ÖLDÜĞÜNÜZDE NE GÖRÜYORSUNUZ?

ÖLDÜĞÜNÜZDE NE GÖRÜYORSUNUZ?

"Sağlıklı deneklerde ölüm beklemiyoruz ve bu nedenle, akut bakım hastanesi ortamlarındaki patolojik koşulları içeren durumlar dışında ölüme yakın aşamada kayıt alamadık" 

ÖLDÜĞÜNÜZDE NE GÖRÜYORSUNUZ?

 Ölen Beyinlerdeki Bilinç Benzeri Aktivite Bazı İpuçları Sunuyor

Ölen Beyinlerdeki Bilinç Benzeri Aktivite Bazı İpuçları Sunuyor
Ölen Beyinlerdeki Bilinç Benzeri Aktivite Bazı İpuçları Sunuyor

 

Görünüşe göre, hayatlarının gözlerinin önünden geçtiğini gören insanların raporlarında gerçekten bir şeyler olabilir .

 

  1. Bilim insanları, ölmekte olan bir kişinin beyin dalgalarını ilk kez kaydetti ve bulgularını Şubat 2022’de Frontiers in Aging Neuroscience dergisinde yayınladı .
  2. KayıtlarBirinin ölüme yakın deneyim yaşaması durumunda “hayatım gözlerimin önünden geçti” ifadesinde doğruluk payı olabileceğini belirtti .
  3. Ek olarak, Mayıs 2023’te Ulusal Bilimler Akademisi Bildirileri’nde yayınlanan araştırma, iki hastada solunum cihazından çıkarıldıktan sonra beynin rüya görme ve değişen bilinç durumlarıyla bağlantılı bölümündeki aktivitenin önemli ölçüde arttığını gösterdi.

Bilim insanları ilk kez ölmekte olan bir insandaki beyin dalgalarının nasıl göründüğüne bir göz attı ve bu da bizi daimi soruyu yanıtlamaya bir adım daha yaklaştırdı:

Öldüğünde ne görüyorsun ?

  -Düşmenin ardından acil servise giden 87 yaşındaki erkek hasta, kalp krizinden geçerken beyin dalgalarını yakalayan bir elektroensefalograf (EEG) makinesine bağlandığında durumu hızla kötüleşti..

Bu, ölmekte olan bir kişinin beyin aktivitesini ilk kez görmüyoruz; yaşam destek ünitesinden ayrılan bazı hastalardan basitleştirilmiş EEG kayıtları alındı, ancak bunlar ön korteks sinyalleriyle sınırlıydı. Ancak bu, öldüğümüzde yaşadıklarımıza ışık tutabilecek ayrıntılı kayıtların ilk örneği..

“On yıllardır insanlar ölümle ilgili olarak paradoksal berraklık ve artan bilinç olaylarını rapor ediyor. NYU Langone’da yoğun bakım ve resüsitasyon araştırması direktörü Dr. Sam Parnia , “Bu durum ilgi çekici çünkü ölümle bağlantılı olarak kapanan beyin bölgelerinde meydana geliyor gibi görünüyor” diyor ..

–   Parnia, Popular:

“Geçmişte bunların sadece anekdot olabileceği varsayılsa da, nüfus araştırmaları bu olgunun nüfusun yaklaşık yüzde 10’unda meydana geldiğini gösterdi..”

Hastayla çalışan ekip, yaklaşık 900 saniyelik beyin aktivitesini yakalamayı başardı ve analizlerinin çoğunu, hastanın kalbinin atmayı durdurmasından önceki ve sonraki ilk 30 saniyeye odakladı.

Kalp durmasının hemen ardından, bilgi işleme, konsantre olma, hafızayı geri getirme, bilinçli algılama ve rüya görmenin farklı aşamaları dahil olmak üzere üst düzey bilişsel işlevlerle ilgili beyin dalgalarında değişiklikler fark ettiler; bu, muhtemelen beynin aktif olarak anıları hatırlamayla meşgul olduğunu gösteriyordu .

Bulgularını Şubat 2022’de Frontiers in Aging Neuroscience’da yayınladılar .

 –  Parnia:

“Bu, yaşamın sonundaki berraklığa dair bir işaretin keşfedilmiş olabileceği ihtimalini artırıyor.. En ilgi çekici olan şey, bunun beynin yaşamın sonunda kapanması sırasında meydana gelmesidir . Bu çalışma bu açıklamaları destekliyor ve kesinlikle yaşamın sonundaki berraklığa dair bir işaretin keşfedilmiş olabileceği ihtimalini artırıyor..”

Yine de hastayla çalışan ekip, hayatının gözlerinin önünden bir film şeridi gibi geçtiğinden emin olamıyor çünkü ölüm anında sağlığı zaten kötü durumdaydı; kanama, şişlik ve nöbetler de dahil olmak üzere beyin yaralanmaları geçirmişti..

Ek olarak, verilerin neye benzediğini ve bu verilerin yorumlanmasını daha da karmaşık hale getiren nöbet önleyici ilaçlar alıyordu. Dahası ekip, hastanın zaten düşüşte olduğu daha yeni taramalarla karşılaştırmak için hastanın beynine ilişkin sağlıklı taramalara sahip değildi..

Makalelerinde, bu hastayla çalışan ekip, alfa ve gama dalgaları arasındaki “çapraz eşleşmenin” sağlıklı hastalarda hafızanın hatırlandığını gösterdiğinden, bu özel hastanın bir “hayatın hatırlanması” ya da sıklıkla yaşanan bir deneyim yaşıyor olabileceğini teorileştirdi. birinin hayatının gözlerinin önünden geçmesine denir. .

Alfa beyin dalgaları uyanık ama sakin olduğumuzda üretilir ve öğrenme ve koordinasyon gibi faaliyetlerde bize yardımcı olur. Gama dalgaları en hızlı beyin dalgalarıdır ve yüksek düzeyde uyanıklık, biliş, hafıza ve odaklanma ile ilişkilidir.

Yakın zamanda, Michigan Üniversitesi’nden ayrı bir bilim insanı ekibi, kalp krizi olayından sonra ölen iki komadaki hastanın beyinlerinde gama dalgası aktivitesinde bir artış (ve kalp atış hızında bir artış) gözlemledi.

Bulgular zaten merak uyandırıcıydı çünkü gama dalgaları bilinçle yakından ilişkiliydi, ancak bilim insanları aynı zamanda yüksek gama dalgası aktivitesinin beynin rüya görmeye ve temporal, parietal ve bilinç durumları arasındaki değişen bilinç durumlarına bağlı “sıcak bölgesinde” bulunduğunu da belirtti.

 Bulgularını Mayıs 2023’te Ulusal Bilim Akademisi Bildirilerinde yayınladılar .

ÖZET

“Bu bulguların mekanizmaları ve fizyolojik önemi tam olarak araştırılmayı beklese de, bu veriler ölmekte olan beynin hâlâ aktif olabileceğini gösteriyor.”

Başka bir deyişle, ölüme yakın deneyimlerden sağ kurtulanların bildirdiği gibi, hayatlarımızın gözlerimizin önünden geçtiğini görmemize olanak tanıyan “gizli bilinç” fikrini göz ardı edemeyiz.

Parnia’ya göre, beyin kapanma ve ölme sürecindeyken, “normal beyin aktivitemiz tarafından normal olarak bastırılan beynin bazı kısımlarında disinhibisyon vardır (yani işlevlerin ortaya çıkması”). günlük görevlerimiz aracılığıyla. Bu nedenle, bilincimizin derinlikleri de dahil olmak üzere, Parnia’nın “ölüm anında gerçekliğin normalde erişemeyeceğimiz yönleri” olarak adlandırdığı şeye erişim hakkımız var.

Yine de ölüm sırasında beynimizde neler olduğu hakkında daha fazla bilgi edinmek aslında imkansızdır çünkü bilim adamlarının sağlıklı deneklerin sinirsel aktivitelerini gözlemlemesi gerekir.

–    Yazarlar:

“Sağlıklı deneklerde ölüm beklemiyoruz ve bu nedenle, akut bakım hastanesi ortamlarındaki patolojik koşulları içeren durumlar dışında ölüme yakın aşamada kayıt alamadık”

Sonuçta ekibin 87 yaşındaki hastanın ölürken beyin dalgalarını yakalayabilmesi tamamen tesadüf eseri gerçekleşti.

Benzer şekilde, Mayıs 2023 tarihli makalenin yazarları, araştırmalarını, EEG ile izlenen ve kalp krizinden sağ kurtulan yoğun bakım hastalarını da kapsayacak şekilde genişletmeleri gerektiği konusunda hemfikirdir; çünkü beyin aktivitesinde ani bir artış sonrasında ölmekte olan hastalarla iletişim kurabilmek, gördüklerimizi anlamanın anahtarıdır. öldüğümüzde.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et