"BİR VİBRATÖR ALMAK İSTEDİĞİMİ SÖYLEDİĞİMDE BAZILARI OLDUKÇA ŞAŞIRMIŞ GÖRÜNÜYORDU.!"

🔵 SENİN BİR SEKS HAYATIN OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORLAR.

Pauline ve ben geçen yıl bir kitap etkinliğinde tanıştık; Londra’daki bir sanat kulübünde, 30’lu yaşlarımda genç dul kalmamı anlatan, yazdığım anı kitabımın karton kapaklı olarak yayınlanmasına damgasını vuran küçük bir toplantı.. 

Pauline göze çarpmayacak bir şekilde karanlık odanın arka tarafına oturdu ve Soru-Cevap bölümü bittiğinde sessizce kendini tanıttı ve dikkatleri hızla en çok bağ kurduğu bölüme, benim ilk aylarda kişisel zevk ve seksi keşfettiğim bölümlere çekti…

Benim gibi daha genç insanlar, 72 yaşındaki yeni dul biri olarak fiziksel yakınlığa olan susuzluğuna atıfta bulunarak “daha fazlasını elde etti” dedi..

 Çoğu zaman insanlar anlamadı: “Senin bir seks hayatın olduğunu düşünmüyorlar.” 

Ama neden diye sordu? Ve bu onun yaşındaki başkaları için ne anlama geliyordu? 

Birkaç gün sonra, bana 90’ların başındaki bir Bruce Springsteen şarkısı olan Human Touch’ın Spotify bağlantısını gönderdi ve “tutulacak bir şey” için duyduğu melodik özlemin, bir yıl sonra daha olgun bir dul olarak yaşadığı son hayal kırıklıklarını nasıl özetlediğini anlattı.

giderek etrafındaki herkes tarafından susturulmuş gibi hissediyordu..

– İlk görüşmemizden aylar sonra Londra’nın merkezindeki bir kafede gürültü arasında Pauline:

“İlk birkaç hafta insanlar dul olduğumu anladılar, bana her türden basmakalıp sözlerle geldiler. Ama çok geçmeden Peter’ın fizikselliğinin yanı sıra sahip olduğumuz psişik ve duygusal paylaşımın bende eksik olduğunu kimsenin fark etmediğini fark ettim.. Onun hissi ve sağlam vücudu, arzuladığım şeydi”.. 

Gürültülü bir kafede yeniden buluşacağız çünkü Pauline, 70’lerinin başındaki cinselliğinin, mutsuz olduğu şekillerde susturulduğunu hissediyor. Ve eğer Pauline böyle hissediyorsa, belki başkaları da öyledir..

31 yaşındaki kocası Peter, 2021’de kısa bir hastalıktan sonra nadir görülen bir yumuşak doku sarkomu türü olan leiomyosarkomdan öldüğünde, Pauline birçok mahrem şey için yas tuttu..

 Mutfak masasında onun için unutulmuş Pazar eki bunlardan biriydi. Ancak paylaştıkları fiziksellik inkar edilemez bir şekilde farklıydı ve paylaşmaya teşvik edildiğini hissettiği bir şey değildi.. 

Pauline:

“Evliliğimiz boyunca aktif ve mutlu bir cinsel hayatın tadını çıkardık, bu sadece onun düşüşünden önceki haftalarda yarıda kaldı.. Yine de öldüğünde: ‘Aman Tanrım, keşke onunla yatakta olsaydım, birbirine dolanmış, kolları bana dolanmış, öpüşürken ve eskiden yaptığımız şeyleri yapıyor olsaydım’ diyemezdim.”

Bir arkadaşı, Pauline’in en çok ihtiyaç duyduğu şeyin bir çift budama makası olmadığının tamamen farkında olmadan, ona bahçeyle daha sık ilgilenmesini tavsiye etti..

 Pauline konuşurken gülümsüyor, “Bir vibratör almak istediğimi söylediğimde bazıları oldukça şaşırmış görünüyordu,” diye gülümsüyor..

 Mastürbasyon kısa süre sonra Pauline’in günlerini sabah ve akşam işaretlemeye başladı; onu kederinden kısaca kurtaran hoş bir mühlet. Dört gözle bekliyordum. Oldukça gürültülü olabileceğimi ve daha önce hiç gürültülü olmadığımı fark ettim. Bunu bir yere götürülme hissine benzetiyorum.” Arzularına daha önce hiç yaşamadığı bir şekilde sahip çıkıyordu..

Nöropsikolog Alice Radosh, New York’taki evinden bir Zoom aramasında, dulluktaki bu kesişen çizgileri ve yolları tartışırken, “İleri yaşta seks yapan insanların hala ‘komik’ bir yanı var, bu bir şaka gibi,” diyor ..

 Pauline gibi yaşlı kadınları arzularının bastırılması gerektiğine ikna edebilirler. Tabuluğun derinliklerine inerek, “İnsanları rahat hissettirmek açısından gerçek bir tuğla duvarla karşı karşıyasınız,” diyor, “çünkü bize bunun hakkında konuşabileceğimiz mesajı sıklıkla verilmiyor, değil. sadece bir partnerin ölümünden sonra, ama genel olarak, kadınlar ve erkekler yaşlandıkça.”

Bir vibratör almak istediğimi söylediğimde bazıları oldukça şaşırmış görünüyordu.

Radosh deneyimden konuşuyor. 40 yıllık kocası 2013’te multipl miyelomdan öldüğünde, faturaları ve onarımları mükemmel bir şekilde halledebiliyordu, ancak asıl mücadele ettiği şey, uzun süreli partneriyle onlarca yıllık fizikselliğin ardından cinsel yakınlığın kaybıydı..

  Bir çalışma, bir köpek almasını önerdi. Bir diğeri torununa sarılmak. Ama onu çizginin ötesine iten şey, kuaförüne gitmesi gerektiği yönündeki bilge tavsiyesiydi. “Bart’ın benim kuaförüm gibi olduğunu düşünen biri onun yatakta nasıl biri olduğunu gerçekten bilmiyor,” diye gülüyor..

Bu araştırma boşluğunda Radosh, içinde bulunduğu zor durumdaki herhangi bir araştırmacının yapacağı şeyi yaptı: kendi çalışmasının yazarlarından biri olmaya karar verdi.100’den fazla yaşlı kadınla (55 yaş ve üzeri) anket yaptığı bulgular, “cinsel kayıp” olarak adlandırdığı konuda yalnız olmadığını gösterdi..

 Çoğunluk, eşleri ölürse seksi kesinlikle özleyeceklerini söylemekle kalmadı, eşit sayıda kişi de zamanı geldiğinde bu konuda konuşmak istediklerini ortaya koydu..

 Yine de buna rağmen, katılımcıların %57’si dul bir arkadaşıyla tartışma başlatmanın akıllarına gelmeyeceğini kabul etti..

 “Anketimi yapmadan önce, arkadaşlarımla konuştum ve birkaçı ‘Eh, artık bunun önemi yok’ dediler. Duygu, bunun geçmişte olduğuydu. Radosh’un anketinin olası tüm şüphelerin ötesinde kanıtladığı şey, bunun bir efsane olduğu ve bu açıdan zarar verici olduğuydu: seks geçmiş zaman aktivitesi değildi – ve önemliydi.

“O kadar baharatlı ve tatmin edici bir ilişkimiz vardı ki, bu neden bir sır?” 

Yaşlanmayan cinselliğin bir yazarı ve savunucusu olan Joan Price, Radosh’un bulgularını tekrarlayarak Kaliforniya’dan bir Zoom aramasında kendisi ve merhum kocasının evliliği hakkında konuşuyor..

– Joan Price:

 “Bizim yaşımızdaki insanların bu kadar çok aşık olabileceğini ve bu kadar heyecan verici seks yapabileceğini hiç duymamıştım. Bu neden örtünün altındaydı?”

Bilgi güçse, o zaman kendi vücutlarının nasıl çalıştığına dair temel anatomik anlayış eksikliği nedeniyle haklarından mahrum kalan birçok kadın var. Price bunu değiştirme görevinde.

2008’de kocası öldüğünde, Price kimsenin bahsetmediği başka bir tabu ile karşı karşıya kaldı: keder üstüne seks. 

– Joan Price:

“Erkeklere ve kadınlara, eşli sekse çok erken dönmeye çalışırlarsa ‘yanlış keder yaptıkları’ söyleniyor..

Birini kaybettiğimizde cinsel bir varlık olmayı bırakmıyoruz. Ara vermek gerekebilir. Ara günler, yıllar veya on yıllar alabilir ama hazır olduğumuzda her zaman geri dönebiliriz. Ve kahretsin, insanlar bize yapmamamız gerektiğini söylemeyi bırakmalı.”

Price’ın yorulmak bilmez savunuculuğu, troller ve işten çıkarmalar olmadan gelmiyor..

– Joan Price:

 “Başlarken, ‘hastalık faktörü’ dediğim birçok şeye sahibim.. Ewww! Yaşlılar seks mi yapıyor? İğrenç!” 

Ham ve nahoş – ve o hala bu tür geri bildirimler alıyor. Örneğin, kısa bir süre önce bir gazeteci ona, işine saygı duymasına rağmen, kendi annesinin onun yaşında seks yapmasını hayal edemediğini söyledi..

 Buna, “Cinsel organlarınızı kaç yaşında emekli etmeyi planlıyorsunuz?”

Neden hâlâ yaşlılara bir çeşit uzaylı türüymüş gibi davranıyoruz, diye soruyor Price: “Cinselliğimiz konusunda bir kayanın altında olmamız bekleniyor. Bunu hissediyorsak sessiz kalmamız bekleniyor. Hayır diyorum. Hayır, bununla işimiz bitmek zorunda değil.” 

Havuzun karşısındaki Radosh ve Price gibi, Pauline’in de işi bitmedi. Yine seks yapıyor. Sadece bu da değil, sahip olduğu en iyisi. Doğru, her zaman “sade bir seyir” değildi (örneğin, varisleri başlangıçta “pazarlık edilmesi gereken bir utanç alanıydı”), ancak yeni partneriyle açıkça konuşuyor ve sonuç olarak deneyim yaşamı onaylayan biri olduğu ortaya çıktı.

Zaman ilerliyor, diyor ve anı yaşamak istiyor. Pauline, “Bir daha üzerimde olmadan kimsenin bana bakacağını hiç düşünmemiştim,” diyor ama yanılıyordu. “Bir dalganın zirvesindeyim ve engel yok. Her zaman çok çekingendim ama şimdi istediğim her şeyi yapabileceğimi hissediyorum…” gülümseyerek bana baktı. “İstersem çıplak dolaşabilirim.”

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et