Kot Pantolonu Ne Sıklıkta Yıkamalısınız?

Kot Pantolonu Ne Sıklıkta Yıkamalısınız?

Görünüşe göre çamaşır makineleri kaliteli kot pantolonların düşmanıdır.

♦ Kot Pantolonu Ne Sıklıkta Yıkamalısınız?

Levi’s Boss’un Bazı İlginç Teorileri Var

Levi’s CEO’su kot pantolonunuzu ne sıklıkta yıkamanız gerektiği konusundaki tartışmayı bir kez daha alevlendirdi..

Özetle teorisi şuydu: Kot pantolonunuzu çamaşır makinesine koymaktan ne pahasına olursa olsun kaçınmalı ve yalnızca gerektiğinde lekelerden etkilenen parçaları bir şekilde temizlemelisiniz.

–   2014 yılında Levi’s şefi Charles Bergh.:

“Kot pantolonuma biraz köri dökersem onu ​​temizleyeceğim. Ama temizleyeceğim. Ve eğer gerçekten iğrençleşirlerse, bilirsiniz, eğer dışarıda terliyorsam ya da başka bir şeyse ve gerçekten iğrençleşirlerse, onları duşta yıkarım”

Bergh, kot pantolon yıkamanın giysinin karbon ayak izinin önemli bir parçası olduğunu savunuyor..

Her bir kot pantolon yaklaşık 33,4 kilogram (73,6 pound) karbondioksit üretiyor; bu, bir uçağın dünyanın çevresini 2.372 kez turlamasına eşdeğer. Ayrıca bir kot pantolondaki pamuğu üretmek için  tahmini olarak  1.800 galon su gerekiyor .

DLevi’s’in patronu tüketicilerin kot pantolonlarını çamaşır makinesine koymaktan kaçınmaları gerektiğine inanıyor. Suyu ısıtmak ve makinelere güç vermek çok büyük miktarda enerji gerektiriyor; ortalama çamaşır yükü 3,3 kilogram (7,2 pound) karbondioksit açığa çıkarıyor..

 

Bu biraz iğrenç gelebilir ama aslında kot pantolonların yıkanmadan oldukça temiz kaldığını gösteren bazı kanıtlar var.

2011 yılında Alberta Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, öğrencilerinden birinin kirli kot pantolonunu kullanarak bir deney gerçekleştirdiler. Josh Le, kot pantolonunu 15 ay boyunca yıkamadı, ardından bakteri olup olmadığını kontrol etti. Daha sonra pantolonu çamaşır makinesine koydu, iki hafta daha giydi ve yeniden test etti.

Dikkat çekici bir şekilde bakteri seviyeleri o kadar da değişmedi. Kot pantolonlar, iki haftalık kullanımdan sonra aşağı yukarı 15 ay yıkanmadan sonraki kadar temizdi.

–   Alberta Üniversitesi’nden Doçent Rachael McQueen:

“E. coli gibi alt bağırsakla ilişkili bazı bakteriler bulmayı bekliyordum, ancak hiç olmadığını, sadece çok sayıda normal cilt bakterisi olduğunu görünce şaşırdım.. Bu, en azından bu durumda, kot pantolonun düzenli olarak yıkanmaması durumunda bakteri üremesinin daha yüksek olmadığını gösteriyor”

Kot pantolonunuzu ne sıklıkla yıkamalısınız?
Kot pantolonunuzu ne sıklıkla yıkamalısınız?

 

Çoğu giysinin birkaç kullanımdan sonra yıkanması gerektiği açıktır. Ancak kot pantolonlar daha bölücü olabilir, hatta bazıları kot pantolonların asla yıkanmaması gerektiğini bile söylüyor.

Ve kısmen bunun sorumlusu Levi Strauss CEO’su Charles Bergh olabilir.

 

Bergh hâlâ kot pantolonunu temizlemek için çamaşır makinesi kullanmıyor.

Denim severler sıklıkla kot pantolonların yıkanmasının şekil ve renklerini etkileyeceğini, yıkanmamasının ise kırışıklıklar ve hava koşullarına maruz kalma nedeniyle görünümlerini iyileştireceğini söylüyor. Bunları yıkamamanın, kot liflerinin yıpranmasını önleyeceği için daha uzun süre dayanmasını sağladığı da söyleniyor; bu da deliklere veya yırtıklara yol açabilir.

 

Ancak Bergh aynı zamanda kot pantolonunu dağınık ve kir içinde bırakmıyor.

“Kot pantolonumu duşta yıkarım”

Bergh, bunun, kot pantolonu duşta tutmak ve vücudunuzu yaptığınız gibi sabunla kaplamak anlamına geldiğini açıkladı.

 

ABD’de insanların kot pantolonlarını her kullanımdan sonra yıkayabildiğini, dünyanın diğer bölgelerinde ise kıyafetlerin her birkaç kullanımdan sonra çamaşır makinesine atıldığını belirtti.

Giysilerimizi gerçekte ne sıklıkla yıkamamız gerektiği konusundaki tartışma son yıllarda kot pantolonlardan başlayarak genişledi. Örneğin insanların pijamalarını ve yatak takımlarını ne sıklıkta yıkadıklarıyla ilgili tartışmalar son zamanlarda sosyal medyada birkaç kez patlak verdi ve neyin hijyenik olup olmadığı konusunda tartışmalara yol açtı.

Ancak hijyen tek argüman değil; Bergh’in de belirttiği gibi çamaşır makineleri çok fazla su kullanıyor. Bu nedenle bazı sürdürülebilirlik uzmanları, kıyafetleri daha az yıkamanın çevre için iyi olabileceğini öne sürüyor; özellikle de çoğunlukla sentetik olan kıyafetlerimiz yıkandığında plastik kirliliğe katkıda bulunan mikroplastikler de salıyor.

Bu nedenle, herkes kot pantolonunu çamaşır makinesinin dışında tutmaktan memnun olmasa da, onları ve diğer kıyafetleri daha az sıklıkta koymak en azından dikkate alınması gereken bir şey olabilir.

Please follow and like us:

Bir Cevap Yazın

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial

CAFEMEDYAM sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya devam et