KARGALAR GERÇEKTEN BU KADAR AKILLI MI?

Kargagillerde üstün zeka olduğu tezini destekleyen en çok alıntı yapılan çalışmalardan biri, kargaların arabaları fındıkkıran olarak kullanmasıdır...

KARGALAR GERÇEKTEN BU KADAR AKILLI MI?

Kargagillerin olağanüstü bilişsel yeteneklere sahip olduğu bir sır değil.

İnternet, sesleri taklit eden veya karmaşık zeka oyunları çözen kargaların videolarıyla dolu .

Peki bu kuşlar söylendiği kadar zeki mi?

Fındıkkıran bulmacası

Kargagillerde üstün zeka olduğu tezini destekleyen en çok alıntı yapılan çalışmalardan biri, kargaların arabaları fındıkkıran olarak kullanmasıdır. 1978’de Kaliforniya’daki araştırmacılar, Amerikan kargalarının yollara fındık attığını, bir arabanın onları ezmesini beklediklerini ve ardından parçalanmış meyvelerle ziyafet çektiklerini kaydetti..

 

Medya ve hatta diğer bilim insanları tarafından geniş çapta dağıtılmasına rağmen bu çalışma, hayvan davranışlarını incelemenin bizi nasıl çoğunlukla istemeden de olsa antropomorfize etmeye, yani hayvanlara insanlara benzer yetenekler veya düşünceler atamaya nasıl yol açabileceğini gösteren bir ders kitabı örneğidir. aslında farklı süreçlerle açıklanmaktadır..

 

Amerikan kargası çağırıyor. Walter Siegmund/Wikimedia , CC BY

1997 yılında Kaliforniya Üniversitesi’ndeki araştırmacılar , arabaları gerçekten fındıkkıran olarak kullanıp kullanmadıklarını kontrol etmek için kargaların davranışlarını daha yakından incelediler..

-Eğer kargalar, arabaların fındıkları açabileceğini gerçekten anlarlarsa, hayvanların fındıklarını yola koyacağını ve bir araba yaklaştığında çıkarmayacağını varsaydılar..

 

-Ancak akademisyenler, kargaların yol boşken olduğu kadar bir araba yaklaşırken de fındıklarını yola atmadıklarını tespit etti..

 

-Dahası, incelenen 200 vakadan araştırmacılar hiçbir zaman bir arabanın ceviz kırdığını görmedi. Bu, kargaların bilinçli olarak arabaları fındıkkıran olarak kullandığı teorisinin aslında yanlış olduğunu gösterdi: kargalar fındıklarını kırmak için sert yüzeylere (yollar gibi) düşürürler ve bazen bir araba da onları ezer. Ancak araba ile yemeği arasındaki bağlantıyı kuramayan karga için bu durum mutlu bir tesadüftür..

 

KANITLANMIŞ BİLİŞSEL YETENEKLER 

 

Antropomorfizmi sınırlamak için özel olarak tasarlanmış yöntemlerle gerçekleştirilen daha yeni araştırmalar, kargagillerin akıllı olma konusundaki itibarını geri kazandırıyor..

-Örneğin uzun zamandır yalnızca primatların alet kullanmayı bildiği düşünülüyordu. Ancak 2000’li yıllardan bu yana yapılan bir dizi çalışma, yunuslar , ahtapotlar , kargagiller (kargalar dahil) ve hatta domuzlar da dahil olmak üzere başka birçok türün bu başarıyı yeniden üretebildiğini gösterdi ..

 

Kargagiller ayrıca , dallar gibi gerçekleştirmek istedikleri görev için doğru uzunluk ve çaptaki aletleri seçme ve hatta üretme yetenekleri sayesinde oldukça gelişmiş alet kullananlar gibi görünmektedir . Örneğin, Yeni Kaledonya Kargalarının malzemeleri bükerek kanca üretme konusunda bir geçmişi vardır..

 

Ayrıca yüzler konusunda etkileyici bir hafızaları vardır. Seattle’daki Washington Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, Amerikan kargalarını yakalayıp serbest bırakmak için bir maske takarak bu yeteneği test ettiler..

Yabani kuşlar, yakalandıktan iki yılı aşkın bir süre sonra maskeleri her gördüklerinde agresif bir şekilde çığlık atmaya devam ediyorlardı . Yakalanmamış kargalar bile, arkadaşlarının davranışlarını gözlemleyerek bu tehditkar figürü tanımayı ve bunlardan kaçınmayı öğrendi . Bu çalışma, evcilleştirilmemiş vahşi hayvanların bir insanı yüzünden tanıyabildiğini ve onu birkaç yıl boyunca hatırlayıp bu bilgiyi diğer hayvanlara aktarabildiğini gösteren ilk çalışmadır. Bu tanınmanın boyutu hem zamansal hem de toplumsal açıdan oldukça dikkat çekicidir..

 

Usta Raven ve öz kontrol

Başka bir deneyde , Cambridge Üniversitesi’nden Rachael Miller ve meslektaşları, Caledonian kargalarının öz kontrolünü 3 ila 5 yaş arası çocuklarınkiyle karşılaştırdı..

Öz kontrol, örneğin istediğimiz zaman kendi kendimizle mantık yürütmemizi sağlayan şeydir. Ertesi gün yorulmamak için bir dizinin son bölümünü izleyin. Bu, iyi kararlar almamızı ve gelecek için plan yapmamızı sağlayan yürütme kontrolünün bir yönüdür. Yetişkinler genellikle çok fazla zorlanmadan öz kontrolü kullanabilirler, ancak çocuklar bu yeteneği ancak 3 ila 5 yaşları arasında geliştirmeye başlarlar..

 

Deney, öz kontrolün belirli bir yönünü test etti: Vasat ama hemen elde edilebilecek bir ödül ile hemen elde edilemeyen çok daha iyi bir ödül arasında seçim yapmak zorunda kaldığınızda ortaya çıkan gecikmiş tatmin. Gecikmiş tatminin tipik bir örneği, hatmi deneyidir .

Yeni Kaledonya kargası bir sonraki hamlesini düşünüyor. Rachael Miller , Yazar sağlanmıştır (yeniden kullanılamaz)

Miller’in deneyinde çocuklara ve kargalara, içinde iki ödül bulunan (çocuklar için farklı çıkartmalar ve kargalar için tatlılar) yavaş yavaş dönen bir tepsi sunuldu: iki ödülden biri denek için daha ilginçti, ya daha büyüktü ya da daha büyük olduğu için. daha kaliteliydi. Tepsi döndükçe daha az değerli olan ödülün denekler tarafından erişilebilir olmasını sağladı ve onlar da onu kapabildiler. Yenildiklerinde tepsi dönmeyi bıraktı. Ancak ilk ödülün geçmesini beklerlerse, o zaman çok daha ilginç olan ikinci ödüle ulaşabiliyorlardı..

 

Deney iki testi içeriyordu:

Biri iki ödülün her zaman görülebildiği, diğeri ise yalnızca tepsi dönmeye başladığında ortaya çıktığı yer. Daha zorlu olan ikinci testte, en çok imrenilen ikinci ödül deneklerin önünden geçerken görünmüyordu; denekler daha sonra öz kontrolün yanı sıra hafızalarını da kullanmak zorunda kaldı. İlk testte hem kargalar hem de çocuklar en iyi ödülü beklemeyi başardılar. Ancak ikincisinde çocuklar kargalardan daha iyi performans gösterdi çünkü kargalar artık göremeyecekleri bir ödülü bekleyemediler..

 

Aslında bu deney, her iki tür için de aynı görevi kullanarak hayvanları ve çocukları bilişsel yetenek açısından doğrudan karşılaştırmaya çalışan birkaç deneyden biridir. Dolayısıyla bu tür sonuçlar çok ilginç ve bize kargaların zekası hakkında daha iyi bir bakış açısı sağlıyor..

 

Ancak hayvanların sıklıkla, insanlar olarak bizim önemli bulduğumuz ve üstün olduğumuz yetenekler açısından test edildiğini aklımızda tutmalıyız. Diğer türlerin yeteneklerine ilişkin önyargılı bakış açımız, bizi dünyadaki en zeki yaratıklar olduğumuza inanmaya yöneltiyor. Peki kargalar görsel hafıza, 3 boyutlu uzayda yön bulma veya Dünya’nın manyetik alanının algılanması gibi son derece zeki oldukları alanlarda bizi test etselerdi rekabet edebilir miydik?

Please follow and like us:

Bir yanıt yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial
Verified by MonsterInsights