeki deneylerimiz, yağmurla ıslanan cildin, kuru cilde kıyasla yıldırım çarpmasına karşı daha iyi koruma davranışına sahip olabileceğine dair teorik olarak öne sürülen etki için pratik kanıtlar sağlıyor.”

Flashover olayının kuru kafa modelinde uzun süre pozlanması. 

Yıldırım çarpması hafife alınacak bir olay değildir. 200 kiloamperin üzerinde akım sağlayabilirler; bu, bir insanı öldürmek için gereken güçten çok çok daha yüksektir .

Ancak birden fazla çalışma suyun etkiyi azaltabileceğini ileri sürdü. Teorik analiz, ıslak cildin vücudun maruz kaldığı akımı azaltabileceğini öne sürerken, başka bir çalışma ıslak hayvanların kuru olanlara göre yıldırım çarpmasından daha sık hayatta kaldığını buldu .

Ancak deneysel çalışmalar ıslak insan derisi değişkenini incelememiştir. Macht ve meslektaşları, yıldırımın etkilerine ilişkin anlayışımızdaki bu boşluğu gidermeye çalıştılar; özellikle yüzey neminin, yıldırımın çıplak bir insan kafasından geçme şeklini nasıl değiştirebileceği.

Gerçek insan kafalarının elektriksel iletkenlik özelliklerini taklit edecek şekilde tasarlanmış iki sahte insan kafası yaptılar. CT taraması verileri temel alınarak modellenen her biri bir kafa derisi, kafatası ve kafatasının içindeki doku hacminden oluşuyordu. Yapı malzemeleri insan dokusuna benzer özelliklere sahip olacak şekilde dikkatle seçildi: sodyum klorür, su, grafit ve agaroz.

Hayalet kafalar yıldırım testlerinden geçiyor. 

Daha sonra fantom kafaları elektrot dizilerine yerleştirildi. Ekip bir kafayı kuru tuttu, diğerine yapay yağmur suyu sıktı ve her ikisine de puls üretecinde mevcut olan 42 kiloamperlik maksimum akımla patlattı (buluttan yere yıldırım düşmesinin çoğu yaklaşık 30 kiloamperlik bir akıma sahiptir ).

Ama hepsi bu değil..
Elektrot dizisi ayrıca iki kafanın yüzeyinden geçen ve yüzeyden geçen akımları da ölçtü. Artık bir kişiye yıldırım düştüğünde, o kişi yüzey parlaması adı verilen bir olay yaşayabilir ..
Yüzey parlaması, vücuttan geçen akımın giriş noktası ile çıkış noktası arasındaki yüksek voltaj farkından kaynaklanan, cilt yüzeyinde oluşan bir boşalma yoludur..
Yıldırım akımının büyük bir kısmı parlama boyunca ilerler ve çok azı vücuda girer.
Islak olana (sağda) kıyasla kuru kafada (solda) oluşan hasar. 

Ekibin sonuçları, kafanın ıslak veya kuru olmasına bakılmaksızın tam olarak oluşmuş bir flashover’ın meydana geldiğini gösterdi.

Ancak ıslak kafa için kafaya önemli ölçüde daha az akım girdi; özellikle ıslak kafada beyin boşluğuna giren enerji kuru kafaya göre yüzde 32,5 daha düşüktü.

Araştırmacılar, beyindeki bu azaltılmış akım maruziyetinin, daha az fiziksel yaralanmayla birleştiğinde, ıslak bir kişinin hayatta kalma şansını yüzde 70 ila 90’a kadar büyük ölçüde artırabileceğini söyledi.

Hayatta kalmak için sahip olduğunuz en iyi şans, yıldırım çarpmamasıdır; ancak araştırma, kendinizi hiçbir sığınak olmadan bir fırtınaya yakalanmış halde bulursanız, yağmurda sırılsıklam olmaktan çok daha kötüsünü yapabileceğinizi öne sürüyor .

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et