ARAŞTIRMACILAR, OBEZİTE VE DİYABET GİBİ İLGİLİ HASTALIKLAR İÇİN TEDAVİ BULMA YARIŞINDA ÖNEMLİ BİR KEŞİFTE BULUNDULAR.

🔵 BİLİM ADAMLARI, ‘İYİ’ KAHVERENGİ YAĞ DOKUSUNDA KALORİ YAKMAK İÇİN ÇOK ÖNEMLİ OLAN PROTEİN UCP1’İN MOLEKÜLER YAPISINI KEŞFETTİLER..

 Ayrıntılı moleküler bilgiler sağlayan bu buluş, UCP1’i yapay olarak etkinleştiren tedavilerin geliştirilmesini sağlayabilir, böylece obezite ve diyabetle mücadele etmek için fazla kalorileri yakar.

East Anglia Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi’ndeki araştırmacılar,  obezite ve diyabet gibi ilgili hastalıklar için tedavi bulma yarışında önemli bir keşifte bulundular..

-Bugün yayınlanan yeni bir çalışma, ‘Uncoupling protein 1’ (UCP1) adlı bir proteinin moleküler yapısını ortaya koyan ilk çalışma..

Bu protein, kalori depolayan geleneksel beyaz yağın aksine, kahverengi yağ dokusunun veya “iyi yağın” kalorileri ısı olarak yakmasına izin verir.

Atılım, UEA, Cambridge Üniversitesi, Pensilvanya Üniversitesi ve Brüksel Özgür Üniversitesi arasındaki uluslararası bir işbirliğiyle yapıldı .

Ekip, bulgularının, yağ ve şekerden gelen fazla kalorileri yakmak için UCP1’i yapay olarak etkinleştiren terapötiklerin geliştirilmesine yardımcı olacak önemli moleküler ayrıntılar sağladığını söylüyor.

Ve bunun bir gün obezite ve diyabet gibi ilgili hastalıklarla mücadele edebileceğini.

Kahverengi Yağ Dokusunda İnsan Ayrıştırıcı Protein

Kahverengi adipoz dokusundaki inaktif formunda (solda), bir nükleotit tarafından inhibe edilen ve ısı üretmek için mitokondride kısa devre yapan aktif formunda (sağda) insan ayrılma proteini. Penn Tıp

– UEA’nın Norwich Tıp Okulu’ndan Dr. Paul Crichton şunları söyledi:

-Hepimizin aşina olduğu geleneksel beyaz yağın yanı sıra kahverengi yağ da geliştirebiliriz..

-Kahverengi yağ iyi yağdır – ısı oluşturmak ve vücut ısısının korunmasına yardımcı olmak için kan şekerini ve yağ moleküllerini parçalar..

-Ancak yağımızın çoğu, enerji depolayan beyaz yağdır ve çok fazla beyaz yağ obeziteye yol açar..

-UCP1, özelleşmiş kahverengi yağın kalorileri ısı olarak yakmasını sağlayan anahtar proteindir..

Memelilerin, soğuğa karşı korunmak ve vücut ısısını korumak için kahverengi yağ dokusunda UCP1 aktivitesini etkinleştirdiğini biliyoruz – özellikle henüz ısınmak için titreyemeyen yeni doğanlarda.

-Kahverengi yağ, popülasyondaki zayıflıkla ilişkili olduğu yerlerde insanlarda değişiklik gösterir – ve obeziteyi tedavi etmenin potansiyel bir yolu olarak kahverengi yağın nasıl artırılacağı ve UCP1’in terapötik olarak nasıl etkinleştirileceği konusunda çok fazla ilgi vardır..

-Birçok araştırma, daha fazla kalori yakmak ve metabolik hastalıklarla savaşmak için kahverengi yağı teşvik etmenin yollarını bulmaya ve beyaz yağın nasıl kahverengi yağa dönüştürüleceğine odaklanıyor..

-Ancak daha fazla kahverengi yağ ile bile – tam fayda sağlamak için UCP1’in yine de ‘açılması’ gerekir. Ve araştırma, UCP1’in moleküler yapısına ilişkin ayrıntıların eksikliği nedeniyle engellendi. 40 yılı aşkın araştırmaya rağmen, şimdiye kadar nasıl çalıştığını anlamak için UCP1’in neye benzediğini bilmiyorduk..”

– Cambridge Üniversitesi’nden baş araştırmacı Prof Edmund Kunji şunları söyledi:

“Makalemiz, ilk kez UCP1’in yapısını atomik ayrıntılarla ve kahverengi yağ hücrelerindeki aktivitesinin önemli bir düzenleyici molekül tarafından nasıl inhibe edildiğini ortaya koyuyor.”

Ekip, Penn Singh Nanoteknoloji Merkezi’ndeki kriyojenik bir elektron mikroskobu olan Krios G3i’yi kullanarak UCP1’i atomik ayrıntılarla görüntüleyebildi..

– Beckman Cryo-Elektron Mikroskopisi Merkezi’nin öğretim üyesi ve Farmakoloji doçentlerinden Vera Moiseenkova-Bell:

“Bu, UCP1’in neye benzediği ve nasıl çalıştığına dair kırk yılı aşkın süredir devam eden araştırmaları takip eden heyecan verici bir gelişmedir..” .

– Prof Kunji şunları söyledi:

“Çalışmamız, bir düzenleyicinin UCP1 aktivitesini önlemek için nasıl bağlandığını gösteriyor, ancak daha da önemlisi yapı, bilim adamlarının, aktive edici moleküllerin proteini açmak için nasıl bağlanarak yağ yakımına yol açtığını rasyonelleştirmelerine izin verecek..

Aktive edilmiş doku ayrıca kandaki glikozu kaldırabilir ve bu da diyabetin kontrolüne yardımcı olabilir.. Bu alanda önemli bir atılım olduğunu da sözlerime eklemek istiyorum..”

Science Advances dergisinde “Pürin nükleotid inhibisyonunun insan ayrılma proteini 1’in yapısal temeli” yayınlandı .

Referans: Scott A. Jones, Prerana Gogoi, Jonathan J. Ruprecht, Martin S. King, Yang Lee, Thomas Zögg, Els Pardon, Deepak Chand, Stefan Steimle, Danielle tarafından yazılan “Human uncoupling protein 1’in pürin nükleotit inhibisyonunun yapısal temeli” M. Copeman, Camila A. Cotrim, Jan Steyaert, Paul G. Crichton, Vera Moiseenkova-Bell, Edmund RS Kunji, 31 Mayıs 2023, Science Advances .
DOI: 10.1126/sciadv.adh4251

Bu araştırma Tıbbi Araştırma Konseyi, Biyolojik ve Biyoteknolojik Bilimler Araştırma Konseyi ve Ulusal Sağlık Enstitüleri /Ulusal Genel Tıp Bilimleri Enstitüsü tarafından desteklenmiştir. Nanobody keşfi, Avrupa Araştırma altyapıları Strateji Forumu’nun Instruct-ERIC bölümü ve Flanders Araştırma Vakfı ve Brüksel Vrije Universiteit Stratejik Araştırma Programı tarafından finanse edildi.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et

Verified by MonsterInsights