Studio portrait of an attractive adult man in a suit sitting on a chair, isolated on grey background.

MÜMKÜNSE BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMAKTAN KAÇINMAK MUHTEMELEN DAHA İYİDİR..

BACAK BACAK ÜSTÜNE ATARAK OTURMAYIN 

Rahat oturuyor musun? Sadece bir an duraklayın ve ayarlamadan duruşunuzun farkına varın. Bacakların ne yapıyor?

 

‍ BİR SANDALYEYE OTURUP BACAK BACAK ÜSTÜNE ATMANIN TİPİK OLARAK İKİ YOLU VARDIR, BİRİ DİZDE, DİĞERİ AYAK BİLEĞİNDE

Bir Anatomi Uzmanı Nedenini Açıklıyor.

Rahat oturuyor musun? Sadece bir an duraklayın ve ayarlamadan duruşunuzun farkına varın. Bacakların ne yapıyor?

Onlar çapraz mı? Ve sen sağcı mısın yoksa solcu musun? İnsanların yüzde 62’si sağdan sola geçiyor, yüzde 26’sı diğer yöne gidiyor ve yüzde 12’sinin tercihi yok.

Bir sandalyeye oturup bacak bacak üstüne atmanın tipik olarak iki yolu vardır, biri dizde, diğeri ayak bileğinde. Ancak bacak bacak üstüne atarak oturmak ne kadar rahat olsa da sağlığınız ve duruşunuz için kötü mü? 

Kanıtlara bir göz atalım..

Devamını oku: BACAKLARINIZI BAĞDAŞTIRARAK OTURMAYIN

 

 KANITLARA BİR GÖZ ATALIM

-Araştırmalar, bağdaş kurarak oturmanın , biri diğerinden daha yüksek olan kalçaların yanlış hizalanmasını artırabileceğini gösteriyor..

-Ve kanın alt uzuvlardaki kan damarlarında hareket etme hızını değiştirerek kan pıhtılaşma riskini artırabilir..

Araştırmaların çoğu, dizleri çaprazlamanın ayak bileklerinden daha kötü olduğunu öne sürüyor..

 -Nitekim bu şekilde oturmak, kanın damarlarda birikmesi nedeniyle tansiyonunuzun yükselmesine ve kalbinizin buna karşı çalışmak zorunda kalmasına neden olabilir..

-Ve bu, kan damarlarınızdaki hasar riskini artırabilir, bu nedenle kan basıncınız ölçüldüğünde ayaklarınızı yere düz basmalısınız ..

 VÜCUT ÜZERİNDEKİ ETKİSİ

-Bağdaş kurarak ne kadar uzun süre ve sık oturursanız, pelvisinizdeki kas uzunluklarında ve kemik düzenlemelerinde uzun vadeli değişiklikler yaşamanız o kadar olasıdır..

 -Ve iskeletinizin birbirine bağlanma şekli nedeniyle, bacak bacak üstüne atmak aynı zamanda omurganın ve omuzların yanlış hizalanmasına da neden olabilir..

-Omurga ağırlık merkezinizi pelvisin üzerinde tutmak için dengede olduğundan, boyun kemiklerindeki değişiklikler nedeniyle baş konumunuz potansiyel olarak hizadan çıkabilir ..

-Vücudun bir tarafının diğerinden daha zayıf olması nedeniyle boynunuz da etkilenebilir. Aynı dengesizlik, kötü duruş ve bağdaş kurarak oturmanın neden olduğu stres ve zorlanmalar sonucunda pelvis ve bel kaslarında da görülebilir..

-Bir taraftaki gluteal (serseri) kasların uzun süre gerilmesi nedeniyle pelvis yanlış hizalanabilir, yani zayıflar..

-Uzun süre bacak bacak üstüne atarak oturmak, skolyoz ( omurganın anormal hizalanması ) ve diğer şekil bozuklukları olasılığını artırır . Kalça ve uyluğun dış tarafını etkileyen yaygın ve ağrılı bir durum olan daha büyük trokanterik ağrı sendromuna da neden olabilir ..

-Araştırma ayrıca, bacak bacak üstüne atarak oturmanın, fibular sinir olarak da bilinen peroneal siniri alt bacağınıza sıkıştırma ve yaralanma riskine sokabileceğini gösteriyor ..

-Bu tipik olarak, ayağın küçük parmak tarafını kaldırmaya çalışırken bir zayıflık olarak kendini gösterir ve ayağın tamamının aşağı sarktığı daha ilgili ayak düşmesini gösterir . Çoğu durumda, bu kısa ömürlüdür ve birkaç dakika içinde normale döner..

-Bacakları geçmenin sperm üretimini etkileyebileceğine dair kanıtlar da var. Bunun nedeni, testislerin sıcaklığının standart vücut sıcaklığının 2 °C ile 6 °C (3,6 °F ve 10,8 °F) altında olması gerekmesidir..

-Oturmak testislerin sıcaklığını 2 °C artırır ve bacak bacak üstüne atmak testislerin sıcaklığını 3,5 °C’ye kadar yükseltebilir . Araştırmalar , skrotum veya testis sıcaklığındaki artışın hem sperm sayısını hem de kalitesini azaltabileceğini gösteriyor ..

Ayrıca, kadın ve erkek anatomisindeki farklılıklar nedeniyle, özellikle erkeklerin kalça hareket açıklığının azalması nedeniyle, kadınların bağdaş kurarak oturmasının muhtemelen çok daha kolay olduğunu belirtmekte fayda var..

 BACAKLAR VE EKLEMLER

-Ancak araştırmalar, bacak bacak üstüne atarak oturmanın bazı insanlar için faydalı olabileceğini gösteriyor.. 

Örneğin, 2016’da yapılan küçük bir araştırma, bir bacağı diğerinden daha uzun olan kişilerde bağdaş kurarak oturmanın pelvisin iki tarafının yüksekliğini ayarlamaya yardımcı olarak hizalamayı iyileştirdiğini buldu ..

-Bacakları bağdaştırarak oturmak, bazı kasların, özellikle eğik kasların (ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyduğunuz derinin altındaki kaslar), bacakları öne doğru oturmaya kıyasla aktivitesini azalttığı da görülmektedir. Bu, çekirdek kaslarınızı gevşetmeye ve aşırı zorlamayı önlemeye yardımcı olabilir..

-Benzer şekilde, bağdaş kurarak oturmanın sakroiliak eklemlerin (omurga ve bacaklar arasında ağırlık transferinden sorumlu) stabilitesini geliştirdiğine dair kanıtlar vardır..

Www.cafemedyam.com
Lotus pozisyonunda oturmak daha sağlıklı olabilir. ( Rfstudio/Pexels )

-Ve tabii ki, ünlü yoga veya meditasyon pozu (lotus pozisyonu), yerde bacak bacak üstüne atmış oturan insanları görür. Bu pozisyonda geçirilen uzun sürelerin bir sandalyede bağdaş kurarak oturmanın neden olduğu bazı sorunlara yol açıp açmadığına dair sınırlı veri vardır..

Gerçekten de birçok insan için yoga çok büyük faydalar sağlıyor – zaten diz sorunları olanlar için bile.

Yani karar? Mümkünse bacak bacak üstüne atmaktan kaçınmak muhtemelen daha iyidir..

Bununla birlikte, bacak bacak üstüne atmayla ilişkili risk faktörlerinin çoğu, hareketsiz yaşam tarzı ve obezite gibi altta yatan diğer sorunlar nedeniyle muhtemelen daha da kötüleşiyor.

Bunu akılda tutarak, ana tavsiye aynı pozisyonda çok uzun süre oturmamak ve düzenli olarak aktif kalmaktır.

Adam Taylor , Profesör ve Klinik Anatomi Öğrenim Merkezi Direktörü, Lancaster Üniversitesi

ADAM TAYLOR

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights