Kazı sırasında Abydos'taki Kraliçe Meret-Neith'in mezar kompleksi. Kraliçe'nin mezar odası kompleksin merkezinde yer alır ve saray mensuplarının ve hizmetkarların ikincil mezarlarıyla çevrilidir.

Kazı sırasında Abydos'taki Kraliçe Meret-Neith'in mezar kompleksi. Kraliçe'nin mezar odası kompleksin merkezinde yer alır ve saray mensuplarının ve hizmetkarların ikincil mezarlarıyla çevrilidir.

Bu, Büyük Gize Piramidi'nin inşa edilmesinden yaklaşık 500 yıl önceydi  ve Mısır'ın daha sonra sahip olacağı öneme henüz yeni yükseldiği bir döneme işaret ediyordu. Bu nedenle kayıtlar ve somut tarihsel kanıtlar sınırlıdır.

♦ Mısır’ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu

5000 yıllık şarabı yasaklayan var mı?

Meret-Neith, yaşadığı dönemde dünyanın en güçlü kadınlarından biriydi ve hatta belki de Eski Mısır’ın ilk kadın firavunuydu. Hikayesi hakkında çok az şey biliniyor, ancak gösterişli mezarı kesinlikle onun muazzam bir güce sahip olduğunu ve içkiden hoşlandığını gösteriyor..

Kazı sırasında Abydos'taki Kraliçe Meret-Neith'in mezar kompleksi. Kraliçe'nin mezar odası kompleksin merkezinde yer alır ve saray mensuplarının ve hizmetkarların ikincil mezarlarıyla çevrilidir.
Kazı sırasında Abydos’taki Kraliçe Meret-Neith’in mezar kompleksi. Kraliçe’nin mezar odası kompleksin merkezinde yer alır ve saray mensuplarının ve hizmetkarların ikincil mezarlarıyla çevrilidir.

 

 

♦ Abydos arkeolojik sahasındaki  son kazılarda , MÖ 3000 civarında Eski Mısır’ın Birinci Hanedanlığı’nda önemli bir rol oynayan Kraliçe Meret-Neith’in mezarı ortaya çıkarıldı.

Kazı, Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanlığı, Kahire’deki Alman Arkeoloji Enstitüsü, Avusturya’daki Viyana Üniversitesi ve Viyana Teknoloji Üniversitesi ile İsveç’teki Lund Üniversitesi arasındaki işbirliğinin bir parçasıydı.

-Genişleyen mezar kompleksi arasında, 41 saray mensubu ve hizmetçinin mezarlarıyla çevrili, pişmemiş kerpiç, kil ve ahşaptan yapılmış kraliçenin mezar odası bulunmaktadır.

 

Meret-Neith ve maiyetinin çok içki içen kişiler olduğu açıkça görülüyordu..

Uluslararası arkeolog ekibi, yüzlerce iyi korunmuş şarap kavanozu da dahil olmak üzere çok sayıda mezar eşyasını kurtarmayı başardı. Bazıları bu kapları mühürlü halde tutuyor ve hala 5.000 yıllık devrilme kalıntılarını içeriyor .

Kazı sırasında Abydos'ta Kraliçe Meret-Neith'in mezarında 5000 yıllık şarap kavanozları bulundu. Kavanozlar orijinal bağlamlarındadır ve bazıları hala mühürlüdür. C: EC Köhler
Kazı sırasında Abydos’ta Kraliçe Meret-Neith’in mezarında 5000 yıllık şarap kavanozları bulundu. Kavanozlar orijinal bağlamlarındadır ve bazıları hala mühürlüdür. C: EC Köhler

Meret-Neith dönemi hakkında çok az şey biliniyor..

Bu, Büyük Gize Piramidi’nin inşa edilmesinden yaklaşık 500 yıl önceydi  ve Mısır’ın daha sonra sahip olacağı öneme henüz yeni yükseldiği bir döneme işaret ediyordu. Bu nedenle kayıtlar ve somut tarihsel kanıtlar sınırlıdır.

-Görünüşteki statüsüne rağmen, birçok bilim adamı daha önce Meret-Neith’in kadın olması nedeniyle Mısır’ın tam hükümdarı olarak tahtı elinde tutamayacağına inanıyordu..

Erken Hanedanlık Dönemi’nde yöneticilerin kesin rolleri ve unvanları karmaşık bir konudur; pek çok kişi onun yalnızca bir erkek kralla evlendiği için kraliçe naibi olduğunu varsayıyordu..

 

Bununla birlikte, onun ilk kadın firavun ve potansiyel olarak tarihin kaydedilen ilk kraliçe kraliçesi (rütbe ve unvan açısından bir krala eşdeğer olan gerçek bir kadın hükümdar olduğu gibi) olabileceği genel olarak kabul edildi.

–    Fransız Mısırbilimci Jean-Pierre Pätznick:

”Eski Mısır’ın ilk kadın firavunu Meret-Neith’in yerini daha fazla inkar etmek anlamsız olurdu.. O bir prenses, bir kraliçe, bir kraliyet annesi ve olağanüstü bir kadere sahip bir naipti. Tarihte ilk kez Meret-Neith bir süreliğine Mısır’ın erkek firavunlarıyla eşit hatta daha fazla hale geldi”

♦ Mısır kraliçesine 5 bin yıllık şarap

Abydos’taki Meret-Neith’in mezarında yeni arkeolojik keşifler

   -Viyana Üniversitesi’nden arkeolog Christiana Köhler liderliğindeki bir Alman-Avusturyalı ekip, Mısır’ın Abydos kentinde Kraliçe Meret-Neith’in mezarını araştırıyor. MÖ 3000 civarında dönemin en güçlü kadınıydı..

Son kazılar onun özel tarihi önemini kanıtlıyor: Araştırmacılar 5.000 yıllık şarap ve diğer mezar eşyalarını buldu. Bu, Meret-Neith’in eski Mısır’ın ilk firavunu ve daha sonraki Kraliçe Hatşepsut’un selefi olduğu yönündeki spekülasyonları alevlendiriyor..

 

Ekip yakın zamanda Abydos’ta 1. Hanedan Kraliçesi Meret-Neith’in (yaklaşık MÖ 3000) mezarında arkeolojik kazılara başladı ve bu önemli tarihi kadın hakkında önemli yeni bilgiler keşfetti..

Kraliçe Meret-Neith, Mısır’ın Abydos’taki ilk kraliyet mezarlığında kendi anıt mezarına sahip olan tek kadındı. Muhtemelen zamanının en güçlü kadınıydı ve günümüz araştırmacıları, Meret-Neith’in eski Mısır’daki ilk kadın firavun olabileceğini ve dolayısıyla 18. hanedandan sonraki Kraliçe Hatshepsut’un selefi olabileceğini düşünüyor.

   -Gerçek kimliği bir sır olarak kalıyor..

Yeni kazılar, bu eşsiz kadın ve yaşadığı dönem hakkında heyecan verici yeni bilgileri gün ışığına çıkarıyor.

Mısır'ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu
Mısır’ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu

Arkeoloji ekibi, aralarında yüzlerce büyük şarap kavanozunun da bulunduğu çok sayıda mezar eşyasının kanıtını buldu..

   -Bazıları çok iyi korunmuştu ve hatta orijinal halleriyle mühürlenmişti. 5.000 yıllık şarap kalıntılarını barındırıyorlardı..

   -Ayrıca yazıtlar, Kraliçe Meret-Neith’in hazine gibi merkezi hükümet dairelerinden sorumlu olduğunu kanıtlıyor ve bu da onun özel tarihsel önemi fikrini destekliyor..

 

Meret-Neith’in Abydos çölünde kendi mezar odasının yanı sıra 41 saray mensubu ve hizmetçinin mezarlarını da içeren anıtsal mezar kompleksi, pişmemiş kerpiç, kil ve ahşaptan inşa edilmiştir.

 Dikkatli kazı yöntemleri ve çeşitli yeni arkeolojik teknolojiler sayesinde ekip, mezarların çeşitli inşaat aşamalarında ve nispeten uzun bir süre boyunca inşa edildiğini göstermeyi başardı..

Bu gözlem, diğer kanıtlarla birlikte, 1. Hanedanlık’taki kraliyet cenaze töreninin bir parçası olarak, ilk araştırmalarda sıklıkla varsayılan ancak gerçekte hiçbir zaman kanıtlanamayan ritüel insan kurban etme fikrine radikal bir şekilde meydan okuyor..

 

Mısır'ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu1/Kapalı kavanozlarda bulunan korunmuş üzüm çekirdekleri.
Mısır’ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu1/Kapalı kavanozlarda bulunan korunmuş üzüm çekirdekleri.
Mısır'ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu2/Kraliçe Meret-Neith'in mezarındaki 5.000 yıllık şarap kavanozları.
Mısır’ın İlk Kadın Firavunun Büyük Mezarı Şarapla Dolu2/Kraliçe Meret-Neith’in mezarındaki 5.000 yıllık şarap kavanozları.

♦ Dünyanın En Eski Şarap Şişesini İçmek Aslında Güvenli Olabilir

1.700 yıllık bir üzümü denemeden gerçek bir vintage uzmanı sayılmazsınız.

Dünyanın En Eski Şarap Şişesini İçmek Aslında Güvenli Olabilir1.700 yıllık bir üzümü denemeden gerçek bir vintage uzmanı /sayılmazsınız./Sadece 2000 yıldır zeytinyağında saklanan şarabın eşleşmesi nedir?
Dünyanın En Eski Şarap Şişesini İçmek Aslında Güvenli Olabilir 1.700 yıllık bir üzümü denemeden gerçek bir vintage uzmanı sayılmazsınız./Sadece 2000 yıldır zeytinyağında saklanan şarabın eşleşmesi nedir?

Yaklaşık 1.700 yıllık olduğuna inanılan açılmamış bir şişe şarap, Almanya’nın Speyer kentindeki Pfalz Tarih Müzesi’nde bulunuyor..

-En hafif tabirle içeriği şüpheli görünebilir; ancak mikrobiyal ölçekte, dokusu midenizi bulandırsa bile aslında sizi hasta etmeyebilir..

 

 

Römische Wein von Speyer veya Speyer şarabı , 1867’de bir Roma mezarından çıkarıldı. Şişenin sıvı içeriğini korumadaki başarısının bir kısmı, çürüyüp gidecek olan mantar yerine balmumuyla kapatılmış olmasına dayanıyor. uzun zaman önce içindeki “şarabı” olduğu gibi serbest bırakmıştı..

 

“Şarap” diyoruz çünkü yaklaşık 1.700 yıl boyunca sıvı muhtemelen tüm alkollü niteliklerini tamamen farklı bir üzümsü canavar oluşturacak kadar kaybetmiş olacak..

Bununla birlikte, açıkçası herkes şişeyi açmaktan biraz korktuğu için hiç kimse şişenin şu anda ne içerdiğini kesin olarak tespit edemedi.

Şarapta yaşayan bir cin çeşidini serbest bırakma ihtimalinin yanı sıra, Speyer şarabını açma konusundaki tereddütlerin nedeni, uzmanların sıvının bu zorlu sınavdan sağ çıkıp çıkamayacağından emin olmaması.

dünyanın en eski şarabı
Eğer şarabınız bu kadar yıllanmış değilse bizi tadımınıza davet etmekten çekinmeyin. /dünyanın en eski şarabı

–    Şarabın depolanmasından sorumlu departmanın başında bulunan Ludger Tekampe:

“Şarabın içine hava girerse ne olacağı belli değil..  Şişenin inanılmaz eskiliğine rağmen içerik oldukça stabil.”

Şişenin içeriğini korumak için kullanılan kalın bir zeytinyağı tabakası burada açıkça işe yaradı; bu da görünüşe göre şişedeki sıvının gerçek şaraptan daha fazlasını oluşturuyor. Şarabın çöküşünü aşırı miktarda zengin yağlı zeytinyağıyla artırma konusunda Romalılara güvenin.

1,5 litrelik süslü şişe, yunustan ilham alan kulplarla süslenmiş ve tarihinin MS 325 yılına kadar uzandığı tahmin ediliyor . Bir Roma mezarında saklanan mezar hediyesi olarak da verilen birkaç parçalanmış şarap şişesinin yanında keşfedildi.

 

–   Profesör Monkia Christmann:

“Mikrobiyolojik açıdan muhtemelen bozulmamıştır, ancak damağa keyif vermez.”

Yıllandırılmış şarap, bozulabilir bir sıvı olmasına rağmen kalitesini artırabilir; içindeki şekerlere, asitlere ve tanenlere şişenin içinde pişmeleri için biraz zaman tanımak, ağızdaki hissi ve aromayı daha iyi hale getirebilir. Üzüm çeşidinden şarap yapımı metodolojisine kadar her şey, yaşlanmanın belirli şarapların içme deneyimini iyileştirmede ne kadar başarılı olabileceğini belirleyebilir, ancak şunu söylemek yeterli: 1.700 yıl muhtemelen en köklü şarap yetiştiricileri için bile bu süreci zorluyor.

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights